Ook in Utrecht nieuwe kentekencamera’s | De Utrechtse Internet Courant Ook in Utrecht nieuwe kentekencamera’s | De Utrechtse Internet Courant

Ook in Utrecht nieuwe kentekencamera’s

Ook in Utrecht nieuwe kentekencamera’s
Een digitale flitspaal. Foto: Wikimedia Commons / Willem_90.
De politie gaat in Utrecht nieuwe camera’s met kentekenherkenning plaatsen, meldt de NOS. 

De politie gaat in Utrecht nieuwe camera’s met kentekenherkenning plaatsen, meldt de NOS. 

De nieuwe camera’s komen volgens gegevens van de NOS langs de Graadt van Roggenweg, ter hoogte van de Koningsbergerstraat.

De camera’s zijn zogeheten ANPR-camera’s, Automatic Number Plate Recognition-camera’s. De camera’s controleren niet alleen de snelheid van passerende auto’s, maar ook de kentekens en worden ingebouwd in flitspalen. De kentekens worden vergeleken met een archief van verdachte voertuigen. Als er een auto passeert die bijvoorbeeld als gestolen staat geregistreerd, of waarbij er een opsporingsbevel ligt voor de eigenaar, dan gaat er een melding naar de meldkamer. Dit werd al langer gedaan op meerdere snelwegen zoals de A2, de A12 en bij knooppunt Vianen. In de toekomst worden mogelijk niet alleen verdachte, maar álle passerende voertuigen geregistreerd. De Eerste Kamer praat dinsdag over een wetsvoorstel waarbij alle kentekengegevens vier weken lang worden opgeslagen.

Weinig camera’s boven Utrechtse wegen

ANPR-camera’s zijn dus anders dan de camera’s van cameratoezicht die op meerdere plekken in de stad hangen. In Utrecht is het aantal ANPR-camera’s van de politie nog relatief laag. Waar in sommige regio’s constant toezicht boven snel- en hoofdwegen op meerdere plekken in een gemeente plaatsvindt, waren er in de regio Utrecht tot enkele jaren terug nauwelijks ANPR-camera’s voor de politie beschikbaar. Rijkswaterstaat beschikt sinds 2005 wel over camera’s boven de A2 en de A12. Ook zijn er in de binnenstad meerdere camera’s voor verkeersbeheersing en het bedienen van pollers, maar die gegevens worden niet altijd gedeeld met de politie. De politiecamera’s die er waren, waren niet operationeel. Bovendien was er in 2011 slechts één camera ingebouwd in een politiewagen.

4 Reacties

Reageren
  1. Stephanie

    Orwell was right

  2. Sjaak

    @Stephanie: want?

  3. Cico

    Orwell is die kerel die 1848 schreef waarbij de overheid zijn burgers nauwlettend in de gaten had. Iedereen is verdacht, ook al heb je niks gedaan: je *kan* wat doen. Science-fiction, maar het komt weer wat dichterbij als de overheid gaat bijhouden waar je precies bent geweest. Gebeurt ook met de OV-chip.

  4. Henk

    Hoeveel staande houdingen zijn er verricht a.d.h.v. de ANPR herkenning van verdachte auto’s?
    Graag wat cijfers ter onderbouwing van het nut van ANPR m.b.t. verdachte auto’s.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).