Ook de verkopers op de vaste markten in Utrecht gaan te maken krijgen met nieuwe regels voor de vergunningen. Eerder ontstond er veel gedoe rondom de vergunningen voor standplaatshouders, verkopers die niet op een vaste markt staan maar verspreid door de stad. De gemeente wil geen herhaling en trekt daarom nu twee jaar voor het proces uit. In 2027 moet het nieuwe beleid van kracht worden.
In Utrecht zijn twee soorten standplaatsen voor kraampjes – zoals de lokale bloemenstal, viskraam en ijskiosk. Er zijn plaatsen op de 15 vaste markten die de stad kent, zoals op het Vredenburgplein. En er zijn losse plaatsen verspreid over de stad, zoals de Venezia ijskiosk aan de Oudegracht.
Standplaatshouders
Die laatste groep heeft een zeer onrustige periode achter de rug. Deze standplaatshouders, waarvan sommigen al tientallen jaar op dezelfde plek stonden, kregen te maken met nieuw beleid waarbij de vergunning opnieuw verdeeld worden. Daarbij is het niet zomaar gezegd dat vaste kraampjes weer dezelfde plek krijgen.
Dit komt door nieuwe Europese regelgeving over ‘schaarse vergunningen’. In het kort komt het erop neer dat alle ondernemers in de Europese Unie gelijke kansen moeten krijgen, zeker bij zoiets als vergunningen waar er maar een beperkt aantal van is. Een lokale huidige standhouder voortrekken mag niet.
De gemeente trok na alle onrust het boetekleed aan het zei dat de communicatie niet goed was gegaan, en ging aan de slag om speelruimte te zoeken in het nieuwe beleid.
Vaste markten
De gemeente laat nu weten dat er ook nieuw beleid moet gaan komen voor verkopers op de vaste markten. Zo mogen de vergunningen niet meer voor onbepaalde tijd afgegeven worden, maar dat ze in plaats daarvan een ‘passende beperkte duur’ moeten hebben.
De gemeente schrijft: “Het is belangrijk dat de huidige marktondernemers voldoende tijd en gelegenheid krijgen om zich voor te bereiden op die nieuwe situatie van vergunningverlening. Wij zullen de huidige marktvergunningen, bij wijze van overgangstermijn, dan ook eerst omzetten naar vergunningen voor bepaalde tijd.”
Al met al laat de gemeente nu weten ruim twee jaar uit te trekken voor het nieuwe beleid rondom de vergunningen. Er kan dan gesproken worden over selectiecriteria voor marktverkopers, overgangstermijn en andere zaken. “Wij streven ernaar de overgangstermijn van de huidige marktvergunningen per 1-1 2027 in te laten gaan”, aldus de gemeente.
Gekoppelde berichten
Utrecht komt met beleid voor standplaatshouders en kijkt straks naar ‘binding met de wijk’
Wanneer meerdere standplaatshouders zich straks voor een plekje in Utrecht inschrijven, wordt vooral gekeken naar…
Standplaatshouders in Utrecht kunnen dankzij gedoogconstructie even opgelucht ademhalen; kramen mogen tot oktober 2025 blijven
Standplaatshouders in Utrecht mogen langer op hun plek blijven dan eerder voorzien was. Het college…
Standplaatshouders in Utrecht willen overgangstermijn; volgens gemeente is dit niet mogelijk
Standplaatshouders in Utrecht – verkopers met bijvoorbeeld een bloemenstal, viskraam of kaaswagen – zien het…
Utrecht op zoek naar speelruimte beleid standplaatshouders; loting heeft niet voorkeur van de raad
De gemeenteraad in Utrecht heeft donderdagmiddag uitgebreid gesproken over het nieuwe beleid voor standplaatshouders. Wethouder…
Onrust bij lokale standplaatshouders in Utrecht houdt aan, is er straks nog plek voor ze?
Slapeloze nachten, ondernemers in tranen en verwijten aan de wethouder. Het zijn onrustige dagen voor…
34 Reacties
ReagerenOp deze manier wordt het vertrouwde beeld van een markt met vaste marktverkopers verder om zeep geholpen. Tijdens de werkzaamheden op en rondom het Vredenburg is dit proces begonnen en daar wordt met nieuw beleid vervolg aan gegeven. Dag markt.
Heeft xeze wethouder niets anders tr doen dan zich achter europese regeltjrs te verschuilen, doen ze dit ook in Parijs eaar boekverkopers al 10 tal jarwn een plek aan de Seine hebben en een jollander niet hoeft aan te kloppen voor een plekje
Jaja. Onze gemeente. Voor Europa maar tegen haar burgers. Misschien kunnen de heren, vrouwen, non-binairen en andere genderblenders in ons college zich eens hard gaan maken voor het gelijktrekken van de belastingen met ons omringende landen? 1 ‘gelijk ‘Europa toch..?
Totale gekte, ik zie een Roemeense koopman niet heen en weer rijden!!
Als de gemeente er niet uitkomt is Europa de boosdoener. Makkelijk afschuiven dus. De markt is een belangrijke ontmoetingsplaats voor alle mensen. Het kraampje op de hoek geeft tijd voor een praatje en gezelligheid. Dus afblijven van de markten. Ontmoeten, daar gaat het om.
Heel goed! Gelijk speelveld voor iedereen. Weg met vriendjespolitiek
Ik ben een geboren utrechtsre.Op de markt op het vredenburg is de diverse tij slecht.
Onlangs telde ik tenminste 6 kaas kramen.Dus veel te veel van het goede.
Zeker 4 viskramen en wat de groenten en fruit kramen een stuk minder.graav zie meet diversiteit op de markt!
Weer een voorbeeld van een overheid die totaal op hol is geslagen en van gekkigheid niet meer wat voor een nieuwe regels er nu weer ingevoerd moeten worden, bovenop de bestaande honderdduizenden.
Een markt hoeft niet gereguleerd te worden. Dat doet de markt zelf wel! Wie producten aanbiedt waar vraag naar is zal blijven, wie dat niet doet zal uit zichzelf verdwijnen. Daar is nul komma nul overheid voor nodig, laat staan een of andere ongekozen EU bureaucraat die Utrecht niet eens op een kaart kan aanwijzen.
Nederland gaat ten onder aan socialisme.
Ik twijfel nog tussen een groenten standplaats in Napels of een bedjes- en parasolletjesverhuurbedrijf op het strand van Rimini. Maar ik vermoed dat ik geen kans maak…
Wat we nu zien met EU regelgeving op lokaal niveau speelt overal: internationalisering van de vrij (gemaakte)markt onder motto ‘gelijke kansen voor iedereen’.
Gelijke kansen = gelijk speelveld = nivelleren.
Nivelleren = de ene groep ‘kansarmer’ maken om de andere groep ‘kansrijker’ te maken zodat ze samen in het midden uitkomen en verplicht tegen elkaar kunnen concurreren om de titel ‘de beste in middelmatigheid’.
Het is de communistische ideologie in een kapitalistisch jasje: iedereen is gelijk, en zo niet, dan toch met harde middelen want dubbeltjes hebben het recht om een kwartje te zijn, terwijl kwartjes nooit een dubbeltje willen worden maar dat wel moeten omdat er anders te weinig dubbeltjes zijn om meer guldens op te leveren…
Dat het totaal niet werkt kunnen we nu zien in de wereld: het protectionisme is weer helemaal in zwang omdat je er niet van kan uitgaan dat anderen de beste bedoelingen met je voor hebben zodat we allemaal even rijk worden.
Alleen heeft Nederland helemaal niets meer om zich mee te kunnen beschermen. Wij waren namelijk zo achterlijk goedgelovig om onze soevereiniteit al in 1953 aan een stel buitenlanders (hoe ironisch, onze voormalige vijanden Frankrijk en Duitsland) weg te geven met GW art 94.
Dat wordt nu ‘rechtsstatelijkheid’ genoemd door de eurofielen, oftewel, er mag niet aan die buitenlandse overheersingsideologie worden getornd.
Het komt echter wel neer op de kop in de muil van een leeuw steken en hallucineren dat het roofdier nooit zal toehappen omdat het ‘de koning der dieren’ is….terwijl het andere dieren als maaltijd eet…
Een Nexit is een economisch doodsvonnis, blijven is dat ook.
Leve de EU, naar niet heus!
Dit College haalt in zeer rap tempo het hele karakter vd stad om zeep!
Men luistert niet naar de eigen Overheid ( zie bvb dieselverbod)
Maar als het hun uitkomt wel naar Europese flutregeltjes.
Zo maakt men gewiekst ruimte voor de ” Nieuwe Utrechter” en dito marktkramen met groene thee, havermelk en nog meer van die onzin.
Wat een klote stad is Utrecht geworden! En ja yuppen ik ben al verhuisd naar Nieuwegein waar het echte Utreg nog bestaat!
Negeer deze Europese regeltjes nu gewoon eens een paar jaar. In een zeer diepe lade ermee. Als er protest uit Brussel komt, zien we wel weer verder.
Buitenlanders hebben waarschijnlijk geen trek in een plaatsje op onze markt, evenmin als Nederlandse handelaars op een markt in Polen of op Cyprus willen staan. Iedereen gaat toch naar zijn vaste kramen en negeert de rest. Ik vraag me ook af waarom winkels zich wel vrij kunnen vestigen en marktkramen aan dit soort betutteling zijn gebonden.
Reaguurders zijn altijd voor een vrije markt maar nu even niet… curieus.
Mijn kaasboer zou ook wel op de markt op het Vredenburg willen staan, maar geen enkele mogelijkheid. Russische toestanden hier. Fijn dat daar verandering in komt – gelijke kansen!
Belangrijk om juist in overleg met de bestaande te kijken wat optimaal is, en hier als gemeente na toe te werken.
Vaste plekken bijvoorbeeld voor 5 jaar na gunning.
De specifieke markten zoals de enige echte lapjes markt van Nederland beschermen.
Er zijn verder nog wel ruimte lijkt me voor ook vaste viskraam, en wat meer orgelspelers.
Echt vermoeiend om te lezen. Persoonlijk vind ik het bijna net zo onnozel als Europese aanbesteding. Iedere paar jaar weer een ander bedrijf, andere kleding. Waarom zou je je best doen?
In plaats van lapje vlees van Kobus en bloemetje bij Karel, mag je straks een krekelburger bij Pepijn halen en bloemen zijn verboten,
Welkom is de maximaal geregisseerde maatschappij, met dank aan GL/D66
Links maakt de PVV steeds groter. En dan maar afvragen hoe dat komt. Nou door dit soort maatregelen. De mensen willen dit niet. Niet alleen hier, maar in de hele EU niet. Dit gaat lijnrecht in tegen principe dat oudste rechten voor gaan, stokoude lokale tradities en vertrouwdheid.
Geweldig dat de EU zo als een bus doordenderende en meer kapot maak dan lief is!
Nou heb je als koopman geweldige service en betaalbaar product en een geweldige klanten kring en dan komt er na een jaar een ander, die even snel geld verdient en naar 4 maanden vertrek hij al, omdat er geen klant meer komt.
Maar waarom hier in meegaan, we hebben ook afspraken gemaakt om de begroting en dat we niet meer schulden mogen hebben dan 60% van het bbp, nou hebben veel zuidelijke landen al net zo lang als de Euro bestaat, een hogere staatsschuld dan die 60% en zelf hebben ze de rente kunstmatig verlaagd om deze landen te ondersteunen en die landen zijn echt niet van plan om aan die 60% te gaan voldoen, dus waarom moeten wij wel aan alles gehoor geven.
@ss: een markt hoeft niet gereguleerd te worden?!?! De markt ís volslagen gereguleerd! Een kliek, waar anderen buiten de deur worden gehouden!
Waarom heeft x het recht om daar te staan en y niet?!
Nieuwe regels zijn get tegendeel van socialisme!
@ron: als je je best doet mag je blijven. Gooi je er met de pet naar dan mag een ander het proberen. Prima toch?
Lees over dit soort problemen alleen over Utrecht. Moet toch ook elders spelen?
En volgende stap is natuurlijk dat winkels hier op worden aangesproken. Moet de MediaMarkt door de mangel of de C&A.
Weet nu al, dat ik zonder glazen bol kan voorspellen dat de Zaterdag markt op Vreenburg in een paar jaar kapot is gemaakt door dit soort regeltjes, want we hebben ook nog de uitstootvrij regeltjes die per 2025 ingaan.
Alstublieft lokale overheden, wees realistisch. Een EU regel kan je niet 1 op 1 toepassen op een stad als Utrecht.
@Scherpschutter Je zegt: ”Een markt hoeft niet gereguleerd te worden. Dat doet de markt zelf wel!”
Dat is dus niet het geval wanneer de kraamhouder een vergunning voor onbepaalde tijd heeft en een andere ondernemer nooit de kans krijgt in te schrijven met een diverser en/of goedkoper assortiment.
Er is op dit moment sprake van een monopolie en de nieuwe regelgeving doorbreekt dat monopolie. Dat is beter voor het winkelend publiek, maar ook voor alle ondernemers die ook een kans willen maken op een plek in Utrecht.
De gemeente mag zelf de regels bepalen. Dat wordt heel vrij gelaten en is ter eigen interpretatie zo te lezen. Doe dat dan zoveel mogelijk langs de oude lat, zou ik zeggen. Vromer zijn dan de paus is niet nodig.
De EU parlementariërs zijn nog nooit op de Vredenburgse markt geweest in Utrecht, omdat het hen niet interesseert en dat is begrijpelijk.
Verder is elke markt in Europa op een andere manier belangrijk voor o.a. de cohesie, de economie en betaalbaarheid voor bezoekers ter plaatse. Daar kun je geen eensluidende regels voor maken en vandaar ook die breed interpreteerbaar gemaakte regels.
Als standhouders al 10-20-30 jaar ergens staan, is dat echt reden om ze voorrang voor een vergunning te geven. Ze laten zien een betrouwbare partij te zijn waar mensen graag goederen kopen. Dat moet je koesteren.
@scherpschutter: was er maar vrije markt op de markt. Het is een klassiek monopolie van/door de overheid nu. Raar dat je dat niet ziet.
@Herman1963 het punt is dat jij op de Vredenburg nu ook geen kans maakt, als je een nieuwe kraam wil starten.
Daarom haat ik de EU! Omdat de EU het locale, regionale kapot maakt. De klant is hier geen koning maar marktslaaf.
Waarom zou je als voorstander van een vrije markt pleiten voor een gesloten economisch systeem waarin buitenstaanders geweerd worden en dus niet iedereen evenveel kans maakt?
Mensen staan in de rij bij marktkramen die goede prijs / kwaliteit leveren. Mensen komen naar de markt omdat er kwaliteit geboden wordt. Dat gebeurt omdat er sprake is van continuïteit. Gaat de gemeente utrecht dit nu verzieken door vergunningen van beperkte duur af te geven. De markt gaat dan niet meer investeren in kwaliteit omdat ze het niet terug kunnen verdienen. En dit alles met het zielige excuus van europese regeltjes. Gemeente utrecht verzin maar iets dat markt kramen waar mensen voor in de rij staan daar gewoon kunnen blijven staan. En voor de goede orde gemeente utrecht de mensen die hier in de rij staan zijn de inwoners van utrecht de mensen wiens belangen u dient te behartigen.
@ Betweter
“Er is op dit moment sprake van een monopolie en de nieuwe regelgeving doorbreekt dat monopolie. Dat is beter voor het winkelend publiek, maar ook voor alle ondernemers die ook een kans willen maken op een plek in Utrecht.”
Je bedoelt net als bij het opengooien van de markt in de zorgsector en in de energiesector? Dat is beiden heel erg duur geworden voor de consument. Werkt dus niet.
Niet meer dan logisch om eens in de zoveel tijd te kijken of er wellicht ook andere ondernemers zijn die interesse hebben in een plek.
@De Beun, dit lees je nooit omdat het daar gewoon geregeld is zoals Utrecht het nu wil regelen. Een vergunning voor de Albert Cuyp 3 jaar en dan weer opnieuw aanvragen. Met een enorme waslijst van wat allemaal wel en niet kan/mag. dus niet teveel souvenirs, stroopwafels etc etc
Dus het zou logisch zijn iemand die op de AC zijn vergunning verliest dat die dan kans maakt in Utrecht of ergens anders.
Het gaat op een buitenlandse bazaar lijken let maar op.
Probeer dat maar eens in het buitenland te doen dan maak je geen schijn van kans omdat ze daar wel hun eigen burgers beschermen.
In sterrenwijk geboren, in oudwijk opgegroeid zaterdagavond in de stad geweest, biertje bij nico v wegen, daarna happie bij pomo,kom er al 35 jaar maar manman wat is deze stad vreselijk geworden aangesproken worden door vreemde talen voor money ( eentje met een bivakmuts op) 100 idioten bij accu voor de deur heel gauw terug naar nieuwegein waar het vol zit met echte Utrechters, weg uit die stad met elitaire zure hoogopgeleide mensen die in arbeiders huizen zijn gaan wonen ( maar nog niet 1 dag in de bouw gelopen te hebben) studenten die nog niets maar dan ook niets gepresteerd hebben huilen om hun studie kosten maar natuurlijk wel op de gracht en bij kz dure pilsjes drinken met een pakje peuken ernaast van € 20.00 per pakkie, nee utrecht is utrecht niet meer doodzonde.
@Pieter is de markt ervoor de ondernemers of voor de inwoners van Utrecht ?