Utrechters die een groen dak willen en daarvoor subsidie willen aanvragen kunnen dat nu ook doen voor 10 vierkante meter. Vanaf 1 januari wordt de regeling versoepeld. Tot nu toe was het alleen mogelijk om een subsidie aan te vragen voor een oppervlak van minimaal 20 vierkante meter.
De gemeente Utrecht past per 1 januari 2020 de subsidieregeling Groene daken aan. Het wordt voor bewoners met een uitbouw of klein (schuur)dak interessanter om een groen dak aan te leggen.
Momenteel was het voor bewoners met een klein dak alleen mogelijk om samen met anderen een subsidie aan te vragen. Dat blijft nog steeds mogelijk voor mensen met een dak kleiner dan 10 vierkante meter.
Verhoging percentage
Wethouder Kees Diepeveen: “We willen de aanleg van groene daken zoveel mogelijk stimuleren. Het is dus niet meer dan logisch dat we dit zo aantrekkelijk mogelijk maken voor bewoners.”
Groene daken
Door het minimaal te vergroenen oppervlak te verlagen, en het subsidiepercentage te verhogen, verwacht de gemeente dat meer bewoners een groen dak aanleggen en subsidie aanvragen. “Daarom stellen we in 2020 €150.000 subsidie beschikbaar, €50.000 meer dan dit jaar.”
Een groen dak vangt neerslag op en houdt het vast, verhoogt de biodiversiteit, filtert fijnstof uit de lucht, houdt CO2 vast, koelt de stad op hete dagen, werkt isolerend en maakt de leefomgeving mooier.
16 Reacties
ReagerenEn wat is precies het netto rendement dat de Gemeente denkt terug te krijgen voor deze 150.000 van de belastingbetaler?
1) Waarom zou een dak neerslag moeten vasthouden?
2) Hoeveel neerslag dient een dak vast te houden en wat draagt het dak hier exact mee bij?
3) Welke biodiversiteit wordt verhoogd, waarom is dit wenselijk en is deze methode de meest kosteneffectieve methode?
4) Hoeveel extra fijnstof filtert een dak uit de lucht?
5) Hoelang is een plantendak houdbaar?
6) Waarom zou je Co2 willen vasthouden nu wetenschappelijk vast is gesteld dat Co2 onmogelijk een noemenswaardige bijdrage kan hebben in de summiere 0.8 graden opwarming in de afgelopen 150 jaar? We hebben alle Co2 nodig voor nuttige planten! Zelden was er zo weinig Co2 in de atmosfeer aanwezig als nu…
7) Met hoeveel graden koelt een dak van 10m2 de stad af en waarom is het uberhaupt wenselijk om de stad af te koelen?
8) Wat isoleert een groen dak precies?
9) Wat is de definitie van ‘mooier’ die gehanteerd wordt? Mooier…in WIENS beleving?
Je kan toch niet ‘zomaar’ 150k belastinggeld kapot gooien? Waar is de wetenachappelijke onderbouwing? Waarom zou belastingbetaler 1 moeten betalen voor het dak van belastingbetaler 2, waarmee nummer 2 misschien biet langer zelf een groei dak kan aanleggen?
Wat is dit nou toch voor een gekkigheid jongens?
Zonnepanelen die gecombineerd worden met een groendak leveren meer energie op, daar een groendak voor verkoeling zorgt van de zonnepanelen.
De energie die een zonnepaneel levert wordt namelijk niet door warmte opgewekt maar door lichtsterkte.
@Scherpschutter Op internet staan zowaar de antwoorden op uw vragen! Ik weet dat u geen fan bent van de wetenschap maar aangezien u er zelf om vraagt: kijk even op https://www.wur.nl/nl/nieuws/Groene-daken-zorgen-voor-meer-leefbare-steden.htm en mail de expert met uw vragen. Uw opmerking bij vraag 7 klopt niet helemaal. Er zijn hogere concentraties CO2 gemeten in het verleden maar de verandering van de afgelopen 150 jaar is ongekend. Kijk anders hier: https://www.uu.nl/nieuws/500-miljoen-jaar-lange-geschiedenis-van-co2-in-kaart-gebracht
@scherpshutter, wat levert het op?
Heel simpel, mensen die hun dak moeten repareren kunnen dit nu op kosten van de gemeente doen. Die is zo opgehangen aan de eigen groenbeleving dat ze overal voor betalen als het maar groen is.
@kadoendra, ik zou nog maar even nadenken over je advies. Planten hebben zonlicht nodig om te groeien, schaduwplanten zijn meestal woekerplanten. Woekerplanten zijn zowel slecht voor het dak als voor de zonpanelen. Dus er moet dan gemaaid worden, daarvoor moet er een electrische maairobot worden aangeschaft en ingezet. Super goed circulair denken van je, met het ene probleem een ander probleem oplossen.
@Scheefschutter
1. Bijvoorbeeld om het riool tijdens piekmomenten te ontlasten. Hierdoor komen straten minder snel blank te staan, hoeft de brandweer minder vaak op pad, etc.
2. Het dak moet een flinke stortbui kunnen opnemen. Dat is bijvoorbeeld enkele tientallen mm binnen een uur. Hoe dikker het substraat en de drainagelaag van het dak, hoe meer water het kan opslaan.
3. Groene en Bruine daken verhogen de biodiversiteit in steden doordat de begroeiing aantrekkelijk is voor insecten, wat weer vogels aan trekt. Sommige vogels kunnen ook op bruine daken broeden.
4. Geen idee, maar een groen dak neemt in ieder geval meer fijnstof op dan een bitumen of EPDM dak. Een bitumen of EPDM dak doet namelijk helemaal niets met stof, behalve het verzamelen. Het zou mij niet verbazen als een bitumen dak zelfs bijdraagt aan de luchtvervuiling, doordat het zo makkelijk verweert, verbrokkelt en vervolgens in minuscule deeltjes de stad door waait.
5. Een groen dak is veel duurzamer dan een standaard bitumen-dak. Een groen dak gaat langer mee – wel twee tot drie keer zo lang. Dit omdat het eigenlijke dak niet meer aan zonlicht blootgesteld is. Bitumen verweert snel door UV straling en moet om de 15-20 jaar vervangen worden. Dit probleem heeft een groen dak niet. Het aanleggen van een groen dak op een bestaand dak verlengt ook nog de levensduur van de bestaande constructie. Maar als je toch bezig bent zou ik meteen die bitumen eraf halen en vervangen met EPDM.
6. Pardon?
7. Het koelen van steden is wenselijk omdat de temperaturen door het ‘Urban heat island’ effect in de zomer ondragelijk kunnen worden. De temperatuur in steden kan vele graden hoger liggen dan in het omringende platteland. Een verkeerd ontworpen gevel kan de temperatuur van de omgeving zelfs tientallen graden laten stijgen boven het gemiddelde. Groene daken verkoelen trouwens niet alleen de stad, maar isoleren ook de woning beter. Dus koelere zomers en warmere winters. Ook werken zonnepanelen beter bij een lagere temperatuur, zoals Kadoendra al aangaf. Tel uit je winst!
8. Een groen dak isoleert een woning. Bijvoorbeeld de bovenste verdieping van een huis, of de uitbouw (vaak slecht geïsoleerd).
9. Mooier in iedereens beleving. Niemand kijkt liever aan tegen bitumen dan tegen mos, sedum of een prachtige bloemrijke kruidlaag.
Al die kreten: leefbaarheid, klimaatverandering, mooier, beter, etc., de vragen van scherpschutter zijn terecht. Ik ga het ook maar aanvragen, dak kan wel een opfrisbeurt gebuiken. Wat is de milieu-impact van het vervangen zelf?
Overigens wordt het bij langere periodes echte hitte, juist warmer in huis, omdat het langer warmte vasthoudt, dus dat is lekker zweten snachts.
@Scherpschutter als reactie op je punt 6: https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/broeikasgassen-in-atmosfeer-naar-record~b04195f4/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Maar steek vooral je kop in het zand.
Rest van je puntjes is gewoon op te zoeken, klein beetje moeite doen, dan weet je het ook!
Het voornoemde CO2 onderzoek maakt gebruik van proxies (mossen, bomen, koralen etc) en is dus weinig bijzonder behalve dat het potentieel langer in de tijd zou kunnen teruggaan.
Waar Scherpschutter op doelt is dat de historische temperatuur maar gedeeltelijk en niet geheel correleert met de historische CO2 niveau’s. En daar jeukt het bij veel wetenschappers. Er is aldus nog steeds niet met volledige zekerheid aangetoond dat CO2 stijging de majeure veroorzaker is van het huidige klimaat. Dit standpunt wordt overigens al decennia gedeeld door de IPCC. en is te lezen in hun rapporten. Tot zover de wetenschap.
Het is helaas de politiek die de veroorzaker is van de huidige onrust en doemscenario’s. Daar zitten de alwetenden die zich graag baseren op wetenschap voorzover deze hun politieke doel dient. Maar wanneer je het politieke klimaatuitje afpelt dan blijft er maar bar weinig wetenschappelijks over. Wellicht daarom de grote haast om nog wat wetgeving aan te nemen voordat we doorkrijgen dat we in de maling zijn genomen.
Echt oppassen wordt het wanneer de uitstoot van ieder persoon door de overheid gemeten en belast gaat worden met een CO2 heffing. Dat vormt de start van een totalitair controle systeem wat perfect meetbaar en uitvoerbaar is bij een geëlektrificeerde maatschappij. Wist u overigens dat de elektrische meter op afstand kan worden uitgezet, zodat u geen stroom meer heeft? Slim hè.
Al die mensen (trol en koel hoof) die denken dat je met een groen dak een heel nieuw dak krijg, raad ik aan ze eens te verdiepen in de materie. Bij een groen dak, komt het groen OP het bestaande dak in de vorm van casettes of rollen.
@Koel hoofd een groen dak bestaat niet uit woekerplanten, je hoeft het niet te maaien en al helemaal niet met een elektrische maairobot.
Probeer je nou bewust verwarring hierover te zaaien of weet je er echt niks van af?
Dat weet ik Berk, maar als ik alles in één keet laat doen, scheelt dat ook. De vakmensen komen maar één keer.
Ik hoop dat de potentiële groene dak eigenaren enigszins weten waar ze aan beginnen. Waarschijnlijk is geen bestaand dak geschikt om het sedum op aan te brengen. Alleen de ENORME toename van gewicht door het sedum het vastgehouden water en het extra vast te houden sneeuw resulteert in een enorme verhoging van de maximale last van uw dakje.
De vraag is dus of na de totale sloop en nieuwbouw van uw platte dak de vergroening (financieel en milieutechnisch) nog wel zo interessant is.
Maar ach dat zijn van de domme praktijk dingen. Wat het kost en of het blijft staan.
@Ishan
Het verhaalvan de gemeente rammelt, omdat de argumenten vaak niet opgaan voor kleine schuurdaken. Dit is een gezelligheidssubsidie verpakt in quasi-wetenschappelijke argumenten. Dit geld kan veel beter besteed worden.
1. ‘Mijn’ regenwater loopt gewoon de tuin in. De hele wijk heeft wadi’s. Waarom moet het water op het schuurdak blijven?
2. Bij een echte flinke stortbui is het sedum schuurdak na drie tellen verzadigd. Er blijft geen noemenswaardig effect over.
3. Biodiversiteit is soortenrijkdom. Welke nieuwe soorten verwacht je in de straat als er sedum ligt op de schuurdaken? Je krijgt hooguit een heel klein meer van wat je al had. Al die subsidie voor een koolmees? Kun je beter bomen planten
4. Het dak lekker laten zoals het is levert de minste fijnstofuitstof op. Zo’n groen dak absorbeert minder dan jouw diesel uitstoot als je naar het tuincentrum rijdt. Minder autorijden is de enige echte zinvolle strategie tegen fijnstof. de rest is doekje voor het bloeden
5. Een groen dak zou streng verboden moeten zijn tot het volgende moment van technisch onderhoud.
6. CO2 is een groot probleem, maar een sedumdak op een schuurtje is niet eens een zucht in de zeilen van Greta
7. Een dor sedumdak op de schuur doet tijdens een hittegolf geen halve graad voor verkoeling in tuin of huis. Dan kun je beter een boom planten in eigen tuin: daar zou die subsidie nuttig voor zijn.
8. Een groen dak op een schuur isoleert een paar fietsen en wat gereedschap. Waarom moet een iets koelere fiets en een lauwe hamer belastinggeld kosten?
9. Smaak en beleving zijn geen goede argumenten voor schuurdaken. De overheid gaat niet over inrichting van tuinen.
@Iconoclast.
1. Ik woon in een huis dat verzakt omdat vrijwel iedereen in mijn wijk de tuin volledig heeft betegeld of geasfalteerd… Zo is uw situatie niet gelijk aan die van andere stadsbewoners. Staar u niet blind op het puntje van uw neus.
2. U kiest een sedum dak als voorbeeld, omdat u weet dat dit het dunste groen dak is. Ik zie liever wat dikkere daken die kruiden kunnen dragen en meer water bergen. Ik denk dat dit ook wel een stukje bewustwording vergt. Hopelijk gaat de gemeente daar mee door.
3. Als ik volgend jaar een kruiden tuin van 12m2 op het dak van mijn uitbouw leg, boven op de keuken, dan verwacht ik nog meer insecten en vogels te zien rond mijn huis. Zoals bij 1. vermeld hebben mijn buren helaas niet zulke groene tuinen. Elk beetje helpt. Dat heb ik de afgelopen jaren al ervaren nadat ik het gewapend beton uit de tuin had gebroken.
4. Ik heb geen diesel. Wel een rijbewijs, maar ik moet er niet aan denken om een auto te bezitten. Ik doe alles op inline-skates.
6-9. Het gaat niet enkel om schuren. Het gaat juist ook om tienduizenden uitbouwen van huizen in de zwaar versteende en vaak nog altijd slecht geïsoleerde arbeiderswijken!
Wat ern goede actie van de gemeente en wat leuk om te lezen dat dit onderwerp zo onder bewoners leeft. Wij gaan zeker ook aanvraag doen.
@Ihsan
Onderzoek door biologen heeft uitgewezen dat als je een half verrotte tak/boomstammetje op een groen dak legt de hoeveelheid nuttige insecten met tientallen procenten omhoog gaat.
Geef nu vooral geen verdere aandacht aan negatieve internet trollen die gaan beweren dat dan je dak gaat verrotten.