Ook Wilhelminapark in Utrecht krijgt hoogstwaarschijnlijk openbaar toiletgebouw Ook Wilhelminapark in Utrecht krijgt hoogstwaarschijnlijk openbaar toiletgebouw

Ook Wilhelminapark in Utrecht krijgt hoogstwaarschijnlijk openbaar toiletgebouw

Ook Wilhelminapark in Utrecht krijgt hoogstwaarschijnlijk openbaar toiletgebouw
Beeld ter illustratie
De gemeente Utrecht gaat ook in het Wilhelminapark een openbaar toiletgebouw plaatsen. De vergunning voor de toiletten is inmiddels aangevraagd en omwonenden kunnen daar straks op reageren als de vergunning positief beoordeeld wordt.

De gemeente Utrecht gaat ook in het Wilhelminapark een openbaar toiletgebouw plaatsen. De vergunning voor de toiletten is inmiddels aangevraagd en omwonenden kunnen daar straks op reageren als de vergunning positief beoordeeld wordt.

Het plan voor het toiletgebouw is er al langer, maar omwonenden hadden bezwaar tegen de plek waar de gemeente het wilde plaatsen, namelijk direct naast de speeltuin in het park. De gemeente heeft daarom gezocht naar alternatieve locaties.

Het toiletgebouw moet nu komen aan de promenade, vlakbij het Loolaantje. Volgens de gemeente is die plek het meest geschikt, omdat die centraal en goed bereikbaar is. Ook gaat het toiletgebouw niet ten koste van groen en is het goed in te passen in het monumentale park.

De gemeente heeft vorige week de omgevingsvergunning voor het gebouw aangevraagd. Die wordt nu beoordeeld. Als het advies positief is, kan iedereen zes weken lang schriftelijk reageren op de ontwerpvergunning. De gemeente hoopt het gebouw volgende zomer te kunnen plaatsen.

Zelfreinigend

In het toiletgebouw komen twee urinoirs en twee toiletten, waarvan er één geschikt is voor bezoekers met een rolstoel of rollator. De toiletten zijn zelfreinigend en gratis te gebruiken. Op de wanden van het gebouw komen klimplanten en op het dak wordt sedum aangelegd. De dixies die nu in het park staan, verdwijnen als het toiletgebouw eenmaal geopend is.

Omdat de gemeente het gebouw zoveel mogelijk in het groen wil aanleggen, worden struiken en heesters geplant. De laadpaal voor elektrische auto’s wordt verplaatst naar de parkeerplaatsen ten zuiden van het gebouw. Het toiletgebouw is straks van 1 april tot 1 november open van 8.00 tot 22.00 uur. ’s Avonds sluit het gebouw automatisch via een tijdslot.

De locatie van het toiletgebouw. Kaart: gemeente Utrecht

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Realist

  Van genoeg vuilnisbakken tot toiletvoorziening en uiteraard de reinigingsdienst, er wordt alles aan gedaan om het park netjes te houden. Hopelijk proberen de GroenLinkse studenten hier nu een beetje aan mee te werken ipv het park te vervuilen.

 2. Otto Nelemans

  Klinkt allemaal heel doordacht allemaal, maar het project lijdt natuurlijk aan tegenstrijdige gedachten. Je zult er maar wonen. Een openbaar toilet voor de deur!
  Het blijft er natuurlijk nooit zoals het was bij oplevering en het trekt meer mensen aan. Het betrekkelijk kleine park wordt toch al jaarlijks extra belast door een toenemend gebruik van het park. Is de grens ooit vastgelegd? Ik heb daar nooit een verhandeling over gelezen. Het maximale gebruik wordt alsmaar opgerekt.
  Flora en fauna hebben hier nu al zwaar onder te lijden. En het oorspronkelijke idee dat een park als rustgevend voor het drukke stadsleven moet functioneren kan in de prullenbak worden gedeponeerd.
  Natuurlijk, wildplassen is verre van aantrekkelijk, Daar is tot op heden nog wel mee te leven, maar om nu en het park een extra betekenis te geven met een openbaar toilet is een stapje naar volgende versieringen, die park steeds verder verramsjen. Niet doen dus.

 3. Scherpschutter

  @Realist

  Ik denk dat we er verstandiger aan doen dit park te privatiseren en verkopen aan McDonalds. Hoe de gemeente parken beheert is absurd inefficiënt en krankzinnig duur.

  Eurootje toegang, toilet 50 cent, altijd alles schoon en strak, gedraag je je niet word je het park uitgezet en kom je er niet meer in.

  Hoe denk je dat dit toilet er na 2 uur gebruik uitziet?

 4. isabelle

  Nu nog in Amelisweerd. Daar kan je als vrouw nergens terecht.

  Is dat erg? Best wel, zeker als je -zoals ik- ieder uur een plas moet doen. En ik woon er niet om de hoek…

 5. Hugo Aylva

  Open tot 22.00 uur? Waarom gemeente Utrecht? Dat wordt dus weer gedwongen wildplassen op een zomerse avond.

 6. Hans

  @ Scherpie
  Haha, privatiseren! Als ik het niet dacht. En dan het beheer in handen geven van die patatboer uit Texas. Maar dan wel met zo’n reclamezuil erbij, ‘s avonds fel verlicht, zo’n ding van 50 meter hoog.
  Hoe kom je op het idee?? 🤪

 7. Wies

  Goed plan lijkt me. In andere landen kun je vaak prima naar een openbaar toilet. Hopelijk gaan we hier wel handhaven op het schoon houden van het gebeuren…

  Dat je nu net je standpunt dat je het beheer van (nette!) parken aan de vrije markt over moet laten kracht bijzet met het bedrijf McDonald’s is natuurlijk wel weer hilarisch @Scherpschutter. Onze publieke ruimte ligt letterlijk in de hele stad vol verpakkingenafval van dat specifieke bedrijf. Voortaan even 5 seconden langer nadenken welk voorbeeld je gebruikt. Aub geen Red Bull noemen, want daar geldt hetzelfde voor.

 8. Alex

  Dit nodigt natuurlijk weer uit tot een enorme ravage. Blij dat ik Utrecht ga verlaten voor een plek waar ik geen park hoef te delen met honderden onbeschofte studenten en/of daklozen.

 9. Scherpschutter

  @Hans & Wies

  Ik heb meer vertrouwen in McDonalds als uitbater van parken dan de gemeente.

 10. Hans

  @ Schutschepper

  Wat fijn dat u vertrouwen heeft in deze dik akende (obesitas!) grossier in fast food. Ook prettig dat u niet over het beheer van ons park gaat.
  De Stichting Wilhelminapark en omgeving draagt samen met de Gemeente Utrecht zorg voor dit – volgens velen – mooiste stadspark van Nederland. Dat doet zij uitstekend en dat moet vooral zo blijven.

  Voor meer informatie:

  http://www.wilhelminapark.com

  Voor het overige wens ik u smakelijk eten.

 11. BW

  @Otto Nelemans
  Tja, je kunt dat toilet er ook niet neerzetten, maar in principe is het park op zonnige dagen nu ook al een openbaar toilet. Begrijp me niet verkeerd, ik zit zelf ook niet te wachten op een openbaar toilet voor mijn deur, maar dit is wel een beetje inherent aan wonen aan een park (en speelt volgens mij bij zo’n beetje alle Utrechtse parken).

 12. Scherpschutter

  @Hans

  Fijn dat u tevreden bent over de gemeentelijke parken. Soms zou ik ook wel eens willen dat ik de lat simpelweg op de bodem kon leggen, maar dat zit niet in mijn DNA.

 13. Speak Up

  @ Sch*rpsch*tter

  Ja, een park vol verpakkingsmateriaal van deze “je-aderen-slippen-binnen-een-minuut-dicht-surrogaat-friet-en-surrogaat-hamburger-met-een-echte-hamburger-heeft-het-niets-te-maken”-vastgoed onderneming (men verdient het geld met het verpachten van franchises). Verpakkingsmateriaal (vaak onnodig) waar men zich zowel bij de eigen vestigingen buiten, als in de openbare ruimte, nul om bekommert en waarvoor men geen verantwoordelijkheid neemt en waarmee men ONZE mooie openbare ruimte mee vervuilt.

  Overigens bestaan die Ronald Mcdonnie huizen alleen maar om een schuldgevoel af te kopen (medeplichtigheid in het opdringen van een zwaar ongezonde levensstijl bij mensen en daarmee ook verantwoordelijk voor hartinfarcten en obesitas). Overigens draaien deze huizen wel degelijk ook op subsidie en ook op donaties. Toch raar dat deze “uberkapitalistische geld-uit-jebroekzak-kloppende-belastingontwijkende-ondernemeing” deze huizen, waarmee men goede sier maakt en waarmee men het eigen imago probeert schoon te poetsen, de kosten van de financiering van dit goede doel niet eigenhandig kan betalen. Vreemd toch?

  Hmmmmzzzzz

 14. Binnenstadbewoner

  Ja mooi toch. Met name op de zomerse avonden is het grasveld erg populair. Niet zo verwonderlijk met zoveel studenten en klein behuisde bewoners die geen tuin hebben en dus naar o.m. het Wilhelminapark gaan.

 15. Kakhiel

  @alex: veel plezier in Almere. Doei

 16. Hans Zimmermann

  Is toch heerlijk dat dit park een openbare paspoort wordt. We gaan dus terug in de tijd dat je poept en piest als je moet. Dus een beschaving rond 1200. Past wel bij het flatgebouw aan de crossbaan. Top Top Top. Dus over 20 jaar de flintstones

 17. Jan

  In Frankrijk zijn openbare toiletten heel gewoon. Overal vind je ze. Zou Nederland eens een voorbeeld aan kunnen nemen

 18. Karla

  Goed nieuws! Ik begrijp niet dat hier zo over doorgezeken moet worden, want lijkt me een verbetering. Openstelling tot 23 of 24 uur lijkt me logischer, maar dit is al beter dan wildplassen natuurlijk.
  Openbare toiletten zijn een teken van beschaving.

 19. Hans

  @ latlegger

  Niet de hoogte van de lat bepaalt je succes. Maar de manier waarop je over sommige latten heen kunt springen terwijl je andere latten links of rechts laat liggen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).