De Oost-Europese bedelaars die vorige maand het gesprek van de dag waren, zijn langzaam uit het straatbeeld verdwenen. Dat constateren verschillende ondernemers, de gemeente en de politie.
De Utrechtse winkeliers die opriepen iets te doen aan de overlast die bedelaars uit Oost-Europa veroorzaakten in de Utrechtse binnenstad lijken resultaat te boeken. Ook de burgemeester riep naar aanleiding van deze ontwikkelingen op om vooral je klachten aan te geven bij de gemeente en de politie.
Inmiddels vind je de bedelaars niet of nauwelijks meer in het Utrechtse winkelgebied. Zo constateert ook de afdeling Toezicht en Handhaving van de gemeente. Naar aanleiding van de klachten is de inzet van deze afdeling geïntensiveerd en is er gesignaleerd dat het aantal bedelaars sinds half juli snel is afgenomen.
Dit valt ook terug te zien in het aantal klachten dat de politie en de gemeente hebben binnengekregen. Begin juli waren dit er nog 45 en vanaf half juli is er bij zowel de gemeente als bij de politie geen klacht meer bijgekomen.
Vakantietijd?
Ook Tom Broekman, eigenaar van kledingwinkels Thom Broekman en De Rode Winkel en bestuurder bij Centrum Management Utrecht, ziet nauwelijks bedelaars meer. “Het is inderdaad aanzienlijk minder geworden. Ik vermoed dat Van Zanen (burgemeester, red.) Toezicht en Handhaving opdracht heeft gegeven er meer aandacht aan te geven.”
Toch wil de winkelier niet te vroeg juichen. “Het probleem speelt nog steeds. Het aantal straatmuzikanten waarbij je jezelf kan afvragen of het muziek is dat ze maken, zie ik niet afnemen. En het is vakantietijd. Het zou me niet verbazen als deze bedelaars ook met vakantie gaan.”
Overleg
Tussen de winkeliers en de burgemeester is overleg geweest. “Hierin hebben we het onder andere gehad over de sociale gevallen, zoals daklozen. Er gaat nu onderzocht worden waar die mensen vandaan komen en of ze hulpverlening nodig hebben,” zegt Broekman.
Of de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wordt aangepast naar aanleiding van de kwestie blijft nog onduidelijk. In de APV is onder meer opgenomen of er gebedeld mag worden in de stad. De gemeenteraad moet hier uiteindelijk over beslissen. Broekman geeft wel al vast wat advies mee: “We zien nu vooruitgang, maar als de APV niet wordt aangepast zitten we volgende zomer in hetzelfde schuitje.”
Gekoppelde berichten
Winkeliers zijn Oost-Europese bedelaars helemaal zat: “De gemeente doet niks!”
Je kan ze de laatste weken haast niet gemist hebben; de vele Oost-Europese bedelaars in…
9 Reacties
ReagerenNepzwervers zijn het. Daarom, eigen zwervers eerst!!
Die zijn gewoon met vakantie..
Ik heb ergens de stille hoop dat ze geschrokken zijn van de media-aandacht, dat ze het gemerkt hebben in de opbrengsten en dat ze afgedropen zijn.
Zij zijn gewoon naar een andere stad gegaan. Ik zag hen zondag in Den Bosch.
Waarschijnlijk doorgezworven; het zijn niet voor nix zwervers tenslotte.
Ik denk ook dat ze verder zijn getrokken, omdat Utrecht misschien wat lastig leek? Hope so. ☺️
Zover ik weet was bedelen -officieel- verboden en werd dit verbod een aantal jaren geleden opgeheven.
Daarom “staat het niet in de APV”, maar zou dat mogelijk opnieuw ingevoerd moeten worden.
Verder maakte ik een variant mee:
Meisje (+/- 10 jaar) klampt winkelend publiek aan om te vertellen dat ze potloden wil kopen (prijs 1 Euro)
maar dat ze nu haar 1E. verloren is. Kun je haar die geven?
Na het antwoord: “wat sneu voor je”, zonder 1E, kijkt een ouder meisje (zelfde soort kleding) om de hoek
van het winkelschap en samen lopen ze naar een ander schap.
Zou dat toeval zijn?
Storm in een glas komkommersap dus.
Open grenzen met als toegift van de EU een bedelvolk en ander gespuis, waardoor de politie van Nederland door zijn capaciteit heen is om echte misdaden op te lossen.