Oost-Europese bedelaars zijn terug van vakantie: “Raad wil APV niet aanpassen” | De Utrechtse Internet Courant Oost-Europese bedelaars zijn terug van vakantie: “Raad wil APV niet aanpassen” | De Utrechtse Internet Courant

Oost-Europese bedelaars zijn terug van vakantie: “Raad wil APV niet aanpassen”

Oost-Europese bedelaars zijn terug van vakantie: “Raad wil APV niet aanpassen”
Ingezonden foto van een Oost-Europese bedelaar
Ze waren veelvuldig in het nieuws afgelopen zomer; de Oost-Europese bedelaars. Winkeliers luidden de noodklok en de burgemeester gaf aan alle overlast direct door te geven aan de politie of de gemeente. Het leek effect te hebben, maar inmiddels duiken ‘ze’ weer steeds vaker op in het straatbeeld. “Jammer dat de gemeenteraad de APV niet wil aanpassen.”

Ze waren veelvuldig in het nieuws afgelopen zomer; de Oost-Europese bedelaars. Winkeliers luidden de noodklok en de burgemeester gaf aan alle overlast direct door te geven aan de politie of de gemeente. Het leek effect te hebben, maar inmiddels duiken ‘ze’ weer steeds vaker op in het straatbeeld. “Jammer dat de gemeenteraad de APV niet wil aanpassen.”

Begin juli trok onderneemster Mia Amram, eigenaresse van Sirado aan Achter Clarenburg, bij DUIC aan de bel. Als vertegenwoordiger van de zelfstandige winkeliers in de Utrechtse binnenstad kon ze het niet langer aanzien hoe de bedelaars in steeds grotere getale door de winkelstraten trokken. “Toen het onderwerp speelde, zag je steeds meer dat bedelaars werden aangesproken door toezichthouders van de gemeente. De gemeente heeft daarna echter wel aangegeven in gesprekken met ons dat het niet veel meer kan doen dan dat.” Na de oproep kwamen er in korte tijd 45 klachten binnen bij de gemeente en de politie.

De bedelaars, die met name uit Roemenië en Bulgarije komen, worden regelmatig met een busje bij het Moreelsepark afgezet waarna ze handicaps veinzen om zo zielig mogelijk over te komen. Op die manier hopen ze extra geld op te halen. Het aantal bedelaars uit Oost-Europa was in augustus al flink afgenomen. Het college van B&W liet toen weten dat er in Utrecht sprake is van één actieve Roemeense familie. Bij deze familie zouden geen signalen van gedwongen bedelen of mensenhandel zijn.

De reden dat het bedelen niet zomaar kan worden afgeschaft is het zogeheten Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Hierin staan de regels opgesteld omtrent onder meer bedelen. In Utrecht mag dit nog gewoon en de gemeenteraad ziet voorlopig geen aanleiding dit aan te passen. “Het voelt af en toe net alsof de raad zich niks van winkeliers aantrekt. We denken graag mee, maar zij laten uit niks blijken het aanpassen van het APV belangrijk te vinden. Jammer.”

Het verbod op bedelen is nodig volgens Amram doordat de bedelaars niet prettig zijn voor het winkelend publiek en ook het aanzicht van de stad verloedert met de aanwezigheid van de bedelaars. Ook merkt ze op dat de bedelaars verdwenen toen ze in het middelpunt van de belangstelling stonden. En nu de storm weer wat is gaan liggen, keren ze weer langzaamaan terug.

Een beeld dat wordt bevestigd door Arjan ten Pas, eigenaar van Keck & Lisa aan de Zadelstraat. “Ze lijken weer terug te keren van vakantie. Het is vervelend. Dit soort bedelarij kennen we eigenlijk alleen van het buitenland. Ze zitten hier ook regelmatig voor de winkel en dat wil je gewoon niet. Het past niet ons winkelbeeld.” Ten Pas vertelt dat het onderwerp gevoelig ligt in de gemeenteraad. “De APV veranderen kan niet zomaar. Als ik het goed begrijp zitten er te veel haken en ogen aan. Als je een bedelverbod invoert, zou dat ook gelden voor bijvoorbeeld straatmuzikanten.”

Ook Tom Broekman, eigenaar van kledingwinkels De Rode Winkel en Thom Broekman, liet al eens aan DUIC weten dat onder winkeliers in de binnenstad de wens groot is om een bedelverbod in te voeren. “Als de APV niet wordt aangepast zitten we volgende zomer in hetzelfde schuitje.”

13 Reacties

Reageren
 1. Berend

  Hopelijk wordt de stad dit keer overspoeld met dit gajes . Pas als het kalf verdronken is dempt men immers de put.

 2. pimper

  fijn he ,groot europa !

 3. Een Utrechter in LeidscheRijn.

  Ik moet altijd zo lachen om die naïeve reacties van mensen, welkom in Europa en daar hoort dit ook bij, je moet maar zo denken, Wir schafen das, hahahaha.

 4. BdV

  Wel verrassend dat het woord bedelaar in het gemeentelijk begrippenwoordenboek gelijk staat aan het woord straatmuzikant en dat dat de reden is om de APV niet aan te willen passen.

 5. Zooibak

  Wat zou het fijn zijn als hier een verbod op komt.
  Dan meteen graag alle straatmuzikanten, mensen die je IN de kroeg storen voor een polaroid/roos verbieden.

 6. Johan

  Het grappige is dat ik de bedelaar op bovenstaande foto, voor ik hem door de Mariastraat zag strompelen, enkele weken eerder had gespot in Boedapest. Hij viel me daar op door zijn zwaar overdreven, lachwekkende, duidelijk op het opwekken van medelijden gerichte manier van voortbewegen.

 7. GroeneGrutjes

  Ik wil best de ‘nederlandse’ bedelaars (hoe irritant ze ook kunnen zijn) betalen om de hele dag mee te lopen met deze roemenen/bulgaren, met een groot bord:
  “Nep bedelaar. Niet geven!”

 8. Bm.

  Wat gebeurd er als ik als Utrechter
  voor een winkel ga zitten met een bekertje
  voor geld
  en b.v.een afgeplakt oog en krukken??

 9. Mariette

  Als je de APV leest dan zijn er m.i. wel degelijk mogelijkheden, wellicht is er “geen tijd” om te handhaven…
  http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/historie/Utrecht%20(Utr)/51791/51791_3.html

  Zie afdeling 4 bijvoorbeeld artikel 39 en 41, 42 en 43.
  Of is deze APV niet meer van kracht ? Zo ja, interpreteer de regels dan eens flexibel . Overlast is overlast en het publiek en omwonenden hebben last van deze mensen.

 10. Rianne

  Ik heb liever dat er een verbod komt op de agressieve goede-doelen-bedelaars….

 11. Claudia

  Terug van vakantie?? Ik denk dat ik ook maar bedelaar word, dan heb je daar dus blijkbaar tijd en geld voor. Ik doe toch iets verkeerd met mn schamele 3 weekjes per jaar..

 12. Mia Amram

  Als je wat ziet alsj melden bij de Gemeente nr. 14030…

 13. Ronald

  Je zou ook kunnen zeggen dat dit een vorm is van georganiseerd oplichting…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).