Oost-Europese bedelaars weer terug in de binnenstad; VVD en SP willen oplossing | De Utrechtse Internet Courant Oost-Europese bedelaars weer terug in de binnenstad; VVD en SP willen oplossing | De Utrechtse Internet Courant

Oost-Europese bedelaars weer terug in de binnenstad; VVD en SP willen oplossing

Oost-Europese bedelaars weer terug in de binnenstad; VVD en SP willen oplossing
Een bedelaar langs de Oudegracht. Archieffoto: DUIC
De discussie over de Oost-Europese bedelaars in Utrecht komt de afgelopen jaren met enige regelmaat terug. Ook nu zijn de bedelaars weer te zien in de straten van de binnenstad en de VVD en SP willen op zoek naar een oplossing voor de lange termijn.

De discussie over de Oost-Europese bedelaars in Utrecht komt de afgelopen jaren met enige regelmaat terug. Ook nu zijn de bedelaars weer te zien in de straten van de binnenstad en de VVD en SP willen op zoek naar een oplossing voor de lange termijn.

Queeny Rajkowski (VVD) en Ruurt Wiegant (SP) hebben daarom schriftelijke vragen gesteld over de Oost-Europese bedelaars in de Utrechtse binnenstad. “Deze mensen ontsieren het straatbeeld door te doen alsof ze kreupel zijn, worden agressief naar voorbijgangers, die vragen wat er met hen is en intimideren journalisten.”

Het vermoeden bij de raadsleden is dat er sprake is van uitbuiting en dat deze mensen slachtoffer zijn van een vorm van mensenhandel. Een algeheel bedelverbod is echter onwenselijk, vindt de gemeente Utrecht al langer. Daar zijn Rajkowski en Wiegant het mee eens, omdat het ook de straatnieuwsverkopers zou raken. Maar toch moet er nu wat gebeuren.

Lange termijn

De ondernemers in de binnenstad zouden het intussen zat zijn en bezoekers van de binnenstad geven vaak geld aan de bedelaars, waardoor de prikkel in stand blijft om door te gaan met deze vorm van bedelen.

De VVD en SP willen dat nu wordt nagedacht over een oplossing voor de lange termijn. Zo willen de raadsleden dat deze vorm van bedelen als overlast kan worden gezien zodat handhavers of politieagenten deze bedelaars kunnen wegsturen, hinderen of beboeten.

Deel-verbod

Ook zou het mogelijk moeten zijn om onderzoek te doen of er inderdaad sprake is van mensenhandel of gedwongen arbeid. Tot slot wordt naar Antwerps voorbeeld een deel-verbod aangehaald. Dat zou betekenen dat het voor bedelaars verboden is om ‘mensen aan te klampen, zich verbaal opdringerig op te stellen, andere weggebruikers te hinderen, verkeer te belemmeren of tussen tafels en horecaterrassen rond te gaan om geld in te zamelen’.

Ook zou het verboden kunnen worden om kinderen mee te laten bedelen of lichaamsgebreken, verwondingen of verminkingen te tonen aan voorbijgangers om medelijden op te wekken.

34 Reacties

Reageren
 1. Berend

  Geef ze bed, bad en brood en haal ze daarmee weg bij hun bedelbaas.

 2. Koel Hoofd

  Neergehaald ijzeren gordijn en open grenzen, de verwende Nederlander wordt nu geconfronteerd met ongewenste zaken die voorheen ver uit beeld waren.

 3. Yoshua

  Ongekend dat een politieke partij die zich socialistisch noemt zich op deze brute manier uit.
  De bedelaars zijn keihard werkende mensen, ga zelf eens een uurtje op de koude stenen van de straat liggen in weer en wind.
  Vaak worden ze gelokt door horeca ondernemers die ze loslaten op hun terras.
  Stel de ondernemers waar ze voor de deur liggen aansprakelijk en verantwoordelijk voor deze ernstig gehandicapte mensen.
  Deze mensen worden in alle steden opgejaagd en bespuwt.
  laten wij het anders doen en deze lieve aardige zieke mensen opvangen en opnemen in onze warme gemeenschap op kosten van de ondernemers die ze hierheen hebben gelokt.

 4. Guus

  Het is zo simpel. Iedere bedelaar moet dagelijks een bedelvergunning ophalen in de parkeergarage van het stadskantoor kosten € 59,- per dag. Laten ze Utrecht wel links liggen.

 5. Herman

  Belachelijk hoe die mensen zo h gedragen.
  Zijn nog slechte acteurs ook, ziet er ongelooflijk nep uit.
  Combinatie van medelijden en lachwekkend.

 6. Inwoner

  Totaal bedelverbod met een uitzonderings clausule voor straatnieuws verkopers?

  Dat gebedel op het terras en in de kroegen is strontvervelend!

 7. onkl

  Wanneer het bedelen duidelijk als “werk” is ingericht lijkt me dat de overlast voor de voorbijgangers niet het grootste probleem is. We kijken hier met z’n allen naar kinderarbeid door jonge kinderen en vragen ons af of dat niet wat minder hinderlijk kan…
  Misschien is het verstandig die kinderen op te vangen en ouders de wacht aan te zeggen/uit de ouderlijke macht te ontzetten.
  (En mochten we stiekem toch op zoek zijn naar een middel om de hint over te brengen: dat zou zomaar een bijeffect kunnen zijn. )

 8. Sjaak

  Je kan toch alle bedelaars verbieden met uitzondering van “officieel erkende” straatnieuwsverkopers…?
  Voor wat betreft een onderzoek naar gedwongen arbeid: kijk eens naar de gasten die de bedelaars komen brengen en halen.

 9. Count

  Het verbaast me dat de belastingdienst hier nog niet bovenop zit. De grootste misdaad in Nederland is immers het niet afdragen van belasting over je inkomsten

 10. Luuk Upuuk

  Ik weet wel een oplossing. Bestraf degenen die deze traditie in stand houden: de mensen die steeds geld geven. Eerste overtreding € 1.000,= boete, tweede overtreding 1 dag hechtenis, 3e overtreding 1 week hechtenis en zo oplopend.

 11. G.H.

  Hè? Hoezo zou dat straatkrantverkopers raken? Straatkrantverkopers zijn geen bedelaars. Het zijn ondernemers, die hun handelswaar voor eigen risico inkopen (krant niet verkocht = verlies voor eigen rekening).
  Een bedelverbod zou hen helemaal niet treffen.

 12. Arjan Verhoeven

  Dat vermoeden van mensenhandel is zacht uitgedrukt, het is overduidelijk mensenhandel en de gemeente weet dat. Door niet op te treden, wat de gemeente prima zou kunnen omdat het bedelen zich per definitie in het openbaar voordoet en de gemeente BOA’s heeft om op te sporen, faciliteert de gemeente mensenhandel en dat voelt als (ik ben geen jurist) zelfs als strafbaar.

  “Ook zou het verboden kunnen worden om kinderen mee te laten bedelen” lijkt wel uit De Speld te komen! Heeft de arbeidsinspectie het zo druk met kinderen die een avond te vaak een liedje zingen in een theater zodat ze niet meer toekomen aan de kinderen die op straat zitten te bedelen? Geen prioriteit bij Veilig Thuis e.d.?

  Ondertussen stapt de wethouder, na een lange dag vergaderen over burgers die het belang maar niet willen inzien van genderneutrale toiletten, ondragelijk rechtschapen, een beetje geïrriteerd over het kind dat pal voor de deur van het Gemeentehuis zit.

 13. Binennstadbewoner

  Professionele bedelaars …. . Juist wel een bedelverbod instellen in de APV en een uitzondering maken voor straatkrantverkopers hoewel je hen in redelijkheid toch geen bedelaars kunt noemen.

 14. Utrecht

  Ik blijf me altijd verbazen hoe lastig is het is om in Nederland iets te veranderen. Je hebt overlast van bedelaars en onmiddellijk zijn er weer allerlei wetten en regels die het onmogelijk maken om dit aan te pakken. Hoe moeilijk kan het zijn? Oppakken, beboeten en terug in de bus. Hetzelfde geldt voor geluidsoverlast. Een keer waarschuwen, daarna boetes uitschrijven. Het moet eens klaar zijn met dat pappen en nathouden.

 15. Fred

  Een gedeeltelijk bedelverbod zou goed zijn, dus inderdaad met een soort van vergunning.
  En het is ook zaak de mensen te informeren dat dit soort zaken zich voordoen, en het advies is dan ook om zeker NIETS te geven.
  Je herkend dit type bedelaar heel duidelijk, ik vraag me ook werkelijk af waarom zoveel mensen dan toch geld gaan geven.
  Als niemand ze meer wat geeft, gaan ze vanzelf weg.

 16. Martijn

  Gewoon straal negeren, ze zijn gelukkig makkelijk te onderscheiden van de ‘vaste’ bedelaars en (soms bijzondere) randfiguren die onze stad rijk is. Die laatste verdienen wel onze aandacht.

 17. Albert Richie

  Degelijk rechercheren en de organisatoren oppakken en berechten voor mensenhandel. want dat is strafbaar.

 18. Bertje 030

  Als de gemeente dit net zo voortvarend aanpakt als indertijd met het Zandpad kunnen we nog wat verwachten, het is/was beide een vorm van uitbuiting en mensenhandel.

 19. Salomon

  Handhaving in Utrecht,,,is wegkijken

 20. Wilma

  De slappe hand van Utrecht spreekt weer. Te slap om de oorzaak aan te pakken. Zoals dat ook gaat met overige criminaliteit. Soms wou je dat het hier iets meer Rotterdams was.

 21. Katja

  Kennelijk geld genoeg om hier naar toe te komen.

 22. Tim

  Het is erg schrijnend dat dit kan gebeuren. Je zou toch moeten denken dat zeker een stad als Utrecht, met jarenlange ervaring met daklozen en bedelaars, wel beter zou moeten weten. Ik zou zeggen: verbod op bedelen in de gehele stad en trajecten opzetten om deze weerloze mensen uit de klauwen van die mensenhandelaren te halen en menswaardig op te vangen.

 23. Lombokker

  Niet alleen in de binnenstad, hier op het Haroekoeplein staat er ook een.

  Makkelijk geld verdienen hoor, gewoon op straat zitten met een bekertje voor je. En zolang er mensen zijn die wat geven, blijven ze terugkomen. Als niemand meer wat geeft, hoepelen ze vanzelf wel op.

 24. Wim Vreeswijk

  Uit een recent vergelijkend onderzoek van’ Value Jagers’ van 24 oktober jl. is gebleken dat in Oost-Europa en dan met name de steden Warschau, Boekarest of Praag ziet het er veel beter uit dan veel West-Europese steden. Zo is de werkloosheid maar liefst 2 tot 3x zo laag met amper 2-3% in Oost-Europa terwijl het Europees gemiddelde maar liefst 7,4% is. Ook de groeicijfers van het Bruto Binnenlands Product (BBP) in Polen en Roemenië zijn 4,6% respectievelijk 6,9%, terwijl dat in Europa slechts 2% is. Bedrijven spelen dan ook volop in op de voordelen van Oost-Europa. Kortom, er is dan ook geen enkele reden voor Oost-Europeanen om in West-Europa en met name in Utrecht te gaan bedelen.

 25. Yoshua

  @Lombokker,
  We zijn niet allemaal zo hard koud en gemeen dan jij bent.
  Ik geef ze minimaal 2 tot 5 euro.
  De verlamde man met slepende benen is mijn favoriet en krijgt standaard een tientje van mij.
  Zo zijn er gelukkig nog duizenden mensen in deze mooie stad die deze arme zwervers een warm hart toe dragen.
  De bedelaars hebben een zwaar beroep met een keihard leven en daar mogen ze best voor beloond worden.
  U gaat toch ook niet de hele dag gratis werken?

 26. Alex

  @ Bertje. Alle winkels, cafés en dergelijke sluiten en onteigen, waar er word gebedeld. Dat zal die bedelaars en hun bazen wel leren zich te gedragen.

  Maar er moet toch ergens wel een wetje of regeltje zijn waarmee deze overlast kan worden aangepakt?

 27. Nico

  Hoe komen ze uiteindelijk hier naar toe is mijn vraag? En dat alleen na de zomer? Houd dit in dat ze alleen arm zijn in de winter? Als niemand geld geeft lost het probleem kwa bedelen vanzelf op. Ik een bedelaar is een appel willen geven omdat hij honger had. Dat was niet goed want hij moest geld hebben. Vreemd als je zegt honger te hebben.

 28. Marcel

  Hoe dubbel is politiek? Een lange termijn oplossing? Gewoon verbieden. Maar dat zien deze 2 liever niet. Kijk dat is nou politiek. Wel zeuren maar niks laten gebeuren. Bla bla bla…….

 29. Marcel

  @Wim Vreeswijk
  Ik weet toevallig wat van deze landen. En kortweg gezegd de cijfers die u noemt zijn volledig fake. Ik heb ontwikkelings werk gedaan en het een en ander echt gezien. Dit wat u opnoemt zijn cijfers van weet ik veel waar maar het slaat op noppie nada.

 30. Wim Vreeswijk

  Het toenemend aantal demonstraties in Nederland en West-Europese landen tonen aan dat er sprake is van snel toenemende onvrede. Er zijn al 800.000 Nederlandse gezinnen, ofwel 2,5 tot 3 miljoen Nederlanders die hier nauwelijks tot niet de eindjes aan elkaar kunnen knopen. ZIJ hebben prioriteit !

 31. klippie

  De meeste hebben geld zat, dus geen meelij, en geen tientjes of ander muntgeld.

 32. Yoshua

  @Wim Vreeswijk,

  Waarschijnlijk staan deze bedelaars hier gewoon ingeschreven ontvangen bijstand en toeslagen zoals al die andere 3 miljoen die de eindjes aan elkaar moeten knopen.
  Je denkt toch niet dat alle arme Nederlanders die prioriteit hebben Henk en Ingrid zijn.
  Vroeger wilde jij ze hier niet binnen hebben en nu ze er toch zijn wil je ze zelfs prioriteit geven boven de hardwerkende Nederlanders.
  Mensen zijn zo veranderlijk als het weer blijkt maar weer.

 33. Louis

  Emmer koud water er over heen.

 34. Queeny Rajkowski

  Hoi allemaal,

  Het is voor mij wel echt van belang om een onderscheid te maken tussen ‘echte’ bedelaars en de bedelaars die doen alsof ze gehandicapt zijn en hier komen, omdat geld verdienen met bedelen in Nederland beter verdient dan werken in het land waar ze vandaan komen.

  Zo was er 2 jaar terug 1 familie die steeds tijdelijk naar Nederland kwam om te bedelen. Ze bedelen op een vrij dramatische manier. Naast het feit dat ze dus niet echt dak- en thuisloos zijn (ze schijnen nu op een camping te staan in de buurt van Utrecht) en ze het de binnenstad ondernemers moeilijk maken, is er nog 1 argument om dit te verbieden: er wordt nu geld gegeven aan deze mensen, in plaats van de straatnieuwsverkopers of andere bedelaars die het geld daadwerkelijk nodig hebben.

  Ook zijn er signalen van gedwongen bedelen, maar die zijn (nog) niet bevestigd.

  Deze mensen moeten terug naar hun land en hier moeten ze het zodanig onmogelijk worden gemaakt dat ze ook niet meer terugkomen om hier ’s nachts op een camping te staan en overdag te bedelen. Ondertussen is opvang voor bedelaars sowieso een probleem, te weinig bedden. Laten we alleen geen bedden creeeren voor de mensen die het niet nodig hebben.

  Voor meer info:
  Zie hier onze vragen die we in 2016 hebben gesteld (VVD met SP, Pvda en CU) inclusief reactie vanuit de wethouder met politie informatie : https://ris2.ibabs.eu/Reports/ViewListEntry/Utrecht/9a580b47-654e-47b4-a5dd-419a1a5d3765

  En hier de vragen zoals we ze nu gesteld hebben (VVD met SP):
  https://online.ibabs.eu/ibabsapi/publicdownload.aspx?site=Utrecht&id=5ff3c25a-03b0-4bee-aa7d-0a3d61f3d76f

  Groet,
  Queeny
  gemeenteraadslid Utrechtse VVD

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).