Op 13 procent van alle Utrechtse daken ligt zonnepanelen | De Utrechtse Internet Courant Op 13 procent van alle Utrechtse daken ligt zonnepanelen | De Utrechtse Internet Courant

Op 13 procent van alle Utrechtse daken ligt zonnepanelen

Op 13 procent van alle Utrechtse daken ligt zonnepanelen
Wethouder Lot van Hooijdonk viert de komst van zonnepanelen met huurders van Portaal in Leidsche Rijn.
In Utrecht ligt op 13 procent van de daken zonnepanelen. Het grootste gedeelte ligt op onderwijsgebouwen. De Universiteit Utrecht is daarbij een flinke speler. Ook gebouwen van de gemeente zijn al vaak voorzien van zonnepanelen.

In Utrecht ligt op 13 procent van de daken zonnepanelen. Het grootste gedeelte ligt op onderwijsgebouwen. De Universiteit Utrecht is daarbij een flinke speler. Ook gebouwen van de gemeente zijn al vaak voorzien van zonnepanelen.

De gemeente Utrecht wil in 2025 op 20 procent van alle daken zonnepanelen hebben. Dit jaar moest dat 10 procent zijn, met 13 procent gaat het dus voorspoedig met de plannen.

Om dit aantal te vergroten gaat de gemeente onder andere eigenaren van bedrijfspanden en sociale huurwoningen motiveren om zonnepanelen te nemen. De cijfers laten ook zien deze groepen achterblijven.

Op 8,3 procent van de daken van bedrijfspanden liggen panelen, bij sociale huurwoningen is dit 5,8 procent. Dit terwijl particuliere koopwoningen een percentage van 15,4 procent heeft. Sportvastgoed (18,2 procent), gemeentelijk vastgoed (19,2 procent) en onderwijsvastgoed (20,1 procent) hebben nog hogere percentages zon op dak.

11 Reacties

Reageren
  1. André

    Waren er niet ook plannen en subsidies voor het vergroenen van daken en een target ? Wat heeft de gemeente liever op mijn platte dak: zonnepanelen of groen ?

  2. Simon

    @Andre, ik denk dat zonnepanelen de voorkeur verdienen maar wellicht is ook een combinatie mogelijk.

  3. waldorff

    @André:beide…met een groen dak is (over het algemeen)de opbrengst van je zonnepanelen veel hoger-en het onderliggende pand is ook nog eens goed geïsoleerd

  4. MJPD

    @waldorff
    Goed geïsoleerd, totdat de de boel in de fik vliegt. 🙂

  5. Michiel C

    Ik zeg: een mooi begin, maar dat cijfer kan natuurlijk omhoog. Waarom zijn niet meer mensen aan de Buurtstroom? Daarmee kunnen bijvoorbeeld ook huurders of bewoners met een ongeschikt dak tóch met lokaal opgewekte ‘zonnestroom’ een bijdrage leveren! Ook goed voor het community-gevoel in je buurt 🙂

  6. Simon

    @Waldorff, hoe kan dit effect worden verklaard?

  7. Massegast

    Uitgedrukt in vierkante meters en/of electrische opbrengst zou mij meer zeggen. Beetje knullig dit. Het geeft de groen/linkse kiezer wel een goed gevoel. En dat is in de politiek nou eenmaal belangrijker dan duidelijke feiten. Vroeger stond de statistiek in de USSR en de DDR ook altijd bol van de percentages. ‘How to lie with statistics’, kent iemand het boekje nog?

  8. Piet

    Da’s best leuk om eigenaren van bedrijfspanden te motiveren maar doet de gemeente ook iets om de particulier te motiveren?
    Voor de eigenaren van bedrijfspanden zijn het al ivnesteringskosten en kunnen deze van de winst aftrekken en daarmee al minder belasting betalen.

  9. waldorff

    @Simon: een bitumen/zinken dak geeft in de zomer heel veel warmte af, waardoor de opbrengst van de zonnepanelen afneemt (tot wel 25% minder).
    Hier is veel info op internet over te vinden…

  10. Wim Vreeswijk

    Er zijn m.i. in Utrecht heel wat platte daken van hoogbouwflats die nog altijd niet zijn voorzien van zonnepanelen waardoor de woon/energielasten van de betreffende flats omlaag kunnen

  11. Harry

    Politiek geneuzel om met door andere betaalde subsidie weinig energie en klimaat rendabele sier te halen.

    Kortom weer ettelijke tienduizenden euro’s niet naar de zorg, huisvesting of onderwijs maar huppekee, zo door de stortkoker voor onrendabele giftige zonnecellen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).