Op bezoek bij de xtc-winkel in de Vinkenburgstraat: ‘Het is de veiligste optie’ Op bezoek bij de xtc-winkel in de Vinkenburgstraat: ‘Het is de veiligste optie’

Op bezoek bij de xtc-winkel in de Vinkenburgstraat: ‘Het is de veiligste optie’

Op bezoek bij de xtc-winkel in de Vinkenburgstraat: ‘Het is de veiligste optie’
‘Voel je goed! Voel je lekker! Probeer het nu!’ Een deel van de teksten die sinds kort te lezen zijn op de ruiten in de Vinkenburgstraat. De binnenstad heeft er tot en met 29 september een bijzondere ‘winkel’ bij: de xtc-winkel. Geen plek waar je daadwerkelijk een pilletje kunt kopen, maar waar een publieksexperiment plaatsvindt. Een plek waar je praat en leert over drugs, maar ook helpt bij het beantwoorden van de vraag: wat als de overheid in Nederland xtc zou reguleren? Hoe zou dat eruit moeten komen te zien? 

‘Voel je goed! Voel je lekker! Probeer het nu!’ Een deel van de teksten die sinds kort te lezen zijn op de ruiten in de Vinkenburgstraat. De binnenstad heeft er tot en met 29 september een bijzondere ‘winkel’ bij: de xtc-winkel. Geen plek waar je daadwerkelijk een pilletje kunt kopen, maar waar een publieksexperiment plaatsvindt. Een plek waar je praat en leert over drugs, maar ook helpt bij het beantwoorden van de vraag: wat als de overheid in Nederland xtc zou reguleren? Hoe zou dat eruit moeten komen te zien? 

15 juli opende de initiatiefnemer de winkel, onder meer duidelijk te herkennen aan de grote blauwe xtc-pil boven de deur. Als bezoeker stap je een fictieve wereld in waarin xtc is gereguleerd. Je wordt er uitgedaagd na te denken over het beleid. Moet je bijvoorbeeld overal pillen kunnen kopen? Of alleen op doktersrecept? Vind je dat mensen minimaal achttien jaar moeten zijn om xtc te kopen, of misschien wel ouder? Allemaal vragen waar het Amsterdamse Drugsmuseum Poppi graag zoveel mogelijk meningen over wil verzamelen. Die gegevens worden geanalyseerd door de Universiteit Utrecht.

Tot nu toe bezoeken veel jongeren de winkel, maar Machteld Busz van Poppi vindt het mooi om te zien dat er ook een aantal gezinnen langs zijn gekomen. “Progressieve moeders met hun kinderen bijvoorbeeld, heel leuk. Ze praten goed met hun kinderen over drugsgebruik.” De meeste bezoekers zijn voorstanders, merken de meiden achter de welkomstbalie. Maar er komen ook mensen met kritiek. “Die informatie hebben we juist ook nodig”, zegt Machteld. Samen met de bezoekers wordt uitgezocht hoe de regulering er precies uit kan komen te zien. “Gereguleerde xtc is volgens wetenschappelijk onderzoek de veiligste optie. Het is veiliger voor mensen hun gezondheid, beter voor het milieu en zorgt voor minder drugscriminaliteit”, zegt Machteld.

Tekst loopt door onder afbeelding

Lolly’s en brownies 

In het pand aan de Vinkenburgstraat zijn drie ruimtes ingericht als mogelijke verkooppunten: een smartshop, apotheek en in de kelder is er een club. Inclusief muziek, discolichten én een xtc-automaat aan de muur. Per verkooppunt kan er vervolgens nagedacht worden over bijvoorbeeld een maximumaantal pillen per persoon of de verpakking waarin xtc verkocht zou moeten worden. Ook over randzaken zoals marketing wordt nagedacht: moet dit verboden worden of mogen de verkopers ongeremd en overal reclame maken?

In de kleurrijke smartshop liggen, net zoals in de andere twee ruimtes, koptelefoons en tablets. Daarmee krijgen de bezoekers allerlei informatie te horen, maar wordt ook hun mening gevraagd. Zo luidt een van de vragen: ‘XTC ken je waarschijnlijk in pilvorm. Maar het zou in verschillende vormen verkocht kunnen worden. Hoe zou je het graag te koop zien staan? (meerdere antwoorden mogelijk)’. Er is keuze uit de bekende pillen, maar ook shotjes, lolly’s, brownies, koekjes. Ook is er ruimte om eigen ideeën in te vullen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Drugs regelen

Het is best druk in de winkel. In elke ruimte lopen mensen rond, vooral jongeren. Die leeftijdscategorie is ook het sterkst vertegenwoordigd onder de bezoekers, zegt Machteld. Twee jongemannen stappen de winkel binnen. Zij hebben net aan de overkant van de straat een tatoeage laten zetten en waren benieuwd wat hier binnen te vinden was. Via Instagram hadden ze erover gehoord. Beide mannen gebruiken wel eens xtc en zijn voor regulering. Vooral omdat het beter zou zijn voor milieu, maar ook veiliger.

“Ik ben meestal degene die de drugs regelt voor mijn vriendengroep als we naar een feestje gaan”, zegt een van hen. “Het voelt iedere keer toch best wel sketchy als ik dan weer bij een dealer in de auto stap.” Ook is xtc geen verslavende drug, zeggen ze. Nog een reden waarom het volgens hen prima gereguleerd zou kunnen worden.

Tekst loopt door onder afbeelding

Landelijke pilot

“Is dit echte xtc?”, vraagt een van de bezoekers. Ze wijst naar de pillen die aan de muur hangen in de smartshop. Maar nee, echte xtc is er niet te vinden. De discussie leeft ook binnen de politiek, merkt Machteld. Zowel in de gemeenteraad in Utrecht als die in Amsterdam is er meer aandacht voor andere opties dan het huidige verbod. Zo staat er in het coalitieakkoord van Amsterdam dat de partijen willen dat er ruimte komt voor een dergelijke pilot in de gemeente. In Utrecht is het niet de eerste keer dat er een xtc-winkel is. In mei 2021 opende Jonge Democraten ook al een xtc-winkel in de binnenstad.

De jongerenorganisatie van D66 wilde hiermee ook aandacht vragen voor ‘het belang van de legalisering van xtc in Nederland’. Begin vorig jaar pleitte de Utrechtse fractie dan ook onder meer voor een lokaal experiment waar mensen in een ‘x-shop’ xtc kunnen kopen. “Er worden gecontroleerde producten verkocht, je krijgt goede voorlichting en onder de achttien jaar kom je er niet in”, zei D66-raadslid Has Bakker hier toen over.

Voorlopig zijn de kleurrijke snoepjes in de xtc-winkel dus nog gewone snoepjes. Maar als het aan Poppi Amsterdam ligt, komt daar verandering in. “Het zou mooi zijn als we een bijdrage kunnen leveren aan een landelijke pilot om xtc te reguleren”, zegt Machteld. “Natuurlijk blijven er altijd risico’s bestaan, ook al zou xtc gereguleerd worden, maar een pilot zou al een heel mooi begin zijn.”

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Je hebt als maatschappij toch wel een beschavingsdieptepunt bereikt als er werkelijk winkels zouden bestaan waar je van de overheid breinverwoestende harddrugs kunt kopen.

  We zitten er niet ver vandaan.

 2. Claire Obscur

  Nederland is wel op méér vlakken koploper met richtingen die het niet op zou moeten. Typisch Nederlands zullen we maar zeggen. Dit kan er ook nog wel bij.

 3. Koel Hoofd

  “Gereguleerde xtc is volgens wetenschappelijk onderzoek de veiligste optie.”
  Wat een totale bullshit, geen xtc gebruiken is de veiligste optie voor de hersens.
  Want in tegenstelling tot een hart. long of levertransplantatie is een hersentransplantatie niet mogelijk.

  Maar het is toch van de zotte dat tabak en alcohol aan banden wordt gelegd terwijl die democraten drugs willen legaliseren die de hersens kapot maken.
  Dat is wel onomstotelijk wetenschappelijk bewezen, en, ook dat je dood kan gaan aan xtc.

 4. JV

  @Scherpschutter. Ah kijk, een voorstander van drooglegging.

 5. Fabio

  @JV nu moet de plantsoenendienst die de overheid moet zijn, ineens wel ingrijpen op de markt. Terwijl hier voor de hardwerkende zelfstandige toch moddervette winsten liggen.

 6. maria

  nu weet ik het zeker wij zijn in Nederland helemaal helemaal de weg kwijt en ik helemaal!!!

 7. Confusius

  @ SS

  Het is geen echte winkel, maar een soort museum, om je aan het denken te zetten.

  En raar dat degene die voor vrijemarktwerking is nu toch ineens moeite blijkt te hebben met een bepaald product. Een eerdere SS zou dit graag aan de markt over willen laten. Nu pleit je ineens voor overheidsbemoeienis? Vreemd.

 8. Raphus

  Een andere ‘hersenverwoestende’ harddrug wordt anders gewoon bij elke supermarkt verkocht, namelijk alcohol. Over dieptepunten gesproken.

 9. Rene

  Wat een treurnis.

 10. wollie

  je betaalt 10 euro voor nul pilletjes. best goeie deal natuurlijk, maar wrom heet het dan een winkel?

 11. Kaat

  Er zat eens een leuk winkeltje en nu dit… Droevig. Utrecht gaat er niet echt op vooruit.

 12. Cohen

  Mensen die het willen gebruiken doen dat toch wel, dus is reguleren het veiligste omdat je dan de inhoud kan controleren en voorlichting kan geven. Goed is het niet voor je, maar ook niet heel slecht bij beperkt gebruik. Het zal vast ook niet tot een veel hoger gebruik leiden.

  Tegelijkertijd is het een vorm van dereguleren, want je haalt het uit de criminaliteit en waar bemoeit de overheid zich mee?

  Wel grappig dat een aantal mensen zich normaal oh zo libertarisch opstellen en constant tekeer gaan tegen overheidsbemoeienis nu opeens een probleem hebben. Dan komt de conservatieve aap uit de mouw en lijken ze toch vooral vanuit bekrompenheid te spreken.

 13. Michiel

  Scherpschutter:
  Alcohol is gevaarlijker en verslavender en kun je in elke supermarkt kopen. Waarom zou xtc dan ineens zo erg zijn? Of gaat het om het stukje “van de overheid”? Particuliere xtc winkels beter?

  Koel Hoofd: Natuurlijk is geen xtc gebruiken het beste. Maar dat is geen alcohol drinken ook (of niet te veel suiker en vet eten) en toch willen we mensen daar (binnen bepaalde kaders) vrijheid in geven om zelf keuzes te maken.

  Het is simpelweg niet mogelijk (zelfs al zou het wenselijk zijn) om drugs volledig uit te bannen. We voeren al decennia een “war on drugs” en wat hebben we daarmee bereikt? Is reguleren dan niet beter?

 14. Piet Plezier

  Haha het Christelijke Democratisch Apel is hier alom vertegenwoordigd.. Daarbij een gemiddelde leeftijd van 70 schat ik?
  Het is simpel; wil je geen xtc gebruiken dan neem je het toch lekker niet. Maar ga niet als een azijnzeiker het plezier van anderen dwarsbomen. En als je denkt dat xtc zwaar schadelijk is, dan moet je misschien wat meer recente onderzoeken lezen. Welkom in 2022!

 15. Liza

  @ Piet Plezier (en iedereen)

  Kijk onderstaand filmpje maar eens: https://www.youtube.com/watch?v=K5mqUxCouCc

  Zie je wat XTC met het platteland en die o zo schattige en onschuldige boeren te maken heeft.

 16. lekkerbekkie

  illegaal of legaal, Het gebeurt toch. Jongeren (zoals ik) blijven toch nieuwsgierig. Uit eigen ervaring had ik wel beter voorgelicht willen zijn dus ben daarom wel een voorstander van het legaliseren. Liever een gecontroleerde pil met voorlichting dan op een spannend moment en pil gebruiken waarvan je niet weet hoeveel dosering erin zit. Ik heb het idee dat het voor sommige mensen (voorname de oudere generatie) nog veel overbodig taboe is met dit onderwerp. Ik ben benieuwd of er tegenstanders zijn die ooit xtc hebben gebruikt?

 17. Albert Heijn

  Wist je dat je bij ons gewoon al harddrugs kunt kopen in de winkel?
  25cl, 33l, sixpack, HELE liters en zelfs KRATTEN!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).