Op bezoek bij het Italiaanse Frit’zza: ‘Een pizza fritta ziet er niet heel mooi uit, maar is ontzettend lekker’ Op bezoek bij het Italiaanse Frit’zza: ‘Een pizza fritta ziet er niet heel mooi uit, maar is ontzettend lekker’

Op bezoek bij het Italiaanse Frit’zza: ‘Een pizza fritta ziet er niet heel mooi uit, maar is ontzettend lekker’

Op bezoek bij het Italiaanse Frit’zza: ‘Een pizza fritta ziet er niet heel mooi uit, maar is ontzettend lekker’
Een gefrituurde pizza klinkt misschien een beetje gek, maar de inwoners van Napels zijn al jaren dol op deze snack. Het is daar een van de populairste en meest geliefde streetfoodgerechten. De chefs Rafael en Baptiste willen de mensen in Utrecht ook kennis laten maken met de ‘pizza fritta’ en ander Napolitaans streetfood. Bij Frit’zza in de Twijnstraat maken ze daarom sinds deze zomer op traditionele wijze allerlei gefrituurde gerechten. 

Een gefrituurde pizza klinkt misschien een beetje gek, maar de inwoners van Napels zijn al jaren dol op deze snack. Het is daar een van de populairste en meest geliefde streetfoodgerechten. De chefs Rafael en Baptiste willen de mensen in Utrecht ook kennis laten maken met de ‘pizza fritta’ en ander Napolitaans streetfood. Bij Frit’zza in de Twijnstraat maken ze daarom sinds deze zomer op traditionele wijze allerlei gefrituurde gerechten. 

Het eten dat Rafael en Baptiste maken is ook te vinden in de ‘friggitorias’ van Napels. Net als in een Nederlandse snackbar staat gefrituurd eten daar centraal, alhoewel het er in een Nederlandse snackbar niet zo ambachtelijk aan toegaat als in de Italiaanse.

Naar eigen zeggen is Frit’zza de eerste friggitoria in Nederland. De twee vrienden, van wie Rafael Italiaans is, wonen allebei al jaren in Utrecht. Voordat ze Frit’zza openden, werkten ze als chefs bij verschillende Italiaanse restaurants in de stad. Afgelopen zomer vonden ze het de hoogste tijd voor een eigen zaak. Koken is hetgeen wat ze het liefste doen. Al snel na binnenkomst staan er dan ook allerlei gerechten op de balie om te proeven. Het draait tenslotte allemaal om het eten. 

Honderden jaren oud

De pizza fritta is een klassieker op hun kaart, maar je kunt bij Frit’zza ook andere gefrituurde gerechten te bestellen. Zo maken ze arancini (risottoballetjes), crocchette (aardappelkroketje) en frittatine (pastakroketje). Elk gerecht maken de twee chefs zelf. Daarbij gebruiken ze uiteraard uitsluitend producten uit Italië. De kaart is helemaal vegetarisch. De bereidingswijze is precies zoals dat in Italië ook gebeurt.

Tekst gaat verder onder de foto

Zoals de naam al verklapt, is een pizza fritta een gefrituurde pizza. Je vult het deeg met verschillende ingrediënten, vouwt het dicht en frituurt het in olie. “Het ziet er misschien niet heel mooi uit, maar het is ontzettend lekker. Dat is het belangrijkste”, zegt Rafael. Ze zijn duidelijk trots op het eten dat ze maken.

Bij de bereiding van een pizza fritta komt een speciale techniek kijken, die ze liever niet op de foto of in dit artikel willen. Rafael laat daarentegen wel graag zien hoe hij een pizza fritta precies maakt. “Zelfs al weet je de vier ingrediënten die in ons deeg zitten, lukt het je zonder die techniek nooit om een echte pizza fritta te maken”, legt Baptiste uit. “Rafael heeft die traditionele techniek in Napels geleerd. Hij geeft er ook cursussen over.”

Werelderfgoed

Lachend vertelt Baptiste dat ze niet gek zijn doordat ze pizza’s frituren. Sommige gerechten die ze maken zijn al honderden jaren oud. De pizza fritta ontstond tientallen jaren geleden in de Tweede Wereldoorlog. Toen waren er niet genoeg ingrediënten of niet genoeg geld om pizza’s te bakken. Ook was er een gebrek aan houtovens. De Italianen moesten creatief zijn en zo werd de pizza fritta geboren. Het gerecht is zelfs door Unesco tot werelderfgoed verklaard.

Rafael en Baptiste runnen de zaak met zijn tweeën: de een achter de balie en de ander in de keuken. De mis-en-place doen ze iedere dag samen voordat ze open gaan. Zo maken ze onder andere dagelijks verse pesto en natuurlijk het deeg voor de pizza fritta’s, met daarin meel uit Napels. Ze noemen zichzelf “keukenmensen” en moeten daarom nog wel even wennen aan het hebben van hun eigen zaak. Tot nu toe werken ze per persoon elke week ruim 80 uur. Hun droom? Om op nog meer locaties een friggitoria te openen.

‘Niet te schuin’

De vrolijke kleurencombinatie geel, oranje en roze is vanaf buiten al goed te zien. Binnen staat er een enthousiast Italiaans stel aan de balie bij Baptiste. Ze komen oorspronkelijk uit Milaan, maar kennen de gerechten uit Napels goed. Hun enthousiasme over dat ze die nu ook in Utrecht kunnen eten, is overduidelijk.

Als er een Nederlandse jongen binnenkomt met minder kennis van zaken, neemt Baptiste de tijd om hem uit te leggen wat alles precies is. Als hij uiteindelijk een van de pizza fritta’s kiest, volgt een uitleg over hij die het beste kan eten. Het advies luidt: een minuutje laten afkoelen en daarna gewoon met de hand eten. “Daarbij is het belangrijk om de pizza vooral niet te schuin te houden. Dan verschuift de hete vulling allemaal naar één kant en is de kans groot dat je je mond verbrand bij de eerste hap.”

En wie denkt dat pizza fritta druipt van het vet, heeft het mis. Rafael en Baptiste stellen hun klanten nog even gerust: in een pizza fritta zitten maar 80 calorieën meer dan in een gewone pizza. 

24 Reacties

Reageren
  1. Karenlee

    Heeft de journalist niet zelf geprobeerd? Ik had graag een “first-hand” eerste indruk over de gefrituurde pizza gelezen.

  2. baliekluiven op z'n gemakkie

    Weer een eettentje in Utreg met high concept/gimmick. Hopelijk houdt deze het langer vol dan die empanada tent in de Domstraat die geen lang leven was beschoren.

  3. Koel Hoofd

    Gefrittuurde calzone pizza?
    Een vette caloriebom met gratis acute hartvervetting?
    En niet eens een verbod vanuit de gemeente ivm vervette kindertjes?
    De wonderen zijn de wereld nog niet uit.
    Ik wens ze baggervette winsten toe!

  4. Bill

    Wat vindt Linksgroen66 hier eigenlijk van?

    Of mag het zolang de pizzas maar vegetarisch zijn, en de frituurolie plantaardig is.
    En er geen poedersuiker op zit.

  5. Yoshua

    Een vette hap ooit bedacht uit hongersnood in de Tweede Wereldoorlog.

    Welke Nederlander gaat de Italianen verwennen met onze heerlijke gekookte of geroerbakte tulpenbollen in Napels?.
    Tulpenbollen waren in tijden van de grote hongersnood misschien wel smakelijker dan een pizza uit het vet.

  6. JdV

    Weer een ondernemer die er bewust voor kiest een groot gedeelte van zijn potentiële markt onbenut te laten door uitsluitend vegetarisch aan te bieden. Gelukkig verdwijnen ze daardoor ook redelijk snel weer.
    Logica zou zeggen dat je zoveel mogelijk klanten en omzet/winst wil en dus beide opties moet aanbieden. Helaas zie je wel vaker dat ideologie logica in de weg zit.

  7. Utrechtvoorutrecht

    @Bill. En wat vindt de Partij Van Voetlikkers ervan? Lijkt me een traditie die uit het buitenland is geimporteerd. Dus terugsturen naar de regio van herkomst?

    @Karenlee. Een ‘”first hand” eerste indruk’ kunt u ook krijgen door het zélf te proberen dan er over te lezen?

  8. Nina

    Doe mij maar een broodje Mario of een portie poffertjes 😉

  9. Wies

    Leuk, en lekker. Hopelijk zijn de arancini goed. 🙂 Ga ze zeker proberen.

    @JdV er zijn genoeg vegetarische en zelfs vegan restaurants die al jaren bestaan in Utrecht. Vaak zijn ze ook beter dan de Sligro vreetschuren.

  10. JdV

    @wies: als er al genoeg zijn is het niet slim om er nog 1 te beginnen. Verzadigde markt. Logica.

  11. bas

    iets met de verboden poffertjeskraam om de hoeveelheid calorieën?
    Nee, dan een gefrituurde pizza….

  12. Floep

    @JdV, het is voor een vleeseter inderdaad volstrekt onmogelijk om vegetarische gerechten te eten.

    Ik neem aan dat je ook nooit een patatje haalt?

  13. Ton

    @ JdV
    Misschien zijn de jongens zelf vegetariër en kunnen ze het niet meer opbrengen om dieren te frituren. Niet bij stilgestaan ?

  14. Van Puffelen

    Laatst nog een pizza besteld in Düsseldorf, voor de verandering eens nummer 40 besteld en daar kreeg ik zelf nog een zakje poedersuiker bij, ik vond dit wel een rare combinatie?

  15. JdV

    @Floep: jazeker, met een lekkere bal gehakt er bij. Het is voor de vegetariër daarentegen wel volstrekt onmogelijk om vlees te eten want dan…. Ja wat eigenlijk? Ontploft ie? Gaat ie naar de hel? Krijgt zijn bakfiets een lekke band? Mag ie niet meer mee naar de GroenLinks borrel?

  16. Floep

    JdV: als je uitleg moet krijgen over waarom mensen vegetarisch zijn stel ik voor dat je even “je eigen onderzoek” gaat doen. Blijkbaar is het nodig.

  17. Utrechtvoorutrecht

    @JdV, het gebrek aan inlevingsvermogen druipt er weer van af. U lijkt het vervelender te vinden dat iemand andere keuzes maakt dan u, dan dat er een persoon meer in de rij voor u bij de McDonalds staat. Of voelt u zich op een bepaalde manier bejegend? Want dat lees is in de reacties hier niet. Wellicht vindt u het lastig om iets te doen wat niet is zoals u het altijd heeft gedaan. Dat is ook lastig, en daarom leren de meeste kinderen dat al van jongs af aan. Maar goed nieuws voor u want ook voor mensen die moeite hebben met verandering, is er eten te halen dat u niet bang maakt.

  18. Statler

    Deze omnivoor die Godlof niet Lactose intolerant is prijst zich gelukkig zonder (gewetens)bezwaar een uitstekende Vega hap te kunnen combineren met een verrukkelijk vleesgerecht.
    Dat anderen om wat voor plausibele reden dan ook hun omnivoor zijn wensen te ontkennen is m.i. hun goed recht.
    Zolang het Statler maar niet opgedrongen wordt. En daar dreigt het inmiddels wat te gaan knellen.

  19. FLOEP

    klinkt idd als een vette hap maar ik ben langs geweest en het is echt heerlijk!! Dit is echt authentieke panzerotti. Ben zelf ook kok en heb met ze gepraat, ze gebruiken hele hoge kwaliteit olie waardoor het lang niet zo vettig is als je gemiddelde portie friet van ‘t hoekje. Ook gebruiken ze echt verse ingredienten en de juiste italiaanse kazen en tomaten.

  20. NvJ

    @JdV als ondernemers ervoor kiezen om in hun bedrijfsvoering dierenleed achterwege te laten, is dat alleen maar bewonderenswaardig. Waarom is het nodig om dieren te mishandelen en vervolgens af te slachten zodat wij stoer kunnen doen met een portie dierenleed op het bord? De arrogantie om jezelf zo superieur te vinden om andere wezens te pijnigen voor eigen genot is ongekend. Tuurlijk wil je daar als ondernemer met maatschappelijk hart niet aan meedoen.

  21. Scherpschutter

    @NvJ 15:00

    Het is nodig omdat wij mensen vleeseters zijn. Al 2 miljoen jaar dé apex-predator op planeet aarde, fysiek ontworpen om op dieren te jagen en vlees te eten (waar we van de 380.000 plantensoorten op aarde er slechts 5.000 kunnen eten -na bereiding- zonder er direct dood aan te gaan). Je kunt leeuwen of krokodillen wel struiken en bessen voeren, maar ook die gaan daar niet beter van functioneren…

    Het menselijke lichaam heeft nu eenmaal vlees nodig. Het is onze natuur.

  22. passalacqua

    frittura mista di pesce, die ik vaak at in Napels, die graag ook op de kaart!

  23. Ton

    @ SS
    Een carnivoor leeft op rauw, onbewerkt vlees, zonder bereiding.
    De rauwe spiermassa van een gemiddeld zoogdier valt erg slecht in een mensenmaag.
    Ik ben bang dat het zelfs jou niet gaat lukken daar op te overleven.

  24. Statler

    @passalacqua
    Frittura mista di pesce? Lijkt me vloeken in de kerk met een vegetarische bedrijfsfilosofie en -kaart

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).