Op bezoek bij het Oekraïense VeAn Tattoo: ‘Je kunt even in je eigen taal praten en je weet van elkaar wat je doormaakt’ Op bezoek bij het Oekraïense VeAn Tattoo: ‘Je kunt even in je eigen taal praten en je weet van elkaar wat je doormaakt’

Op bezoek bij het Oekraïense VeAn Tattoo: ‘Je kunt even in je eigen taal praten en je weet van elkaar wat je doormaakt’

Op bezoek bij het Oekraïense VeAn Tattoo: ‘Je kunt even in je eigen taal praten en je weet van elkaar wat je doormaakt’
Een Oekraïense tattoo- en piercingstudio in Utrecht? Die is midden in de stad te vinden: op de Lijnmarkt. VeAn Tattoo is nu bijna een jaar open. Het team is helemaal Oekraïens. Het is een plek voor tatoeages, piercings, permanente make-up en tattooverwijdering, maar ook waar mensen kunnen worden opgeleid. Bovenal is het een plek waar het team er ondanks de oorlog in Oekraïne het beste van probeert te maken.

Een Oekraïense tattoo- en piercingstudio in Utrecht? Die is midden in de stad te vinden: op de Lijnmarkt. VeAn Tattoo is nu bijna een jaar open. Het team is helemaal Oekraïens. Het is een plek voor tatoeages, piercings, permanente make-up en tattooverwijdering, maar ook waar mensen kunnen worden opgeleid. Bovenal is het een plek waar het team er ondanks de oorlog in Oekraïne het beste van probeert te maken.

Binnen klinkt er Oekraïense muziek door de speakers. Er staan twee grote zwarte leren stoelen. Een van die stoelen staat achter een zwart kamerscherm. Op de knie van een klant is de Oekraïense Alla, een van de tatoeëerders, bezig met een tatoeage. Aan de muur hangt neonverlichting met teksten als ‘sorry mom’ en ‘now or never’. Het is er schoon en opgeruimd, iets wat manager Tetiana en de rest van het team erg belangrijk vinden.

Tetiana houdt zich niet alleen bezig met managementwerkzaamheden, maar legt uit dat ze ook piercings zet. Het aantal fulltime-medewerkers van het jonge team is op één hand te tellen. Ze verdelen het werk onderling en met elkaar zorgen ze ervoor dat de zaak goed blijft draaien. Een jaar geleden begonnen ze met zijn drieën, vertelt Tetiana. Al gauw werden ze vrienden.

Een andere mindset

Tetiana vluchtte voor de oorlog vanuit Oekraïne naar Nederland. VeAn Tattoo was voor haar vanaf het begin een plek waar ze zich op haar gemak voelde. “Het is hier echt een community”, legt ze uit. “Je kunt even in je eigen taal praten en je weet van elkaar wat je doormaakt.” De eerste maanden in Nederland vond ze erg lastig. Het voelde niet goed om geen baan te hebben, ze sprak geen Nederlands en haar Engels was nog niet zo goed als nu. “Als je door een oorlog wordt gedwongen om te verhuizen is dat heel erg moeilijk”, zegt ze. Na drie maanden in Nederland ging ze toch terug naar Oekraïne. Daar besloot ze uiteindelijk om wat laatste dingen te regelen en met haar kat weer naar Nederland te komen. “Je wil veilig zijn.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Toen ze voor de tweede keer in Nederland kwam, was haar mindset veranderd. Hoewel haar zus en vrienden nog in Oekraïne zijn, heeft ze er iets meer vrede mee om hier te zijn. Met de winkel zamelen ze geld in voor het Oekraïense leger. Daarvoor staat er een doosje op de balie waar mensen geld in kunnen doen. Ook gaat een flink deel van haar eigen salaris naar Oekraïne. Verder wil Tetiana met de winkel aan Nederlanders laten zien “dat we geen vervelende vluchtelingen zijn”.

‘Een top ervaring’

Hun inzet wordt gewaardeerd: de reacties van klanten zijn ontzettend positief tot nu toe. Zo verschenen er in minder dan een jaar tijd bijna 290 reviews op Google met een gemiddelde score van 4,9 van de maximaal vijf sterren. Klanten zijn lovend over de tattoos en piercings, maar vooral ook over het personeel. “Wauw, dit was echt een top ervaring”, schrijft een van hen. “Ontzettend aardig personeel. Professioneel en erg rustig wat mij een fijn gevoel gaf gezien ik best gespannen was. Echt een aanrader!” Iemand anders zegt: “Heel lief en heeft ons heel goed geholpen en geïnformeerd. Het is er super schoon en netjes en werkt ook heel hygiënisch. Wij komen hier zeker terug!”

Tekst loopt door onder afbeelding

Als Tetiana de beoordelingen op Google leest, wordt ze daar erg blij van. “Wat ik ook een heel mooi compliment vind, is als er ook vrienden van klanten bij ons langskomen. Dan heeft iemand ons dus aangeraden. Dat is super om te horen.”

Zeventien landen

Bij VeAn Tattoo krijgen medewerkers ook de optie om naar school te gaan, bijvoorbeeld door middel van tattoocursussen, permanente make-upklassen en piercetraining. Die laatste heeft Tetiana gevolgd. Ze heeft een achtergrond in de cosmetica, maar ervaring met piercings of tattoos had ze nog niet. Al doende leerde ze de kneepjes van het vak. Ook beginnende tattoo-artiesten kunnen bij hen in de leer komen. Dan krijgen ze les van een van de gecertificeerde tatoeëerders. Laatst was er ook een Nederlandse studente.

VeAn Tattoo is een internationaal netwerk van tatoeagesalons en -studio’s. Het werd in 2011 opgericht in Oekraïne. Inmiddels heeft VeAn Tattoo locaties in zeventien landen en in totaal 150 studio’s. De afgelopen jaren wonnen ze 136 onderscheidingen. Een paar maanden voordat de locatie in Utrecht opende, startte VeAn Tattoo ook in Rotterdam. Na Utrecht volgden Breda, Haarlem en Den Haag. Maar Utrecht is nu de beste Nederlandse studio, zegt Tetiana trots. Ze hoopt dat dat door de inzet van het team komt.

11 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Geweldig. Met zo’n fantastische mentaliteit red je jezelf in iedere uithoek van de planeet en ben je in no-time een dragende kracht in de samenleving, ongeacht de omstandigheden. Doe nog maar 500 van dit soort ondernemers.

  Baggervette winsten gewenst!

 2. Rose

  Welja, 500 tattooshops!

 3. Bill

  Mooi om dit te lezen, erg fijn dat de Oekraïners zo goed participeren en integreren in onze Nederlandse maatschappij. Geen slachtofferrol maar zelf het initiatief pakken om er wat van te maken. Wat mij betreft volledig inzetten om meer Oekraïense vluchtelingen kansen binnen Utrecht te geven, de Oekraïners kunnen daarnaast ook van grote waarde voor de Utrechtse economie zijn.

 4. Geenstijl@Utrecht.

  Oekraïners zijn zeker niet lui om te werken en de mouwen uit de mouwen te steken, groot respect voor hun inzet.
  Ik heb wel moeite met Oekraïnse mannen die de dienstplicht ontduiken in Nederland, maar blijkbaar vinden Nederlanders dat vrij normaal om deze deserteurs onderdak te geven.

 5. Reinoud

  Niet goed. In Nederlands leren spreken, ook tegen elkaar. Moesten mijn oom en tante ook met hun Kinders toen zij naar Australië emigreerden: 2 jaar kamp, in en eruit werd geregistreerd, direct werken in supermarkt, taal verplicht leren ‘s avonds op school, verboden binnen het kamp in je eigen taal te spreken. Heel veel van geleerd zei mijn tante, zouden ze overal moeten doen… Als je in Nederland woont, moet je de cultuur aan nemen. punt.

 6. Koen

  Wat een fijn nieuws! Slava Ukraina!

 7. Rob H.

  Voor de mensen die weer piepen over slachtofferrol: Voor asielzoekers uit Oekraïne zijn de regels veel soepeler. Die komen dan ook veel makkelijker aan het werk, dan andere asielzoekers.

  En dat werkt dus, voor de integratie. Wellicht voor alle asielzoekers openstellen?

 8. Toine Goossens

  @Rob,

  Uw wens wordt snel vervuld. Binnenkort zijn alle belemmeringen voor werk door vluchtelingen verleden tijd. Dat is in aller voordeel.

 9. Willow

  @Reinoud. Dus als jij moet opeens vluchten uit Nederland met je familie(je weet het nooit), en je kan alleen terecht bijvoorbeeld in Servië, dan ga je zeker Servisch spreken met elkaar. Wat een onzin.

 10. Koel Hoofd

  @Willow
  Oefening baart kunst dus leren door doen. Dat vinden ze ook in het onderwijs. Dus HBO/WO studenten krijgen les in het Engels en is Engels de ‘voertaal’ in het hoger onderwijs.

  Om bij je voorbeeld te blijven.
  In Servie zijn ze (nog) niet zo ver, dus als jij daar als vluchteling zou moeten integreren dan heb je maar de Servische taal te leren om segregatie en discriminatie te verkomen. Die taal kan je beter en sneller ‘leren door doen’ dan door vooral Nederlands te blijven praten tussen mensen die dat niet verstaan.
  Wanneer er commerciele belangen spelen, zoals goed kunnen communiceren met klanten, dan is het zelfs noodzakelijk.

 11. Boogschutter

  @ Scherpschutter
  Wat leuk!
  Ik ben het nu voor de verandering weer eens helemaal met je eens 😀

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).