Het grote, witte en monumentale pand aan het Julianapark is niet te missen. Voor zolang als veel Utrechters zich kunnen herinneren, zit er al een Chinees restaurant. Inmiddels is chef-kok Lin Feng, of Wesley zoals hij zichzelf voorstelt, zes jaar de eigenaar van Oriëntaals Restaurant Juliana. Daar kunnen Utrechters terecht voor allerlei Chinese en Japanse specialiteiten. Zijn doel: zijn stadsgenoten kennis laten maken met écht Chinees eten.
Natuurlijk kan je bij Restaurant Juliana ook de vertrouwde Chinese afhaalgerechten krijgen, maar dat is niet waar Wesley’s hart sneller van gaat kloppen. Hij focust zich liever op gerechten zoals die in China worden gegeten. Trots laat hij foto’s op zijn telefoon zien: gestoomde coquilles met gember en knoflook, ossenhaas met Sichuansaus, gebakken aubergine in Yu Xiang saus en gestoomde tarbot.
“Ik wil mensen echt Chinees eten laten proeven”, zegt hij vastberaden. “Vroeger was Restaurant Juliana een Chinees Indisch restaurant zoals veel Nederlands dat kennen. In 2018 heb ik het overgenomen en sinds 2021 is er een hele nieuwe kaart. “Niet veel mensen kennen echt Chinees eten. Dat is zonde, want het is veel lekkerder en gezonder. Vaak kennen ze alleen de gebruikelijke gerechten als babi pangang en tjap tjoi. Ik wil aan mijn stadsgenoten laten zien dat er veel meer is dan dat. Dat is mijn droom.”
Tekst loopt door onder afbeelding
Paradijs
Op zijn kleurrijke koksbuis staan onder meer Chinese draken, maar ook de letters VCCK: Vereniging van Chinese Chef Koks. Om zijn nek hangt een gouden medaille. Die won hij eerder dit jaar in Vancouver. In Canada vond namelijk de negende editie van het wereldkampioenschap Chinees koken plaats: The World Championship of Chinese Cuisine. Wesley won goud voor het beste koude gerecht: fijngesneden vis met pittige saus, omwikkeld met flinterdun gesneden garnalen. Die medaille draagt hij dan ook met trots.
Genoeg van de Chinese keuken krijgt hij nooit genoeg. Na vakanties in China neemt hij foto’s van de gerechten die hij daar heeft gegeten mee terug naar zijn collega’s. Dan proberen ze er hun eigen draai aan te geven. Zo staan er ongeveer elk half jaar een aantal nieuwe gerechten op de kaart.
Tekst loopt door onder afbeelding
Vroeger kwam Wesley graag bij Paradijs. Zeven jaar geleden sloot dat Chinees restaurant aan Vredenburg de deuren. Het beroemde restaurant was toen al 36 jaar open. Voor veel Utrechters was het vaste prik. “Ons concept is hetzelfde als daar, maar ons restaurant is groter.” Binnen is er namelijk plek voor ruim 300 mensen. Op het terras, dat op het Julianapark uitkijkt, zijn ongeveer 100 plekken.
Van vier naar vijftien
Eind jaren 90 kwam hij naar Nederland om te studeren. Hij komt uit een echte horecafamilie. Zijn ouders hadden in China ook een eigen restaurant. Om zijn studie te kunnen betalen, werkte hij in verschillende keukens. Hij werkte zich op van basiskok en tot chef en ging aan de slag in een restaurant in Culemborg. In 2001 begon hij bij Restaurant Juliana. Toen stonden er een stuk of vier koks in de keuken, vertelt Wesley. Inmiddels zijn dat er vijftien.
“We hebben een heel sterk team”, zegt hij trots. “Het zijn toppers. De koks komen uit verschillende delen van China. De meesten werken hier al meer dan tien of twintig jaar.” Zelf staat Wesley twee tot drie avonden per week in de keuken als chef-kok. “Ik vind dat dit moet als eigenaar. Zo weet je hoe iedereen werkt in de keuken, hoe een gerecht wordt gemaakt en kan je alles proeven.”
Tekst loopt door onder afbeelding
Karaoke
Eigenlijk bestaat de zaak uit twee restaurants: een Chinees en een Japans gedeelte. Naast de plek waar het dim sum menu wordt geserveerd, kan je iets verderop in de zaak ook plaatsnemen aan een grote grillplaat: de teppanyaki. Daar worden de gerechten voor je neus bereid. Er is ook een aparte feestruimte met twee grillplaten, een karaokesysteem en discolichten.
Al het keurig geklede personeel is druk bezig op dit middaguur. Onderling klinkt er vooral Chinees, maar met de gasten wordt Nederlands gesproken. De vrouw van Wesley werkt ook in de zaak en helpt mee in de bediening, net als hun kinderen dat af toe ’s avonds doen. ‘s Middags is het meestal niet zo druk, zegt Wesley, maar in de avonden is dat wel anders. Twee van zijn kinderen studeren aan de universiteit in Amsterdam, de ander zit op het vwo. Hij is trots dat ze zo goed kunnen leren. “Horeca is namelijk hard werken.”
17 Reacties
Reageren“Voor zoals veel Utrechters zich kunnen herinneren”; tot medio de zeventiger jaren was dit een luxe restaurant, gelegen op een prachtige plen in het Julianapark. Het was wat slecht bereikbaar via de Amsterdamsestraatweg (parkeren!). Vandaar de wat geïsoleerde positie, wat de exclusiviteit ten goede kwam. I, heb er menig bruilofts-/huwelijksfeest meegemaakt. Helaas vergane glorie.
Het voorterein, met alleen geparkeerde auto’s, ziet er nog al verloederd uit en roept bij mij niet de associatie op van een goed restaurant.
Welicht wat meer sfeer verlichting, Leeuwen , groene coniferen of zo ?
Het gebouw zelf is wel mooi.
Mooi om te lezen. Hopelijk is of komt er ook aandacht voor Vegan gerechten. Op de afhaal kaart is onduidelijk of iets nou Vegan of slechts vegetarisch is waardoor ik en mijn Vegan familie en vrienden hier helaas niet durven te bestellen. Ook zou het fijn zijn als ingrediënten worden vermeld of ergens vindbaar zouden zijn i.v.m. mensen met een dieet en allergieën.
Het zou ook leuk zijn als er af en toe eens zo’n bijzonder, nieuw, echt Chinees gerecht -in een duidelijke Vegan variant- op het afhaal menu kwam. Want niet iedereen is helaas in de gelegenheid om het zo te zien sfeervolle restaurant en deze Top kok(s), waar we trots op mogen zijn, te bezoeken.
Otto: leeuwen?! Broehahahahaha
Dat is wel even wat anders dan wij gewent zijn, maar je kan er wel lekker eten.
@Lee
Je zou ook gewoon even kunnen bellen en het vragen.
En vegan en allergieën en mensen met een dieet.
PPff het is een restaurant, die kunnen het zich niet altijd veroorloven om met alles en iedereen rekening te houden, wat nog een minderheid is ook.
Ga dan gewoon naar een vegan restaurant met een speciale dieet en rekening houden met elke denkbare allergie.
Deze eigenaar wil niet failliet gaan.
@Lee
Er zullen wellicht genoeg andere restaurants zijn waar jij terecht kan. Jij maakt zelf die keuze van vegan. Net zoals ik niets te zoeken heb bij een vegan restaurant, of moet ik daar ook gaan lopen zeuren voor een biefstukje dat daar niet op de kaart staat.
Dat klinkt wel goed. Ik houd wel van lekker eten en wil het daarom wel een keertje proberen en er zelfs voor omrijden. Zijn er hier mensen die zijn verhaal ondersteunen en er gegeten hebben? Kan er namelijk niet zo gauw iets over vinden.
@Lee, wanneer je niet even een belletje durft te plegen denk ik dat je het jezelf en vooral anderen makkelijker maakt om met een (natuurlijk 100% biologisch geteelde) komkommer en glaasje water thuis te blijven.
Misschien een keer leuk om de reviews van Google Maps te bekijken. Meerdere meldingen van een niet al aardige eigenaar….
@lee, vegan is een niche markt die over het algemeen oninteressant is voor de meest zaken. Het gaat om nog geen 3% van de totale gasten.
Om daar je complete kaart op aan te passen, is alleen leuk als je een grote franchise bent (lees; McDonald’s). Snap wel dat ze dat niet doen.
Een paar jaar geleden ziek geworden van afgehaald, Gado, Gado, dacht ik. Helaas toch maar niet meer dan.
Jammer alleen om meerdere slechte google reviews te lezen, waarbij klanten kennelijk nogal bot behandeld kunnen worden door de eigenaar.
Was dit een advertorial of artikel?
Leuk dat we zo’n goede chef-kok in de Chinese keuken hebben in Utrecht!
En ja, bij Paradijs kon je heerlijk eten. Ik kom zeker eens langs in Julianapark.
Lee heeft me gëinspireerd om zo bij een vegan restaurant naar binnen te lopen en stevig te gaan klagen over het gegeven dat ze helemaal geen vlees serveren.
Waarom zou je immers ook gewoon een restaurant bezoeken dat simpelweg serveert wat je wil, als je ook een pain in the ass kan zijn door restaurants te vragen iets te serveren dat ze hebben noch willen serveren? LOL
Wat geweldig dat u lekkere en oorspronkelijke gerechten serveert. We komen gauw langs met onze familie om te genieten hiervan!!
Ik heb mijn bruiloft in 2018 in het Restaurant Juliana bij Wesley en zijn familie mogen vieren. Prachtig weer met aansluiting op het Juliana park en met heerlijk eten en drinken. Nog steeds praten vrienden en familie over de bruiloft. Nog steeds zijn Wesley en ik vrienden gebleven. Ik wens Wesley en Utrecht een mooie en smakelijke toekomst tegemoet.