Op bezoek bij Plato, waar vinyl nooit vergane glorie zal zijn | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij Plato, waar vinyl nooit vergane glorie zal zijn | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij Plato, waar vinyl nooit vergane glorie zal zijn

Op bezoek bij Plato, waar vinyl nooit vergane glorie zal zijn
Eigenaar Jeroen Vedder in Plato. Foto: DUIC / Emma van Bergeijk
De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Emma van Bergeijk ging  op bezoek bij Jeroen Vedder van platenzaak Plato in de Voorstraat.

De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Emma van Bergeijk ging  op bezoek bij Jeroen Vedder van platenzaak Plato in de Voorstraat.

Bij een platenzaak denkt men vaak aan vergane glorie, maar niets is minder waar. Op deze vrijdagmiddag voor sinterklaas loopt het storm in Plato. Eigenaar Jeroen Vedder werkt sinds 1998 bij Plato en wil nooit meer weg. “Als kind wist ik al dat ik in een platenzaak wilde werken, ik heb altijd al een grote liefde gehad voor muziek en die is nooit overgegaan.” Hij begon bij ELPEE aan de Oudegracht. Die winkel bestaat nu niet meer. Toen de vorige eigenaar van Plato er geen zin meer in had, kreeg Jeroen de kans om de zaak over te nemen. Hij zei meteen ja: “Ik zou niet weten wat ik anders zou moeten doen in deze wereld.”

Platen zijn weer hip: “Vaak als je vertelt dat je een platenzaak hebt, denken mensen dat je een soort noodlijdend bedrijf hebt. Maar vinyl komt terug en het gaat heel goed,” zegt Jeroen. Jong en oud, hip of niet, het publiek van Plato is volgens Jeroen heel divers. “De toestroom van al die verschillende mensen maakt het werken in deze winkel het leukste: constant heb je nieuw onverwacht contact.” Hij vertelt over de oudere generatie die gewend is om naar de winkel te gaan en klassieke platen te kopen, de hordes studenten en zelfs kinderen die de nieuwste Kinderen voor Kinderen-plaat willen scoren.

Fans voor de deur

Vanaf ’s ochtends vroeg staat Jeroen in de winkel om cd’s uit te pakken, want elke dag verschijnen er weer nieuwe. Stapels liggen er in zijn kantoor. Vandaag: Blue & Lonesome van The Rolling Stones. Jeroen vertelt dat er vanochtend fans voor de deur stonden te wachten voor de winkel open ging. De rest van de dag vliegt de plaat over de toonbank. Vaak zijn er ook optredens: van De Staat tot Tim Knol. Ook met Recordstore Day loopt het storm.

Jeroen selecteert zelf ook de muziek, samen met andere Plato-winkels in Nederland. Maar hij heeft wel zijn eigen inbreng: “Ik heb natuurlijk altijd de behoefte om mijn eigen favorieten in te kopen. Elke keer komt er weer iets leuks uit en dat probeer ik dan bij de mensen onder de aandacht te brengen,” zegt Jeroen. Hij draait het dan vaak in de winkel en beveelt het klanten aan. Dan is de vraag meteen wat Jeroens favoriete plaat is. Hij moet er lang over nadenken: “Ik vind het heel moeilijk. Hoewel ik honderden favoriete artiesten heb denk ik toch de eerste plaat van The Velvet Underground.”

De laatste platenzaak

Plato was nooit de enige muziekzaak in Utrecht, in de jaren zeventig bestonden er zo’n dertig winkels. Toch is Plato als laatste ‘complete platenzaak’ over. “Andere platenzaken richten zich toch vooral op tweedehands platen.” Volgens Jeroen ligt dat aan de affiniteit met de muziek en de klanten. Hij vertelt dat platenwinkels voorheen vaak ketens waren, waar de werknemers puur voor het salaris stonden en geen band hadden met wat ze verkochten. “Als je die band niet hebt, wordt het lastig. Dat heeft heel veel winkels de das om gedaan,” legt hij uit.

Jaren geleden, toen Plato kampte met te hoge huren bij hun pand aan de Steenweg, verhuisde de winkel naar de Voorstraat. Volgens Jeroen heeft dat de winkel én de straat goed gedaan: “Sinds de verhuizing is de Voorstraat echt opgebloeid, sommige winkels zijn ons zelfs achterna gegaan.’ Hij noemt The Village en wat kledingboetiekjes. “Godzijdank heb je hier geen blokker en dat soort ketens, want dan krijg je een totaal ander publiek. Het leuke is juist dat wij mensen over de vloer krijgen die hier expliciet heen komen.” Jeroen vindt het fijn dat de winkels in de Voorstraat zo bij elkaar aansluiten: “Mensen pikken vaak een koffie mee aan de overkant, gaan hier in de bakken graven en kopen kleding bij de buren: dat houdt het levendig.”

“Wil oud worden in Plato”

De plaat van het moment? Volgens Jeroen zijn favoriete verzamelplaat met Funk en New Orleans uit de jaren zestig en zeventig, compleet met boekwerk over New Orleans. “Ik raad altijd mijn favoriet van het moment aan, ik probeer de mensen mee te geven wat ik zelf leuk vind.” Volgens Jeroen zie je daar weer die affiniteit in terug. Zelf is hij nooit klaar met platen en gaat hij regelmatig naar muziekwinkels in andere steden. “In Groningen zitten er een stuk of vijf, daar kan ik de hele dag zoet zijn.”

Hij ziet de toekomst van vinyl en de winkel positief. Jeroen Vedder: “Mensen blijven muziek belangrijk vinden, niet alleen via hun telefoon, maar ook thuis met een fatsoenlijke installatie.” Of er over tien jaar nu wel of niet nieuwe platen komen maakt hem niet uit: “Ik vind het ook niet erg als ik tegen die tijd een antieke platenzaak heb: ik hoop hier oud te worden.”

Fotoverslag

Plato (Emma van Bergeijk)

5 Reacties

Reageren
  1. Ramon

    Heerlijk , uren lang door de bakken. Bij Plato en vroeger ook bij White Noise en de Grammafoonwinkel. Mooi dat ze blijven bestaan

  2. Erwin

    Beste winkel van Utrecht!!!

  3. BdV

    Jammer dan Da Capo niet meer bestaat, dat voegde toch wel iets toe, maar gelukkig hebben we toch nog wel zoiets als bijvoorbeeld Plato.

  4. vinylofiel

    vinyl is een blijvertje altijd geweten nooit mijn lp,s de deur uitgedaan en nog dagelijks genieten van het warme vinyl met of zonder tikje Heerlijk!.

  5. Jan

    Het oude pand aan de Steenweg was wel mooi. De kelder daar was heerlijk funky, letterlijk en figuurlijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).