Op deze plekken in Utrecht wordt vandaag stilgestaan bij Nationale Dodenherdenking Op deze plekken in Utrecht wordt vandaag stilgestaan bij Nationale Dodenherdenking

Op deze plekken in Utrecht wordt vandaag stilgestaan bij Nationale Dodenherdenking

Op deze plekken in Utrecht wordt vandaag stilgestaan bij Nationale Dodenherdenking
Op het Domplein in Utrecht is vanavond een ceremonie georganiseerd tijdens Nationale Dodenherdenking. Burgemeester Sharon Dijksma houdt een toespraak en daarna legt zij samen met de dochter van een verzetsstrijder een krans bij het monument. Daarnaast worden ook op andere plekken in de stad herdenkingsplechtigheden georganiseerd.

Op het Domplein in Utrecht is vanavond een ceremonie georganiseerd tijdens Nationale Dodenherdenking. Burgemeester Sharon Dijksma houdt een toespraak en daarna legt zij samen met de dochter van een verzetsstrijder een krans bij het monument. Daarnaast worden ook op andere plekken in de stad herdenkingsplechtigheden georganiseerd.

Tijdens Nationale Dodenherdenking wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur wordt verwacht dat mensen twee minuten stil zijn en rond dit tijdstip zijn dan ook de meeste herdenkingen georganiseerd.

De ceremonie in de binnenstad begint om 19.30 met een stille tocht vanaf het Pieterskerkhof. Zo’n twintig minuten daarna arriveert de menigte op het Domplein, om vervolgens om 20.00 uur twee minuten stil te zijn. Daarna volgt de toespraak van de burgemeester en de kranslegging.

Dit jaar doet Dijksma dat samen met Jantien Verlaan-Das. Jantien is de dochter van verzetsstrijder Henk Das, die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer in de Brigittenstraat het verbindingscentrum van de ondergrondse bemande. Hij was provinciaal leider van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers en moest in 1943 zelf onderduiken. Das overleed in 2008.

Andere plekken

Ook op tal van andere plekken kunnen Utrechters samenkomen tijdens Nationale Dodenherdenking. Dit kan onder meer tijdens de plechtigheid bij het 4 en 5 mei monument op het Berlijnplein, op Fort Lunet I aan de Konigsweg, bij het herdenkingsmonument op het Prins Bernhardplein en bij de bevrijdingsboom op de hoek van ’t Goylaan en de Julianaweg. Bekijk hier het volledige overzicht van alle plekken in de stad.

Tot slot roept het Nationaal Comité 4 en 5 mei op om zaterdag de vlag halfstok te hangen. “De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur (zonder wimpel)”, schrijft de gemeente.

4 Reacties

Reageren
 1. A.

  Laten we aub voorkomen dat tuig de bijeenkomsten verstoort. Mijn vader en zijn broer hebben niet voor niets in het verzet gezeten vanaf hun 14e. Mijn oom stond op de executielijst en kon 4 uur voor zijn executie mbv vrienden die zich in de gevangenis hadden ‘gewerkt’ als bewaarder kunnen vluchten. (samen met hen) . Mijn oom heeft in Friesland verder werk gedaan en mijn vader is 3 maal gemarteld geweest door officieren tot zijn pezen etc letterlijk bloot lagen. Er is een gestoorde groep in onze samenleving die niet snapt hoe extreem zijzelf zijn. mocht er iets plaatsvinden: omstanders, grijp in en snoer ze de mond direct. Respectloosheid is standaard in onze maatschappij doorgedrongen. Tijd om de doden te eren, en respectloosheid uit te bannen .

 2. de Roeptoeter

  Dat zullen wel op verschillende plekken lawaaiprotesten worden.
  Ik hoop het niet, maar het verleden en heden bewijzen toch elke keer anders.
  Mocht het gebeuren, is mijn greintje sympathie wat ik nog heb voor de protesten tegen de oorlog in Gaza wel verdwenen. Mijn aanname is; met mij vele anderen.

 3. Lombokker

  Laten we hopen dat deze herdenking op waardige wijze kan verlopen, zonder verstoring door actievoerders die op luidruchtige wijze hun selectieve verontwaardiging kenbaar maken over een zogenaamde ‘genocide’ die hier helemaal niets mee te maken heeft.

 4. Koel Hoofd

  Ik hoop dat alles goed verloopt.
  Maar gezien de ongebreidelde hysterie van de bekende activisten welke hun selectieve verontwaardiging met grote hypocrisie graag mogen uiten, hou ik mijn hart vast.
  Nederland is proactief aan het afglijden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).