Op een van deze zes locaties in de Utrechtse binnenstad komt mogelijk een nieuwe speeltuin Op een van deze zes locaties in de Utrechtse binnenstad komt mogelijk een nieuwe speeltuin

Op een van deze zes locaties in de Utrechtse binnenstad komt mogelijk een nieuwe speeltuin

Op een van deze zes locaties in de Utrechtse binnenstad komt mogelijk een nieuwe speeltuin
Archieffoto Lucasbolwerk
Nu de speeltuin aan het Lauwerhof na een jarenlange strijd is versoberd, zoekt de gemeente naar een nieuwe locatie in de Utrechtse binnenstad waar kinderen in de toekomst kunnen spelen. De plekken die nu genoemd worden zijn het pleintje op de Van Asch Van Wijckstraat, parkeerplaats Begijnekade, park Lucasbolwerk, parkeerplaats en groenstrook Van Asch van Wijckskade, en het Janskerkhof.

Nu de speeltuin aan het Lauwerhof na een jarenlange strijd is versoberd, zoekt de gemeente naar een nieuwe locatie in de Utrechtse binnenstad waar kinderen in de toekomst kunnen spelen. De plekken die nu genoemd worden zijn het pleintje op de Van Asch Van Wijckstraat, parkeerplaats Begijnekade, park Lucasbolwerk, parkeerplaats en groenstrook Van Asch van Wijckskade, en het Janskerkhof.

Het conflict tussen de voor- en tegenstanders van de speeltuin aan het Lauwerhof ontstond rond 2018. Bewoners hebben destijds opgeroepen om de bestaande speelplek op te knappen. Dit werd in 2020 gedaan en vrijwel direct daarna lieten andere omwonenden weten overlast te ervaren en kwamen bewoners lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Er volgden nieuwspublicaties, pogingen tot bemiddeling en toen in 2022 enkele speeltoestellen verwijderd zouden worden, blokkeerden enkele omwonenden zelfs het hofje met een auto. Uiteindelijk hielden ook de gemeenteraad en het college van B&W zich met het onderwerp bezig. In maart vorig jaar werd besloten om de speeltuin te verkleinen en te vergroenen.

Nieuwe locatie

Nu is de gemeente op zoek naar een nieuwe speelplek in het de binnenstad van Utrecht. In januari van dit jaar stelden de lokale fracties van de ChristenUnie, Student & Starter, PvdA en D66 vragen over het onderwerp. In antwoord daarop schrijft het college van B&W zes locaties in de nabijheid van het Lauwerhof te onderzoeken.

Gezien de soap die zich afspeelde rondom het Lauwehof is zorgvuldigheid volgens het college dit keer van ‘groot belang’. Zo worden omwonenden en belanghebbenden in het proces betrokken.

Spoedig

Wanneer de nieuwe locatie is gekozen is kan het college nog niet zeggen. “We zijn ons bewust dat er zo spoedig mogelijk een extra plek gewenst is. Gezien de gevoeligheid willen wij hier extra aandacht hebben voor een zorgvuldige participatieproces en communicatie. We kunnen daarom op dit moment nog geen tijdsindicatie geven voor wanneer dat de nieuwe speelplek gerealiseerd kan zijn.”

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Waarom investeren in speeltuinen? Aantal kinderen daalt jaar op jaar. Aantal bejaarden stijgt de komende decennia. Bouw maar voorzienjngen voor die demografische groep

 2. Ruben

  Omdat de jeugd de toekomst heeft!

 3. Kevin de Jong

  @JdV: Speeltuin voor bejaarden?

  @ DUIC, mag ik een kaartje met speldjes, ik heb niet genoeg aandacht om 6 keer op onderzoek te gaan!

 4. Liesje

  Maak die speeltuin aan Molenstraat/Wolvenplein maar aantrekkelijker. Die is al jaren zo goed als ongebruikt.

 5. Bromsnor

  @JDV, Bromsnor denkt dat u er naast zit. Utrecht groeit vooral in de jongere leeftijd en er worden nog steeds 5,5 kinderen per 1000 inwoners per jaar geboren. Een gezonde aanwas. Alleen op Urk worden er meer kinderen geboren.

 6. Koel Hoofd

  @Ruben
  niet in Nederland

 7. Jan

  Mogen er dan wat minder kinderen en speeltuinen in leidsche rijn? Alvast dank !

 8. Sieneke en Bas

  Wie komt er met ons spelen in de speeltuin in de Molenstraat en Wolvenplein ? Het zou fijn zijn als er meer kindjes komen..
  Burgemeester , kan je er mooiere nieuwe speeltoestellen neerzetten alsjeblieft ?
  Sieneke en Bas

 9. Gert

  Beste gemeente en locale fracties, waarom vergeten jullie dat er een mooie openbare speeltuin is in de buurt van de Lauwehof.
  Deze zit zoals eerder benoemd in de reacties tussen Molenstraat en Wolvenplein aan twee kanten toegankelijk met een hek
  Deze hoeft alleen maar een beetje opgeknapt te worden !
  Dus is nu al te gebruiken.

 10. Frank 6

  Een combinatie van een speeltuin voor kinderen en op een kleine loopafstand wat oefen apparaten voor de oudere generatie.
  In het Griftpark bestaat dat sinds januari 2020.

  En inderdaad diverse generaties ontmoeten elkaar op deze plek.

  Iets dergelijks kan prima op de genoemde plekken. Sinds jaren komen wij in de winter in Spanje, waar we deze combinatie leerden kennen
  Wie weet een aanrader voor het Burgerberaad😊

 11. Nina

  @ Frank 6

  Goede suggestie om voor meerdeere generaties iets te doen. Elkaar buiten ontmoeten nu de woningen kleiner worden en geen tuin hebben, is zelfs essentieel.

  Hopelijk doet de gemeente hier iets mee. Een petanque baan is ook een leuke toevoeging.

 12. Rob H.

  Vroeger speelden we op straat. Maar dat is godsonmogelijk doordat dat nu een opslagplek van veel te duur blik is.

 13. Koel Hoofd

  @Nina
  Er is een petanque baan op het Schimmelplein.

  @Rob H
  Vroeger speelde ik gewoon tussen dat dure blik op straat, net zoals kinderen dat nu doen. Dat blik staat namelijk stil geparkeerd tussen de stoep en de weg en vormt daarmee bescherming voor idioten op veel te hoge snelheid (vooral e-riders maken zich daar schuldig aan). Het is geen gevaar, hooguit een obstakel waar ze om heen kunnen lopen/rennen.
  Die tokkies op ebikes is een ander verhaal. Ik zie met enige regelmaat moeders op veel te hoge snelheid met de eigen kiddos in de ebakfiets tegen die spelende kinderen schreeuwen dat ze aan de kant moeten gaan. Bedenk dan even dat die moekes er buurtvreemd zijn en de lokale kinderen terroriseren. Welkom in de 21e eeuw.

 14. Ha Rob

  @ Rob H.
  Die hinderlijke fietsen zijn niet van blik.

 15. Boogschutter

  Speeltuin op het Neude.

 16. Statler

  Vroeger speelden we op straat. Werden we uit onze schoentjes gereden door haastige fietsers.

 17. Statler

  Goed idee van @Boogschutter. En dan ook meer groen i.p.v. weer een fantasieloos dichtgetegeld plein met hier en daar een bankje.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).