In Utrecht staan allerlei standbeelden, maar wie zijn deze personen eigenlijk? In deze rubriek vertellen we de verhalen achter de standbeelden in de stad.
Franciscus Cornelis Donders (1818–1889) was een baanbrekend arts, vooral bekend om zijn onderzoek naar de werking van het oog. Hij is de grondlegger van de Oogheelkundige school in Nederland en introduceerde de termen bijziend en verziend. Ook richtte hij in 1858 samen met oogarts Herman Snellen het Ooglijdersgasthuis op aan de huidige F.C.Dondersstraat.
Naast oogheelkunde verdiepte Donders zich in kleurenblindheid. Na een ernstig treinongeval in Zweden (1875), veroorzaakt door een machinist die een rood sein niet herkende, besefte hij dat kleurenblindheid bestond. Hij ontwierp een test, die wereldwijd werd ingevoerd voor treinbestuurders zodat het zeker was dat machinisten in de toekomst rood en groen uit elkaar konden houden.
Zijn standbeeld op het Janskerkhof werd op 22 juni 1921 onthuld, een initiatief van de de Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) en ontworpen door Toon Dupuis. Door de Eerste Wereldoorlog liep de financiering vertraging op, waardoor het niet op Donders’ 100ste geboortedag (1918) onthuld kon worden, zoals eigenlijk de bedoeling was. Het standbeeld toont Donders in toga en een boek in de hand. De reliëfs rondom het beeld stellen het werk van Donders voor. Het is een eerbetoon aan een man die de wereld letterlijk scherper liet zien.
4 Reacties
ReagerenLelijk standbeeld hoor.
Aangezien er al 2 andere standbeelden op het JKH staan, kan deze misschien een mooi plekkie krijgen bij het voormalig ooglijdersgasthuis.
W.
Als het beeld van dr Donders verplaatst zou moeten worden wat helemaal niet nodig is de enige plek prominent voor de hoofdingang van het U.M.C. of het Diakonessenhuis waar een achterkleinkind werkt.
Het moet wel een grote schoonmaak en restauratie plaats vinden
Geen lelijk beeld, de vraag is waarom staat het op die plek ? Is er een link ?
Het is een beetje rommelige plek met muurtjes en fietsen. Maar zeker mooi dat er een beeld ter ere van hem staat !
Keertje schoonmaken zou een eerbetoon zijn, de wereld heeft namelijk veel te danken aan dr. Donders.
Mja, gemeente Utrecht en onderhoud…