Op het voetstuk: Sint Willibrordus op het Janskerkhof Op het voetstuk: Sint Willibrordus op het Janskerkhof

Op het voetstuk: Sint Willibrordus op het Janskerkhof

Op het voetstuk: Sint Willibrordus op het Janskerkhof
Sint Willibrordus op het Janskerkhof. Foto: Bas van Setten
In Utrecht staan allerlei standbeelden, maar wie zijn deze personen eigenlijk? In deze rubriek vertellen we de verhalen achter de standbeelden in de stad.

In Utrecht staan allerlei standbeelden, maar wie zijn deze personen eigenlijk? In deze rubriek vertellen we de verhalen achter de standbeelden in de stad.

Het is een standbeeld waar menig Utrechter al vaak voorbij is gelopen of gefietst: het beeld van Sint Willibrordus op het Janskerkhof. Midden in een driehoek tegenover de Janskerk, onderbreekt een bronzen ruiterbeeld op hoge sokkel het fietspad langs Café Carèl en The Streetfood Club. De man in pij – kloosterkleed – op een paard, met in zijn hand een schaalmodel van een kerk, moet Willibrord voorstellen.  

Willibrord was missionaris en de eerste bisschop van Utrecht. Meer dan 1200 jaar geleden bracht hij het christendom naar deze streken. Zijn standbeeld kijkt in de richting van het Domplein, waar ooit zijn kerk stond. 

Willibrord werd rond 658 geboren in een adellijke familie in Noord-Engeland en groeide op in een klooster. In 690 stak hij het Kanaal over om onder Franken en Friezen het christelijk geloof te verspreiden. Eerdere pogingen daartoe waren mislukt, maar met steun van hofmeier Pippijn II van Herstal – de machtigste man aan het Frankische hof – kreeg hij toestemming om missiewerk te doen in pas veroverd Fries gebied. Later werd hij heilig verklaard als aartsbisschop onder de Friezen.

Kerkstichter

Hij vestigde zich rond 700 na Christus in Utrecht en herbouwde een kerkje dat door de Friezen was verwoest. Ook bouwde hij de Salvatorkerk, gewijd aan Sint Salvator oftewel Jezus Christus. Dat deed hij binnen de muren van het verlaten Romeinse fort op het huidige Domplein. Hierbij stichtte hij bovendien een klooster.

Na Radbods dood in 719 schonk veroveraar Karel Martel in 723 het eigendom van al zijn goederen in en rond de burcht Utrecht aan het klooster van Willibrord. Willibrord overleed in 739. Zijn kerk werd in 1587 gesloopt. 

Het volledig bronzen standbeeld van Sint Willibrordus werd in 1947 onthuld en is gemaakt door beeldhouwer Albert Termote. 

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
  1. G.

    Is hard toe aan een schoonmaakbeurt

  2. Tjeerd

    Wat ik dan oprecht niet snap, we hebben het over mensen uit onze geschiedenis waar beelden en straatnamen verwijderd/ veranderd moeten worden. Maar dan hebben we dit soort mensen die ook alleen maar dood en verderf gebracht hebben en daar hoor ik dan niemand over?

  3. engel van dienst

    Wat voor Utrechts misschien ook aardig zou zijn te weten, is waarom dat beeld van Willibrordus in dát jaar op dié plaats in Utrecht gebouwd werd.

  4. Willem

    Mooi, alleen jammer dat er een boom pal voor de neus van de beste man is geplaatst, zodat ie geen uitzicht meer heeft op z’n kerk.

  5. M.

    Wat mij betreft zou dat hele onoverzichtelijke pleintje heringericht worden. Het is daar voor fietsers en voetgangers levensgevaarlijk. Het verkeer komt er van alle kanten langs scheuren. Willibrord verdient veel beter.

  6. Willibrord heeft het Christendom naar Nederland gebracht.

    Het is te veel een ” Down play” als je zegt dat hij ” in deze streken” het Christendom bracht.
    Als belangrijke figuur in de ontwikkeling van Utrecht vindt ik het zonde dat het omringend wordt door gedumpte fietsen.
    Dat Utrecht de Christelijke hoofstad van Nederland is zeker ook door Willibrord ontstaan.

  7. Zulanda

    @ willem, Eens haal die boom weg.

  8. Koel Hoofd

    @Willem
    Maar hij staat lekker in de schaduw ipv pal onder de koperen ploert.

  9. Wil

    Tjeerd: alle kritische geesten hebben dit forum al verlaten, overgebleven zijn reactionairen en die klagen daar niet over

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).