Op verzoek van GroenLinks krijgt Utrecht dansende stoplichten - De Utrechtse Internet Courant Op verzoek van GroenLinks krijgt Utrecht dansende stoplichten - De Utrechtse Internet Courant

Op verzoek van GroenLinks krijgt Utrecht dansende stoplichten

Op verzoek van GroenLinks krijgt Utrecht dansende stoplichten
Utrecht krijgt op twee plaatsen dansende stoplichten. Dat is op verzoek van GroenLinks, die in mei een oproep deed aan de gemeente om creatievere stoplichten te plaatsen.

Utrecht krijgt op twee plaatsen dansende stoplichten. Dat is op verzoek van GroenLinks, die in mei een oproep deed aan de gemeente om creatievere stoplichten te plaatsen.

Sinds 2013 ligt er op initiatief van GroenLinks een zebrapad in alle kleuren van de regenboog bij de oversteek van de Bijenkorf naar het Vredenburgplein. Dit zebrapad moet laten zien dat Utrecht een stad is van de mensenrechten en een lange traditie heeft met LHBT-activiteiten.

“Passend bij het karakter van de stad”

GroenLinks stelde in mei voor dat dansende stoplichten ook goed passen bij Utrecht als mensenrechtenstad, fietsstad en stad van diversiteit. Daarom deed de partij een oproep aan de gemeente om stoplichten te plaatsen met een afbeelding van Nijntje, een liefdeskoppel van hetzelfde (of gemengd) geslacht of een dansend mannetje/vrouwtje/paartje. “Het veraangenaamt het wachten voor een stoplicht en laat op een speelse edoch duidelijke wijze zien dat Utrecht pal staat voor diversiteit.”

Het college van B&W heeft nu ingestemd met het verzoek van de creatieve stoplichten. Het voorstel is volgens hen “passend bij het karakter van de stad”. GroenLinks zag de creatieve stoplichten graag geplaatst voor het Midzomergracht Festival op 19 juni, maar dat was volgens het college niet haalbaar. Daarom stelt het college voor bij een andere gelegenheid, zoals een algehele vervanging van een verkeerslichteninstallatie, twee voetgangersoversteekplaatsen te laten voorzien van dansende stoplichten. Welke twee plaatsen dat zullen zijn, is nog niet duidelijk.

23 Reacties

Reageren
 1. Pieter

  Beetje triviaal dit, maar het idee erachter is nice. De stad zou nog leuker kunnen worden door het plaatsen van enkele standbeelden waar touristen mee op de foto kunnen. Of mijn droom, een mooie grote fontijn met trappen op het Vredenburg of de Neude waar in de zomer iedereen in en omheen kan hangen met een koud blikje bier 🙂

 2. JAn

  Mooi, laten we geld aan dit soort onzin uitgeven.

 3. beestje

  Ik kan dit wel waarderen. Niet alles hoeft perse functioneel te zijn.
  En als een verkeerslicht toch vervangen moet worden maakt het niet zoveel uit.
  En dan zorgen we toch dat al die toeristen muntjes gooien in de fontein die Pieter voorstelt? Zo wast de ene hand de ander.

 4. Willem

  Goed plan, in andere steden is gebleken dat n dansend figuurtje mensen eerder verleidt om te blijven wachten op groen licht. Dus @jan, als we onzelf hiermee minstens 1 platgereden stadgenoot kunnen besparen heeft t zich al terugbetaald lijkt me.

 5. P.Stekelenburg

  Als rolstoelganger wil ik ook een “eigen” stoplicht!

 6. JAn

  is het platrijden van stadsgenoten een structureel probleem wat deze verkeerslichten gaan oplossen?

  Ik denk dat het geld beter aan andere zaken besteed kan worden. Het zal wel degelijk uit maken of je standaard verkeerslichten neerzet of dansende. de eerste optie is sowieso goedkoper…

 7. Utrecht CULTUURSTAD

  Utrecht is altijd een stad van creativiteit geweest, en het is mooi als dit ook in de meest aller dagelijks zaken waarneembaar wordt. Dit vergroot nog verder het onderscheidt met andere steden.
  Nest zoals de ” gebreide brug” bij binnenkort randstad spoor Station Vaartse Rijn… die er nu niet meer is.

 8. Gerrit

  En wat kost deze ludieke grap?

 9. JAn

  Dit idee is niet nieuw, wat is er dan creatief aan? Steek het geld liever in de dom, of in het opknappen van de grachten. Mensen komen niet naar utrecht omdat de stoplichten dansen….

 10. Luuk Upuuk

  De gemeente Utrecht heeft geen € 75.000,- om de verkeerstuin op te houden, maar wel voor dit soort fratsen??? Ze moeten zich schamen!!

 11. Suus

  Top!!!
  En wat een nare & zure reacties weer. Mannen, relax, knak een biertje en maak je ns ff niet zo druk!?

 12. Timo

  Jaja lotje van hooijdonk heeft vrindjes in de verkeerspalenindustrie, nou weten we het wel.

 13. Marijn

  Slecht verhaal, naast het feit dat dit niet nuttig is en vooral leuk voor Groenlink meisjes (Suus?) zijn er veel betere alternatieven om mensen te laten stoppen voor rood. Stoplichten met een timer zoals je die nu vaker ziet rond de straatweg bijvoorbeeld, uit ervaring kan ik zeggen dat ik bij die stoplichten wél wacht. Stoppen voor een dansend stoplicht? Ja de eerste keer, daarna is het leuke er wel vanaf.

 14. Marijn

  @Suus
  Meningen die niet hetzelfde als die van jou, maar als “naar” en “zuur” bestempelen is eigenlijk ook best wel naar en zuur…

 15. Halvard Jan

  Beetje positief mag gerust: met wat meer creativiteit worden mensen weer attent in het verkeer. Meer lichaamsbeweging, plezier en veiligheid. Nu nog een variant voor wachtende automobilisten bij openstaande bruggen. Wie durft iets te bedenken?

 16. Marijn

  @Halvard jan

  Met dansende stoplichten worden mensen weer attent, gaan meer bewegen, verhoogde veiligheid en zelfs ook meer plezier. Dat is natuurlijk fantastisch en willen we allemaal!

  Mag ik vragen wat je bronnen hiervoor zijn? Ik hoor het graag.

  Ik ben graag positief over goede ideeen, maar dat mag de ratio niet uitvlakken. Dit klinkt als verspilling van gemeenschapsgeld dat ook voor werkende initiatieven gebruikt kan worden.

 17. Peter

  Wat een creatieve armoede dat we ideeën uit andere steden moeten kopiëren.. Maar ja, wat verwacht je anders van deze kleine provinciestad..

 18. gras

  ik zie liever wat meer stoplichten zoals voor de bijenkorf/ WE die aftellen tot groen, ronduit geniaal

 19. Peter Provinciaal

  Wat provinciaal gedacht Peter, je kent deze stad niet ! Ooit van Rietveld, Dick Bruna, Theo van Doesburg,Mart van Schijndel , Carvagisten ..etc gehoord ? Grondleggers van juist innovatief creatief denken…!
  Ooit van UNIE van UTRECHT, gehoord ? Utrecht heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse historie…

 20. Marijn

  @Gras

  Inderdaad! Dat voegt tenminste wat toe en motiveerd mensen om net éven wat langer te wachten. Mensen willen vaak wel wachten, maar vaak is het onduidelijk hoe lang nog en zijn de wachttijden niet eenduidig. Waarom Groenlinks zich daar niet hard voor maakt is mij een raadsel?

 21. Prof. Zonnebloem

  Die aftellichtjes die her en der bij verkeerslichten zijn toegevoegd, slaan helemaal nergens op. Tuurlijk, als die regelmatig zou aftellen dan weet je hoe lang je nog ongeveer moet wachten. Maar die in Utrecht gaan heel langzaam, dan opeens heel snel, dan stoppen ze weer… Dan kan je ze natuurlijk net zo goed weglaten.

 22. @Peter provinciaal

  In steden als Amsterdam en Rotterdam hoor je dit soort belachelijke ideeën niet opkomen. Blijkbaar hebben die 2 steden het niet nodig om interessant te blijven voor een jonger publiek en wij wel.. Sorry, maar dit idee bewijst het voor mij weer wat voor een provinciestad Utrecht niet is en hoe snel ik niet weer naar Amsterdam moet voor een echte grote stad..

 23. Marijn

  @Zonnebloem

  Dat betekend niet dat het idee verkeerd is, alleen de uitwerking ervan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).