Opbouw muziekwagens Unmute Us Utrecht in volle gang; duizenden mensen verwacht Opbouw muziekwagens Unmute Us Utrecht in volle gang; duizenden mensen verwacht

Opbouw muziekwagens Unmute Us Utrecht in volle gang; duizenden mensen verwacht

Opbouw muziekwagens Unmute Us Utrecht in volle gang; duizenden mensen verwacht
In en rond de stad wordt hard gewerkt aan veertien muziekwagens voor de tweede demonstratie van Unmute Us in Utrecht. Er worden duizenden mensen verwacht op het protest van organisatoren, podia, leveranciers, artiesten, evenementenlocaties én bezoekers. De boodschap is volgens Maurice van de Berkt: “Een directe terugkeer van festivals en een einde aan de willekeur.”

In en rond de stad wordt hard gewerkt aan veertien muziekwagens voor de tweede demonstratie van Unmute Us in Utrecht. Er worden duizenden mensen verwacht op het protest van organisatoren, podia, leveranciers, artiesten, evenementenlocaties én bezoekers. De boodschap is volgens Maurice van de Berkt: “Een directe terugkeer van festivals en een einde aan de willekeur.”

Het eerste protest bracht landelijk 70.000 mensen op de been – met in Utrecht ook duizenden aanwezigen – maar een concrete toezegging van het kabinet bleef uit. Daarom staat zaterdag het tweede protest op de agenda. Op verschillende plekken in de stad zijn de voorbereidingen in volle gang. Bij de Locomotiefstraat worden onder meer de muziekwagens Kultlab en TivoliVredenburg opgebouwd.

Tekst gaat verder onder afbeeldingen

Maurice van de Berkt doet het woord namens Unmute Us Utrecht. Hij was ook aanwezig bij het eerdere protest op 21 augustus. “Het was een prachtige demonstratie met heel veel goede energie. Mensen zijn natuurlijk ook echt boos op de willekeur van het kabinet, maar de demonstratie verliep vlekkeloos en vredelievend.” Een gewenste reactie van het kabinet bleef echter uit.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Foto van de eerste editie van Unmute Us in Utrecht

Het uitblijven van een reactie is tegen het zere been van de organisaties achter Unmute Us, dat zijn er inmiddels ook al ruim 4000, en hun achterban. Van de Berkt: “Uiteindelijk is er afgelopen donderdag wel een gesprek geweest met verschillende ministers maar er zijn geen toezeggingen gedaan. Dat terwijl wij juist willen dat festivals direct weer kunnen plaatsvinden.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Volgens Unmute Us heeft de sector en de FIeldlab-experimenten ook laten zien dat het veilig kan. Van de Berkt: “In Duitsland en België zijn er ook gewoon festivals, in België gebeurt dat zelfs op basis van de Nederlandse Fieldlab-resultaten. Maar ook bij de Formule 1 hebben we kunnen zien dat er in Nederland gewoon grote evenementen georganiseerd kunnen worden.” De initiatiefnemers menen dat het kabinet geen valide argumenten meer heeft om festivals tegen te houden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bij de vorige demonstratie in Utrecht konden er 4000 mensen aanwezig zijn bij de start van het protest, nu is er op de Maliebaan ruimte voor 8000 aanwezigen. Tijdens de demonstratie kunnen nog meer mensen zich aansluiten. Het aantal muziekwagens is gegroeid van acht naar veertien. Het geluid is ook diverser geworden nu ook de nachtcultuur en podia zich aansluiten. De optocht met veertien muziekwagens maakt een ronde via de binnenstad en de singels weer terug naar de Maliebaan.

Tekst gaat verder onder afbeelding

TivoliVredenburg, Best Kept Secret, WOO HAH!, Grasnapolsky, Club Maggy en Crazy Wonderland doen deze keer nieuw mee aan de mars. Voor de tweede maal zijn Central Park Festival, De Leuke, Down The Rabbit Hole, Festival STRAND, Geheime Liefde, HRFST, Into The Woods, Lief Festival, Smeerboel, Soenda, Sneeuwbal Festival en Wildeburg aanwezig.

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Gezellig! Dat belooft weer een mooi festivalletje te worden.

 2. Hans

  ‘Maar ook bij de Formule 1 hebben we kunnen zien dat er in Nederland gewoon grote evenementen georganiseerd kunnen worden’.

  Dit ene zinnetje toont het onbenul aan van de organisatoren achter dit gebeuren.

  Natuurlijk kon Formule 1 georganiseerd worden. Met dank aan het grote kapitaal wat hier achter stak. En met dank aan Prins Bernhard junior in het bijzonder. Een man die op de kosten van de belastingbetaler deel uitmaakt van het Huis van Oranje, hij kon zijn wil kon doordrijven om een spektakel op touw te zetten. Een spektakel wat elke verstandige coronamaatregel tart. Er zou een beleid moeten zijn wat gericht is op het voorkomen van coronabesmettingen zodat deze niet overspringen naar de kwetsbare mensen in onze samenleving, maar daar heeft die F 1 dus geen zak mee te maken.
  Willen wij onze geliefde kwetsbaren beschermen, dan zou zo’n evenement – een potentiële brandhaard van besmettingen – nooit hebben mogen plaatsvinden. Helaas is de realiteit anders en kunnen diegenen die vatbaar zijn voor dit virus niet rekenen op de solidariteit van velen die het virus door gaan geven via dit soort krankzinnige evenementen etc. Daarom is zo’n pathetische ‘Unmute’ -optocht in de kern van de zaak een egoïstische en geborneerde actie.

 3. Baliekluiver

  Goed zo jongens, die najaarslockdown ligt voor het grijpen, nog even stevig doorzetten! Waarom gaan jullie niet ook even gezellig langs de ziekenhuizen om de zorg te laten weten dat het jullie echt helemaal geen barst kan schelen wat zich daar afspeelt?

 4. Realist

  Dit lijkt meer op een promotiebericht dan een nieuwsbericht.

 5. Bjmn

  Tot nu toe hebben de grootse bijeenkomsten zoals het oh zo goddelijke voetbal, F1, de vorige editie etc nauwelijks of geen effect op de ziekenhuizen gehad dus lekker doen vanmiddag. Ben die angst en vooral de misgunnende negativiteit tegenover de cultuur en eventsbranche helemaal zat. Alsof ze zeikerds zijn, kom op zeg. Het zijn ook mensen met een gezin, een verplichting naar zichzelf en de maatschappij en een van de weinigen die het echt goed (willen & kunnen) organiseren tov bv de horeca. Ik begrijp ze heel goed. Dat de vorige demo geen effect heeft gehad op enig beleidswijziging gebaseerd op pure willekeur en daarbij sommige reacties hier is ronduit schandalig en geeft goed weer hoe de angst en polarisering steeds erger wordt. Laten we eens proberen in elkaar schoenen te staan en de weegschaal gelijk verdelen, we doen dit toch ‘samen’? Zo lastig is dat nou ook weer niet. De solidariteit en wederzijds begrip is ver te zoeken tegenwoordig. Succes UnMute! Laat maar van je horen, ik ben er bij.

 6. Hans

  Baliekluiver, je maait het gras voor mijn voeten weg!

 7. Bernhard

  @Baliekluiver: Eerlijk gezegd interesseert het me helemaal niks, nee. Ik heb me twee keer laten prikken, me keurig aan alle regels gehouden en nu is het tijd om het normale leven weer op te pakken. Engeland, Denemarken, Duitsland en tal van andere landen laten zien dat het kan. Blijft u vooral angstig in uw (ruk)bunker zitten.

 8. buurtbewoner

  evenementen festivals enz kunnen plaatsvinden met coronacheckapp als je volledig gevaccineerd bent, of sneltest aan de deur, vind ik!
  de check dat je 48u of 24u getest bent lijkt mij niet waterdicht.

 9. FrankP

  @baliekluiver, dit moet je ook zeggen tegen al die honderdduizenden voetbal- en F1 supporters.

 10. Moniek

  Men wil alleen horen wat men wil horen. En niets horen is ook niet goed. Dus jongens, zeg het maar. Samen op naar de volgende golf.

 11. Tim

  @Baliekluiver: die langspeelplaat van jou is nu wel een keer grijsgedraaid, tijd voor iets nieuws

 12. Pee

  @Baliekluiver
  Wat is er aan besmettingen bijgekomen na de demonstraties en F1 ?
  Als het allemaal zo erg zal zijn geweest met corona dan was er helemaal niets door gegaan.
  Men moet eens gaan beseffen dat al die corona maatregelen een ander doel dienen dan corona.
  En in de ziekenhuizen is het gewoon de drukte die er altijd al was.

 13. woutvr

  Ja en een beetje minder reclame had jullie wel gesierd, DUIC

 14. Paul

  Jammer dat de route niet langs het Diakonessen ziekenhuis loopt.
  Dan kunnen mooi al die demonstranten hun middelvinger tonen aan de zorgmedewerkers en kwetsbare mensen in de samenleving. Om zo te laten zien dat je niets om hun geeft, maar alleen voor je eigen belang gaat.

  De maatschappij dat zijn wij samen…

  Hoe meer mensen zich onveilig gedragen, hoe langer er maatregelen nodig zijn om kwetsbare mensen te beschermen.

 15. Lombokker

  Het is natuurlijk ook van de zotte dat het land in gijzeling wordt gehouden door 1,8 miljoen mensen die zich niet willen laten inenten. Nog idioter is het dat er zo veel mensen zijn die de regering hiervoor verantwoordelijk houden.

 16. Realist

  @Pee. Eén weekend een F1 is iets anders dan dan door het hele land langdurig allerlei evenementen te laten plaatsvinden. We zijn er nog niet vanaf, hebben iit buurlanden een haperende zorg dus het is volkomen logisch om het land niet open te gooien. Dat u er genoeg van heeft wil nog niet zeggen dat er geen corona meer is.

 17. Robert

  Het moment lijkt me inderdaad daar om enkel voor gevaccineerden de toegang tot dit soort activiteiten weer toe te staan. En misschien waren we al wel op dat punt geweest, als jongeren, de horeca en festivals niet bij de vorige versoepelingen massaal de (test)regels overtreden, gefraudeerd en genegeerd hadden. Dus ik snap het sentiment van deze protesten, maar het is ook op de zelfveroorzaakte blaren zitten en dat stukje zelfreflectie lijkt volkomen te ontbreken.

 18. Moniek

  U bent niet goed geinformeerd over de ziekenhuisbezetting, Pee.
  Legt u ook nog even uit wat de coronamaatregelen in uw visie dan wél voor doel dienen?

 19. Herman

  Lekker feesten! Na 1,5 jaar gijzeling met constant andere argumenten is het mooi geweest.
  Wie wil is gevaccineerd, nu over orde dag.

 20. Hans

  @ Pee

  Het aantal besmettingen ligt zo’n beetje rond 2500 per 24 uur. Best veel niet? In de ziekenhuizen loopt het personeel al sinds de uitbraak van het virus februari / maart 2020, dus al meer dan anderhalf jaar !!! op zijn tandvlees. Het is dan ook een beetje raar om te beweren, zoals u doet dat ‘het in de ziekenhuizen gewoon de drukte is die er altijd al was’. Dat is echt een opmerking die slaat als een tang op een varken. En nu druk ik me netjes uit. Wel eens in een ziekenhuis rondgekeken het afgelopen jaar? Beste Pee, ze kunnen in die ziekenhuizen de toevloed van coronapatiënten maar net aan. Kantje boord. En straks komen de herfst en de winter eraan. Gaat u dan weer applaudisseren voor ‘de helden van de zorg’ als bij hen het water tot aan de lippen staat? We zullen ze nog nodig hebben.

  En oh ja, de scholen zijn net weer begonnen. We moeten nog even afwachten – o.a. de incubatietijd speelt ook hier een rol – wat dit tot gevolg zal hebben. Maar er zijn nu al hele klassen naar huis gestuurd wegens besmettingen die direct al aan het licht kwamen. Dat voorspelt weinig goeds. Ook de ventilatie is niet op orde in veelal verouderde klaslokalen.

  Al die coronamaatregelen zouden volgens u een ander doel dienen dan ‘corona’. Wat wilt u hiermee zeggen? Welk doel wordt hiermee dan gediend? Leg dat eens uit. Of gaan we hier complottheorieën ontvouwen? Daar ben ik dan wel benieuwd naar.

  Demonstraties en F1 leiden niet meteen op dag 1 tot ziektegevallen. Want ook daar geldt dat de incubatietijd verstreken moet zijn alvorens zoiets meetbaar en merkbaar is.

  En zeggen ‘als het allemaal zo erg zou zijn geweest (met corona) dan was er helemaal niets doorgegaan’ is net zoiets als zeggen: omdat mijn opa 100 is geworden en zijn hele leven heeft gerookt is roken erg goed voor je gezondheid.

  En dan die demonstraties. Ja die snap ik. Die hebben Rutte en de Jonge aan zichzelf te danken. Ze hadden niet de ballen om het voetbal en de F 1 stil te leggen om ons vooralsnog met ongezellige maatregelen de bescherming te bieden die onze kwetsbare medemensen nodig hebben. Ze hebben inderdaad met twee maten gemeten waardoor het nu opeens mogelijk is dat velen schaamteloos durven te zeggen: we missen onze feestjes te erg dus gooi alles open.
  Ik zeg ‘schaamteloos’ omdat het gemis aan feestjes tot hoofdprobleem van dit verwende land wordt verheven terwijl het werkelijke probleem is dat onze uitgeklede gezondheidszorg kraakt in zijn voegen en binnenkort op instorten staat. Inderdaad, schaamte is op zijn plaats als dit ontkend wordt.

 21. Bernhard

  Het was top. Hopelijk ooit voor het ‘echie’ een volwaardige dance parade in Utrecht. Onze stad verdient het.

 22. Morgenishetvandaagnietmeer

  Gezien dat het zelfderondjeineensnelleautorijdem en het balletjetrap geen of zet weinig invloed heeft gehad op de besmettingsgraad lijkt mij dat festivals ook gewoon moeten kunnen. Ook onze buurlanden bewijzen dat festivals weer kunnen. En anders noemen we het gewoon iets als het FormuleOneDanceSitIn of de PremierLeagueDansValley. Want dan kan het blijkbaar wel.

 23. Thinker

  Wat nog erger is is: Ik was bij mijn ouders op bezoek in de Hugo de Grootstraat. Daar werd het enige stukje groen dat er is, gebruik als toilet. Massaal ging men er hun behoefte zitten doen achter de struiken. Nog nooit hebben ze zoiets meegemaakt. Als je ze erop aan spreekt, vragen ze je of het echt niet even kan, ik hou het niet meer. Ik vraag mij echt af wat dit voor mensen zijn, nadenken doen ze in ieder geval niet! Laat staan fatsoen.

 24. drexciya

  @Lombokker:
  Leg me even uit hoe niet gevaccineerden de gevaccineerden gijzelen. Dat impliceert dat de vaccins niet werken namelijk. Ook negeert u gemakshalve dat veel mensen al anti-stoffen hebben, wat blijkt uit de cijfers van Sanquin.

  De olifant in de porseleinkast is dat alleen een specifieke groep mensen in het ziekenhuis is beland de afgelopen tijd; mensen met co-morbiditeiten, met name obesitas.

  Dat u meegaat in het overheidsframe tegen de niet-gevaccineerden geeft aan dat iedere vorm van kritisch denken bij u ontbreekt.

 25. Hans

  @ drexciya

  Leg me even uit hoe niet gevaccineerden de gevaccineerden gijzelen. Dat impliceert dat de vaccins niet werken namelijk. Ook negeert u gemakshalve dat veel mensen al anti-stoffen hebben, wat blijkt uit de cijfers van Sanquin.

  Het antwoord op uw vraag is:

  om te voorkomen dat de nieuwe variant van het coronavirus de maatschappij verder gaat ontregelen in het najaar is volgens de epidemiologen een vaccinatiegraad van minstens 90% nodig. Zolang die plusminus 1,8 miljoen medeburgers het vaccin niet nemen komen we nooit toe aan die 90% en blijven te eeuwigen dagen doorsukkelen. Zij ‘gijzelen’ daardoor inderdaad een hele maatschappij onder verwijzing naar hun individuele recht op een bepaalde keuzevrijheid. Die vrijheid is in een dichtbevolkt land als Nederland toch gebonden aan bepaalde grenzen zoals u begrijpt.

  Dat er veel patiënten met o.m. obesitas op de I.C’s terechtkomen mag dan waar zijn. Het is zeker geen argument wat kan pleiten voor het rücksichtslos opengooien van de hele samenleving. Er zijn nu eenmaal veel, dikwijls tevens ongevaccineerde mensen, met een slechte gezondheid, dikwijls lager opgeleid en zich wellicht onvoldoende bewust van bepaalde risico’s. Zij worden zonder onderscheid des persoons opgenomen en behandeld wat wel leidt tot uitgestelde zorg voor anderen en tot een structurele overbelasting van de gezondheidszorg. Daarom is het bovenal rationeel en verstandig dat iedereen zich last vaccineren.
  Voorts denk ik dat u zich schuldig maakt aan ‘framing’ en niet Lombokker, door hem weg te zetten als iemand die zich een oor aan laat naaien door een overheid die terecht druk uitoefent op (nog) niet gevaccineerde landgenoten om zich vooral wel te laten vaccineren.

  Ik spring hier, dat moge duidelijk zijn, even in de bres voor Lombokker, ook al denk ik dat deze scribent ook zelf best capabel genoeg is om zijn/haar standpunt te verdedigen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).