Open brief COC aan Wolfsen: relatie met ‘roze’ Utrecht was roerig | De Utrechtse Internet Courant Open brief COC aan Wolfsen: relatie met ‘roze’ Utrecht was roerig | De Utrechtse Internet Courant

Open brief COC aan Wolfsen: relatie met ‘roze’ Utrecht was roerig

Open brief COC aan Wolfsen: relatie met ‘roze’ Utrecht was roerig
Ondanks alle lof van afgelopen week, is er ook nog kritiek op Aleid Wolfsen. In zijn laatste week als burgemeester, wil het COC hem in een open brief nog op een fout wijzen. ”Op de valreep van je ambtstermijn toch nog een gemiste kans. Want zou Utrecht niet een stad moeten zijn waar iedereen zich welkom en veilig voelt?”

Ondanks alle lof van afgelopen week, is er ook nog kritiek op Aleid Wolfsen. In zijn laatste week als burgemeester, wil het COC hem in een open brief nog op een fout wijzen. ”Op de valreep van je ambtstermijn toch nog een gemiste kans. Want zou Utrecht niet een stad moeten zijn waar iedereen zich welkom en veilig voelt?”

 

 

Beste Aleid,

Deze week nam je afscheid van de stad Utrecht, de Utrechters en de Utrechtenaren. Jouw relatie met ‘roze’ Utrecht was roerig, met mooie en minder mooie momenten. In je afscheidsrede noemde je het wegpesten van het homostel Hans en Ton uit Leidsche Rijn zelfs een persoonlijke nederlaag. Dat waarderen wij. Want daar draait het om; dat Utrecht een stad is waar iedereen zich welkom en veilig voelt!

Sinds het bewuste incident in 2010 leek er een frisse wind door de stad te waaien. Gay Alert werd opgericht. Een Utrechts telefoonnummer waar mensen naar kunnen bellen op het moment dat zij vanwege hun seksuele voorkeur gepest of geïntimideerd worden. Ook werden de communicatielijnen korter. Samen met het roze netwerk van de politie, antidiscriminatiebureau Art.1 Midden-Nederland, het Openbaar Ministerie en het COC kwam er een website om mensen beter in de gelegenheid te stellen melding te maken van discriminatie in een omgeving die het beste bij hem of haar past. Een andere hoogtepunt was zaterdag 29 juni 2013. Op die dag verwelkomde Utrecht de meer dan 50.000 bezoekers van Roze Zaterdag. Utrecht was voor één dag gehuld in alle kleuren van de regenboogvlag.

Toen in oktober onze jongerenwerkgroep een ruimte werd geweigerd door Zaalverhuur7 werd de gemeente voor het eerst sinds 2010 weer echt getest. Zelfs nadat het OM besloot om onze aangifte van discriminatie in behandeling te nemen en er in de gemeenteraad vragen waren gesteld kwam er geen telefoontje, e-mail of bemoedigende woorden voor onze jongeren in de pers. Discriminatie vanwege de geaardheid werd voor jongens en meisjes van 12 tot 19 jaar ineens realiteit. Waar was jij Aleid? Op coming-out-dag vrijdag 11 oktober gaf je in de pers aan eerst het een en ander te moeten uitzoeken. Daarna bleef het stil. Op de valreep van je ambtstermijn toch nog een gemiste kans. Want zou Utrecht niet een stad moeten zijn waar iedereen zich welkom en veilig voelt?

Ook de komende jaren zullen wij de verrichtingen van de gemeente kritisch blijven volgen. Alleen zullen wij niet jou, maar jouw opvolger Jan van Zanen aanspreken als het mis gaat of prijzen als het goed gaat. Want verschillen tussen Utrechters en Utrechtenaars zijn er helaas nog steeds.

Erick Valk

Voorzitter COC Midden-Nederland

3 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl

  Hier kan een burgemeester helemaal niets aan doen,Aleid niet en Jantje/VVD Rekenwonder ook niet.
  Ten eerste is het de politie die in moet grijpen bij dit soort zaken, en niet te vergeten de woningcorporaties die hun huurders aan moeten spreken op hun gedrag.
  Intolerante inwoners van Utrecht moeten zich aan de regels van de maatschappij houden en doe je dit niet dan moet dat consequenties hebben voor die intolerante inwoner van Utrecht.
  Dit kan zijn; uitzetting ingeval van een huurwoning of een gebiedsverbod v.d. intolerante inwoner.
  Maar laten wij hopen dat 2014 een super tolerant jaar word voor iedereen in Utrecht, met of zonder glijmiddel.

 2. Patrick

  Een particuliere verhuurder heeft toch het recht zijn ruimten te verhuren aan wie hij wil?!? De brief van Erick Valk suggereert dat de COC jongeren geweigerd zijn vanwege geaardheid, maar enige onderbouwing voor deze conclusie is nergens terug te vinden!

  Als je even Googled op de Zaalverhuur7, dan snapt de gemiddelde Nederlander ook wel dat je geen 12 tot 17 jarige jongeren los wil laten in deze mooie zalen…

  Ik heb niets tegen het COC en ben ook blij dat Wolfsen weg is, maar het Calimero gedrag van Erick Valk is ongepast!

 3. Patrick

  Nog even verder onderzoek gedaan en dan kom ik erachter dat Zaalverhuur 7 eigendom van de Evangelie Gemeente Utrecht is. Dat zou je ook kunnen zien als een provocatie van Erick Valk…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).