Openingstijden Utrechts Julianapark verruimd: ‘175 uur per jaar langer open’ Openingstijden Utrechts Julianapark verruimd: ‘175 uur per jaar langer open’

Openingstijden Utrechts Julianapark verruimd: ‘175 uur per jaar langer open’

Openingstijden Utrechts Julianapark verruimd: ‘175 uur per jaar langer open’
Het Julianapark in Utrecht
De gemeente Utrecht heeft besloten de openingstijden van het Julianapark in Utrecht te verruimen. Op verzoek werden de tijden in oktober al een week verruimd, maar nu gaat er dus definitief iets veranderen. Het Julianapark is volgens de gemeente straks 175 uur per jaar langer open.

De gemeente Utrecht heeft besloten de openingstijden van het Julianapark in Utrecht te verruimen. Op verzoek werden de tijden in oktober al een week verruimd, maar nu gaat er dus definitief iets veranderen. Het Julianapark is volgens de gemeente straks 175 uur per jaar langer open.

Bewoners vroegen de gemeente in oktober om de openingstijden uit te breiden, omdat veel mensen vanwege de coronamaatregelen thuiswerken en zeggen behoefte te hebben aan een wandeling in het park na werktijd.

De gemeente legde destijds uit dat de openingstijden te maken hebben met de biologische klok van de herten op de dierenweide. Ook het ontbreken van verlichting in het park speelt een rol: de gemeente wil voorkomen dat mensen in het donker in het park worden ingesloten.

Nu blijken de openingstijden dus toch verruimd te kunnen worden. “Met deze ruimere openingstijden wordt rekening gehouden met de veiligheid in het park en het welzijn van de dieren op de dierenweide”, legt de gemeente uit.

Zonsopkomst

De tijden verschillen per maand en gaan uit van de dag waarop de zon het laatst opkomt. Omdat er geen openbare verlichting is, kan het park niet lang in het donker open zijn. Ongeveer een half uur voor sluiting van het park wordt een controleronde gedaan om te voorkomen dat bezoekers worden ingesloten. Die ronde moet volgens de gemeente gedaan worden als er nog genoeg daglicht is.

Ook met het welzijn van de dieren op de dierenweide wordt rekening gehouden. Zij passen hun biologische klok aan aan de tijden van zonsopkomst en -ondergang.

Monument

Wethouder Diepeveen is blij met de ruimere openingstijden. “Het Julianapark is een gemeentelijk monument waar we trots op zijn in Utrecht. Met de ruimere openingstijden komen we tegemoet aan de wensen van veel bewoners om langer te kunnen genieten in het park”, zegt hij.

“Zeker vanwege corona hebben veel mensen behoefte aan een wandeling in het park na werktijd. De nieuwe openingstijden worden vermeld op borden bij de ingangen van het park en zijn ook afgestemd met de verschillende beheerders en actieve bewonersgroepen in het Julianapark.”

Nieuwe tijden

De nieuwe openingstijden van het Julianapark zijn als volgt:

 • Januari: 8.00 – 17.00 uur
 • Februari: 8.00 – 18.00 uur
 • Maart: 7.00 – 19.00 uur
 • Maart (vanaf de zomertijd), april en mei: 7.00 – 21.00 uur
 • Juni, juli en augustus: 7.00 – 22.00 uur
 • September: 7.00 – 21.00 uur
 • Oktober: 8.00 – 19.00 uur

5 Reacties

Reageren
 1. Natte Otter

  Ik kom er niet, maar waarom september tot 2100? Als er mooi weer is is het in september heerlijk om 2200..

 2. Kadoendra

  De coronacrisis heeft aangetoond dat parken en natuurgebieden zeer belangrijke plekken zijn voor mensen om te recreëren.

  Een goede reden dus om zuinig om te gaan met deze plekken!

 3. Rob H.

  @natte otter: Omdat dan dus de zon al onder is.

 4. Wim Vreeswijk

  Dat is dus ruim 30 minuutjes extra per dag. Sjonge, jonge wat een weelde dat we 30 minuutjes extra per dag mogen ontspannen vanwege de coronastress ! En nu maar afwachten of het weer nog een beetje mee wil zitten, want Nederland heeft slechts 160 zonuurtjes per jaar en daarna moeten we weer snel de benen nemen.

 5. Koel Hoofd

  @Kadoendra
  De coronacrisis heeft aangetoond dat de mens een ware pestplaag is voor de natuur….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).