Ophef over aangekondigde komst van prediker naar Utrecht Ophef over aangekondigde komst van prediker naar Utrecht

Ophef over aangekondigde komst van prediker naar Utrecht

Ophef over aangekondigde komst van prediker naar Utrecht
Hallencomplex Jaarbeurs
Er is ophef ontstaan over de aangekondigde komst van een prediker naar Utrecht. Het gaat om de Australische spreker Mohamed Hoblos. Hij staat op de agenda voor een evenement dat dit weekend plaatsvindt in de Jaarbeurs Utrecht. Hoblos laat weten niet meer fysiek aanwezig te zijn, omdat hem de toegang is ontzegd.

Er is ophef ontstaan over de aangekondigde komst van een prediker naar Utrecht. Het gaat om de Australische spreker Mohamed Hoblos. Hij staat op de agenda voor een evenement dat dit weekend plaatsvindt in de Jaarbeurs Utrecht. Hoblos laat weten niet meer fysiek aanwezig te zijn, omdat hem de toegang is ontzegd.

De massaslachting van 7 oktober in Israel was volgens hem geweldig en wie Hamas veroordeelt, is een verrader wist de Telegraaf te melden. Vandaag werd ook bekend dat Hoblos door de Duitse autoriteiten geen toegang kreeg tot het land, ook bij onze oosterburen zou hij spreken.

Nadat bekend werd dat Hoblos dit weekend ook in Utrecht zou spreken werd er door verschillende partijen verontwaardigd gereageerd. Ook burgemeester Dijksma liet weten dat hij geen podium zou moeten krijgen in de stad. In de Tweede Kamer stelden ChristenUnie, SGP, BBB, VVD en CDA vragen aan de minister.

Uiteindelijk werd in de loop van donderdagavond bekend dat Hoblos niet fysiek in Utrecht aanwezig is. Op de Facebook-pagina van de organisatie van het evenement wordt in een video verteld dat Hoblos de toegang is ontzegd, het is echter niet duidelijk door welke autoriteit dit is gedaan.

25 Reacties

Reageren
 1. Le coq sportif

  Bijzonder dat de Jaarbeurs zelf dit soort mensen blijkbaar geen probleem vindt.

 2. Kaat

  Zorgelijk dat er in Utrecht een organisatie is die dit soort personen kennelijk uitnodigt.

 3. Sj

  Nee hoor, er is helemaal geen ophef over zijn komst. Hem is juist (zonder ophef!) de toegang tot NL ontzegd.

 4. Utrechter

  Hij zal niet fysiek aanwezig zijn maar wel digitaal ?. Wie organiseert dit fysiek dan wel digitaal en wie gaan hier naar toe.

 5. Jones

  De organisatie die dit sujet uitnodigt mag ook onder de loep lijkt me.
  Daarnaast kwalijk dat er in Utrecht / NL genoeg animo voor dit soort boodschappers is om een jaarbeurs hal mee te vullen.

 6. W

  @le coq: tsja, zaken zijn zaken he? daar staat NL om bekend.
  zo heeft de Jaarbeurs ook wel een motorbeurs georganiseerd – ook erg toch? brrr

 7. Scherpschutter

  Wat is nou het probleem? De man heeft een mening (wat je er ook van vindt) en verkondigt die. Is dat een misdaad? Het is aan de toehoorder of hij of zij er iets mee doet of niet. We zijn toch geen 4-jarige kleuters die ‘beschermd’ moeten worden tegen meningen?

  Die gedachtenpolitie in Nederland begint uit de hand te lopen.

 8. buurtbewoner

  Dawah-Groep Utrecht uit overvecht is de organisatie.
  Fysiek is ie niet aanwezig maar de preek gaat wel door, digitaal

 9. Utrechter

  Een stichting gevestigd in Utrecht die gratis bijeenkomsten organiseert. Dan neem ik aan dat deze stichting (mede) gefinancierd wordt door de gemeente Utrecht. Dus gemeente Utrecht financiert een stichting die mensen uitnodigt die oa in Duitsland en Nederland de toegang tot het land is ontzegt. Ik zou het wel weten in een gemeente met een miljoenen tekort.

 10. Len

  Het maakt een Hoob los

 11. Herman

  Raar verhaal, waarom zo benauwd?
  Vermoed dat de angst voor ongeregeldheden de.drijfveer is.
  Hopelijk keert Nederland weer terug naar meer neutrale opstelling die we vele jaren hadden. Blind achter Amerika aanlopen past niet bij ons.

 12. Klaas

  @ss: “We zijn toch geen 4-jarige kleuters die ‘beschermd’ moeten worden tegen meningen?“
  Haha, jij misschien niet (alhoewel) maar genoeg anderen iig wel… of denk je dat bijv houthi’s allemaal goed nagedacht hebben waar ze mee bezig zijn?

  Overigens kan een mening verkondigen wel misdrijf zijn inzake haat zaaien, aanzetten tot geweld, opruiing etc

 13. Moniek

  @Scherpschutter
  Het gaat niet eenvoudig om een mening en om wat u noemt ‘gedachtenpolitie’ maar om de reële verwachting dat er haatzaaien en opruiing gaat plaatsvinden, met kwalijke gevolgen van dien. Preventief handelen dus.

 14. Koel Hoofd

  Dus hij komt nu niet fysiek maar virtueel helemaal vanuit Australie tussen de kangoeroes zijn antisemitisme verkondigen?
  Enron organiseerde in het verleden blackouts en Utrechtse HC muizen, de buren van de jaarbeursknaagclan, hebben ooit de NS compleet plat gelegd.
  Ik zou zeggen, stook die jaarbeurs maar lekker warm op naar Aussie hittegolf temperaturen. Dan klapt het net en worden de knagers hyperactief, wordt het toch nog gezellig.

 15. Utrechtse Jantje

  Beste @ W , ik neem aan dat jou uitspraken onder de noemer humor vallen hè !! En @ Scherpschutter , deze ,, toehoorders ,, zijn nou meestal de figuren , die de rest van de Nederlanders , het liefst buiten het land gehouden zouden willen hebben.. Maar dat zal jij wel weer niet begrijpen !!!

 16. Sanne

  @utrechter:
  “ Een stichting gevestigd in Utrecht die gratis bijeenkomsten organiseert. Dan neem ik aan dat deze stichting (mede) gefinancierd wordt door de gemeente Utrecht. Dus gemeente Utrecht financiert een stichting die mensen.. .”
  Lekker kort door de bocht weer.
  Gratis toegang dus gefinancierd door gemeente?! Hahahaha

 17. Utrechter

  @Sanne hoe denk jij dat de stichting de rekening van de jaarbeurs betaald ?

 18. Blaag

  @ Utrechter

  Dan moet je de jaarrekening van die stichting opvragen. Dan kom je erachter. Waarschijnlijk; en dat schat ik nu dus zo in, sponsoring en donaties, misschien ook nog wat lidmaatschappen. Misschien heeft de stichting wat eigen vermogen opgebouwd door de jaren heen.

  Heel veel stichtingen krijgen geen cent van de overheid (of de gemeente dus).

  Wat een rare manier van denken. Je leest stichting en denkt dan meteen gemeente.

  Raar dat we dit soort gedachtenkronkels vooral aan de rechterzijde van het politieke spectrum zien en dan met name bij reguurders en stemmers.

  Geen idee hebben waar je het eigenlijk over hebt, maar wel mensen ophitsen, lekker mensen en organisaties wegzetten en framen. De beeldvorming kleuren. En natuurlijk stemmen, zonder dat je een idee hebt waar je eigenlijk op stemt (dit laatste geldt helaas van links tot rechts en voor 75% van de stemmers, vrees ik).

 19. BdV

  @Scherpschutter – “geen 4-jarige kleuters die beschermd moeten worden tegen meningen”? Nou, daar doe je nogal een aanname.

 20. Utrechter

  @Blaag geen idee waar ik het over heb mensen ophitsen organisaties wegzetten framen gedachten kronkels aan de rechterzijde stemmen, zonder dat je een idee hebt waar je eigenlijk op stemt Vraag ik mij af wie is hier aan het framen en heeft last van gedachten kronkels. Ik lees het volgende over de stichting en de meneer Hoblos.
  In de media is Hoblos met name bekend om zijn radicale uitspraken. Hoblos de aanval op Israël op 7 oktober geweldig noemt. In 2018 kwam Hoblos ook in opspraak toen hij riep dat voor Allah kinderverkrachters, terroristen en moordenaars minder erg zijn dan mensen die een keer een van de vijf gebeden overslaan. Ook zet de prediker in zijn betogen aan tot vijandschap tegen de westerse wereld, zo staat in het nieuwsbericht.
  Overigens is de Dawah Groep niet voor het eerst in het nieuws met de komst van een omstreden prediker. In 2016 nodigde de organisatie de omstreden salafistische Britse islamgeleerde Haitham al-Haddad uit. Ook de komst van Al-Haddad leidde tot ophef. Het Utrechtse zalencentrum, waar de bijeenkomst zou plaatsvinden, trok zich terug, waardoor het evenement uiteindelijk naar Almere verplaatst is.
  Is het dan teveel gevraagd om na te gaan of deze stichting gefaciliteerd wordt door de gemeente Utrecht,

 21. Moniek

  @Utrechter
  Ik sla iedere dag álle gebeden over, van welke godsdienst dan ook. Meneer Hoblos moet hier dus maar geen greintje van invloed krijgen want dan kan ik samen met vele andere reageerders op deze site (inclusief Scherpschutter vermoed ik) wel voorgoed inpakken.

 22. Statler

  Na eeuwen Europese godsdienstoorlogen- en conflicten, na eindelijk die dringend noodzakelijke ontkoppeling van geloof en politiek en afscheid van de verzuiling, begint het gelazer gewoon weer opnieuw.
  @Moniek:
  dit is inderdaad een heel eng mens, die, kans gegeven, democratische verworvenheden zal misbruiken voor zijn geloofs gedreven doelstellingen, om vervolgens die democratie grondig de nek om te draaien.

 23. M.

  Statler: het is inderdaad een dilemma, de democratie beschermen tegen aanvallen op de democratie. Dat gaat in tegen de grondwettelijke bescherming van de vrijheid van godsdienst en van meningsuiting. Overigens is er ook een flinke groep autochtone Nederlanders die de democratie willen aantasten. Die durven daarbij zelfs het woord vrijheid te gebruiken, terwijl zij juist vrijheid en gelijkheid willen inperken.

 24. Blaag

  @utrechter

  Je vraagt het niet, je claimt dat deze, wel degelijk verwerpelijk stichting, gefinancierd en gefaciliteerd wordt door de gemeente Utrecht, terwijl daar geen enkele aanleiding of aanwijzing toe is. Zoek het uit zou ik zeggen. Maar voortaan: zoek het eens uit VOORDAT je allerlei ongefundeerde beweringen doet en de wereld inslingert.

 25. Statler

  @M:
  Inderdaad. Het gaat ook niet alleen om deze situatie. Een democratie is intrinsiek kwetsbaar, het is aan ons -allen- om te bepalen hoe weerbaar zij mag zijn tegen anti-democratische invloeden en machinaties. Maar het dilemma blijft, elk incident of ontwikkeling vraagt een nieuwe afweging.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).