Opkomst Europese verkiezing in Utrecht hoger dan in 2019; 55,9 procent van stemgerechtigden bracht stem uit Opkomst Europese verkiezing in Utrecht hoger dan in 2019; 55,9 procent van stemgerechtigden bracht stem uit

Opkomst Europese verkiezing in Utrecht hoger dan in 2019; 55,9 procent van stemgerechtigden bracht stem uit

Opkomst Europese verkiezing in Utrecht hoger dan in 2019; 55,9 procent van stemgerechtigden bracht stem uit
De Europese Parlementsverkiezing is achter de rug en relatief veel Utrechters gingen naar de stembus. 55,9 procent van de stemgerechtigde Utrechters bracht donderdag zijn stem uit. Tussen 17.00 en 21.00 uur was het het drukst op de stembureaus en ook tussen 08.00 en 09.00 uur gingen relatief veel mensen naar de stembus.

De Europese Parlementsverkiezing is achter de rug en relatief veel Utrechters gingen naar de stembus. 55,9 procent van de stemgerechtigde Utrechters bracht donderdag zijn stem uit. Tussen 17.00 en 21.00 uur was het het drukst op de stembureaus en ook tussen 08.00 en 09.00 uur gingen relatief veel mensen naar de stembus.

Ruim 55 procent van de stemgerechtigde Utrechters ging donderdag naar de stembus. Dat is een hogere opkomst dan vijf jaar geleden, toen we ook konden stemmen voor het Europees Parlement. De opkomst was in 2019 in Utrecht 50,8 procent. Landelijk was de opkomst deze verkiezingen 46,8 procent. In 2019 was dat 41,9 procent.

Populaire stemmomenten

Tussen 17.00 en 21.00 uur waren het drukke momenten op de stembureaus. Meer dan 62.000 Utrechters brachten op dat moment hun stem uit. Ook tussen 08.00 en 09.00 uur was een populair stemmoment. Toen stemden ruim 11.000 mensen. De eerste stemmen werden donderdag uitgebracht tussen 00.00 en 02.00 uur, op het Stadskantoor. Dit jaar was daar namelijk voor het eerst in Utrecht een nachtstembureau ingericht. 52 mensen brachten hier hun stem uit. 

Niet alle Europese lidstaten gingen donderdag al naar de stembus. De verkiezing moet namelijk plaatsvinden tussen donderdag 6 en zondag 9 juni. De samenstelling van het Europees Parlement wordt dus pas later bekend, maar de exitpolls voor Nederland zijn al wel bekend. GroenLinks/PvdA (8 zetels) lijkt de grootste te worden, gevolgd door de PVV (7 zetels). Op welke partijen Utrechters stemden, wordt later bekendgemaakt.

Elke vijf jaar

De Europese Parlementsverkiezing vindt elke vijf jaar plaats. Utrechters stemmen voor de Nederlandse leden van het Europese Parlement. Nederland wordt nu vertegenwoordigd door 29 Europarlementariërs, maar dat aantal stijgt na de verkiezing naar 31. De komende vijf jaar vertegenwoordigen zij Nederlanders in Europa. Er zijn nu nog 705 zetels in het parlement, dat worden er 720.

28 Reacties

Reageren
 1. maria

  mijn utrechtse hart huilt door dit stemgedrag van links. niks is meer wat mijn stad was alleen door de dames en heren studenten!!!

 2. Peter

  @Maria, waar lees je de uitkomst van de verkiezingen in Utrecht?

 3. Wim Vreeswijk

  Timmermans (PvdA en GL) hebben ditmaal een verpletterende nederlaag geleden met slechts 8 EU-zetels tegen een PVV coalitie van 14 zetels dus feitelijk politiek buitenspel staat in Brussel èn Europa

 4. IIB

  Utrecht is Utrecht niet meer met al linkse lui!
  Helemaal eens met #Maria.

 5. Nina

  Veel beste mensen hebben zich laten aanpraten dat zij de wereld kunnen redden van klimaatverandering door te consumeren (zonnepanelen, elektrische auto’s en warmtepompen o.a.).

  Wel blijft men volop vliegen en vijf keer per jaar op vakantie gaan.

  De boeren die voor ons voedsel zorgen, geeft men inmiddels de schuld van “de natuurschade”.

  Wel blijft men volop vliegen, vijf keer per jaar op vakantie gaan en hun hond laten poepen op de heide.

  Dat er 18 miljoen mensen in ons kleine Nederland wonen, laat men buiten beschouwing.

  Men blijft wel volop vliegen, vijf keer per jaar op vakantie gaan en verwachten dat de natuur in Nederland een kans heeft met zoveel inwoners.

  De boeren wordt verweten dat 80% van hun producten wordt geëxporteerd, maar vrijwelalles wordt in een straal van 800-900 km genuttigd in Europa. Spanje heeft een droogteprobleem en kan steeds minder voedsel verbouwen. Daarnaast importeren wij kiwi’s, bananen, citroenen, sinaasappels, mango’s, meloenen, kokosnoten, noten en avocado’s bijv.

  Wel blijft men volop vliegen, vijf keer per jaar op vakantie gaan en komkommers eten in de winter.

  Zijn we een beetje in de war in Nederland of worden we voorgelogen door…. ja, door wie eigenlijk?

 6. Utrechtvoorutrecht

  @maria Echt, moet ook dit weer een links-rechts moddergooien worden?

  Nog geen 10% van de Utrechtse bevolking is student, en bovendien stemmen niet alle studenten links. Dus dat verklaart niet waarom “de linkse partijen” veel hoger scoren. Als u denkt dat “linkse kiezers” oververtegenwoordigd zijn bij het stemmen, dan is daar een makkelijk oplossing voor.

  Volgens mij zijn de prognoses een prima beeld van wat er leeft in Nederland. Dat u het met een deel niet eens bent, lijkt me niet meer dan normaal. Dat zal voor iedereen gelden. Maar dan is het toch fijn dat alle perspectieven vertegenwoordigd zijn, toch? Ik ben in ieder geval blij met de hoge opkomst in Utrecht, ongeacht wat de uitslag is.

 7. Uuu

  @ Maria

  Je Utrechtse hart huilt?

  Als er iets Utrechts is, is het massaal links stemmen. En dat al voor meer dan 40 + jaar. Cijfers wijzen iedere verkiezing uit, keer op keer, dat ook in oude Utrechtse wijken, waar weinig import woont, links gestemd wordt. Niet per sé de studenten (of ex studenten) of yuppen (die stemmen juist vaak VVD). Studenten gaan vaak helemaal niet stemmen. Zoals zo vaak al gezegd: je woont in Utrecht in een door en door linkse stad. Is dat niets voor jou en beïnvloedt dat jou te erg in je dagelijkse doen en laten (wat mij sterk lijkt, want in Utrecht kan je prima wonen zonder ergernissen), dan moet je elders gaan wonen. In Leidsche Rijn (nog steeds Utrecht) zijn de meeste inwoners al meer VVD georiënteerd. Misschien kun je daar gaan wonen, of in bepaalde randgemeenten waar de PVV wat groter is? Als je jezelf daar prettiger bij voelt?

  Landelijk is PvdA Groen Links waarschijnlijk ook de grootste geworden deze verkiezing, met een voorsprong van bijna 4 % op de PVV op basis van de exitpolls en dat is fors.

  Zie je Groen Links los van de PvdA (wat niet zo is, want ze zijn als 1 partij deze verkiezingen in gegaan en zijn dadelijk in 2 blokken in het europarlement actief, dat heet samenwerking) dan gaat Groen Links zelfs van 0 naar 4 zetels. Na de PVV de grootste winst ten op zichte van de vorige europese verkiezingen. (PVV van 1 naar 7 zetels waarschijnlijk, zoals het er nu naar uitziet). Daarbij aangetekend dat de PVV simpelweg de zetels van Forum overneemt en zonder die zetels pak ‘m beet 3 of 4 zetels op eigen kracht wint. Maar het gaat niet om de winst ten opzichte van de vorige verkiezingen in de politiek, maar over hoe groot je bent ten opzichte van de rest. De 9 zetels van de vorige verkiezingen voor de PvdA doen er dus weinig toe. het gaat om de 8 zetels nu, waarmee men de grootste is en invloed in Europa krijgt. Daar gaan deze verkiezingen over.

  Volt, een andere pro Europese partij, doet het ook erg goed. Het populisme doet het gewoon niet zo goed bij Europese verkiezingen in Nederland. Dat is toch wel een conclusie.

  Het gaat er om dat men nu als nieuwe beweging (PvdA Groen Links). de grootste is bij deze verkiezingen, in geheel Nederland, met 4% meer stemmen dan de 2e partij PVV, die het nog steeds aardig doet. et verschil is fors te noemen, zeker gelet op de voorspellingen en de recente 2e kamerverkiezingen. Dan kan je nog huilie huilie doen en alles en iedereen erbij halen, dit zijn de feiten.

  Mensen die niet stemmen hebben weinig recht van spreken. Ze doen geen moeite.

 8. Nina

  @ Uuu
  Wat vroeger links was (voor de arbeiders) en rechts (voor de rijken) is nu omgedraaid. Is ook zo in andere landen.

  Rechts voert tegenwoordig socialer beleid voor de armen (kijk naar het hoofdlijnenakkoord van PVV VVD NSC BBB).

  Het huidige links wil met extreem dure maatregelen en subsidies (die vooral naar de rijken stromen) klimaatverandering tegengaan ten koste van sociaal beleid.

  Misschien moet men toch eens goed de partijprogramma’s doorlezen i.p.v. uit gewoonte op dezelfde partij blijven stemmen?

 9. Ptr

  Persoonlijk rechts gestemd, al ga ik niet natrappen naar links, zie daar geen nut in.
  En, in hoeverre kan men nog spreken over links/rechts.
  Met name links, maar ook wel rechts, is de laatste decennia zo veranderd dat dit etiket toch echt verouderd en achterhaald is.

 10. Uuu

  @ Wim Vreeswijk

  Waar heb je het in hemelsnaam over man?

  Een PVV met 14 zetels? Huh? 7 zetels dus op basis van de Exitpolls. Misschien 8, maar misschien ook 6.

  En ze hadden 1 zetel. Dus bij de vorige verkiezingen in Europa deed de toen (op basis van de peilingen)2e, 3e of 4e partij van Nederland (PVV) het gewoon extreem slecht.

  PvdA Groen Links heeft 4% meer stemmen geboekt dan de PVV en staat allerminst buitenspel. Heeft deze verkiezingen dus gewonnen (itt de PVV die claimt de winnaar te zijn, het gaat niet om relatieve groei, maar om het de grootste zijn). PvdA GL zijn immers de grootste met de meeste stemmen, maar ze zijn geen losse entiteit meer. PvdA Groen Links scoort ongeveer net zo veel kiezers als de vorige Europese verkiezingen (PvdA)en is wederom de grootste. De Sociaal Democraten in het Europees Parlement worden waarschijnlijk de 2e fractie Europees gezien en laten groei/ winst zien.

  Ook een Volt doet het goed Europees gezien.

  De PVV heeft vooral de zetels van Forum gekregen, die zo goed als gedecimeerd zijn. Overigens ook de reden dat PVV landelijk de grootste geworden is, veel zetels van Forum zijn richting PVV gegaan en veel vitruele zetels van Ja 21 zijn richting PVV gegaan, tel daar rechtse VVD stemmers en Ex BBB stemmers (provinciale staten) bij op die hun partij verlaten hebben (ondanks de anti migratiekoers van de VVD) en je krijgt het aantal zetels dat PVV landelijk heeft gescoord bij de 2e Kamerverkiezingen. Overigens is de PVV de laatste weken alweer aan het dalen in de opiniepielingen en veel kiezers van de PVV zijn extreem teleurgesteld in het steunen van de VVD achtige koers in het aanstaande regeerakkoord, in het steeds weer naar voren schuiven van belangrijke PvdA’ers op sleutelposities en het doen alsof je voor de armeren opkomt, maar in het nieuwe regeerakkoord de rijken juist nog meer presentjes geeft, ten koste van de armen en de middenklasse.

  Ten opzichte van de 2e kamerverkiezingen waren de verwachtingen wat betreft de PVV veel groter. Ze zouden de grootste worden, zeker als er veel mensen gingen stemmen/ meer dan bij de vorige europese verkiezingen en nog een hoop bla bla. Alle coalitiepartijen, op de kleine winst van de BBB na, doen het slechter dan verwacht zou mogen worden bij deze Europese verkiezingen.

  Dus waar heb je het in hemelsnaam over.

  Feit: de PVV is niet de grootste geworden deze verkiezingen
  Feit: PvdA Groen Links is wel de grootste geworden met de meeste stemmen.

  Meer heb je niet nodig.

 11. Sophie

  @uuu mijn dank is groot voor je reactie.

  Mijn Utrechtse hart is blij dat Utrecht links is, en dat hopelijk blijft.

 12. Koel Hoofd

  @Nina
  Door de leugens in de war geraakt?
  Spindocters staan altijd in dienst van de macht rupsjenooitgenoeg.

 13. Lisa

  Nina is een beetje in de war, komt hier met de agenda aanzetten van de 2e Kamerverkiezingen (niet die van de Europese verkiezingen), thema’s die bewust door Radicaal en Populistisch Rechts richting Links zo geframed zijn (terwijl Links campange voerde op bestaanszekerheid en op de toeslagenaffaire> Links heeft geen anti boerencamapnge gevoerd bij de afgelopen 2e Kamerverkiezingen> dat is je aangepraat door populistisch rechts en radicaal rechts; zo vatbaar ben je dus voor laster en propaganda).

 14. Nina

  Ach Lisa,

  Iedereen verdient het om met een volle maag naar bed te gaan. Dat is sociaal. Iedereen een warm dak boven het hoofd. Sociaal. Een goed en vroeg pensioen voor de mensen met zware beroepen. Sociaal. Geld terug naar de inwoners ipv subsidies voor niet-basisbehoeften. Sociaal dus.

  Wat is er op tegen?

 15. Lisa

  @ Nina

  Huh? Que? Rechts komt op voor de armeren?

  Misschien moet je eens kijken naar het aanstaande regeerakkoord, denk dat je jezelf kapot schrikt. De armeren en middenklasse gaan er keihard op achteruit en de alerrijksten nog gigantischer op vooruit.

  En misschien ook niet kijken naar beloftes in verkiezingsprogramma’s, we noemen populistisch rechts niet voor niets populistisch, maar kijk naar het daadwerkelijke stemgedrag in de kamer. Daar stemt rechts voor meer landbouwgif in de buurt van waar veel mensen wonen (leidt bewezen tot meer parkinson en een nogal pijnlijke vroege dood), worden Chemours en Tata nauwelijks nog aangepakt, mag schiphol weer doorgaan met blazen en extra geluidsoverlast, gaan armen en de middenklasse de belastingverlaging voor de rijken betalen, wordt zorg duurder, etc., etc.. Kijk naar de eigen risico beloftes> gaat niks van terecht komen. De vele kleine boeren zijn de lul, de industriële boeren (multinationals) gaan er met al het geld en alle subsidie van door. Niet zo raar met een BBB die niet de boer vertegenwoordigd, maar de agroindustrie (does bayermonsanto ring a bell?).

  Er was een tijd ergens vorige eeuw, dat (extreem/ radicaal) rechts de armen ook van alles beloofden in bepaalde Europese landen. Het waren daarna juist de armen die als kannonenvoer dienden in de veroorzaakte oorlogen, terwijl de rijken er lekker op los leefden (de grote bedrijven steunden extreem rechts), ook tijdens de zwartste bladzijden uit de West Europese geschiedenis.

  En we kunnen dit nog zo vaak typen als reacties op je hersenspinsels, maar de kans dat de boodschap tot je hersend doordrint is erg klein . Je doet helemaal niets met de jou structureel aangedragen argumenten.

 16. Lisa

  Nina

  “Iedereen met een volle maag naar bed”> en jij denkt dat dit met rechts gaat gebeuren? Rechts komt op voor het bedrijfgsleven> dat beteknt zo laag mogelijke lonen en zo groot mogelijke winsten. Hard werken tegen weinig loon. Veel gastarbeiders, veel locuhe uitzendbureaus, veel Oost Europese daklozen en verborgen armoede. Om maar eens wat te noemen.

  Iedereen een warm dak boven het hoofd? Rechts economisch beleid houdt in zelf redzaam zijn. Lukt je dit niet, dan is dit volgens rechts (lees de verkiezingsprogramma’s maar eens) je eigen schuld. Het is je eigen schuld of je succes hebt en falen ligt dus ook aan jezelf> aldus de gemiddelde rechtse partij.

  Rechts geeft de meeste subsidie aan het bedrijfsleven, het winstgevend bedrijfsleven. Die hebben helemaal geen subsidie nodig. Nadenken over verschillende culturen en culturele uitingen, je verplaatsen in een ander, is anders een best wel primaire behoefte en vaardigheid voor mensen, als je het al hebt over culturusubisidie. Geen basisbehoefte? Hoe kom je er eigenlijk bij.

  Lezen duurder maken> ook weer zo’n rechtse uitvinding, zodat mensen dus dommer blijven? Dat is het rechtse beleid wat je predikt? De markt zijn gang laten blijven gaan in het onderwijs? Zodat Nederland nog harder op ranglijsten keldert? Precies wat gebeurd is sinds het marktdenken een rol is gaan spelen in het onderwijs. Landen waar dit niet gebeurd is scoren stuk voor stuk beter op onderwijs en precies in deze landen is meer kansengelijkheid tussen inwoners. Ook tussen inwoners van verschillende opleidingsnuveaus.

 17. Alain

  Jaha, het ligt aan de studenten. Die universiteit staat er immers pas sinds 1636, dat is dus toch nog wel een beetje een nieuwkomertje (de Nieuwegracht is van 1390, dus alles daarna is nieuw!).

  En dan hebben de studenten ook nog het gore lef om hun stemrecht uit te oefenen. Schijnen er nog flink wat vrijwilliger te zijn op de stembureaus, of bij het tellen in de Jaarbeurs.

  Verschrikkelijk hoor.

  Waren ze maar als “echte” Utrechters, politiek ongeinteresseerd en totaal niet betrokken. Wat een prachtstad zou het dan zijn!

 18. Geenstijl@Utrecht.

  Het is heel simpel, het huishoudboekje klopt niet, dus moeten er keuzes worden gemaakt.
  Ik persoonlijk zou het COA onder curatele stellen qua budget, ook een zeer sober opvang in tenten, dus niet in luxe hotels.
  Zolang wij gelukzoekers in hotels en dure landhuizen opvangen, blijven wij een favoriet land voor een gratis woning, Miele en uitkering.

 19. Nina

  @ Lisa

  Daar gaan we weer 🥴. Het is moeilijk discussiëren met iemand die niet snapt hoe de economie in elkaar zit. Ik doe een poging:

  Grote bedrijven zorgen voor banen, zodat zij winst maken en de werknemers salaris verdienen en over beiden wordt flink belasting wordt betaald. Van dat belastinggeld worden o.a. uitkeringen en toeslagen betaald.

  Er staat geen geldboom op het Binnenhof. Wij moeten samen het geld verdienen voor onze zorg, veiligheid, onderwijs en om de zwakkeren in de samenleving te kunnen blijven helpen.

  De rijken en bedrijven zijn de basis van onze welvaart en sociale voorzieningen.

  Veel van de vreselijke misstanden die je benoemt, worden in het hoofdlijnenakkoord aangepakt. Daarnaast is er ruimte voor alle partijen in de Tweede Kamer om voorstellen te doen voor verbetering van onze maatschappij, omdat er geen afgebakend coalitieakkoord is dat de oppositie buiten spel zet.

  Ik ben daarom zeer hoopvol dat we nu eindelijk de goede kant uitgaan in Nederland al zal het een hele tijd duren voordat alle problemen zijn opgelost.

 20. Nina

  @ Lisa

  Voor je argumentatie dat cultuur een noodzakelijke basisbehoefte vervult, verwijs ik je graag naar de pyramide van Maslov:

  https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Piramide_van_Maslow

  Zolang er mensen in Nederland honger lijden, op straat leven en zorg ontberen is het ongepast subsidies toe te kennen aan culturele instellingen, vind ik.

 21. Uuu

  @ geenstijl

  Oorlogsvluchtelingen zijn geen gelukszoekers, maar oorlogsvluchtelingen. De meeste asielzoekers in Nederland komen uit conflictgebieden en zijn dus echte vluchtelingen. Deze vluchtelingen worden ook evenredig verdeeld over Europese landen. Althans, dat is de afspraak. Juist anti Europa politici proberen zich aan deze afspraken te onttrekken, want die willen zelfs geen echte vluchtelingen opvangen, uit egoístische motieven. Ze praten hun achterban van alles aan dat niet waar is of wat niet klopt.

  Er is een groep die geen vluchteling is, dat zijn de veilige landers. Dat is maar een kleine groep op de groep echte vluchtelingen, maar wel een overlastgevende. Zij komen helemaal niet in aanmerking voor de asielprocedure, dus worden ook niet in echte asielzoekcentra (AZC’s.) opgevangen, maar in aanmeldcentra, zoals Ter Apel en Budel of daarna naar uitzetcentra gebracht (een soort gevangenissen), alleen kan het weken/ maanden duren voor men daar terecht kan, door te weinig personeel, te weinig plek> door de VVD zelf veroorzaakt. Er is een belangrijk verschil tussen AZC’s en aanmeldcentra.

  Doordat de VVD ministers de afgelopen jaren heel veel echte asielzoekcentra (AZC’)s geloten hebben stokt de doorstroming. Onder VVD beleid zijn tientallen AZC’s gesloten in Nederland (ook kleine, kleinschalige, die vaak al decennia lang prima functioneerde zonder overlast> dit gaat om duizenden opvangplekken). AZC’s waar je in terecht komt als je in de procedure komt, dus als je door de voorselectie in Ter Apel of Budel gekomen bent, als dus al gebleken is dat je geen oplichter of veilige lander bent, maar vluchteling bent (je kan na jaren nog in een AZC nog steeds uitgewezen worden). Het is niet zo dat al die vluchtelingen alleen in Nederland terecht komen. Die zitten door de hele EU en het is niet zo dat Nederland de meeste aanmeldingen, asielzoekers of vluchtelingen opvangt. Dat is een mythe. Nederland vangt in vergelijking met andere Europese landen juist relatief gezien helemaal niet veel vluchtelingen op, maar kent juist een relatief strenge selectie.

  Om op je reactie te reageren: die hotels die nu afgehuurd worden, zijn noodzakelijk, omdat er dus zoveel AZC’s gesloten zijn. Eigen schuld van de VVD dus, zij hebben zelf dit probleem veroorzaakt. Overigens, de hotels die nu afgehuurd worden, zijn vaak toch al hotels waar Oost Europese gastarbeiders massaal gedumpt….pardon, gehuisvest werden. Die zorgen pas voor overlast. Ik weet wel dat ik liever vluchtelingengezinnen als buur heb, dan dronken schreeuwende Oost Europeanen (die door bedrijven uitgebuit worden), die door de hele buurt trekken. Zeg ik als voormalige bewoner van de grensstreek in Nederland, in een gebied waar veel distributiecentra en glastuinbouw is. Die mogen allemaal blijven komen hoor, van de rechts (economische) partijen.

  Maar even terug naar wat ik al schreef: het is dus de procedure die vastloopt, die tot veel problemen leidt, echter wel gewoon veroorzaakt door de VVD zelf. Er zijn minder vluchtelingen of aanmeldingen in Nederland dan in pieken in de jaren negentig, jaren tweeduizend of jaren tweeduizendtien (burgeroorlog Syrië). Toen had men geen opvangproblemen en nu wel Het probleem is dus niet het aantal mensen dat gescreend en opgevangen moet worden, het probleem is het sluiten van opvangplekken geweest en het ontslaan van het personeel dat screenings moet doen. Men kan niet snel genoeg het kaf van het koren scheiden in de aanmeldcentra.

  Hierdoor kan er ook niet snel genoeg gefilterd worden na aankomst in Ter Apel en Budel en hangen daar dus honderden veilige landers rond en zorgen daar voor veel overlast, al jarenlang imiddels. Veilige landers worden wel degelijk vaak de grens over gezet, maar komen of terug of er komen steeds nieuwe. Zij komen uit landen, vanuit waar je gewoon als toerist Nederland mag bezoeken (Marokko, Tunesië, Algerije). Ze kunnen dus gewoon het vliegtuig deze kant op pakken, maar dan niet meer teruggaan. Of met de boot de oversteek maken, maar dat is al vele malen lastiger. Voor iedereen die wel eens de bootoversteek tussen Marokko en Spanje gemaakt heeft, weet dat er een driedubbel hekwerk onder stroom aan Marrokkaanse zijde staat als grens van Europa. Europa kom je niet zomaar in. Maar je kan toeristen uit bepaalde landen moeilijk weren. Jij mag immers ook zonder pardon Marrokko inreizen, om maar eens wat te noemen.

  Na dit verhaal is wel de vraag aan jou wat er mis is met gelukszoeken als dit je oprechte bedoeling is, zonder dat je foute bijbedoelingen hebt of aanstaand crimineel bent? Dit vraag ik niet op basis van de asielprocedures, maar dit is gewoon een menselijke vraag aan je van mens tot mens.

  Nederlanders reizen veelvuldig de grens over en emigreren namelijk aan de lopende band naar andere landen en proberen daar hun geluk te zoeken. Wij mogen dat gewoon, wij komen niet in asielprocedures terecht. Niet altijd zonder problemen of ergernissen bij de oorspronkelijke bewoners in die landen. Emigratiegolven van Nederlanders naar bijvoorbeeld Spanje worden daar als zeer hinderlijk ervaren. Dat vinden wij dan leuke verhaaltjes bij “Ik Vertrek”. Nederlanders mengen namelijk nauwelijks met de oorspronkelijke bevolking in Spaanse dorpjes en zorgen daar voor veel overlast, door cultuurverschillen. Nederlanders worden sowieso al vaak als horkerig en lawaaig ervaren en slecht opgevoed, zonder fatsoensnormen.

  Hoeveel radicaal rechtse Nederlanders zijn Nederland de afgelopen 2 a 3 jaar niet ontvlucht, omdat ze hun hoofd gek hebben laten maken door extreem rechtse propaganda? Dat zijn honderden/ duizenden Nederlanders. Alsof ze in die andere landen zitten te wachten op complotgekkies? Denk daar ook maar eens over na. Alleen worden deze mensen in die betreffende landen geen veilige landers genoemd, terwijl ze dat in wezen gewoon zijn. Ze pikken daar ook huizen en banen van de lokale bevolking in. Of hangen daar werkloos rond.

 22. Utrechtvoorutrecht

  @Nina “Onzin verkopen” en “piepen op internet” staan helemaal niet in die pyramide. Hopelijk gaat het kabinet ook dat nog even rechtzetten.

  Dit kabinet heeft weinig realistische plannen. 130 rijden zou kunnen, maar daarmee wordt de zorg alleen belast, niet ontlast.

 23. Geenstijl@Utrecht.

  @uuu,

  Joh je gelooft toch zelf niet in die sprookjes van je, ik heb zgn vluchtelingen van zeer dichtbij meegemaakt, allemaal ike ike en rest kan stikken.
  Eenmaal een nl paspoort en ze gaan terug op vakantie in het land van herkomst, want o o o wat zijn ze getraumatiseerd.
  En ik ben echt geen racist, maar wel een realist.

 24. Uuu

  @Geenstijl

  In iedere groep mensen zitten onbetrouwbare oplichters. In iedere. Dat maakt nog niet dat de grote groep/ grotere groep dat is. Dus als een handjevol vluchtelingen niet te vertrouwen is, maakt dat nog niet dat 98% van de vluchtelingen niet te vertrouwen is.

  Je zou eens bij de aanmeldcentra moeten gaan checken hoe uitvoerig er in ondervragingen gechecked wordt waar mensen vandaan komen en hoe ze hier beland zijn. Het aanmeldproces duurt niet voor niets zo lang. Het zijn zeer uitvoerige en heftige verhoren.

  Je kan niet op basis van individuele annekdotes een hele groep maar onder de trein gooien, dat is wat je van plan bent namelijk en wat je doet.

  Wat ook kan gebeuren, is dat het in ex oorlogslanden inmiddels (relatief) vrede is, het er relatief rustig is en je er dus best bij achtegebleven familie op bezoek kan (dat is iets anders dan op vakantie gaan), dat wil niet zeggen dat het in zo’n land permanent veilig is (om weer te gaan wonen, zeker voor mensen die weggevliucht zijn en bijv. kritiek op een regime hadden, hun vijanden zijn immers nog gewoon daar). Het is niet voor niets zo dat heel veel ooit geluchte joden, die in de jaren dertig bij de machtsovername door Hitler en de NSDAP Duistland hebben verlaten, na WO II niet meer teruggekeerd zijn naar Duitsland. Te pijnlijk en te grote kans om ex Nazi’s en SS’ers tegen te komen in het openbare leven. Dat wil niet zeggen dat men nooit meer in Duitsland kwam om familie (die toevallig overleefd heeft) op te zoeken. Ook hebben mensen misschien wel al meer dan 10 jaar lang een leven elders opgebouwd, inlcusief kinderen, liefdes, opleidingen, banen, carrières en zijn ze gewoon inwoner van een ander land geworden. Wat is daar mis mee?

  Ik blijf het idee houden dat jij groepen die voor problemen zorgen in Nederland op een hoop blijft gooien met vluchtelingen. Beiden groepen zijn migranten, maar de probleemgroep komt vaak niet uit de AZC groep die terecht in AZC’s mogen verblijven: de probleemgroep: dat zijn bovenmatig vaak gastarbeiders (die hier goedkoop werk komen doen, aan arbeidsverdinging doen en op straat belanden> dit wordt juist aangejaagd door recht economische politieke partijen, want goed voor de belangen van bedrijven, niet voor die van burgers), of veiligelanders, of mensen dei uit de AZC procedure gehaald worden, omdat er zaken niet kloppen.

  Nogmaals, onder alle lagen van de bevolking heb je frauders, die moet je opsporen. Maakt niet dat een hele groep weggezet kan worden als fraudeur.

  Dat heeft niets met sprookjes te maken, maar dat is de (harde) werkelijkheid.

 25. de Kreek

  We weten waarom de gemeente Utrecht veel huizen neerzet voor studenten, omdat zij het stemvee van links zijn.
  Over de vluchtelingen uit Oekraïne kan ik begrijpen dat ze naar de EU komen en dat is terecht, dit land grens aan de EU. Maar mensen uit Afrika en het Midden-Oosten dat kan ik niet volgen, om eerst door meerdere veilige landen te doorkruisen om naar de EU te gaan, waarom naar de EU terwijl mensen uit Syrië ook naar Jordanië, Turkije en naar Saudi-Arabië kunnen gaan , anders naar Rusland hun bondgenoot kunnen gaan en dat geld ook voor Afrikanen, die kunnen veilig terecht in hun buurlanden.
  Zo lang wij gegijzeld worden door al die milieu eisen, zoals stikstof en daardoor kunnen we niet bouwen, dan kunnen we nu zeker geen vluchtelingen opvangen, omdat we deze mensen niet kunnen huisvesten. En er wonen intussen ook genoeg mensen in Nederland en die kunnen we nooit allemaal voeden als we ook nog eens alle boeren laten stoppen om voedsel te verbouwen.

 26. Nina

  @ Utrechtvoorutrecht

  Wat zijn dan wel realistische plannen? Wat is realistisch, vind jij?

  De gemeente Utrecht laat het begrotingstekort oplopen tot meer dan 80 miljoen euro. Daar liggen dan dus bijv. geen realistische plannen aan ten grondslag.

 27. Nina

  @ de Kreek

  We worden gegijzeld door stikstof, maar vliegen ons suf voor vakanties.
  Er komt zelfs een vliegveld bij in Lelystad, als het aan de touroperators ligt, o.a. speciaal voor chartervluchten.

  “Vliegtuigen stoten tijdens zowel de LTO-vluchtfase (taxiën, opstijgen, landen) als tijdens het vliegen op grote hoogte stikstofoxiden en andere emissies uit. Deze emissies komen terug op het aardoppervlak waar ze in de vorm van stikstof neerslaan op land en wateroppervlaktes.”

  Bron: https://www.tudelft.nl/2022/lr/meeste-stikstofdepositie-uit-de-luchtvaart-komt-van-grote-hoogte#:~:text=Vliegtuigen%20stoten%20tijdens%20zowel%20de,neerslaan%20op%20land%20en%20wateroppervlaktes.

  Mss moeten deze vliegeraars nog wat zonnepanelen, een warmtepomp en elektrische auto kopen om hun vlieggedrag te compenseren? 🙄

 28. Uuu

  @ De Kreek

  Studenten stemmen relatief gezien niet of nauwelijks.

  In de Utrechtse oude wijken wordt het meeste links gestemd. Niet in de import of yuppen buurten.

  Valt vies tegen he? Jij denkt zekler dat als je zelfverklaard bent volk bent je automatisch radicaal rechts moet zijn? Nou, dat blijkt dus nergens uit.

  En radicaal rechtse rakkers hebben dus niet het alleen recht op het woord “volk”.

  Lang leve de SP, de enige partij die echt op komt voor de belangen van het werkende volk!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).