Opnieuw blokkeren demonstranten de Daalsesingel in Utrecht: ‘EBN dit is de deal, stop nieuw fossiel’ Opnieuw blokkeren demonstranten de Daalsesingel in Utrecht: ‘EBN dit is de deal, stop nieuw fossiel’

Opnieuw blokkeren demonstranten de Daalsesingel in Utrecht: ‘EBN dit is de deal, stop nieuw fossiel’

Opnieuw blokkeren demonstranten de Daalsesingel in Utrecht: ‘EBN dit is de deal, stop nieuw fossiel’
Foto's: Bas van Setten
Voor de tweede keer in korte tijd blokkeerden een paar honderd klimaatdemonstranten de T-splitsing nabij de Daalsesingel in Utrecht. Automobilisten moesten volgens de gemeente rekening houden met extra reistijd en omleidingen.

Voor de tweede keer in korte tijd blokkeerden een paar honderd klimaatdemonstranten de T-splitsing nabij de Daalsesingel in Utrecht. Automobilisten moesten volgens de gemeente rekening houden met extra reistijd en omleidingen.

De demonstratie was georganiseerd door Extinction Rebellion en Scientist Rebellion. De organisaties kozen voor deze plek omdat het hoofdkantoor van Energie Beheer Nederland (EBN) te vinden is aan de Daalsesingel. Het bedrijf is gespecialiseerd in het opsporen, winnen en opslaan van aardgas en aardolie. “EBN dit is de deal, stop nieuw fossiel”, scanderen de demonstranten.

Een woordvoerder van Extinction Rebellion gaf eerder aan dat de activisten ‘op een gegeven moment weer naar huis gaan’. “Als onze eisen niet worden ingewilligd komen we op een ander moment weer terug.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Eisen

De actiegroepen eisen van EBN dat het bedrijf eerlijk is over de klimaatcrisis, stopt met nieuwe boringen en het Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty ondertekent. Zij zeggen dus niet dat EBN van de ene op de andere dag moet stoppen met het boren naar gas, maar wel moet stoppen met het uitbreiden van de gaswinning.

“De wetenschap laat zien dat fossiele brandstoffen in de grond moeten blijven om een leefbare planeet te behouden. EBN blijft echter boren naar gas en negeert daarmee de kennis over klimaatverandering. Dit kortzichtige beleid is gevaarlijk en moet stoppen”, menen Extinction Rebellion en Scientist Rebellion.

Tekst loopt door onder afbeelding

Gemoedelijk

Het protest verliep gemoedelijk. De politie was aanwezig en hield toezicht. Op de omliggende wegen werden automobilisten via borden op de hoogte gebracht van de demonstratie en ook stonden op verschillende plekken verkeersregelaars. In december bleek dat er vanwege de demonstratie korte tijd verkeershinder was. In hoeverre het verkeer zaterdag last heeft van het protest moet nog blijken.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  “EBN dit is debiel, stop nieuw fossiel”
  right
  XR/SR is debiel, hun hersens zijn fossiel en hun wetenschap achterhaald.

 2. Nina

  Het maakt je leven vast een stuk simpeler, als je geen rekening houdt met de realiteit dat niemand kan eten zonder fossiele brandstoffen en er geen plastic is zonder olie?

  Zet toch in op het wereldwijd gezamenlijk bestrijden van bosbranden, want daarmee is veel uitstoot gemoeid en verdwijnt natuur.

 3. Nico

  Ik vraag me nu af, hoeveel van deze protesteren mensen zijn met de auto gekomen?

 4. Niels

  Ha Nina,

  Deze demonstratie gaat over NIEUW fossiel. XR beweert hier niet dat er gestopt moet worden met al het fossiel, ze beweren alleen dat er momenteel geen nieuwe fossiele projecten moeten worden gestart, zoals gasboringen in de Waddenzee. Een eis die gesteund wordt door het Internationaal Energie Agentschap en klimaatwetenschappers van rond de hele wereld: als we de temperatuurstijging onder de 1,5 à 2 graden willen houden om te zorgen dat we niet in een immense klimaatcatastrofe terechtkomen, moeten we volgende hen stoppen met nieuw fossiel.

 5. Toine Goossens

  @Niels,

  Graag een verwijzing naar de klimaatwetenschappers die de eis ‘geen nieuwe fossiel projecten’ onderschrijven.

  Het verspreiden van zo’n bericht zonder verwijzing, is nepnieuws, is een opinie, geen feit.

 6. Hobbes

  Goed dat hier aandacht voor is! Natuurlijk kunnen we niet van de ene op de andere dag stoppen met fossiel, maar nu nieuwe winning starten is waanzin. Dan blijven we afhankelijk en houd je het huidige energiesysteem in stand. O ja, het is flauw om activisten te verwijten dat ze afhankelijk zijn fossiel, er is niet zoiets als hun wetenschap – het is geen mening, en bestrijding van bosbrand is ook belangrijk maar voorkomen is nog beter en terugdringen van fossiel helpt daarbij. Kortom, goeie actie!

 7. bart

  heel goed, prima actie!! Ga zo door XR!

 8. jaap

  neem aan dat ze allemaal zijn opgepakt en een boete hebben gekregen zoals afgesproken door de regering . dit is echt niet toegestaan en dit moet ook per direct hard worden aangepakt ook in het groen-linkse Urecht .

 9. Yoshua

  Het leeft niet echt in Utrecht.
  Liep daar langs van de bloemenmarkt naar Lombok, zoals iedere zaterdag.
  Had gerekend op duizenden mensen.
  Helaas zag ik een klein groepje, voornamelijk boomers.
  Je zou toch denken dat het groter zou zijn, stad met bijna 400.000 inwoners, een hooguit honderd opa en oma’s met kleinkinderen.
  Wanneer ze een beter onderwerp hebben, zou het kunnen dat er meer mensen interesse tonen.
  Op zaterdag demonstreren tegen een bedrijf dat niet eens open is, gaat helemaal nergens over.
  Ook niet dat de meerderheid (boomers) bestaat uit de veroorzakers van deze crisis.
  Toch hoop ik dat de kleinkinderen een leuke middag hebben gehad met de grootouders.

 10. Kaat

  Het was prima fietsweer!

 11. Alain

  @jaap Hoezo een boete? Demonstreren is een grondrecht. Volgens mij hebben ze gewoon een vergunning gekregen?

  Wat auto’s die op de zaterdag een uurtje moeten omrijden, so what? Dat gebeurt ook bij een willekeurig straatfeest.

  Toevallig kwam ik er rond die tijd langs met de fiets, en het kwam het gunstig uit, want het stroomde voor mij een stuk lekkerder door, zonder kruisend verkeer 😀

  Het leek een vrij gemoedelijke bedoening van een afstandje.

 12. Nina

  Ha Niels,

  “De bewolking op aarde neemt af. Enerzijds is dat goed nieuws, want het is een gevolg van de schonere lucht van de laatste twintig jaar. Maar tegelijk heeft het een negatief effect: meer zonlicht bereikt het aardoppervlak, waardoor de aarde nog sneller opwarmt. “Een ongemakkelijke waarheid, maar we moeten het erover hebben. De gevolgen komen op ons af.””

  Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5408227/wolken-klimaat-opwarming-aarde

 13. Ptr

  Iedereen vindt het doel waarvoor hij demonstreert een goed doel.
  Niks mis mee, daartoe bestaat ook het demonstratierecht.
  Iets anders is het telkenmale blokkeren van wegen en zelfs snelwegen, zoals XR doet.
  En dat nog zonder arrestaties en/of vervolging door het OM.
  XR is als uitzondering boven de wet geplaatst, en dat is zorgelijk, het principe van gelijkheid voor de wet is daarmee niet meer dan een papieren letter.

 14. Wim

  Wanneer gaan we de kantoren van XR bezetten

 15. Claire Obscur

  Er staan daar kinderen tussen van nog geen twaalf welke dit soort ideëen met de paplepel krijgen ingegoten aan tafel. Ze hebben zelf geen idee wat een brood kost maar papegaaien wél de hele tijd na wat hun ouders ze inprenten. Vreselijk.

 16. LGT

  Het wordt een heel vervelend volkje, dat ER volkje. Prima dat je bepaalde ideeën hebt, maar het irriteren en belemmeren van je medeburgers is niet goed te praten. Het wordt tijd dat die groep nu eindelijk eens wordt aangepakt en beboet voor het belemmeren van het normale verkeer.

 17. Binnenstadbewoner

  @Alain wat denk jezelf? Dat XR – dat geen echte organistie heeft – een vergunningheeft aangevraag en ook gekregen om op zaterdag (!) een van de drukste verkeerspunten te blokkeren?

 18. JdV

  @alain: dus u bent van mening dat als Erwin Wagensveld een demonstratie op het Moskeeplein wil organiseren dit gewoon toegestaan is en moet worden gefaciliteerd door de gemeente in het kader van het demonstratierecht? Ik denk ik check het even.

 19. Alain

  @binnenstadbewoner, een demonstratie melden doe je hier: https://pki.utrecht.nl/Loket/product/0e5778875458a5c792f7f39c00d28311

  Gezien dat er (al iig. een uur voordat de demo begon) verkeersregelaars waren en wat hekken, was de gemeente volop op de hoogte.

  Hoezo trouwens een uitroepteken bij zaterdag? In het weekend zijn er een stuk minder auto’s op de Daalsesingel dan doordeweeks, denk ik zo. Volgens mij was het tussen 12-2.

  Het is ook niet zo dat de Daalsesingel een snelweg is, dus ik vind de reacties wat overdreven. Laat ze daar lekker staan, hun punt maken en dan naar huis. Fietsers en voetgangers konden er gewoon langs, OV had kort een alternatieve route en voor nooddiensten was de weg ook gewoon vrij.

  Zoals gezegd, van het gemiddelde straatfeest merk je meer (of je hebt een heel saaie straat, dat kan)

  @jdv Wagensveld heeft toch ook rechten. Die kan ook diezelfde pagina gebruiken. Moskeeplein zou ik een veiligheidsanalyse voor maken. Hangt ook af wat ‘ie van plan is, maar ik ben geen specialist.
  Het voordeel van zijn club wel is dat het maar een handjevol losers is, dus veel ruimte hebben ze niet nodig. (Vaak komt ‘ie niet eens op dagen bij zijn eigen demo’s, hahaha!)

 20. Rob

  @koelhoofd: ben je hier je eigen wetenschap aan het verzinnen? De consensus over broeikasgassen in de wetenschap is overweldigend.
  @nina: ga je je eerst inlezen over dit onderwerp? Veel bosbranden ontstaan door de Klimaatcrisis, en de droogteperiodes die daaruit voorkomen. Voor voedselproduktie zijn fossiele brandstoffen niet nodig en er zijn al veel plasticsoorten die niet van fossiele stoffen worden gemaakt.
  @Nico: ik verzeker je dat klimaatactivisten over het algemeen met het ov naar acties gaan. Of met de fiets.
  @Toine Goossens: De wetenschappelijke consensus over CO2 en de noodzaak van het stoppen met nieuwe fossiele projecten is overweldigend. Daarmee bedoel ik feiten en geen meningen. Als je dan naar bronvermelding gaat vragen bij een online reactie, dan ben je een beetje raar. Ik zou zeggen, zoek dat maar lekker zelf op.
  @Alain: voor een grondrecht heb je geen vergunning nodig.
  @LGT: dat klopt! Mensen die de vinger op de zere plek leggen worden áltijd irritant gevonden. Soms vervolgend autoriteiten zulke mensen. Ze verbannen ze, sluiten ze op en doden ze ze zelfs. Zie Navalny, Mandela, Bonhoeffer, Van Hall. De samenleving heeft zulke mensen hard nodig.

 21. W

  @jdv: je geeft wederom blijk geen kaas te hebben gegeten van wetgeving, zoals de wom.
  Of je zit gewoon lekker te trollen, dat kan natuurlijk ook. Gewoon omdat het kan.

 22. Nina

  @ Rob

  Dat is dan sowieso geen reden om bosbranden wekenlang te laten voortwoekeren. Het is gewoon een kwestie van praktisch nadenken.

  De branden dus blussen NAAST het verbeteren van andere zaken die bosbranden tegengaan.

  Als je een lekkage aan de wasmachine hebt, ga je toch ook niet alleen bij de fabrikant proberen om de productiefout te voorkomen. Dan zet je de wasmachine uit en ga je dweilen.

  Nu ja, om de opwarming van de aarde tegen te gaan, is het beter dat er vervuiling in de lucht is. Lees de link in mijn vorige post.

 23. Geenstijl@Utrecht.

  Wat wordt je toch verschrikkelijk moe,van dit soort wannabee klimaatdrammers,hoe goed bedoeld ook.

 24. Toine Goossens

  @Rob, Ik vraag aan Niels om een verwijzing naar de mening van klimaatwetenschappers. Die heb ik niet gekregen.
  Uw reactie is niet ter zake doende. De klimaatwetenschappers werken niet aan de oplossingen. Techneuten doen dat, bedrijven doen dat en burgers doen dat. Nederland doet het heel goed en loopt wereldwijd voorop.
  Alleen de Alpha en gamma opgeleide Nederlanders, u ook?, negeren de resultaten die geboekt worden. Dat is het negeren van de werkelijkheid én dus het verspreiden van leugens.

  Hebt u ervaring met systeem- en cultuurverandering @Rob? Hoe lang zullen de Publieke omroepen nodig hebben om vrouwen, minderheden, en jongeren met respect te behandelen? Wat daar naar boven is gekomen is in het bedrijfsleven allang getackeld.

  De TU Delft belazert organisatiebreed financiers en subsidiegevers. Een bedrijf dat zo handelt zou allang uitgekotst zijn.
  Alleen daar besteden mensen zoals u geen aandacht aan. Dus accepteert u dat.

  De Nederlandse kiezer accepteert dat niet meer. Laat dat een les zijn.

 25. Vak J

  Tweehonderd yuppen,kinderen en oude grijze mannetjes kunnen dus op een drukke zaterdagmiddag wederom een verkeerschaos creeeren van dit College en Burgervrouw.

  Demonstreren oke….maar dan op een aangewezen plek zoals onze oude burgemeester van Zaanen altijd deed ( inderdaad JdV, Pegida kreeg bvb een plek toegewezen)Je moet gewoon geen overlast maken voor burgers die naar de stad, huis, winkels of sportclubs moeten.

  Het is ook mij een raadsel dat dit steeds word getolereerd, de Gemeente zit er toch voor de burgers van Utrecht, en niet voor 200 klimaatwappies?

 26. cas

  @ Rob, voor dat grondrecht zijn er wel degelijk regels en ook beperkingen. Er is geen recht wat iemand zich kan toe-eigenen om zich wetteloos te pretenderen, niemand kan dat. Helaas is dat bij XR nog niet helemaal bekend of zijn ze te snobistisch om zich aan regels te willen houden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).