Opnieuw daalt het aantal autobranden in Utrecht Opnieuw daalt het aantal autobranden in Utrecht

Opnieuw daalt het aantal autobranden in Utrecht

Opnieuw daalt het aantal autobranden in Utrecht
Onderzoek bij een autobrand. Archieffoto
Het aantal autobranden in Utrecht is in 2021 opnieuw afgenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. De brandweer moest vorig jaar 88 keer uitrukken voor de melding ‘voertuigbrand’. In 2020 was dat 118 en in 2019 zelfs nog 153 keer. Dat blijkt uit cijfers volgens Alarmeringen.nl, een website voor 112-meldingen.

Het aantal autobranden in Utrecht is in 2021 opnieuw afgenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. De brandweer moest vorig jaar 88 keer uitrukken voor de melding ‘voertuigbrand’. In 2020 was dat 118 en in 2019 zelfs nog 153 keer. Dat blijkt uit cijfers volgens Alarmeringen.nl, een website voor 112-meldingen.

Utrecht staat met 88 autobranden op de zesde plek van Nederland. Op nummer één staat Amsterdam met 259 voertuigbranden in het afgelopen jaar. Den Haag (253), Rotterdam(196), Eindhoven (108) en Arnhem (92) zijn de andere steden die Utrecht voorgaan op de lijst.

Het is voor het eerst sinds 2013 dat er in Utrecht minder dan 100 auto’s in vlammen op zijn gegaan. Vooral in 2018 nam het aantal autobranden explosief toe. Sindsdien is het aantal meldingen alleen maar afgenomen.

Provincie

In de provincie Utrecht nam het aantal auto’s in lichterlaaie afgelopen jaar af ten opzichte van 2020. Waar de brandweer in 2020 nog 380 keer werd opgeroepen, was dat in 2021 gedaald naar 346 keer. Ook hier staat de provincie Utrecht op de zesde plek met de meeste autobranden.

In heel Nederland werd er in het laatste jaar iets meer dan 4.750 keer alarm geslagen voor een autobrand, een daling van meer dan 13 procent. In 2020 waren dit er nog zo’n 5.500.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Wim Vreeswijk

  Zelfs bij de pyromanen daalt de koopkracht want zij bezuinigen op lucifers en benzine

 2. Lombokker

  Fijn dat het minder wordt, maar dit betekend nog steeds dat er 88 mensen met een hoop ellende zitten. En dat de verzekeringspremies voor iedereen omhoog gaan; behalve als je alleen WA bent verzekerd, maar dan krijg je de schade niet eens vergoed!
  En dan hebben we het nog niet eens over de onrust die zoiets in een buurt veroorzaakt, want ik kan me goed voorstellen dat je niet lekker meer slaapt als zoiets een paar keer in jouw straat gebeurd.
  De daders (en hun ouders) mogen wat mij betreft hard worden aangepakt, met name door ook de schade op hen te verhalen.

 3. cas

  Heeft dat anti autobeleid toch nog een positief puntje.

 4. Anne Marie ten Berge

  Hang achter zoveel mogelijk voordeuren een brandblus apparaat of een brandslang.

 5. G.H.

  @Lombokker: als het aantal branden daalt gaat de risicopremie voor dat risico omlaag, en gaan de verzekeringspremies (vwb dat risico) ook niet omhoog.

 6. Massegast

  @Lombokker — Daders en ouders hard aanpakken? Ik denk dat in de afgelopen jaren geen enkele dader met een vette rekening voor de schade geconfronteerd is. Wie spreekt mij tegen?

 7. Koel Hoofd

  Met regen en kou waren er nog minder auto’s uitgefikt.

 8. Kaat

  @G.H. klopt maar door de autobranden is de premie altijd nog te hoog.

  Neemt niet weg dat dit nog steeds een achterlijk hoog aantal is.

 9. Pee

  Er word nooit over schadevergoeding gepraat als er iemand is opgepakt.
  De straf , paar uurtjes schoffelen , word wel gezegd.

  @G.H.
  Die premie voor dat risico gaat echt niet omlaag.
  En de premie gaat op een gegeven moment echt wel omhoog.

 10. Meester Feester

  @Pee: hoe kom je nou bij dat soort onzin? Er wordt heel veel gepraat over schadevergoeding bij het veroorzaken van schade door een autobrand. Of een kansloze tiener wordt gepakt en of die, of z’n ouders, 30.000 euro klaar heeft liggen om af te tikken is een andere vraag, maar er wordt zonder meer over gepraat.

  Je bent te lui om het zelf op te zoeken, dus hierbij: alle rechtszaken die over autobranden en schadevergoeding gaan via de link hieronder.
  https://uitspraken.rechtspraak.nl/#zoekverfijn/zt%5B0%5D%5Bzt%5D=autobrand+schadevergoeding&zt%5B0%5D%5Bfi%5D=AlleVelden&zt%5B0%5D%5Bft%5D=Alle+velden&idx=2&so=Relevance&ps%5B%5D=ps1

 11. G.H.

  @Pee: ik zal de actuarieel rekenaar alhier doorgeven dat ze het volgens u verkeerd heeft gedaan.

 12. Speak Up

  @ Pee

  Heb je ook feiten voor je stellige uitspraakjes? Of roeptoeter je maar weer eens wat vanuit de onderbuik.

 13. Lombokker

  @Meester Feester
  Als die ‘kansloze’ tiener waar u het over heeft in het bezit blijkt te zijn van dure merkkleding en gadgets, dan mag dat wat mij betreft meteen in beslag worden genomen. De opbrengsten uit verkoop ervan kunnen dan ten goede komen aan een schadeloosstelling van de gedupeerden (of hun verzekeraar).

 14. Realist

  @Meester Feester. Een deel van de schade moet vergoed worden maar dat is een schijntje tov het totale bedrag. De verzekering betaalt het grootste bedrag uit.

 15. Meester Feester

  @Realist: dat zal best wezen en dat is mooi voor de eigenaar om snel schadeloos te worden gesteld, maar als er een verdachte is kan de verzekering wel degelijk achter het geld aan. Wat Pee zegt slaat nergens op.

  @Lombokker: tja, zou ik ook prima vinden. Ik zie de politie bij bureau Paardenveld al rond hun kleedje zitten met koningsdag 😉

 16. Massegast

  @Meester Feester — Wel goed dat zo’n verzekeraar de dader en de ouders wel stript! Dat zal achter diverse huisuitzettingen natuurlijk de reden zijn..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).