Opnieuw kans om een stukje Domtoren in huis te halen: bijzondere dakleien te koop Opnieuw kans om een stukje Domtoren in huis te halen: bijzondere dakleien te koop

Opnieuw kans om een stukje Domtoren in huis te halen: bijzondere dakleien te koop

Opnieuw kans om een stukje Domtoren in huis te halen: bijzondere dakleien te koop
Een van de dakleien afkomstig van de torenspits.
De restauratie van de Domtoren zorgt voor heel wat restmateriaal, dat afgelopen tijd al gebruikt is om verschillende bijzondere producten van te maken. Utrechters hebben nu een nieuwe kans om een stukje Domtoren in huis te halen. Vanaf dinsdag is namelijk een serie bijzondere dakpannen van de Domtoren te koop.

De restauratie van de Domtoren zorgt voor heel wat restmateriaal, dat afgelopen tijd al gebruikt is om verschillende bijzondere producten van te maken. Utrechters hebben nu een nieuwe kans om een stukje Domtoren in huis te halen. Vanaf dinsdag is namelijk een serie bijzondere dakpannen van de Domtoren te koop.

Ze doorstonden decennialang weer en wind, maar waren aan vernieuwing toe. Van januari tot en met maart heeft een team leidekkers honderden dakleien van 20 bij 35 centimeter stuk voor stuk vervangen door nieuwe dakpannen. De oude dakleien werden tijdens restauraties in de vorige eeuw op de torenspits gelegd en krijgen nu dus een nieuw leven als souvenir.

Tekst loopt door onder de foto

Een deel van de dakleien is in oorspronkelijke staat, maar er zijn ook een aantal bewerkte dakpannen te koop. De Utrechtse maker Joost Gijzel heeft ervoor gezorgd dat een aantal dakleien beschreven zijn met songteksten, strofen en citaten van Claudia de Breij, Arthur Japin en Ingmar Heytze. De dakleien zijn met de hand beschreven door illustrator Susan Kersten.

Tekst loopt door onder de foto

De dakleien zijn te koop in de Winkel van Utrecht op het Domplein en online. Ze kosten tussen de 20 en 55 euro per stuk. Een deel van de opbrengst gaat naar het terugbrengen van lichtkunstwerk ‘In Lumine Tuo’ in de Domtoren.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. FH

  Grgr, mishandeling van antiek. Gedicht had er ook op een kaartje bij gekund. Ben ik de enige die nu ineens geen interesse heeft?

 2. M.A de Rijk

  Jammer dat ze al beschilderd zijn had ook leuk geweest om er zelf wat op te kunnen zetten.
  Misschien een idee voor later.
  Succes.

 3. J

  Eens met FH. Voor veel mensen vast een mooi aandenken, maar ik vind het tenenkrommende kitsch met die gedichten erop. Kan zo in het schap met ‘Live, love, laugh’- en ‘In dit huis…’-prullaria bij de Blokker.

 4. Hetty

  FH, U kunt nog steeds een maagdelijk stuk antieke Domtorenspits in Uw bezit krijgen, want een gedeelte is niet beschreven. Wees er snel bij, want anders zijn de onbeschreven exemplaren allemaal op…
  En als U een pechvogel bent, en er alleen nog beschreven exemplaren over zijn, kunt U ze nog altijd omdraaien…

 5. Katja

  @FH, mee eens. Kunnen we niet gewoon iets verloten ? Als er iets aan veranderd is, hoeft het voor mij al niet meer…

 6. Sanne

  Leuk als kaasplankje

 7. Pragmatist

  Een stukje van de Dom heb ik geen behoefte aan.
  En als een BN’er het onderkwakt, dan hoeft het helemaal niet.

 8. JdV

  Leuk, direct 1 besteld. Uiteraard wel onbeschreven.

 9. Teringjantje

  Ik denk dat je eerder 55 euro voor een onbeschreven en 20 euro voor een beschreven exemplaar kunt vragen dan andersom. Ik heb in ieder geval gelijk een onbeschreven exemplaar besteld.

 10. I. Leijen

  Als ik op jouw dak mag,
  Mag jij op dat van mij,
  Ik heb er veel gedichten,
  Ook één van Claudia de Breij

  Ingmar Leijen

 11. Koel Hoofd

  Hoog Xenos-gehalte.

 12. WvR

  Ook eentje gekocht.

  @FH:
  Je bent de enige die meer interesse had om op DUIC te klagen alvorens te kijken wat er te koop is.

  Goed nieuws:
  Ze zijn nog steeds te koop.
  Blanco.
  Kun je er één van je eigen diepe en indrukwekkende gedachten in laten graveren als je dat wilt.

 13. Willem

  Nouja, leuk dat er in ieder geval nu ook stukken dom te koop zijn die jan met de pet kan betalen.

 14. FH

  Beste @WvR, Beetje ja, beetje nee. Ik heb nu zelf wel gave voor nazaten (gaat evt nog met eigen infokaartje), maar sowieso. Het gaat niet alleen om ‘eigen buit’. Net als tips elders om grootvaders (stijl) kastje met krijtverf te schilderen. Hoeveel hebben er later spijt. We gaan toch ook niet de Dom tgv U900 kleurig schilderen. Zeg het maar.

 15. WvR

  @FH:
  “…We gaan toch ook niet de Dom tgv U900 kleurig schilderen….”
  Shhhhhhhhhhhh! Straks horen ze het nog!
  Niemand op ideeën brengen graag 😉

 16. Pee

  Zoals het klokje thuis tikt , valt hij niet ver van de boom.

 17. JdV

  Vandaag opgehaald. Met certificaat. En nog best wel groot ook. Leuk om op bescheiden wijze hiermee bij te kunnen dragen aan het herstel van de trots van Utrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).