Tourstart zorgt voor extra tekort van 184.000 euro bij gemeente | De Utrechtse Internet Courant Tourstart zorgt voor extra tekort van 184.000 euro bij gemeente | De Utrechtse Internet Courant

Tourstart zorgt voor extra tekort van 184.000 euro bij gemeente

Tourstart zorgt voor extra tekort van 184.000 euro bij gemeente
In 2015 startte de Tour de France in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
De gemeente heeft vandaag bekend gemaakt dat het organiseren van de Grand Départ in Utrecht 184.00 euro extra gaat kosten. Vorig jaar constateerde de gemeente ook al een tekort van 4 ton.  

De gemeente heeft vandaag bekend gemaakt dat het organiseren van de Grand Départ in Utrecht 184.00 euro extra gaat kosten. Vorig jaar constateerde de gemeente ook al een tekort van 4 ton.  

Bij het opstellen van de definitieve eindafrekening in 2016 is de gemeente nog een aantal onvoorziene kosten tegengekomen. Stichting Utrecht 2015 is inmiddels overgenomen door de gemeente Utrecht, maar had nog een tekort openstaan van 32.000 euro. Daarom moet de gemeente nu opdraaien voor die kosten.

Ook is gebleken dat een groot deel van de gereserveerde hotelkamers niet is afgenomen door de grote Frans sportorganisatie A.S.O., daardoor is de bijdrage van hotels 45.000 euro lager uitgevallen. Daarnaast is er een bedrag van 65.000 euro te veel verwerkt aan private bijdragen omdat er in twee administratieve systemen gewerkt moest worden. Bovendien zijn de kosten voor verzekeringen, de website en het verwijderen van fietsen hoger uitgevallen dan geschat, namelijk op 42.000 euro. Dit komt samen neer op een extra tekort van 184.000 euro.

De gemeente hoopt openstaande bedragen nog te zullen ontvangen en het tekort daarmee te kunnen beperken. Toch is niet zeker of dit gaat lukken, daarom gaat de gemeente bij de eindafrekening uit van deze tekorten.

De gemeente zegt ondanks het negatieve financiële resultaat terug te kijken op ‘een zeer geslaagd, nationaal en internationaal hoog gewaardeerd en onderscheidend evenement.’ Ze zullen de lessen die ze uit deze afwikkeling trekken meenemen naar toekomstige evenementen, zoals de Ronde van Spanje die ze in 2020 beogen te organiseren in Utrecht.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Vingervlug

  Komen miljoenen toeristen extra naar Utrecht
  Geen probleem dus

 2. Tante pietsje

  Slechts een kleine maar geweldige investering in de stad en haar bevolking, want zij profiteerden hier toch wel het meest van! Leve de tour! Op naar de ronde van Spanje! Viva Utrecht !

 3. Sjaak

  @Vingervlug: huh? Deze kosten moeten we met z’n allen dragen en gaan ten koste van andere uitgaven die de gemeente had kunnen doen, zoals geld voor verkeersveiligheid of thuiszorg. Dat is gemeenschapsgeld.
  Van die extra toeristen worden slechts enkele horeca-ondernemers in de stad financieel beter.
  Dus hoe het een het ander op zou heffen is mij een raadsel. Misschien dat je een toelichting kunt posten.

 4. Ricard

  @Sjaak, je kan het natuurlijk zien als investering in de PR van de stad. Dat geld zal je niet 1,2,3 terug krijgen.

 5. waldorff

  @Sjaak: ik ging er vanuit dat die reactie cynisch was….toch???

 6. herman

  Goed besteed geld, velen hebben van de Tour genoten.

  Aan cultuur wordt veel meer geld uitgegeven en de overschrijdingen bij bijvoorbeeld Tivoli Vredenburg zijn enorm vele hoger en daar genieten slechts een kleun aantal Cultuurpauzen en hun aanhang van.

 7. Oog in Aller

  Volgens mij in totaal zes ton dus. Dat is omgerekend ongeveer twee euro per inwoner. Daarvoor was het een week lang één groot feest in de stad en is ertot ver over de grens reclame gemaakt voor toerisme in Utrecht. Jammer van t geld, maar het lijkt mij toch een koopje.

 8. Henk

  @ Sjaak: het is inderdaad gemeenschapsgeld. Dat kan op vele manieren besteed worden. Door iedereen ingebracht, dus iedereen heeft ook recht van spreken hoe het te besteden.

  Ikzelf vind de tourstart geweldig en ben blij dat die er kwam.

  Voor mij hoeft de gemeente utrecht niet zoveel geld uit te geven aan sociale zaken en financiele ondersteuning van burgers. Dat moet mensen gewoon zelf goed regelen, en niet altijd op de overheid leunen.

 9. saskia

  Volgens mij is het gemeenschapsgeld. Niet iedereen zit te wachten op dit soort evenementen. Vooral de horeca profiteert hiervan, ik als bewoner niet. Dus geen Vuelta binnenhalen, wedden dat de kosten nog veel meer overschreden worden. En zitten we te wachten op al die toeristen, kijk naar Amsterdam, daar moet Utrecht helemaal niet heen willen! @utrechtmarketing! #tegengeluid

 10. Piet

  Oh had ik toen in die week maar een biertje gedronken dan had ik als inwoner nu die 2euro extra kunnen betalen. Want dit is natuurlijk wel een enorme kater zo(of had ik echt een biertje minder moeten drinken toen).
  Geweldig festijn en ik denk dat de stad er nu nog veel aan heeft en in de toekomst aan zal hebben. #opnaardevuelta

 11. Kuch

  @ Henk, zullen we dan ook niet het tichvoudige aan bedrijfssubsidies, aan belastingvoordelen voor bedrijven en belastingvoordelen voor alleen de allerrijksten uitgeven?

  Dit soort evenementen komen financieel alleen aan enkelen ten goede, nog niet eens alle ondernemers namelijk en maar een bepaald deel van de bevolking heeft er plezier van. Als die bepaalde ondernemers er zoveel voordeel van hebben, dan kunnen ze toch ook veel meer lappen dan ze nu gedaan hebben om het mogelijk te maken, ipv van teren op gemeenschapsgeld dat ook naar zorgtaken had gekund? Zorgtaken die gemeentes nu zelf moeten uitvoeren. Zo soepel loopt dat namelijk niet bij de gemeente, de gemeente is veel te zuinig en had meer kunnen en moeten uitgeven, getuige de rechtszaken die lopen. Het gevolg is dat oudjes en zwakkeren nu bijv. maar 1x in de week onder de douche gaan bijvoorbeeld en dat sommige zorgondernemers nog steeds zitten te wachten op uitbetaling. Ook komt er misschien nog maar een uurtje in de week hulp in de huishouding, die zeker voor eenzame mensen een sociale functie had. En dat omdat de gemeente Utrecht zijn geld liever in prestige-evenementen steekt en in prestige bouwwerken steekt. Het gevolg is bijna altijd dat alles uiteindelijk duurder is dan geraamd en het lange termijn effect er niet of zelden is. Ook is er enom bezuinigd op de amateursport en amateur kunst om de Tourstart mogelijk te maken. Juist bedoeld om mensen actief onderdeel van de samenleving te laten zijn.

  Maar dit alles is maar een keuze natuurlijk. Ook dit mogen GL en de SP zich als onderdeel van het college zwaar aanrekenen. Bij D’66 is het inmiddels wel duidelijk dat het zogenaamde sociale gezicht vooral marketing is en van de VVD verwachten we al helemaal niks. Die komen alleen in actie als ze zieltjes nodig hebben en als ze het volk kunnen naaien tov ondernemers en de allerrijksten. Die moeten er natuurlik vooral weer nog beter van worden, geholpen door hun grote steun en toeverlaat de VVD, want je moet toch ieder jaar zoveel % meer graaien op kosten van de belastingbetaler.

  Barend kom er maar in. Als je weer begint over aliassen, dan wil ik ook je volledige voornamen, achternaam en adres hebben. Gewoon, omdat ik het kan vragen.

  De enige echte kuch. Niet Jansen of weet ik wie. 😛

 12. Utrecht Internationaal

  peanuts, vergeleken met de promo waarden en stijging tourisme .

 13. Jaja

  Van het toerisme profiteert de gewone bevolking nauwelijks, zoals al menig onderzoek heeft aangetoond. Enkele bedrijfjes profiteren er slechts van. Landen die op toerisme draaien hebben zeer kwetsbare economieën. Vraag in Amsterdam maar eens naar de zegeningen van dat zogenaamde toerisme.

  En als de lokale economie zo goed gedraaid heeft door die tourstart, zoveel winstgroei heeft gehad, Terwijl fe kosten toch ook wel met name door de burger gedragem zijn, dan kunnen zij toch ook wel die tekorten dekken? Anders betaald de burger dubbel. Ik merk trouwens helemaal niks in mijn leven van de zgn positieve gevolgen van een tourstart.

 14. G.H.

  @Oog in Aller 25/1/2017 – 12:22
  Helemaal mee eens!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).