Opnieuw vertraging bij nieuwbouw Utrecht Science Park; pand RIVM zou in 2018 klaar zijn, nu mogelijk 2025 Opnieuw vertraging bij nieuwbouw Utrecht Science Park; pand RIVM zou in 2018 klaar zijn, nu mogelijk 2025

Opnieuw vertraging bij nieuwbouw Utrecht Science Park; pand RIVM zou in 2018 klaar zijn, nu mogelijk 2025

Opnieuw vertraging bij nieuwbouw Utrecht Science Park; pand RIVM zou in 2018 klaar zijn, nu mogelijk 2025
Bron: Het Utrechts Archief
De nieuwbouw van het RIVM en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op het Utrecht Science Park loopt weer vertraging op. Het is niet de eerste keer dat de oplevering uitgesteld wordt. Het gebouw zou in 2018 klaar zijn, maar nu verwacht men dat het niet eerder dan 2025 opgeleverd wordt.

De nieuwbouw van het RIVM en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op het Utrecht Science Park loopt weer vertraging op. Het is niet de eerste keer dat de oplevering uitgesteld wordt. Het gebouw zou in 2018 klaar zijn, maar nu verwacht men dat het niet eerder dan 2025 opgeleverd wordt.

Het zit niet mee met de nieuwbouw. Waren er eerst problemen met trillingen veroorzaakt door (toekomstig) verkeer, toen kwam corona en waren er nog meer hobbels die overwonnen moesten worden.

Recent heeft minister Ernst Kuipers bekend gemaakt dat er weer sprake is van vertraging. Nu blijkt dat het gebouw in ieder geval niet eerder dan in 2025 klaar is. Ondertussen lopen er ook nog geschillenprocedures tussen de staat en het bedrijf dat het pand bouwt.

Als het gebouw af is telt het achttien verdiepingen en daarmee wordt het bijna tachtig meter hoog. Het krijgt een oppervlakte van ongeveer 80.000 vierkante meter, waarvan bijna een kwart gebruikt wordt voor laboratoria, en huisvest straks 2.200 medewerkers.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Herman

  In het artikel staat niet vermeld wat de reden voor het uitstel is?

 2. G.H.

  De bouw is begonnen in 2012.
  Dertien jaar tijd om 1 enkel gebouw neer te zetten. Zelfs de herbouw van een Duitse Autobahnbrücke is nog sneller klaar…

 3. rvd

  Doet me denken aan die snelweg in Belgie naar het zuiden vanuit luik….

 4. Eric Machiels

  En hoeveel miljard duurder?

 5. Moniek

  En wat te denken van het nieuwe vliegveld van Berlijn, G.H.?

 6. Lombokker

  Alle overheidsorganisaties, dus ook het RIVM, zijn verplicht om hun huisvesting via het Rijksvastgoedbedrijf (vh. Rijksgebouwendienst) te laten verlopen. Het idee is dat het RVB dat efficiënter zou kunnen doen dan al die aparte organisaties. Zolang het om ‘gewone’ kantoorgebouwen gaat is dat wellicht het geval, maar als het om zaken als laboratoria gaat wordt het een heel ander verhaal, omdat daar specifieke kennis voor nodig is die bij het RVB ontbreekt.
  Dat het Rijksvastgoedbedrijf daartoe niet in staat is hebben ze 10 jaar geleden al laten zien bij de bouw van het Spronck laboratorium (BSL-4 lab); dat is een complete aanfluiting geworden die de belastingbetaler vele miljoenen heeft gekost. Wat overigens vakkundig onder de pet is gehouden (behoudens een vaag rapport door Berenschot waar pers noch politiek op zijn aangeslagen).
  https://www.staten-generaal.nl/9370000/1/j4nvgs5kjg27kof_j9vvkfvj6b325az/vjprmrp8yiy6
  Dat het Rijksvastgoedbedrijf er wederom een puinhoop van zou maken was dan ook te verwachten en werd ook voorspeld. Toen binnen het RIVM in 2012 bekend werd gemaakt dat de nieuwbouw in 2018 zou worden opgeleverd, ging het gros van de werknemers er al van uit dat er niet vóór 2021 verhuisd zou worden. Zij hebben meer dan gelijk gekregen.

 7. Realist

  Er is toch niemand verantwoordelijk dus ze kunnen maar wat aan prutsen. De burger betaalt toch wel.

 8. Utrechter2

  @Lombokker: vroeger was maatschappijkritiek vanzelfsprekend. Nu niet. Een aantal verklaringen wellicht, los van het RIVM welteverstaan:

  1) de overheid is van socialistisch, meer liberaal georiënteerd geworden: de grote landelijke ochtendbladen van hardwerkend en ondernemend Nederland hebben nu veel minder belang om bij belasting betalend Nederland overheidsverspilling in het daglicht te brengen aangezien de overheid nu hun partner is geworden in plaats van opponent.
  2) de journalistiek is door de opkomst van het internet en de afname van het aantal betalende abonnees meer brood-journalistiek geworden. Minder capaciteit voor fact-finding en fact-checking en dan druk ik me heel mild uit.
  3) links was vroeger in een emancipatiestrijd tegen de heersende macht van confessioneel rechts. Maatschappijkritiek vanuit hun media was toen de hoge en breed gehanteerde norm. Maar het links van vroeger dat ooit begon als protestpartij is nu meer gesetteld dan ooit . Zowel binnen de overheid als in het bedrijfsleven. Ik zeg niet dat het 1 op 1 is, maar op je ideologische familie heb je geen kritiek.

 9. Koel Hoofd

  Ambtenaren en zakendoen, dat is nou een gruwelijk afschuwelijk huwelijk, het gevolg van een ‘moetje’ vanwege onverwacht en ongewenste zwangerschap na een ‘licht uit momentje’ bij de politiek.

  @Realist
  Er is wel degelijk iemand verantwoordelijk, we noemen ze ministers, Paar treedjes lager in de hierarchie heten ze wethouders. Maar onder Rutte hebben die ministers heel rap geleerd dat zelf opstappen veel beter op het CV staat dan bestuurlijk falen toegeven. Echter, dat laatste kabinet nam daarvoor niet eens meer de moeite, die deden slechts het standaard kowtow mea culpa showtje, verwisselde van verantwoordelijk stoeltje, en stelde speciaal geselecteerde wegwerpministers aan op voor hun falen op te draaien.
  En daarnaast. Ik meen dat onder Kok de paarsekrokodil II/Balkenellende I (?) al vakdeskundige ambtenaren al uit de gelederen worden gewied zodat de top al banencarrousel berijdend comfortabel het pensioen kan bereiken op koste en ten koste van de samenleving. Of ze dat nou leuk vinden of niet.

  Vanuit de grond van mijn hart, pluchekleven zou verboden moeten worden en vakdeskundige ambtenaren weer de norm. Dit kost ons allen veel te veel geld.

 10. Realist

  @Koel Hoofd. Voor een bouwprojectje als dit neemt geen enkele minister verantwoordelijkheid. Ministers nemen nooit verantwoordelijkheid net als het hele ambtelijke apparaat dat niet doet. Ook al zet je vakspecialisten in, zolang er geen eigenaarschap is rommelt de overheid maar wat aan, met alle gevolgen van dien. Dat is juist de crux.

 11. Koel Hoofd

  @Realist
  Dit is het RIVM gebouw, en we weten intussen ook allemaal dat van Dissel de favoriete corona knuffelambtenaar van het kabinet is. Ernst Kuipers heeft corona in de portefuille en sorteert al voor op een nieuwe corona golf. De overheid heeft die labfaciliteiten nodig. En zo is de cirkel weer rond.
  Of hij verantwoordelijkheid neemt?
  Hij is geen politiek dier maar door de politiek gekaapt, kan alle kanten op gaan omdat hij zorgverlener is en geen politieke haai.

 12. Lombokker

  @Koel Hoofd
  Dit project valt niet onder van Dissel, maar onder zijn baas, de directeur generaal van het RIVM. Het is ook al opgestart lang voor van Dissel’s aantreden. En tegen de tijd dat het af is hebben er een stuk of 5 DG’s mee te maken gehad, dus die kunnen allemaal naar elkaar wijzen als iemand wil weten waarom het is misgegaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).