Op Twitter verscheen vrijdagmiddag een bijzondere oproep aan Utrechters om geen afval in de textielbak te gooien. “Hoe kunnen we textiel een circulaire bestemming geven als we zulke rotzooi met elkaar verzamelen?”, schrijft Jolande Uringa van het Leger des Heils.
Bij de tweet staat een foto van een vrachtwagen vol met textiel waarvan de inhoud duidelijk vervuild is. Dat gebeurt vaak in deze stad, vertelt Jolande Uringa, oud-raadslid van de ChristenUnie en momenteel werkzaam bij het Leger des Heils.
Stadgenoten van Utrecht, dit textiel hebt u verzameld voor het Leger des Heils. Had u al geluncht? Hoe kunnen we textiel een circulaire bestemming geven als we zulke rotzooi met elkaar verzamelen? Vergeet niet de handmatige verwerking door onze Uw-ers! pic.twitter.com/7bIgmiAEDy
— Jolande Uringa (@JolandeUringa) January 11, 2019
“In Utrecht is het schering en inslag. De chauffeur zei het net nog”, aldus Uringa. “Jaren geleden stond de textielinzameling in Utrecht ook al slecht bekend. Andere inzamelaars vroegen ons of wij ‘dat spul uit Utrecht’ wel wilden hebben. Het was namelijk altijd zo vies.”
Zo zit er huisvuil tussen het textiel, maar ook slachtafval. “Mensen vergeten dat er maar een beetje afval tussen hoeft te zitten om een hele lading te infecteren.”
(Bericht gaat verder onder de foto.)
In een lading zoals op de foto wordt nog gezocht naar textiel die er goed uit ziet. Dat sorteren wordt gedaan door UW’ers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vies materiaal moet allemaal naar de vuilverbranding. “Wij betalen per kilo, dus voor ons is het ook een enorme kostenpost.”
Utrechts probleem
Het is Uringa niet helemaal duidelijk waarom het juist in Utrecht zo’n groot probleem is, maar het lijkt te maken te hebben met de soort container. “In Rotterdam en Den Haag kennen ze dit probleem niet en hebben ze vrijwel alleen bovengrondse containers waarbij het niet te missen is dat het textielcontainers van het Leger des Heils zijn.”
In Utrecht zijn er veel ondergrondse containers die in milieustraatjes staan en wellicht aan de buitenkant slechter herkenbaar zijn als textielcontainer, denkt Uringa. “Maar misschien heeft het ook wel met het pasjessysteem te maken. Als je je pasje niet bij je hebt, of als de container vol zit, is het wel makkelijk om je vuil in de textielcontainer te doen, die ook zo’n makkelijke draaideur heeft.”
Checken
Al met al hoopt Uringa dat Utrechters door deze beelden worden wakker geschud. “Ik schaam me een beetje voor wat er in mijn eigen stad gebeurt, met name omdat Utrecht op heel veel andere fronten qua duurzaamheid vooruit loopt.”
Ze roept iedereen dan ook op om het altijd goed te checken in welke container je je afval doet. “Voor alle mensen die het bewust verkeerd doen, heb ik geen goed woord over. Het is niet één zak afval namelijk. Je infecteert heel veel kleding die met liefde en goede bedoelingen aan het Leger des Heils is gedoneerd.”
2 Reacties
ReagerenIk zou wel eens willen weten in welke wijken dat gebeurt (3 gokjes: Overvecht, Kanaleneiland, Lombok en misschien nog wat in Hoograven). Daarbij vrees ik dat deze boodschap niet terechtkomt bij de aso’s die dit op hun geweten hebben. Als ze de oproep al meekrijgen, zijn ze moreel vermoedelijk zo onderontwikkeld dat het ze geen r**t zal interesseren.
Lekker geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor de wereld om je heen, maar vooral verpesten en gebruiken als vuilnisbak…
Honden zijn het.
Wellicht zou het coderen van deze ondergrondse containers wel helpen. De code voor het ontgrendelen kan dan via het Leger/ Gemeente opgevraagd worden (zo laagdrempelig mogelijk) . De mensen die echt willen doneren zullen hier moeite voor doen.