Oproep om van monumentale gevel Ganzenmarkt architectuur-etalage te maken Oproep om van monumentale gevel Ganzenmarkt architectuur-etalage te maken

Oproep om van monumentale gevel Ganzenmarkt architectuur-etalage te maken

Oproep om van monumentale gevel Ganzenmarkt architectuur-etalage te maken
Een impressie van hoe de etalage kan worden
Onlangs schreef Arjan den Boer over de postmoderne gevel van Ganzenmarkt 6 uit 1985 door de Utrechtse architect Mart van Schijndel. In 2014 nog van de sloop gered en tot gemeentelijk monument verheven, is de gevel nu aan het verloederen. Hij noemt het een ‘doodzonde en een blamage voor Utrecht’ en doet daarom een oproep om er een architectuur-etalage van te maken.

Onlangs schreef Arjan den Boer over de postmoderne gevel van Ganzenmarkt 6 uit 1985 door de Utrechtse architect Mart van Schijndel. In 2014 nog van de sloop gered en tot gemeentelijk monument verheven, is de gevel nu aan het verloederen. Hij noemt het een ‘doodzonde en een blamage voor Utrecht’ en doet daarom een oproep om er een architectuur-etalage van te maken.

De gevel is opvallend door zijn uiterlijk, niet iedereen vindt het mooi, maar de sloopplannen in 2014 konden op genoeg kritiek rekenen. Een petitie om het een gemeentelijk monument te maken had succes. Nu is de gevel echter toe aan een opknapbeurt. De pui is beplakt met een sticker van de naastgelegen supermarkt en de gevel is beklad met stiften.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De huidige staat van de gevel.

Blamage

Arjan den Boer schrijft daarover: “Doodzonde en een blamage voor Utrecht, dat zich graag als architectuur- en designstad profileert met Gerrit Rietveld — en waarom niet ook met Van Schijndel.” Den Boer doet daarom een oproep: “Er moet iets gebeuren, en mij lijkt een architectuur-etalage een goede oplossing. De supermarkt kan erachter blijven, maar de stickers gaan eraf. Een etalage over en met het werk van Mart van Schijndel, of eventueel breder: van Rietveld tot Van Schijndel.”

Op zijn eigen website schrijft Den Boer uitgebreid over het plan, en het ontwerp dat hij voor ogen heeft. Hij zegt ten slotte: “Uiteraard staat of valt alles bij de bereidwilligheid van eigenaar en gebruiker (Boon’s markt) om mee te werken. Dat zal niet makkelijk zijn, maar toch ben ik optimistisch. Want ook zij moeten inzien dat de huidige situatie slecht is, bepaald geen reclame voor de supermarkt, terwijl zij vanwege de monumentenstatus geen andere wijzigingen kunnen doorvoeren.”

Reacties

Op het plan zijn al meerdere positieve reacties gekomen. Zo schrijft directeur van Centraal Museum, Bart Rutten, op Twitter: ‘Mooi idee!’. D66-raadslid Ellen Bijsterbosch laat weten: “’Heel goed idee! Daar moeten we vanuit raad030 toch wel een kontje aan kunnen geven.”

Ook Natascha Drabbe van de Stichting Mart van Schijndel spreekt haar steun uit: “Ik vond de stickers met de fijne vleeswaren altijd al enorm detoneren. Heel fijn dat er nu een initiatief is voor een passende invulling. Wij willen er graag over meedenken en inhoudelijk bijdragen aan de eventuele etalage.” Voor Den Boer is nu de volgende stap om contact te leggen met de eigenaar en gebruiker.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Ed

  Zit AORTA niet aan de overkant ?! Wat let U!

 2. Marco de Groot

  Goed idee. Zoals er mini-biebjes bestaan zouden er ook mini-musea moeten/kunnen zijn. En dan is deze gevel natuurlijk zeer geschikt

 3. Janna Nijeboer

  Eens! Prachtplek voor educatie en informatie over architectuur. Laten we trots zijn op Rietveld en van Schijndel… Verwijs ook naar de twee Rietveldgevels op Oudkerkhof en die aan de Oudegracht.. en uiteraard naar het Mart van Schijndelhuis op Pieterskerkhof! Publieksparels..

 4. Jan van Hassel

  Goed idee om die gevel aan te pakken. Maar neem me niet kwalijk, dan vind ik de bonte Rietveldetalage evengoed detoneren. Er is staat op de DUIC-site nòg een foto van de gevel met de oorsponkelijke donkere entree. Die vormt een mooi contrast met de lichte gevel. Zo heeft Mart van Schijndel het waarschijnlijk bedacht. Waarom niet een spaarzaam verlichte archeologie-etalage. Dat sluit beter aan bij de postmoderne gevel met haar verwijzingen naar de klassieke bouwkunst.

 5. Meike van schijndel

  Ontwerp van mijn vader! Ik denk ook graag mee over een mooie achtergrond! (En kan deze evt ook ontwerpen!) de vleesschappen erachter nu is echt totale afbraak aan de gevel! Dat moet Boons toch ook inzien!

 6. Historisch Museum Utrecht

  perfect idee Arjan ! Dat moet met Utrecht Marketing toch mogelijk zijn ?

 7. Anne Marie ten Berge

  Betekenen de letters LOKV soms Ludiek Ontwerp Kunst Voorstellend ? Sorry hoor, maar ik zag toch liever de oude erfgoed-gevel terug.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).