Oproep van burgemeester Dijksma aan de Eerste Kamer: ‘We hebben die wet nodig’ Oproep van burgemeester Dijksma aan de Eerste Kamer: ‘We hebben die wet nodig’

Oproep van burgemeester Dijksma aan de Eerste Kamer: ‘We hebben die wet nodig’

Oproep van burgemeester Dijksma aan de Eerste Kamer: ‘We hebben die wet nodig’
Burgemeester Sharon Dijksma
Burgemeester van Utrecht en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Sharon Dijksma deed in het programma WNL op Zondag een dringende oproep aan de Eerste Kamer om dinsdag 16 januari in te stemmen met de spreidingswet. “We hebben die wet nodig,” want “we doen het op dit moment niet goed met elkaar.”

Burgemeester van Utrecht en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Sharon Dijksma deed in het programma WNL op Zondag een dringende oproep aan de Eerste Kamer om dinsdag 16 januari in te stemmen met de spreidingswet. “We hebben die wet nodig,” want “we doen het op dit moment niet goed met elkaar.”

Maandag 15 en dinsdag 16 januari wordt er in de Eerste Kamer gedebatteerd en gestemd over de spreidingswet. De spreidingswet moet het mogelijk maken om in het uiterste geval gemeenten te verplichten om asielzoekers op te vangen. Het is nog onduidelijk hoe er gestemd gaat worden in de Eerste Kamer.

Dijksma: “We zien dat er te veel gemeenten op dit moment nog zijn die hun aandeel niet leveren. Dat is niet omdat zij het niet willen, maar omdat de omstandigheden soms ook zo zijn dat ze het niet goed kunnen. We doen het op dit moment niet goed met elkaar. Er zijn mensen die buiten moeten slapen. We zijn een fatsoenlijk land en wij zullen met zijn allen als gemeenten ons eigen aandeel moeten leveren in de opvang van de mensen die hier al zijn.”

Veiligelanders onder het Bollendak

Ook had Dijksma het tijdens het interview over veiligelanders die overlast veroorzaken onder het Bollendak bij Utrecht centraal. “Het gaat dan om een heel kleine groep asielzoekers die zorgt voor ongelooflijke problemen”

Deze asielzoekers komen uit landen die op de lijst van veilige landen van herkomst staan en hebben in Nederland geen recht op asiel. Het is volgens de burgemeester belangrijk dat de overheid niet alleen repressief actie neemt tegen deze mensen, maar dat men ook onderzoekt waarom deze mensen niet teruggaan en wat de gemeente dan wel kan doen “om te bevorderen dat dat nog wel gebeurt, want ze verpesten het wel voor een groot deel van de welwillende asielzoekers die helemaal niets met dat wangedrag te maken hebben.”

“We hebben die wet nodig”

Dijksma benadrukt in het televisieoptreden dat Utrecht er veel baat bij heeft dat de spreidingswet wordt aangenomen en heeft al eerder meerdere keren de noodklok geluid omdat Utrecht de grote aantallen aan vluchtelingen nauwelijks meer een “veilig onderkomen” kan bieden. Dijksma: “Als we het niet op deze manier organiseren dan krijg je de situaties zoals die er nu is, waarbij vele gemeenten waaronder de mijne naar voren stappen en wel degelijk helpen en anderen niet. Ik hoop dat het parlement, dat de senaat, de Eerste Kamer ook ons helpt om dit gezamenlijk op te lossen.”

35 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Gemeenten zijn er om de belangen van hun lokale burgers te dienen. Niet om de belangen van de staat of mevrouw Dijksma te dienen. Het is derhalve dan ook werkelijk een brisant anti-democratische (en ronduit arrogante) opvatting van mevrouw Dijksma, dat gemeenschappen maar ‘gewoon’ gedwongen moeten worden om te doen wat mevrouw Dijksma wil (wie denkt het burgemeestertje van Utrecht dat ze is?), waar binnen die gemeenschappen vaak geen enkele wens bestaat om extra mensen op te vangen…

  Helaas opnieuw geen beste beurt van mevrouw Dijksma, die er wellicht verstandiger aan zou doen om zich te beperken tot het oplossen van problemen in Utrecht. Niet alleen omdat ze daarvoor betaalt krijgt immers, maar wellicht nog wel meer omdat ze er tot nu toe niet in is geslaagd welk probleem dan ook op te lossen. Sterker, vrijwel alle problemen in Utrecht zijn alleen maar toegenomen.

 2. JdV

  Ik ben van mening dat stemmers op partijen die voor de spreidingswet stemmen via deze wet verplicht moeten worden tot persoonlijk onderdak verstrekken aan 1 of 2 asielzoekers in het kader van ” open your home where your mouth is “. Verder stel ik voor om opvanglicaties te bouwen in wijken met een meerderheid van partijen waarop in meerderheid gestemd is voor deze wet.
  Democratische keuzes mogen best ook persoonlijke consequenties hebben tenslotte.

 3. JdV

  Het is inderdaad duidelijk dat het aantal verwarde personen in Nederland recent is toegenomen. Mevrouw Halsema is er daar klaarblijkelijk een van.

 4. R

  Pure neo kolonialisme om alle problemen waar de Randstad geen zin in heeft af te schuiven op het Noorden. Zoutwinning & Gaswinning = scheurhuizen, dan nog een stortvloed van assielzoekers in Ter Apel, alles mooi ver weg van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Had Ter Apel in de Randstad gelegen dan was het Westen er als de kippen bij geweest om de problemen te delen met ‘de provincie’. Maar andersom hetzelfde doen… dát weigert men. Dus daarom is die spreidingsweg nodig. Graag ook 100 assielzoekers opvangen in Bloemendaal en Aardenhout, en niet alleen in bouwvallige hotels ver daar vandaan.

 5. Blaag

  Stop eens met het verspreiden van desinformatie meneertje Misschuttert.

  De spreidingswet zou er moeten komen, zodat nu meer gemeenten gedwongen kunnen worden om vluchtelingen op te vangen; iets dat ze namelijk beloofd hebben om te doen. Het is namelijk zo dat verschillende gemeenten nu eerder gemaakte afspraken over opvang weigeren. Sommige gemeenten vangen al 12 jaar lang NUL vluchtelingen op. De goedwillende gemeenten die zich wel aan de afspraken houden, worden overlopen door extra azielzoekers die andere gemeenten tegen de afspraken in niet opvangen.

  Dat is in het belang van gemeenten, waaronder Utrecht stad, die nu dus de opvang op zich krijgen (extra druk) van weigergemeenten. Daar spreekt de burgemeester van deze stad zich over uit. Dat is haar recht. Het is namelijk haar standpunt vanuit haar functie.

  Daarnaast spreekt burgemeester Dijksma ook vanuit de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Die hebben een eigen standpunt, dat uit ze hier ook, net als dat ze het standpunt van haar als Burgemeester, het standpunt van het college van B en W en het standpunt van de gemeenteraad deelt.

  Wat u wil, onwelvalligen standpunten censureren en mensen die deze uiten de mond snoeren, is pas ondemocratisch, meneertje misschuttert. En behoorlijk eng. Valt me op dat de lieden die vor vrijheid predikken, vooral hun eigen mening door de strot van anderen willen rammen en anderen hun vrijheden willen afpakken.

  De burgemeester wil de druk op haar eigen gemeente qua asielopvang en die op andere gemeenten terugdringen.

  Er zijn behoorlijk veel gemeenten in Nederland die de afspraken niet nakomen en er zijn zelfs een drietal steden die al jaren NUL vluchtelingen opvangen, in strijd met eerder gemaakte afspraken.

  Niet geheel toevallig het VVD bolwerk en bolwerk der ultra rijken (met dikke lagen boter op het hoofd) Rozendaal bij Arnhem. En behoorlijk wat gemeenten in Noord Holland.

  https://nos.nl/artikel/2504964-spreidingswet-heeft-vooral-invloed-op-opvang-asielzoekers-in-utrecht-en-noord-holland

 6. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  Ze roept zoveel, er zijn echter veel op-/aanmerkingen en de nodige kritische noten.
  https://www.eerstekamer.nl/plenaire_vergadering/20240115/live

  Gaat om 20 uur weer verder

 7. S

  @jdv: precies! Laat Ter Apel en Budel maar de vinketering krijgen!!
  Bedoel je overigens met partijen die voor de wet stemmen de partijen in de eerste of tweede kamer? Er is namelijk een partij voor in de ene en tegen in de andere kamer.

 8. Boogschutter

  @ R
  Zo is het.

  @ JdV / verward

  Opgepast! De verwarring waar u anderen van beticht heeft overduidelijk uw persoon in zijn greep. Onze burgemeester, die blijkens bovenstaand artikel overduidelijk Dijksma heet verwart u met de burgemeester van Amsterdam. Wel blijven opletten achter dat toetsenbord. Verward? De burgemeesters zijn het geenszins. @ R legt dat prima uit. U keek voor de verandering eens in de spiegel zonder het zelf door te hebben.

 9. Herman

  Bizar media offensief in met name de publieke media voor de spreidingswet.
  De oude, bijna weggestemde, garde probeert nog een keer haar wil op te leggen.

 10. Lombokker

  De spreidingswet gaat geen oplossing geven, want dat komt er domweg op neer dat er meer dweilen worden uitgedeeld terwijl de kraan gewoon open blijft staan.
  Helaas wil dat maar niet doordringen in de hoofden van de hoogopgeleide betweters die ons land besturen. En na de verkiezingen lopen te jammeren dat het vreselijk is dat er zoveel mensen op ‘extreemrechtse’ partijen stemmen.

 11. Nina

  We hebben geen huizen.

  Onze eigen kinderen moeten thuis blijven wonen en stellen het stichten van een gezin uit. Huisartsen nemen geen patiënten meer aan. 122.000 hulpbehoevende ouderen wachten op een plek in een verzorgingshuis. Hoeveel gekker moet het worden, voordat we de instroom stoppen?

  Nogmaals: er zijn geen woningen. Het in onmenselijk asielzoekers binnen te laten, terwijl we ze niks te bieden hebben. Je kunt nog zoveel willen, maar het is niet houdbaar. Veilige opvang in de eigen regio is nu de beste oplossing.

 12. Peter

  Met de spreidingswet zeg je welkom tegen nog meer asielzoekers. De enige oplossing voor nu is een asielstop en dan eerste orde op zaken stellen

 13. WV

  @ Boogschutter
  De verwarring manifesteert zich de laatste tijd wel vaker hoor, bij JdV. Recent verklaarde hij Intersport nog failliet. Quod non

 14. Bas

  Dus de overbevolking in Ter Apel stuur je naar de gemeentes want speidingswet zodat er weer ruimte komt om weer asielzoekers op te vangen in Ter Apel?

 15. Pee

  Allemaal noodoplossingen die zelf ook weer noodoplossingen worden waar ook weer noodoplossingen voor moeten worden bedacht.
  En dan begint de ellende weer opnieuw.
  Die burgemeesters moeten oproepen tot een stop op de instroom dat is de enige maatregel die wel baat heeft want het worden er gewoon teveel om nog te kunnen herbergen, dat ziet een blind paard nog wel.

 16. W

  @nina wat een totale onzin. In welke stad leef jij?

  Je kunt direct inschrijven bij de huisarts bij mij om de hoek.
  Mijn hulp behoevende moeder had binnen een maand een plek
  Er zijn gewoon huizen te koop. Kijk maar eens op funda. Gewoon je woonwensen en eisen wat realistischer formuleren en fatsoenlijk sparen voor een huis.

  En vluchtelingen de schuld geven van alles wat volgens jou misgaat is nogal gemakkelijk. Waarom richt jij je pijlen niet op alle grote bedrijven die ongebreideld expats huisvesten in Utrecht?
  Jouw slogan zou beter kunnen zijn ‘vang de expats op in land van herkomst‘.

 17. Utrechtvoorutrecht

  @JvD En ik stel voor dat iedereen die VVD heeft gestemd, twee huizen per jaar weggeeft aan de vele goedkope arbeidskrachten die onze economie zonodig moeten stuwen. Want die zitten nu wel de goedkope woningen bezet te houden, met als enige voordeel de lagere lonen van wat middenstanders.

 18. JdV

  @utrechtvoirutrecht: goed plan, ik ben voor.

 19. waldorff

  Hetzelfde geldt voor de BBB stemmers; in 2021 waren er 43000 en op piekmomenten zelf 105000 tijdelijke werknemers (uit het buitenland!)die allemaal “onze” banen en onze huizen in beslag namen.
  We kunnen dat werk natuurlijk ook door Nederlanders laten doen toch? Dat de prijzen in supermarkt dan de pan uit rijzen nemen we dan toch voor lief?

  En wat te denken van de ruim 120.000 buitenlandse studenten in Nederland?

 20. Berend

  Op DUIC al 2 potentiële locaties (Einsteindreef en C. Krammlaan), relatief snel gereed tegen lage kosten. Slagkracht!

 21. Nina

  @ waldorff

  Hein de Haas is van een generatie die een eigen huis heeft en een goed pensioen. Makkelijk praten en wegredeneren dus.

  Vandaag heb ik gesproken met een werkende jongvolwassene van 22 jaar. Technisch opgeleid.

  Hijzelf en zijn vrienden (singles en stellen) kunnen geen woning kopen of huren, omdat ze het niet kunnen betalen. Het is volledig uitzichtloos.

  Dan kun je wel verkondigen dat het allemaal wel meevalt volgens de cijfers in een Excelsheet, maar de werkelijkheid is dus voor deze mensen dat ze nog heel lang bij hun ouders moeten wonen. Het is te hopen dat die ouders heel oud mogen worden, want anders slapen ze onder een brug.

  Wat is de oplossing voor dit immense probleem? In ieder geval niet nog meer statushouders. Of wel soms?

 22. Nina

  @ W

  Ik verzin het niet zelf.
  https://www.pw.nl/nieuws/2023/twee-op-drie-huisartsenpraktijken-heeft-patientenstop

  Als je niet hebt meegekregen hoe erg het gesteld is op de woningmarkt, dan raad ik je aan eens op Google te zoeken. Veel sterkte, want het is nogal schokkend.

  Verder geef ik vluchtelingen niet de schuld van alles. Wat een onzin. Beter lezen.

 23. Rob H.

  @Nina: Blijf vooral rechts stemmen. De partijen die de woningmarkt uitgekleed hebben. Dan wordt het alleen maar erger.

 24. Boogschutter

  Felicitaties voor Dijksma en alle andere burgemeesters van links tot rechts zijn hier op zijn plaats. De wet heeft het gehaald dankzij hun goed beargumenteerde betogen richting de senaat. En ja, ook Wassenaar, Bloemendaal en Aerdenhout zullen aan de bak moeten. Eerlijk delen.

 25. Nina

  @ Rob H.

  PVV is niet aan de macht geweest, de BBB bestaat pas 2-3 jaar en NSC moet de eerste verjaardag nog vieren. Wat bedoel je precies?

 26. Ongewenst

  Misschien kan er dan ook werk gemaakt worden van vreemdelingenhaat bij Utrechtse organisaties?

 27. Justin

  We hebben die wet helemaal niet nodig! Wat we nodig hebben is de kraan dicht, dan dweilen en dan pas weer kijken of je m voorzhtig kunt o-enzetten.

 28. Nina

  De spreidingswet gaat niets brengen, behalve tijdelijk wat lucht en zeer waarschijnlijk nog meer weerstand in de samenleving. Nu ja, onze burgemeester is er in ieder geval wel blij mee.

  Het blijft symptoombestrijding en dweilen met de kraan open.

 29. Boogschutter

  @ Nina
  Jouw opinie over de spreidingswet lijkt vooral van toetsenbordwijsheid te getuigen.
  Ik leg mijn oor wat dat betreft liever te luisteren bij meer gezaghebbende mensen die met hun beide benen tot over de knieën in de problematiek staan. Zoals bijvoorbeeld de VVD minister van Groningen, Koen Schuiling.
  Mocht je het de moeite waard vinden om van hem te vernemen wat zijn argumenten waren en zijn voor deze wet, die gelukkig is aangenomen, dan kun je je licht opsteken bij de site van RTV Noord. Dan luisteren we meteen eens voor de verandering naar de noordelijke regio i.p.v. naar het dikwijls feitenvrije en gemakkelijke gepraat uit de Randstad.

  https://www.rtvnoord.nl/nieuws/1116463/groningse-vvders-roepen-partijgenoten-op-stem-voor-spreidingswet

 30. Boogschutter

  Erratum:
  ‘minister’ moet uiteraard ‘burgemeester’zijn.

 31. Utrechter2

  Mensen die Geen Stijl lezen weten het allang maar nu weten miljoenen meer Nederlanders het ook. De VVD praat alleen maar rechts voor verkiezingstijd. Voor mij niks nieuws onder de zon.

  En ik denk ook terug aan ternen van mensen die erom uitgelachen werden: “partijkartel” en “nepparlement”.

 32. Boogschutter

  @ Utrechter 2
  In elk geval hebben we geen ‘nepparlement’.
  De Eerste Kamer heeft namelijk precies gedaan wat ze moest doen, namelijk een wetsvoorstel beoordelen. Dat heeft zij op overtuigende en onafhankelijke wijze gedaan.
  En ja, er is een ‘probleem’ om met Geert te spreken. Namelijk het probleem wat ‘Geert’ heet.

 33. Utrechter2

  @Boogschutter: of de Eerste Kamer aan probleem-negering heeft gedaan, bij het ‘overtuigend en onafhankelijk beoordelen’ kunnen we zelf het best beoordelen als blijkt dat het aantal Ter Apels zich heeft weer heeft vermenigvuldigd.
  Met nepparlement wordt bedoeld dat politieke partijen zich heel anders gedragen dan dat ze in hun verkiezingsprogramma’s beloven.
  Met partijkartel wordt onder meer bedoeld dat er altijd ‘onverwacht’ een meerderheid zich vormt voor bepaald specifiek beleid. Ook als die er op papier niet zou moeten zijn. Een Kunduzje van links, of een draai van rechts.

 34. Boogschutter

  @ Utrechter 2
  – De VVD is in crisis.
  – Partijen kunnen nimmer hun verkiezingsprogramma voor 100% realiseren
  – Dat is maar goed ook.
  – Uw verwachtingen omtrent de parlementaire democratie zijn daarom enorm onrealistisch.
  – Uw definitie van de merkwaardige term ‘partijkartel’ is warrig.
  – Die term komt van Forum.
  – Forum was fel gekant tegen de wachtgeldregeling.
  – Hun eigen Freek Jansen maakt nu zelf gebruik van die door hen zo verafschuwde regeling. Terwijl hij dik verdient aan de handel in maaktijdboxen.
  – Over ‘onverwacht’ gesproken.

 35. Nina

  @ Boogschutter
  “Ik leg mijn oor wat dat betreft liever te luisteren bij meer gezaghebbende mensen die met hun beide benen tot over de knieën in de problematiek staan.”

  Hoe denk je dat deze problemen zijn ontstaan?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).