DataDuic: Tien Utrechtse trends om optimistisch van te worden | De Utrechtse Internet Courant DataDuic: Tien Utrechtse trends om optimistisch van te worden | De Utrechtse Internet Courant

DataDuic: Tien Utrechtse trends om optimistisch van te worden

DataDuic: Tien Utrechtse trends om optimistisch van te worden
Als je echt alles wilt weten over Utrecht, dan zal je de data in moeten duiken. Als het DUIC-datateam zoeken wij interessante data op om Utrecht inzichtelijker te maken. Van de effectiviteit van de milieuzone tot sporten in de stad en dagen met terrasweer in Utrecht. 

Als je echt alles wilt weten over Utrecht, dan zal je de data in moeten duiken. Als het DUIC-datateam zoeken wij interessante data op om Utrecht inzichtelijker te maken. Van de effectiviteit van de milieuzone tot sporten in de stad en dagen met terrasweer in Utrecht. 

Het is weer de tijd van de top en flop lijstjes over 2016. Welke films of series waren er het beste? Wat waren de meest opzienbare nieuwsfeiten? Welke sterren zijn ons dit jaar ontvallen? In een tijd dat feiten er wat minder toe lijken te doen en statistiek door sommigen afgedaan wordt als een mening brengen wij als DataDUIC’ers ook ons eindejaarslijstje voor Utrecht.

We hebben gestruind door de Utrechtse open data en tien datasets in het zonnetje gezet. Dit levert een optimistisch eindejaarslijstje op, want pessimisme is er al genoeg in het dagelijkse nieuws: een overval hier en een file of treinvertraging (overigens is het aantal vertraagde treinen op Utrecht Centraal gelijk gebleven) daar. Maar als je naar de data kijkt gaat het met ons in Utrecht helemaal zo slecht nog niet in 2016. Dus dat belooft wat voor het komende jaar 2017!

Eerlijk gezegd viel de zoektocht naar geschikte data voor een mooi overzicht nog niet mee. Het nieuwe Utrechtse dataportaal belooft 250 datasets, maar veel datasets zijn niet volledig actueel en gegevens over 2015 of 2016 ontbraken. Dus helaas hebben we niet alle data kunnen gebruiken of gaan we er optimistisch vanuit dat een stijgende trend in 2015 doorzet naar 2016. En hopen wij voor 2017 op meer en vooral actuele Utrechtse data.

En toch, als we naar onderstaande feiten kijken op basis van de data die we hebben gevonden, dan zien we vooral vooruitgang, positieve trends en hoop voor 2017. Was je eerder ongerust geworden door de Brede Welvaartsindicator – ontwikkelt in Utrecht door de Universiteit Utrecht en de Rabobank – dat kun je nu weer rustig ademhalen.

1. Er komen steeds meer Utrechters bij

image00

Utrecht is in trek als woonstad! De NRC checkte onlangs de bewering van de gemeente of onze stad de snelst groeiende stad van Nederland is. De NRC beoordeelde de stelling als waar, want zowel de afgelopen 15 jaar als de komende 15 jaar is Utrecht de snelst groeiende gemeente van het land. De gemeente verwacht in 2030 de 400.000e Utrechter te mogen verwelkomen. Als inwoners van Utrecht hebben wij blijkbaar een goede smaak, want we zijn niet de enige mensen die hier willen wonen. Waar zou dat nu aan liggen? De pittoreske grachten en binnenstad, de centrale ligging of toch dat ‘stiekeme’ gevoel dat je in een groot dorp woont.

Benieuwd hoeveel Utrechters er eigenlijk bijkomen door geboorten? Hieronder kan je zien hoeveel geboortes er per jaar en per wijk zijn. Niet geheel verrassend is Vleuten-De Meern de echte babybooming wijk van onze stad, terwijl in de Binnenstad het aantal geboorten vrij laag ligt.

image04

Bron: WistUData

2. En ook het aantal bezoekers aan Utrecht neemt toe

image09

Utrecht is niet alleen in trek om te wonen, maar ook met het toerisme gaat het goed. Het aantal hotelgasten neemt toe en ze blijven ook nog eens meer nachten slapen. De hotelgast blijft gemiddeld 1,5 nacht slapen. En meer toeristen is niet alleen goed voor ondernemers, maar ook voor het huishoudboekje van de gemeente. De toeristenbelasting levert de gemeente in 2016 naar verwachting €1.591.000,00 op. Dat is toch €4,69 per Utrechter.

Het daadwerkelijke aantal overnachtingen ligt waarschijnlijk nog hoger, want de gemeente weet nog niet precies hoeveel mensen er via AirBNB overnachten in Utrecht.

Bron: WistUData en OpenSpending.nl.

3. De slimste stad wordt steeds slimmer

image06

Utrechters houden van studeren, want meer dan de helft van de Utrechters is hoog opgeleid. Dat Utrecht de gemeente is met de hoogst opgeleide bevolking was wisten we al, maar dat het aantal Utrechters met een hoge opleiding nog steeds toeneemt sinds 2012 is nieuws om trots op te zijn!

Bron: WistUData

4. Er zijn steeds meer banen

image05

Al deze mensen moeten natuurlijk wel aan de slag kunnen. Gelukkig stijgt ook na de crisis het aantal banen in Utrecht. Van iets meer dan 227,000 banen in 2010 zijn er in Utrecht nu bijna 239,000 banen te vinden. Goed nieuws voor iedereen die klaar is met studeren, op zoek is naar een baan of net in Utrecht komt wonen en hier aan de slag wil.

Bron: WistUData

5. We hebben vaker een baan

image08

Niet alleen het aantal banen stijgt, maar ook het aantal Utrechters met een baan van meer dan 12 uur per week neemt toe. Er zijn nu 182.302 werkenden in de gemeente Utrecht nadat er tussen 2012 en 2014 maar weinig banen bijkwamen.

Bron: CBS Statline en zie hier alle cijfers.

6. We verdienen steeds meer

inkomen_utrecht

Het gemiddelde inkomen van de Utrechter stijgt ook. De Utrechter heeft nu een gemiddeld inkomen van €34.100 per jaar. Dat is iets lager dan het landelijke modale inkomen van €35.500 voor 2015. Sinds 2005 is er echter een duidelijke stijgende lijn te zien in ons inkomen, want we hebben er gemiddeld €7.400 bijgekregen in deze periode. Goed nieuws!

Bron: CBS Statline en zie hier alle cijfers.

7. Onze huizen worden meer waard

image03

Slecht nieuws voor huizenkopers, maar goed nieuws voor de huizenverkopers. De huizenprijzen in Utrecht zijn na de economische crisis van 2008 ingezakt, maar zijn voor het eerst sinds 2008 boven het niveau van 2008 uitgekomen. De indexprijs van 100 ligt in 2010 en in het derde kwartaal van 2008 lag deze op 106,1 terwijl deze in het derde kwartaal van 2016 uitkwam op 108,1.

Daarmee leveren onze huizen bij verkoop gemiddeld 2 procent meer op dan voor de crisis. Iets dat de verstokte Funda-bezoekers, makelaars en huizenjagers uiteraard al langer in de gaten hebben.

Bron: CBS Statline en zie hier alle cijfers.

8. Utrecht wordt veiliger

image02

Utrecht wordt een stuk veiliger als je uitgaat van het aantal geregistreerde misdrijven. Sinds 2005 is het aantal geregistreerde misdrijven afgenomen van meer dan 150 tot beneden de 100 per 1000 inwoners. We mogen ons misschien niet altijd veiliger voelen, maar misschien voelen we ons voortaan veiliger als we ‘s nachts de deur uitgaan en even terugdenken aan deze grafiek en bedenken dat het aantal geregistreerde misdrijven in tien jaar tijd afgenomen is met meer dan 30 procent.

Bron: CBS Statline en zie hier alle cijfers.

9. Minder moties en amendementen in de gemeenteraad

image07

Ook de gemeenteraad heeft dit jaar druk vergaderd. Met wekelijkse raadsinformatiebijeenkomsten, commissievergaderingen, werkbezoeken en raadsvergaderingen zijn de 45 raadsleden druk bezig. Maar er is goed nieuws voor het Utrechtse bestuur, zij hebben minder moties en amendementen ingediend zien worden.

Dit kan betekenen dat het College beter werk verricht, maar laten we het erop houden dat de raadsleden minder tijd kwijt zijn met moties en amendementen opstellen en meer tijd hebben om de stad in te gaan en zo te kunnen zien en horen wat er speelt. Want voksvertegenwoordigers hebben we niet alleen zodat ze zichzelf in vergaderzalen kunnen opsluiten.

Aanvulling: Raadslid Dimitri Gilissen gaf via Twitter aan dat de aantallen voor de moties niet blijken te kloppen. Hij stuurde via Twitter dit screenshot mee waaruit blijkt dat er 271 moties zijn ingediend in 2016 tegenover 203 in 2015.

Bron: Open data van de Utrechtse gemeenteraad.

10. The A label strikes back

image01

Utrecht wil in 2030 klimaatneutraal zijn, begin december heeft een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad een motie aangenomen om circulair bouwen de norm te maken voor Utrecht, na een langlopende queeste heeft local hero Bart van den Heuvel (Stadsverarming) ervoor gezorgd dat het afkoppelen van stadsverwarming haalbaar is voor iedereen en zo is er meer.

Energie is aan in Utrecht. Zien we dat ook terug in de registratie van energielabels voor woningen? Ja! Sowieso vragen steeds meer mensen een geldig energielabel aan voor hun woning. Die is overigens verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van een woning. Wat opvalt is de enorme piek aan A labels in 2016. Vooral de wijken 05 Oost, 08 Zuid-West, 09 Leidsche Rijn en 10 Vleuten De Meern kennen een extreme toename van A registraties in 2016. De Energielabelatlas geeft overigens een heel mooi beeld van de labelverdeling.

Bron: Dataplatform Utrecht

11. Cliffhanger

image06

Voor de eerstvolgende DataDUIC blogpost gaan we graven in de cultuursubsidies. Niet onbesproken in 2016. Waar komt het geld vandaan en waar gaat het naartoe? Wat gaat naar cultuur en wat gaat naar gebouwen? Een deel van de informatie is overigens al toegankelijk via het subsidieregister. In pdf-bestandsformaat en in een open bestandsformaat beschikbaar.

In het subsidieregister staat wie welke subsidie heeft aangevraagd en hoeveel. Daarnaast vertelt het subsidieregister per aanvrager hoeveel de gemeente daadwerkelijk aan subsidie heeft verleend. Volgens het subsidieregister heeft de gemeente Utrecht in 2016 (tot 18 december) een kleine 74 miljoen aan subsidies uitgekeerd over 999 aanvragen. 248 aanvragen zijn niet gehonoreerd. De afbeelding hierboven geeft ter illustratie een aantal grootverbruikers in 2016 binnen de betreffende subsidieregeling.

Bron: Dataplatform Utrecht

PS: We zijn ons ervan bewust dat er dingen zijn die altijd beter kunnen, maar daar ging dit artikel nu niet over :-).

De DataDUICers

De DataDUICers

Als je echt alles wilt weten over Utrecht, dan zal je de data in moeten duiken. De DataDUICers doen dit voor DUIC! Verhalen maken met Utrechtse data. De DataDUICers zijn Sebastiaan ter Burg, Tom Kunzler, Stephan Okhuijsen, Jurriaan van de Reep en Frank Verschoor.

Profiel

7 Reacties

Reageren
 1. Hajememaar

  Leuk artikel, ik hou van feiten. Goed nieuws voor Utrecht ook, ik woon hier nog niet zo lang, maar ik vind het een enorme fijne stad om in te wonen. Alleen, waar gaan we al die lieve nieuwe bewoners laten? Toch niet blijven splitsen hè?

 2. Toine Goossens

  Prachtig, wat een rijke bron aan informatie maken jullie toegankelijk. Dat belooft wat voor het komende jaar.

  Tip als jullie ingaan op de subsidies. De subsidies voor het ondernemersfonds komen niet uit het gemeentelijke budget, maar betreft opslagen op de OZB heffing zakelijk onroerend goed. De gemeente int die bijdragen, maar stort die door naar het fonds.

 3. Peter Joosten

  @ Toine Goosens, geef er vooral een leuke draai aan. Belasting innen als overheid en die uitkeren aan een derde partij, noemen wij in gewone mensen taal gewoon subsidie hoor.

 4. Toine Goossens

  @Joosten,

  Ook hier bent u aan het framen. Maakt u daar uw beroep van of zo? Duidelijk is dat u in het geheel niet weet waar u het over hebt.

  De landelijke ondernemersorganisaties en de VNG hebben op landelijk niveau het idee voor ondernemersfondsen uitgewerkt. Daarbij hebben de ondernemers zich bereid verklaard om alle kosten voor die fondsen voor hun rekening te nemen. Vanwege praktische uitwerking is daarbij gekozen voor een toeslag OZB voor eigenaren van zakelijk onroerend goed.

  Er zit geen cent overheidsgeld in de ondernemersfondsen.

  Ik begrijp ook niet waarom u zo negatief reageert op mijn post.

 5. Joep

  Gaaf artikel!

 6. Seinstra

  Is in de eerste grafiek niet de wijk ‘Vleuten-De Meern’ weggevallen? In de tweede grafiek komen we wel ineens aan de beurt…

 7. Dick van Rees

  Wat een mooi verhaal, we worden steeds beter.
  (1) Maar in de binnenstad worden nauwelijks meer baby’s geboren, want rijke mensen hebben er geen zin meer in….. en ze zijn te oud. (Wie kan er nu een huis in de binnenstad betalen)
  (5) We gaan steeds meer verdienen, maar dan wel met een baan van meer dan 12 uur per week, Natuurlijk heeft de rest het nakijken, vooral de vrouwen met een lage opleiding!
  (7)Het prijspijl van de huizen is weer op het niveau van 2008, maar de OZB heeft ruimschoots het pijl van 2016. Ikzelf betaal ruim 40 % meer dan in 2008. Maar een gemeente met zulke rijke bewoners mag natuurlijk wel wat meer vragen. Nog even en de Koning wil hier ook wonen.
  (10) Energie labels, worden dan weer niet per stadsdeel verdeeld, en dat snap ik ook , want in de binnenstad staan alleen heel oude huizen , met een kilometer fijnstof onder de dakpannen als enige isolatie, dus…
  Daar krijg je helaas astma van.
  Maar het is een mooi stuk, met veel positief nieuws.
  We gaan met samen een prachtige toekomst tegemoet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).