‘Opvallend veel zwangere vrouwen met corona in UMC Utrecht’ ‘Opvallend veel zwangere vrouwen met corona in UMC Utrecht’

‘Opvallend veel zwangere vrouwen met corona in UMC Utrecht’

‘Opvallend veel zwangere vrouwen met corona in UMC Utrecht’
Er zijn de afgelopen weken opvallend veel zwangere vrouwen met ernstige coronaklachten opgenomen in het UMC Utrecht. Dat meldt het ziekenhuis op de website. Hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp noemt het een ‘zorgelijke ontwikkeling’, omdat deze gezonde vrouwen door de deltavariant nog ernstiger ziek worden dan door de eerdere varianten.

Er zijn de afgelopen weken opvallend veel zwangere vrouwen met ernstige coronaklachten opgenomen in het UMC Utrecht. Dat meldt het ziekenhuis op de website. Hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp noemt het een ‘zorgelijke ontwikkeling’, omdat deze gezonde vrouwen door de deltavariant nog ernstiger ziek worden dan door de eerdere varianten.

Eerder dit jaar belandden vooral vrouwen met ernstig overgewicht, met een onderliggende ziekte of een niet-westerse afkomst op de intensive care, maar nu zijn zwangere vrouwen een opvallende nieuwe groep.

Bloemenkamp vertelt op de website van het UMC: “Gister deed ik nog een keizersnede bij een COVID-19-positief geteste vrouw. Die beelden die je op tv ziet op de IC, zo ziet het er bij ons ook uit. Zorgverleners in beschermende pakken, het pasgeboren kind niet meteen bij de moeder, de vader kan er niet bij zijn in de operatiekamer en kijkt via de kamer ernaast, naar de geboorte van zijn kind.”

Eerder werd al aangetoond dat zwangeren een groter risico lopen op de ic te landen dan vrouwen die niet zwanger zijn. “Wat ons verder opvalt in de praktijk is dat een aantal zwangeren zich nog niet laat vaccineren. Op mijn poli doen vrouwen met een heel hoog risico dat naar verhouding vaak wel, maar veel gezonde zwangeren kiezen er toch zich niet te laten prikken.” De hoogleraar doet de oproep aan zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren.

17 Reacties

Reageren
 1. Cas

  Zou mij als zwangere echt niet laten prikken tot alles in kaart is gebracht…. Ergens in 2023 loopt de testfase af voor de vaccins. Dan kan je het pas goed evalueren

 2. Lombokker

  Helaas zijn er veel te veel mensen die alle desinformatie en onzinverhalen die op de sociale media rondzingen geloofwaardig vinden. En dan zijn er ook nog de ‘gewone’ media die die allerlei wappies een podium geven; alles voor de kijkcijfers.

  En nu zitten we met de gebakken peren. Niet alleen die mensen zelf, maar de hele maatschappij. Maatregelen die nóg langer duren, zorgpersoneel dat nóg langer overbelast wordt, gewone zorg die nóg langer wordt uitgesteld, en ga zo maar door.

 3. Esrin W.

  Dit mag geen probleem zijn want iedereen heeft toch zijn/haar prikjes gehad?

 4. kitty

  Misschien goed om een artikeltje van 19 regels even te lezen, voordat je op de REAGEER knop drukt, Esrin. Dat geeft je reacties een wat intelligentere uitstraling.

 5. Frans

  “Eerder werd al aangetoond dat zwangeren een groter risico lopen op de ic te landen dan vrouwen die niet zwanger zijn”. Weet iemand toevallig waar ik de wetenschappelijke publicaties kan vinden met de exacte percentages?

 6. Herman

  Stemmingmakend artikel, bedoeld om mensen bang te maken

 7. Esrin W.

  Bang? Ik ben niet bang Herman, ik eet gewoon elke dag een kiwi.

 8. Fred

  @Herman:Stemmingmakend artikel, bedoeld om mensen bang te maken.

  Wel vreemd dat twee van mijn zwangere dochters op advies van hun respectieve artsen ook zich laten vaccineren, terwijl zij toch hoogopgeleid zijn en zich geen angst laten aanpraten. Hun woonplaatsen liggen meer dan 500 km uit elkaar. Lijkt me bijna dat er nog steeds mensen zijn die serieuze wetenschap kunnen wegen en er het mee eens zijn. Lijkt enigszins op de overwegingen vroeger om gevaccineerd te worden tegen pokken, kinderverlamming enzo,

 9. Henk

  Opvallend veel, hoeveel is dat precies? 100? 10? 2?

  Nogal logisch dat zwangere vrouwen eerder op de IC belanden. Ze gaan voor controle meer naar het ziekenhuis, komen zo meer in aanraking met het virus, en bij besmetting zullen ze voor de zekerheid eerder naar de IC gaan want er staan 2 levens op het spel.

  De laatste alinea geeft aan waar dit artikel echt over gaat. Namelijk het inenten van jonge zwangere vrouwen met een laag risico. Laat de keuze aan die vrouwen zelf. De emotionele sturing neemt ziekelijke vormen aan. Zonder vermelding van het aantal en de soort complicaties is dit puur stemmingmakerij. Die Kitty moet zich schamen en zwangere vrouwen kunnen beter wegblijven uit het ziekenhuis en kiezen voor thuisbevalling, met of zonder inenting.

 10. JP

  Heerlijk deze reacties van mannen. Die weten precies wat goed is voor de vrouwtjes. Waarom zou je ook een hoogleraar geloven he?

 11. Peter

  Misschien maar beter niet zwanger worden in tijden van corona als je je niet wilt laten vaccineren. Of je laten vaccineren als je (nog) niet zwanger bent.
  Bijwerkingen van het vaccin op moeder en foetus zijn niet aannemelijk maar het risico is aanzienlijk, voor twee personen dus, als je je niet laat vaccineren. De keuze lijkt me gemakkelijk.

 12. Esrin W.

  Of gewoon wél zwanger worden en je niet laten vaccineren. If it ain’t broke don’t fix it. Eet elke dag gewoon een kiwi.

 13. Scherpschutter

  Zolang geen concrete data wordt genoemd, kun je ook geen enkele concrete conclusie trekken.

  Verder hoef ik de vaccinatie ook niet. Dat een zwangere vrouw ervoor kiest om over te slaan is in mijn ogen niet meer dan logisch. Fase 3 van het reguliere testproces bij nieuwe vaccins wordt nu pas doorlopen en de effecten op zwangerschap zijn al helemaal beperkt onderzocht.

 14. W.

  @Esrin W.: If it ain’t broke don’t fix it als argument voor zwangere vrouwen om zich niet te vaccineren – onder een artikel over zwangere vrouwen die op de IC liggen en dat waarschijnlijk hadden kunnen voorkomen door zich te laten vaccineren. De wrange ironie.

 15. Uuutje

  Beste Duic. Vraag: waarom staan jullie het toe dat, zeker mbt Corona/ Covid, een aantal vaste trollen desinformatie mogen spuien mbt gezondheidsrisico’s met alle schadelijke gevolgen van dien. Een aantal lezers zal deze desinfo helaas voor waar aan nemen en daar naar leven en handelen, waardoor er mensen in het ziekenhuis en op de IC komen en zelfs overlijden.

  Desinfo laten woekeren als schadelijk onkruid/ gif heeft een verwoestende impact op de samenleving. Jullie denken neutraal te zijn door alle meningen evenveel gewicht toe te kennen, maar soor desinfo toe te staan kiezen jullie juist partij.

  Ik ben oprecht benieuwd naar meningen hier omtŕent.

 16. Co

  Scherpschutter, vaccins zitten allang niet meer in de testfase, zijn wereldwijd goedgekeurd. Dus stop met non-informatie verspreiden.

 17. Esrin W.

  De griepprik nam jij óók voor ánderen soms W? Ik ga zo fitnessen en mijn buikspieren trainen. Dat doe ik dan óók voor jóu. #wedoenhetsamen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).