Opvang Oekraïners in Jaarbeurs Utrecht gesloten Opvang Oekraïners in Jaarbeurs Utrecht gesloten

Opvang Oekraïners in Jaarbeurs Utrecht gesloten

Opvang Oekraïners in Jaarbeurs Utrecht gesloten
De opvang voor Oekraïense vluchtelingen in de Jaarbeurs in Utrecht gaat dicht omdat de locatie overvol is. “Het lukt niet of onvoldoende om de mensen die in de HUB Jaarbeurs worden opgevangen naar andere opvanglocaties in het land te plaatsen”, schrijft de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). 

De opvang voor Oekraïense vluchtelingen in de Jaarbeurs in Utrecht gaat dicht omdat de locatie overvol is. “Het lukt niet of onvoldoende om de mensen die in de HUB Jaarbeurs worden opgevangen naar andere opvanglocaties in het land te plaatsen”, schrijft de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). 

De druk op het aanmeldcentrum heeft geleid tot onvoldoende beschikbare zorgcapaciteit, lange rijen voor de sanitaire voorzieningen en onvoldoende privacy. Om deze redenen werd in februari de toegang voor Oekraïense mannen al gesloten. Voor vrouwen, kinderen en kwetsbaren werd nog een uitzondering gemaakt. Daar komt nu ook een einde aan. 

De VRU laat weten dat er wekelijks ongeveer 300 nieuwe Oekraïense vluchtelingen in Nederland aankomen, voornamelijk gezinnen met kinderen. Door de beperkte capaciteit van opvanglocaties, die nu voor 99,8% bezet zijn, is het moeilijk om nieuwe opvangplekken te vinden.

Langdurige opvanglocaties nodig

Volgens de VRU kan de HUB pas weer open als er meer langdurige opvanglocaties in het land beschikbaar komen. “Vanuit de VRU zijn de afgelopen tijd meerdere oproepen gedaan om duurzame plekken in het land te creëren. De doorstroom is nu nagenoeg gestopt. Uiteindelijk is de opvang van Oekraïners een landelijke opgave.” 

In Utrecht worden momenteel 1600 Oekraïners opgevangen in gemeentelijke opvanglocaties en bij particulieren. Burgemeester Sharon Dijksma geeft aan dat er, net als in veel andere gemeenten, niet genoeg voorzieningen zijn om meer vluchtelingen in de stad op te vangen. 

Maar volgens de Regeling opvang ontheemden Oekraïners (RooO) zijn gemeenten verplicht opvang te regelen voor Oekraïners die zich bij hen melden. De afspraak is dat gemeenten zich zullen inspannen om 120.000 noodopvangplekken te realiseren met ingang van 2025. De landelijke teller staat nu op 91.000. 

Dijksma zegt daarom de noodzaak om extra opvangplekken in het land te realiseren te hebben benadrukt. “​​Samen met onze partners zoals sociaal beheerders van de gemeentelijke opvanglocatie, de daklozenopvang en politie houden we de komende tijd de situatie bij de Jaarbeurs en in de stad nauwlettend in de gaten.”

De HUB

De HUB in Utrecht biedt een tijdelijke rustplek voor veel Oekraïners die in Nederland aankomen, met als doel binnen 24 uur een duurzame opvangplek elders in het land te vinden. De capaciteit van de HUB in de Jaarbeurs is berekend op maximaal 140 personen. De HUB, beheerd door de Veiligheidsregio Utrecht op verzoek van de rijksoverheid, is een landelijke voorziening.

Voor de Oekraïners die momenteel in de HUB verblijven, blijft het Landelijk Centrum Vluchtelingen Spreiding (LCVS) zoeken naar opvangplekken. Nieuwkomers wordt gevraagd zelf voor onderdak te zorgen.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
  1. Theo

    Ik heb nooit begrepen waarom wij mensen uit Oekraïne hier moeten opvangen.
    Dat land is heel groot, er zijn grote gebieden waar het veilig is.
    Dat die mensen graag hierheen willen komen en hier alle voorzieningen gratis krijgen, snap ik dan weer wel.

  2. Klaasjan

    Minister Keijzer dacht daar ook zo over, Theo. Die werd toen behoorlijk uitgelachen.

  3. Nina

    En terecht. Je kunt mensen toch niet in een beurshal opvangen? Snel goede accomodaties regelen voor vluchtelingen in het buitenland met hulp en geld vanuit Nederland.

    Wij hebben vluchtelingen nu helaas niks te bieden in Nederland vanwege een groot woningtekort.

  4. Anne-Fleur

    Oekraïne heeft manschappen m/v nodig om te vechten voor hun vaderland waarom vluchten deze mensen !!!!

  5. Paul

    @theo, je hebt geen idee wat onveilig wonen in een oorlogs gebied betekend. De kans dat je kinderen getroffen worden is altijd mogelijk in de steden.
    In feite is het voor Nederland een zegen dat er ook Oekraïners naar naar de Nederland zijn gekomen. Relatief weinig zelfs als je kijkt naar een aantal landen. Onze openen staande vacatures zouden nog groter zijn ! Steeds wordt dit te weinig begrepen. In de zorgsector, bij de NS , overal is het tekort hoger dan ooit nu.

  6. Sanne

    @theo: lekkere houding ten opzichte van kwetsbare groepen waarvoor de opvang in de jaarbeurs is bedoeld! Echt een fijne empathische kerel

  7. Koel Hoofd

    De NOS (en andere msm) wist nog te melden dat de Oekrainers van VR Utrecht een brief hebben gehad met de mededeling “zelf een verblijfsplaats te zoeken” en “Als dit niet mogelijk is adviseren wij om het in een ander land te proberen.”
    Saillant detail ‘Burgemeester Dijksma is voorzitter van de Veiligheidsregio.’
    Is Duic dat vergeten te melden of is Duic dat niet door de gemeente verteld?

  8. W

    Hartverwarmende reacties…

  9. Nina

    @ Sanne

    Opvang in een beurshal is een noodoplossing en geen lange termijn oplossing.

    In Nederland zijn niet voldoende accommodaties voor de opvang van vluchtelingen. Ook niet als we dit heel graag willen. We hebben niks te bieden dan hotelkamers, cruiseschepen, containers, bedrijfspanden, beurshallen…. vreselijk.

    Dus nu snel in een ander veilig land de economie een boost geven door opvanglocaties te bouwen met geld en hulp vanuit Nederland. Dan worden de vluchtelingen veilig opgevangen in goede gebouwen/huizen en daar gaat het toch uiteindelijk om.

  10. Boogschutter

    @ Theo
    Ga je schamen

  11. Peter Hoekstra

    Aan alle melders van negatieve berichten:
    Stop met het verspreiden van ongenuanceerde berichten en het ventileren van kortzichtige meningen. Verdiep je eerst eens in de problemen van de gevluchte Oekraïners.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).