Opvang vluchtelingen kost Utrecht ruim een ton | Opvang vluchtelingen kost Utrecht ruim een ton – De Utrechtse Internet Courant

Opvang vluchtelingen kost Utrecht ruim een ton

Opvang vluchtelingen kost Utrecht ruim een ton
De kosten die de gemeente heeft gemaakt voor de opvang van vluchtelingen sinds september 2015 bedragen tot nu toe iets meer dan een ton: 104.050,- euro. De kosten zitten hem in het organiseren van informatieavonden en het inzetten van toezichthouders. Dat heeft de gemeente laten weten.

De kosten die de gemeente heeft gemaakt voor de opvang van vluchtelingen sinds september 2015 bedragen tot nu toe iets meer dan een ton: 104.050,- euro. De kosten zitten hem in het organiseren van informatieavonden en het inzetten van toezichthouders. Dat heeft de gemeente laten weten.

Het Centraal Orgaan voor opvang van Asielzoekers (COA) neemt de meeste kosten op zich. Dit orgaan is verantwoordelijk  voor de kosten van verblijf en levensonderhoud van vluchtelingen en asielzoekers. Daarnaast zijn de medische kosten voor rekening van het COA. Ook zijn de kosten voor transformatie, inrichting, exploitatie en beheer van de opvanglocaties volledig de verantwoordelijkheid van het COA.

De kosten die de gemeente heeft gemaakt betreffen de communicatie en voorlichting aan omwonenden en belanghebbenden bij de nieuwe opvanglocaties en de inzet van extra toezichthouders op de Amerikalaan.

Ook is over de periode september 2015- februari 2016 (in aanvulling op de reguliere ambtelijke ondersteuning) extra ambtelijke capaciteit ingezet van het Projectmanagementbureau, het Communicatiebureau en de dienst Wijken.

17 Reacties

Reageren
 1. Hidde

  Dat lijkt mij niet eens bijzonder veel, top werk!

 2. Hans

  Als je dit vergelijkt met de totale uitgaven van de Gemeente en uitgaven in recente (bouw)projecten, is dit inderdaad heel weinig.. Hebben ze het tot nu toe nog goed binnen de perken weten te houden

 3. JdV

  @Hidde. Dat klopt, omdat de rijksoverheid alle kosten voor haar rekening neemt voor uitkeringen, gezondheidszorg, onderdak, voeding etc etc etc. Als we deze kosten mee zouden nemen komen er heel andere getallen uit. Dit zijn alleen maar de kosten voor de koffie en thee en zaalhuur waar de bewoners zogenaamd even worden “gehoord”. En daar wil je als gemeente natuurlijk niet teveel aan besteden aangezien je toch je eigen zin wilt doordrijven en het vooral voor de vorm is.

 4. Wim Vreeswijk

  Iedere vluchteling kost uiteindelijk 35.000 euro per jaar aan huisvesting, toeslagen, uitkering en scholing, dus dat is een veelvoud wat Utrecht hieraan betaald !

 5. utrechtse vogel

  als de gemeente lokaties heeft verhuurd aan het COA, heeft het misschien zelfs wat ogeleverd.

 6. Jan Mondaal

  Één ton, waar hebben we het over? Ter vergelijking:

  bijna even veel:
  http://www.duic.nl/nieuws/nieuwjaarsrecepties-gemeente-utrecht-kostte-76-267-euro-grootste-kostenpost-was-de-catering/

  200x zo veell:
  http://www.duic.nl/nieuws/lening-galgenwaard-kost-gemeente-ruim-20-miljoen-dure-les/

  350x zo veel:
  http://www.duic.nl/nieuws/culturele-festiviteiten-van-utrecht-zouden-35-miljoen-hebben-gekost/

  530x duurder dan verwacht:
  http://www.duic.nl/nieuws/verbouwing-utrecht-centraal-53-miljoen-duurder-dan-begroot/

 7. Jansen

  @ JdV

  Enig idee wat jij de staat, ons en mij kost?

  Enig idee wat de machthebbers die misbruik maken van het systeem jou, mij en ons kosten?

  Enige idee wat corrupte VVD’ers en corrupte andere politici jou mij en ons kosten? Nee? Je weet het gewoon niet; je hebt dus helemaal niet genoeg kennis van zaken om hier een mening over te hebben. Een veel voorkomend probleem in Nederland overigens. Informeer je eerst.

  Vluchtelingen van oorlog een aanslagen verdienen onze steun die wij ze nu al niet echt wensen te geven. Zie deal met Turkije vorige week. Gevolg is dat echte en terechte vluchtelingen in strafkampen eindigen.

 8. Van Pimpelen

  … het werkgelegenheidsaspect ten aanzien van de hulpverveling wordt evenwel over het hoofd gezien. Daarnevens, hoeveel wetenschappelijke bibliotheken er verbrand zijn tijdens de kerstening 3e-6e eeuw na de geboorte van Jezus van N. weet haast niemand (gezondheidszorg kòn efficiënter/goedkoper). Het aantal anders- of ongelovigen dat hiertijdens boven de Grote Rivieren is omgebracht doet menigeen huiveren…
  Op een kaartje van de toenmalige romeinse overheersing zie ik een gebied met een treffende gelijkenis aan de ‘hedendaagse’ probleempjes…
  Aangezien men recentelijk in het egyptische nog bouwsels ontdekte die eeuwen aanwezig bleken te zijn plaats ik m’n vraagtekens bij de overdracht van kennis.
  Of, om in de gedachtentrant van Wim V. te blijven, als je inzoomt op google-maps eindig je in NEEderland…

 9. Jansen

  Zie:

  http://www.nrc.nl/nieuws/2016/03/23/azg-uit-protest-weg-uit-opvangkamp-moria

  Cynismce modus aan:

  Nou, wat staan wij als westen toch aan de goede kant van de geschiedenis………not…….

  Ik schaam me kapot om “westerling”te zijn.

  Met deze deal wijs je mensen af, creëer je een scheiding tussen iet-westers en westers, een grotere dan er al is, ipv de vluchteling onderdeel te laten zijn van het vrije westen.

  Het westen wil niet leren en door gaan met kapot maken en verwoesten. En let wel, het is niet alleen het westen dat aan het kapot maken en verwoesten is, maar is wel onderdeel er van.

 10. JdV

  @Jansen. O jee, dat is vervelend. Maar jij weet het gelukkig wel. Vertel. Wat kost ik?

 11. Hendrik Hooivork

  Kosten voor de “gemeente”. Meesten schijnen te vergeten dat het “belastinggeld kan NOOIT op” COA óók door de Nederlandse belastingbetaler betaald wordt…en niet te zuinig ook. Miljardenverkwistende organisatie waar geen maat op staat.

 12. Hans Oudwijk

  Jansen 23 MAART 2016 OM 17:17
  Inderdaad, ga jij jezelf maar eens flink schamen.
  Als ons continent onder de meest walgelijke islamitische aanvallen te lijden heeft maar jij zo diep mogelijk met je kop in het zand wenst te blijven zitten en je zelfs voor je eigen cultuur schaamt en deze verwerpt, dan rest jou inderdaad niets anders dan je diep te schamen.

 13. Jansen

  @ JvD

  Mij hoor je niet van alles beweren over zaken waar ik geen weet van heb.

  Ik plaats je uitspraak in een perspectief, dat recht heb ik, net als het recht dat jij een reactie mag posten en een mening mag hebben, mag ik daar op reageren. Anders moet je jouw mening niet in het openbaar delen als niet tegen reacties kan en daar heeft het alle schijn van; als een hond gebeten.

  Zoals uit het stuk van Rob Wijnberg al naar voren komt, de gemiddelde mens wordt schijtziek van al het gepolariseer. Ik ben en een mens en vluchtelingen zijn mensen, dat is al wat er in mijn ogen toe doet. Ik behandel mensen zoals ik graag behandel wil worden en niemand die het recht heeft mij daarvan te weerhouden, helaas denken veel politici daar anders over. Daar ligt een probleem.

 14. Wim Vreeswijk

  De Utrechtse ‘gutmenschen’ vergeten gemakshalve dat ook het COA tot de laatste cent gefinancierd wordt door de belastingbetaler. Het wordt tijd dat we uit ‘Schengen’ gaan en weer gaan werken aan een professionele grensbewaking. Hoelang blijven we nog zo naïef over onze eigen veiligheid en elkaar blijven uitschelden voor ‘racist, fascist en extreemrechts’. Allochtonen zijn onderling wèl solidair, zo blijkt uit Moolenbeek waarbij zij zelfs een massamoordenaar volledig ongemoeid laten…..

 15. JdV

  @Jansen. U beweert dat ik niet weet wat ik kost, maar u wel. Vandaar mijn vraag. Vluchtelingen is echt iets anders als gelukszoekers, u verwart deze 2 groepen. Probeer anders zelf eens in Zwitserland of de USA of Australië te gaan wonen en werken zonder dat u over de juiste papieren beschikt. Dan wordt het u vanzelf duidelijk hoop ik. Dat heeft niets met polarisatie te maken, dat kun je elke week gewoon op de TV zien. Mensen die zonder de juiste papier proberen Australië in te komen om daar te gaan werken. Van over de hele wereld, Europa niet uitgezonderd. Dat zijn gelukszoekers. En die worden door Australië, toch echt wel een redelijk beschaafd land, gewoon weer teruggestuurd naar hun land van herkomst. Niks mis mee. En dat doen we dus ook met Moldaviers, Oekraieners, Kosovaren, Algerijnen, Eksimos en alle andere soorten ongedocumenteerde personen. Zoals een beschaafd land dat doet. Zonder te polariseren.

 16. Frank

  @Wim Vreeswijk:
  Dat klopt als een zwerende vinger. En ik betaal daar heel graag aan mee. Sterker nog. Ik betaal graag heel veel belasting. Hoe meer belasting ik namelijk betaal, hoe meer ik verdien.

  @JdV:
  Het is goedkoop en nogal populistisch om de term gelukszoekers te hanteren. En het aan het eind van je betoog vervolgens over “een beschaafd land” durven te spreken.

  Beschaafde landen hebben beschaafde manieren. En één van die beschaafde manieren is dat je je aan verdagen houdt. Eén van die verdragen waar wij ons aan hebben te houden is het vluchtelingenverdrag van de VN. Dat verdrag zegt dat wij vluchtelingen gedurende hun verblijf moeten behandelen als ware het eigen burgers.

  Beschaafde mensen praten dus niet over gelukszoekers, maar over asielzoekers. En na de procedure over afgewezen asielzoekers en statushouders. Omdat wij een beschaafd land zijn JdV. Daarom.

 17. JdV

  @Frank. Natuurlijk. Als ik op vakantie ga naar Moldavie ben ik een tourist. En als een Moldavier hier naar toe komt is het automatisch een vluchteling? Slaap maar fijn verder in je droomwereld.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).