De Utrechtse gemeenteraad heeft gisteravond de startnotitie ‘Energielandschap Rijnenburg en Reierscop’ aangenomen. Hiermee is het opwekken van duurzame energie in de polder Rijnenburg een stap dichterbij gekomen.
Initiatiefnemers Rijne Energie en Eneco ontwikkelden in samenwerking met de gemeente en belanghebbenden een aantal scenario’s voor een energiepark in Rijnenburg. Rijnenburg is een zogenaamd ‘pauzelandschap’ in de gemeente Utrecht langs de A12 bij De Meern, wat inhoud dat er voorlopig niet mag worden gebouwd.
“Dit is een unieke kans om substantieel duurzame energie op te wekken in Utrecht. De urgentie om klimaatverandering tegen te gaan is hoog, dus we moeten nu in actie komen. Het past perfect in de ambitie van de stad om in 2030 klimaatneutraal te zijn,” aldus GroenLinks raadslid Monique Bollen.
Duurzame energie
Vorig jaar werd de motie ‘Bouwpauze Rijnenburg’ aangenomen om grondeigenaren, initiatiefnemers en projectontwikkelaars te attenderen op de mogelijkheden van duurzame energie in Rijnenburg.
Op basis van stadsgesprekken heeft de gemeente een aantal randvoorwaarden voor de scenario’s vastgesteld, zoals het betrekken van omwonenden, maatregelen tegen overlast en de mogelijkheid om financieel te profiteren van de opgewekte energie. D66-raadslid Matthijs Sienot: “We willen graag dat de mening van omwonenden zorgvuldig wordt meegenomen in het proces. Ik heb gevraagd om verschillende scenario’s met alle belanghebbenden uit te werken. Die scenario’s vormen wat ons betreft de basis van de mogelijkheden.”
In de loop van 2018 toetst de gemeente deze scenario’s op de voorwaarden uit de startnotitie. Vervolgens wordt het gekozen scenario uitgewerkt tot een bestemmingsplan. “Met deze startnotitie staan we letterlijk aan de start van een zoektocht om tot een duurzaam energielandschap te komen. Ik kan niet wachten tot we de scenario’s in de loop van 2018 ontvangen,” zegt Monique Bollen.
CDA tegen
Het CDA heeft gisteravond tegen de startnotitie gestemd. De partij vindt de startnotitie met daarin de randvoorwaarden voor initiatieven in polder Rijnenburg te vaag. “De gemeente Utrecht geeft omwonenden en initiatiefnemers bij polder Rijnenburg geen duidelijkheid over wat er van hen verwacht wordt bij de ontwikkeling van de polder. Hierdoor laat de gemeente de betrokkenen veel werk voor niets doen”, aldus de partij.
“Ik denk dat die onduidelijkheid een gevolg is van de coalitiesamenstelling en de naderende verkiezingen”, zegt Fractievoorzitter Sander van Waveren. “In de commissie heb ik het ook al gezegd: Groenlinks kan claimen dat er aan duurzame energie wordt gewerkt, D66 dat er een mooi proces met scenario’s en inspraak wordt gevoerd en de VVD kan zeggen dat er nog niks besloten is en dat ze niet voor zijn. In de verhoudingen in de coalitie kan ik me dat compromis ook nog voorstellen. Maar ik vind niet dat we bewoners, initiatiefnemers en grondeigenaren daarmee moeten opzadelen.”
7 Reacties
ReagerenWat is dit taalgebruik toch erg! “pauzelandschap” wie bedenkt zoiets???
Hopelijk komt er geen zogenaamd zonnepanelen weiland, Ten eerste mag je groene weilanden (zelfs als ze de status “pauze” hebben) koesteren en ten tweede Nederland telt ontelbare platte daken van loodsen, scholen, kantoren e.d.) gooi die vol met zonnepanelen in plaats van schaarse groene ruimte.
Waarom laten ze de woningbouw niet gewoon doorgaan op deze locatie, of houden ze het terrein leeg voor de toekomst. Er is nog veel vraag naar woningen in Utrecht.
Plant er een bos.
Pauzelandschap,
Substantieel duurzame energie,
Financieel te profiteren van de opgewekte energie,
Startnotitie,
Duurzaam energielandschap,
manmanman wat een woorden.
Men wil gewoon weer veel van die vogelmolens.
Op Lage Weide is het mislukt en nu hebben ze weer een gaatje gevonden om die K-dingen op een volgende plek neer te zetten, middels vaagtaal.
En maar deugen.
Vraag eens in Houten hoe ze die dingen vinden..
Over de footprint van de productie van die krengen maar te zwijgen.
http://www.groenerekenkamer.nl/download/De-dodelijke-keerzijde-van-windenergie.pdf
Dit is volgens GroenLinks duurzame energie, door aan de andere kant van de wereld het milieu naar de knoppen te helpen.
Oh. Dat milieu. Hebt u daar ook zo’n verschrikkelijke last van, van het milieu? Dat u opstaat en denkt: werd het maar eens beter. En dat het dan bij uzelf begint. Met plastic afval scheiden bijvoorbeeld. U gooit uw plastic afval netjes in een grijze zak (ook van gerecycled plastic natuurlijk) zodat het niet een verbrandingsoven in hoeft, want plastic verbranden zorgt voor allemaal rotzooi in de lucht. Goed van u hoor. Lekker bezig. Maar het was allemaal voor de kat z’n viool, want eenmaal bij het afvalverwerkingsbedrijf belanden al die grijze zakken gewoon bij de rest van het huishoudelijk afval. “”Wanneer grijze vuilniszakken worden aangetroffen, dan wordt verondersteld dat hierin huishoudelijk restafval zit”, zo staat in de acceptatievoorwaarden. (…) Bij de overgang naar nieuwe inzamelsystemen is het misgegaan, zegt Marsman: “We hebben toen verzuimd de burger te vertellen dat een transparante zak een doel had.”” Dus terwijl u dacht dat u fijn klimaatneutraal de blits uit liep te hangen door uw fap-doekjes en Dreft-flessen apart te doen, blijkt u eigenlijk een soort LADA-rijder te zijn. Maar niemand die u dat even gemeld heeft. En bedankt.
Niks doen voor het milieu en de aarde is geen optie, maar de schijnheiligheid van GroenLinks slaat echt alles wat betreft de windmolens en diverse andere zaken zoals de knijp in de stad.
Mijn vraag is dan ook, is Lot voor zichzelf bezig of ………. wie zal het zegen ik weet het niet meer met dit valse GroeneLicht als Partij.