Orca en Triton krijgen drijvend roeicentrum en blijven voorlopig in Vianen Orca en Triton krijgen drijvend roeicentrum en blijven voorlopig in Vianen

Orca en Triton krijgen drijvend roeicentrum en blijven voorlopig in Vianen

Orca en Triton krijgen drijvend roeicentrum en blijven voorlopig in Vianen
Archieffoto DUIC
De Utrechtse roeiverenigingen Orca en Triton blijven in voorlopig in Vianen. De gemeente Utrecht draagt 50.000 euro bij aan een drijvend roeicentrum zodat de topsporters van de verenigingen in ieder geval tot april 2020 in Vianen kunnen blijven.

De Utrechtse roeiverenigingen Orca en Triton blijven in voorlopig in Vianen. De gemeente Utrecht draagt 50.000 euro bij aan een drijvend roeicentrum zodat de topsporters van de verenigingen in ieder geval tot april 2020 in Vianen kunnen blijven.

De verenigingen Orca en Triton hadden de afgelopen periode al een tijdelijke
roeiloods in Vianen. Een deel van de roeiers, met name de topsporters, maakte gebruik van deze voorziening en roeien daar op het Merwedekanaal.

De opslagloods is echter gesloopt om plek te maken voor woningen. Om toch op deze plek te kunnen blijven roeien gaan vier woonboten nu een drijvend roeicentrum vormen. Eén boot komt in gebruik als botenopslag met vlonder, één boot kan gebruikt worden als kleed- en wasruimte en twee boten zijn beschikbaar voor instructie en vergaderen.

Het drijvend roeicentrum ligt aan de passantenhaven in Vianen en blijft daar tot uiterlijk 1 april 2020. Ondertussen wordt gezocht naar een nieuwe permanente locatie voor het roeien in Vianen.

Drukte op het water

“Vanuit de gemeente Utrecht hechten wij groot belang aan het voortzetten van de roeiactiviteiten in Vianen”, schrijft wethouder Maarten van Ooijen. Gezien de ontwikkelingen rond het Merwedekanaal en de werkzaamheden aan bruggen, wordt het steeds drukker op het water en worden de roeimogelijkheden beperkt.

De gemeente Utrecht heeft 50.000 euro toegezegd aan het drijvend roeicentrum. De totale kosten zijn circa 150.000. Er wordt ook nog geroeid door de drie Utrechtse roeiverenigingen op het Merwedekanaal in Utrecht.

4 Reacties

Reageren
 1. Hetty

  Wat handig, zo n drijvend roeicentrum. Als ze weer moeten verkassen wegens woning- of andere bouw, kunnen ze gewoon ergens anders, waar wel plaats is, afmeren. Roeien met de riemen die je hebt gaat in dit geval uitstekend op.

 2. Herman

  Mooi, ook weer opgelost, kan de Merwedekanaalzone verder ontwikkeld worden met haventjes en bruggen.

 3. Ineke

  Tja het is best mooi dat er een plekje is voor deze roeiers. Maar ik vind het ook bizar dat stad Utrecht straks geen roeisport meer herbergt in zo’n waterrijke stad. Een groot verlies voor de roeiers uit Utrecht die straks op een of andere manier op een roeiloods elders moeten zien te komen, dat wordt zeker meer auto verkeer. Niet duurzaam zo lijkt mij.
  Hoewel ik de behoefte aan extra woningen heel goed snap, lijkt het of de oplossingen die daarbij verzonnen worden ten koste te gaan van een grote club sporters. (Zo’n 2000?)
  Al met al geen fijne ontwikkeling voor de roeiers.

 4. Jan

  @Herman @ Ineke: slechts de wedstrijdroeiers (“een deel van de roeiers, met name de topsporters”) van Orca en Triton zijn verhuisd. De rest van Orca en Triton is in Utrecht gebleven, evenals de 600 leden van Viking (“Er wordt ook nog geroeid door de drie Utrechtse roeiverenigingen op het Merwedekanaal in Utrecht’). Het blijft kortom een serieus vraagstuk hoe de gemeente Utrecht zijn verantwoordelijkheid gaat nemen om deze grote groep sporters te helpen bij een duurzame oplossing. Een stad met grote (sportieve) ambities die alles bij een buurgemeente over de schutting gooit, is een aanfluiting.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).