Organisatie Unmute Us eist reactie van Den Haag, anders mogelijk nieuwe demonstraties Organisatie Unmute Us eist reactie van Den Haag, anders mogelijk nieuwe demonstraties

Organisatie Unmute Us eist reactie van Den Haag, anders mogelijk nieuwe demonstraties

Organisatie Unmute Us eist reactie van Den Haag, anders mogelijk nieuwe demonstraties
De organisatie van de protestmars Unmute Us heeft een brief geschreven aan demissionair premier Rutte en demissionair ministers De Jonge en Grapperhaus. Daarin zijn acht vragen te lezen waar nog voor dit weekend een antwoord op wordt verwacht. “Kiest u ervoor ons nog langer te negeren, dan zien wij ons genoodzaakt om nieuwe en grotere acties aan te kondigen.”

De organisatie van de protestmars Unmute Us heeft een brief geschreven aan demissionair premier Rutte en demissionair ministers De Jonge en Grapperhaus. Daarin zijn acht vragen te lezen waar nog voor dit weekend een antwoord op wordt verwacht. “Kiest u ervoor ons nog langer te negeren, dan zien wij ons genoodzaakt om nieuwe en grotere acties aan te kondigen.”

Afgelopen zaterdag liepen in Utrecht zo’n vijfduizend mensen mee met de protestmars Unmute Us. Met deze rijdende demonstratie uitten festivalorganisatoren, leveranciers, artiesten, evenementenlocaties, festivalbezoekers en vele anderen hun gevoelens van onbegrip over het kabinetsbesluit rondom de evenementensector. Ook in andere Nederlandse steden gingen mensen de straat op.

“Het kan u niet ontgaan zijn dat afgelopen weekeinde ruim 70.000 mensen in zes steden hebben betoogd voor heropening van evenementen per 1 september”, is te lezen in de brief. “Toch blijft het angstvallig stil vanuit Den Haag. Wij begrijpen dat dit uw vakantie is, maar het zou van fatsoen getuigen als u ons […] zo snel mogelijk te woord staat.”

Logica

In de brief is verder te lezen dat Unmute Us het beleid van het kabinet ‘willekeurig, onbegrijpelijk en onrechtvaardig’ vindt. “Omdat we na anderhalf jaar solidariteit te hebben getoond met de maatschappij ook solidariteit en transparantie terugverwachten. Uw schrikreactie na de besmettingspiek van juli was nog enigszins verklaarbaar, maar inmiddels is de logica achter uw beslissingen volledig zoek.”

De schrijvers van de brief stellen acht vragen aan de demissionair premier en ministers. Zo willen ze onder meer weten waarom festivals, zoals het er nu uitziet, pas vanaf 20 september georganiseerd mogen worden, waarom het in omringde landen wel mogelijk is evenementen te organiseren zonder stijging van de besmettingen en of de bewindslieden bekend zijn met de Fieldlab-uitslagen waaruit zou blijken dat het risico tijdens het bezoeken van een evenement veiliger is dan het thuis ontvangen van één persoon.

Genoodzaakt

De organisatie van Unmute Us eist voor dit weekend een reactie op de acht vragen. “Kiest u ervoor ons nog langer te negeren, dan zien wij ons genoodzaakt om nieuwe en grotere acties aan te kondigen. Zoals u heeft gemerkt zijn wij in staat tot het mobiliseren van grootschalige protesten, die ondanks hun omvang positief en vredelievend blijven.”

De organisatie zegt tot slot dat het geduld op is. Lees hier de volledige brief.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Hns

  Als ik de opsomming van organisatoren zie zijn het allemaal figuren die waarvoor alleen geldt dat de euro in mijn zak in die van hun moet verdwijnen ongeacht de gevolgen daarvan. Om dit te bereiken worden allemaal niet terzake dienende argumenten gebruikt. Solidariteit an me hoela laat me niet lachen aub. Hersens hebben ze en verstand ook alleen gebruiken ze het op een verkeerde manier nl om een makkelijk te beïnvloeden groep van de samenleving op te zetten en op te ruien. Tijd dat dit soort ophitserij stopt en het zou deze figuren sieren als ze als 1 blok achter alle corona maatregelen gingen staan. Alleen dan krijgen we het onder controle. Klagen heeft geen zin. Ze hebben voor een bestaan in een branche gekozen die geen wortels in de maatschappij heeft.

 2. Bernhard

  Engeland en België laten zien dat festivals met tienduizenden bezoekers niet voor noemenswaardige veranderingen in de besmettingscijfers zorgen. Tegelijk worden sportevenementen (incl. camping), waar men hossend op een kluitje staat wel gewoon toegestaan. Onder het mom van ‘Dansen met Jansen’ zijn alle kroegen en nachtclubs zonder extra ventilatie of gedegen testbeleid opengegooid. De evenementenbranche moet nu bloeden om de schijn van voorzichtigheid en een doordacht beleid hoog te houden. Dat terwijl je op festivals in de buitenlucht juist uitstekend maatregelen kunt treffen om verspreiding te voorkomen. Tijd voor actie!

 3. Baliekluiver

  Het verongelijkte toontje van die festivalcowboys is zo langzamerhand niet meer te harden. Dat dreigen met “nieuwe en grotere acties” is zoals de kleuter die in de supermarkt op de grond gaat liggen krijsen als hij geen snoepjes krijgt. Er liggen nu meer mensen op de IC dan vorig jaar om deze tijd toen er nog niemand was gevaccineerd. En we hebben steeds minder IC-verpleegkundigen (dus minder IC bedden) omdat die het inmiddels gewoon niet meer trekken. We negeren die festivalbranche niet, we kunnen het ons simpelweg niet meer veroorloven om aandacht, tijd en energie te steken in vermaak en vertier zolang we de echte problemen niet opgelost krijgen!

 4. Bernhard

  @Baliekluiver: Er valt niets meer op te lossen. De vaccinatiegraad zal nauwelijks nog toenemen. Het is tijd om de maatregelen op te heffen en waar nodig ziekenhuis/IC-capaciteit te verhogen (waar men anderhalf jaar de tijd voor heeft gehad). We moeten leren leven met covid-19.

 5. Scherpschutter

  Volgens Sanquin heeft 93% van de bevolking antistoffen, hetzij via eerdere besmettingen, hetzij via vaccinaties. Wat kun je dus verder nog doen, anders dan accepteren dat er ieder jaar een paar duizend doden zullen vallen…? Precies. Wie bang is kan zichzelf prima isoleren en beschermen. Verder is het verstandig om de zorg nu eindelijk wat op te gaan schalen.

  Plan maar in dat volgende protest. Nederland gaat weer open. Het onvermijdelijke uitstellen heeft nul zin.

 6. G.H.

  @Baliekluiver
  De eerste illegale Baliefuiver-rave™ is bij deze bevestigd!

 7. Jeroen

  @Hns, er zijn duizend organisaties aangesloten bij Unmute Us. Je vliegt lekker uit de bocht..

 8. René

  @Baliekluiver: het tekort aan IC bedden en personeel, ja dat begrijp ik (heel goed!).
  Maar geeft en verklaart U ons dan aub even heel helder de juiste redenatie van het kabinet in combinatie met de juiste cijfers en werkelijkheid. Ik hoop van harte dat u kunt zorgen dat ik eindelijk snap op basis waarvan precies het kabinet maatregelen en beleid voert. Ik verzoek u geen ruimte te laten voor interpretatie in uw reactie.

 9. Rik

  Haha, Hns, lukt het? Met 100.000 werknemers in een sector die pré-rona 7,4 miljard omzet draaide en 70.000 demonstranten (een van de hoogste opkomsten ooit in Nederland) hebben deze volgens jou op geld beluste “figuren” voor “een bestaan gekozen in een branche die geen wortels in de maatschappij heeft”? Ik zou er haast van moeten lachen als je redevoering niet zo tragisch in elkaar zou steken.

  Je hebt het hier over mensen die een bestaan hebben opgebouwd in een – ik herhaal het nog maar eens: maatschappelijk, cultureel en economisch buitengewoon waardevolle – sector die hun werkveld tot een speelbal van wispelturig en ondermaats beleid hebben zien verworden. Het desastreuze ‘Dansen met Janssen’, de tribunes vol hossende supporters en de 105.000 bezoekers die zich volgend weekend rond de 4,5 kilometer asfalt van Zandvoort nestelen zijn de drie druppels die een emmer hebben doen overlopen. Een emmer die tot de nok gevuld is met pijn, keer op keer geknakte hoop en frustratie. Een emmer die, met goed beleid en het bieden van perspectief, bijlange na niet zo vol had hoeven zijn.

  Dit is een schreeuw om aandacht die andere sectoren (remember KLM en Schiphol?) niet nodig hebben omdat ze al lobbyend toegang hebben tot de achterdeuren van het Binnenhof. Onder andere onze buurlanden laten zien dat het met een gedegen testsysteem prima mogelijk is om evenementen te die nauwelijks effect hebben op de druk op de gezondheidszorg. De ernst van deze gezondheidscrisis is iedereen duidelijk. Hoever de twee maten waarmee gemeten uit elkaar liggen gelukkig ook steeds meer. Laat dat nou net zijn waar dit initiatief om gaat.

 10. Moniek

  Men wil bij Unmute op 8 vragen antwoord en wel snel.
  Maar wat is er nu eigenlijk onduidelijk?
  Men vraagt m.i. naar de bekende weg.

  “Zorg opschalen” zoals Scherpschutter wil.
  Prima, maar waar halen we die extra zorg op stel en sprong vandaan?
  Opschalen kost jaren.

 11. Erwin

  “Omdat we na anderhalf jaar solidariteit te hebben getoond met de maatschappij ook solidariteit en transparantie terugverwachten.”
  Die solidariteit hébben de organisaties teruggekregen, in de vorm van allerlei financiële maatregelen. Transparantie is er ook, tot 20 september geen festivals.
  Wie denken ze eigenlijk wel wie ze zijn??

 12. Hns

  @Rik, haha, noem mij minstens 1 organisatie die bij deze club is aangesloten die al in de jaren 50 bestond en actief was!! 100.000 man die werken in een waardevolle sector, laat me niet lachen. Een sector die kunstmatig uit de grond gestampt is en die oa in leven wordt gehouden door zoveel mogelijk de publiciteit te zoeken en anders niets. Het bestaansrecht wordt kunstmatig in leven gehouden. Kijk wat er met de disco’s gebeurd is. . . helemaal doodgebloed. Hetzelfde zal gebeuren met deze sector, mensen raken erop uitgekeken.

 13. Bernhard

  @Moniek: ‘Opschalen kost jaren’. Onzin. Is er überhaupt geprobeerd om op te schalen? Nee. Wel was men heel rap met het afschieten van een voorstel om de zorgcapaciteit te verhogen .

 14. cas

  @ Rik, Schiphol faciliteert voor jaarlijks meer dan 70 miljoen mensen vluchten, transfers etc. Los daarvan nog de transportafdelingen die er gebruik van maken. Dat is een iets groter iets dan de festivals. En ook de festivals kunnen zich beroepen op de loon maatregelen.
  Boosheid en frustratie zijn slechte raadgevers.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).