Organisator van Utrecht Pride moet in vervolg confetti nog beter opruimen Organisator van Utrecht Pride moet in vervolg confetti nog beter opruimen

Organisator van Utrecht Pride moet in vervolg confetti nog beter opruimen

Organisator van Utrecht Pride moet in vervolg confetti nog beter opruimen
Bij volgende edities van de Utrecht pride moet de confetti die tijdens de botenparade wordt gebruikt nog beter worden opgeruimd. Tijdens het evenement dat dit jaar op 3 juni plaatsvond is al dit papier weliswaar bij elkaar geveegd door de organisator, maar uiteindelijk niet opgeruimd.

Bij volgende edities van de Utrecht pride moet de confetti die tijdens de botenparade wordt gebruikt nog beter worden opgeruimd. Tijdens het evenement dat dit jaar op 3 juni plaatsvond is al dit papier weliswaar bij elkaar geveegd door de organisator, maar uiteindelijk niet opgeruimd.

Tienduizenden mensen genoten deze zomer van de Utrecht Pride. Vijftig boten voeren dit keer een rondje door de binnenstad en vanaf enkele vaartuigen werd confetti de lucht in geschoten. Het gebruik van confetti is in Utrecht alleen toegestaan wanneer het gemaakt is van biologisch afbreekbaar papier.

Dat was weliswaar het geval, maar de confetti was nog dagen na de parade te vinden in de omgeving van de Oudegracht en Catharijnesingel. Op 8 juni werden er mondelinge vragen gesteld over dit onderwerp.

Maarten van Heuven van de Partij van de Dieren zei destijds het volgende: “Een grote bron van afval was de confetti. Dat ligt op sommige plekken nog steeds, voor mijn deur bijvoorbeeld. Hoe gaat het college voorkomen dat volgend jaar weer zo’n confettibult in de binnenstad ontstaat?” Wethouder Eva Oosters zei dit onderwerp mee te nemen in de evaluatie met de organisatie van de Utrecht Pride.

Weer

Nu is bekend dat door de weersomstandigheden van toen – dat waren lange periodes zonder neerslag – de confetti minder snel is opgelost. Dat geldt ook voor de slierten die in de bomen zijn blijven hangen. Deze slierten zijn uiteindelijk wel weggehaald door de organisator.

Ook is het zo dat de organisator na het evenement de confetti bij elkaar heeft geveegd, maar de stapels uiteindelijk niet heeft opgeruimd. “Wij gaan er bij de volgende editie op toezien dat het ook daadwerkelijk wordt weggehaald”, schrijft het college.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. H.Willemsen

  In het enige boompje aan de Zoutmarkt (centrum) hangen nog steeds over gebleven serpentines van de pride. Vogels mijden helaas nu het boompje.🙁

 2. B.

  Het was niet alleen een 2023 probleem, bij alle eerdere edities was er sprake van niet opgeruimde rotzooi. De gemeente heeft daar al eens schriftelijke excuses voor gemaakt.
  De organisator komt er altijd en zonder gevolgen mee weg en dat zal volgend jaar niet anders zijn.
  Daar kunnen we als bewoners gewoon weer op toezien.

 3. J

  Misschien is voorkomen beter dan genezen…..stop met confetti en slingers

 4. J

  Voorkomen is beter dan genezen dus stop met confetti en slingers

 5. Nlz

  Als het nog voor jouw deur ligt, zou je het ook zelf even weg kunnen vegen in plaats van te mekkeren.
  En sure, de organisatie dient ook zijn werk te doen, maar reken er ook op dat niet IEDER stukje weg te krijgen is. Ruim die dan gewoon zelf even op als je hem ziet liggen. Kleine moeite, minder gezeur.

 6. Gedagtekassie

  Het hangt hier de gracht nog steeds in de bomen. Het was weer een geweldig feest maar die slierten mogen wel beter opgeruimd worden.

 7. Rottebert Peermans

  Tip: gewoon nu de herfstblaadjes verzamelen en verven met levensmiddelenkleurstof. Kun je die met de Pride in het confettikanon gooien.

  Bam! Twee vliegen in één klap!

  Geen dank.

 8. Ihsan

  Je kunt confetti maken van bladeren! Die andere papieren en plastic troep zou sowieso verboden moeten zijn.

 9. Wim

  Applues voor Nlz helemaal eens maak je eigen stoepje schoon

 10. Cico

  Het was overigens confetti dat oplost, maar we hebben te maken met erg droge zomers.

 11. Willem

  Nou nou, mij was de confettie niet opgevallen tussen al het zwerfvuil dat dagelijks door inwoners en bezoekers aan het centrum op straat wordt gekieperd. Om maar te zwijgen van alle afvalbakken die omgekeerd worden op zoek naar statiegeldflessen.

 12. Katja

  Prima, trek dit ook gelijk door bij vuurwerkafstekers bij Oud en Nieuw.
  Of beter nog, een verbod op vuurwerk. Want die rotzooi zie je maanden later nog.

 13. Binnenstadbewoner

  Hoezo opruimen? Gaat de organisatie dan ook de dakgoten schoonmaken? Met een beetje wind komt het zo hoog namelijk. De enige oplossing is om die confetti helemaal te verbieden. Het is maar een grapje dus waar gaat het over.

 14. Joop

  Gewoon afschaffen die ongein

 15. Bert

  Het is vrij veelzeggend dat dhr van Heuven

  A) het zo belangrijk vindt, dat er dus een heel ding van moet worden gemaakt
  B) hij het niet even zelf met een bezem voor zijn deur ging vegen (burgerparticipatie enzo)

  Verder: waarom doen we niet gewoon de standaard oplossing van gemeente Utrecht: gelijk keihard verbieden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).