Oud en Nieuw in Utrecht: politie bekogeld met vuurwerk, 12 arrestaties en 14 autobranden Oud en Nieuw in Utrecht: politie bekogeld met vuurwerk, 12 arrestaties en 14 autobranden

Oud en Nieuw in Utrecht: politie bekogeld met vuurwerk, 12 arrestaties en 14 autobranden

Oud en Nieuw in Utrecht: politie bekogeld met vuurwerk, 12 arrestaties en 14 autobranden
Er waren deze jaarwisseling verschillende incidenten in Utrecht. Zo zijn 12 personen gearresteerd, zijn agenten op verschillende plekken bekogeld met vuurwerk, ging in Overvecht een jongerencultuurhuis in vlammen op en ook moest de brandweer 14 keer uitrukken voor een autobrand. Desalniettemin waren er over het algemeen minder incidenten dan voorgaande jaren.

Er waren deze jaarwisseling verschillende incidenten in Utrecht. Zo zijn 12 personen gearresteerd, zijn agenten op verschillende plekken bekogeld met vuurwerk, ging in Overvecht een jongerencultuurhuis in vlammen op en ook moest de brandweer 14 keer uitrukken voor een autobrand. Desalniettemin waren er over het algemeen minder incidenten dan voorgaande jaren.

Net als vorig jaar gold er deze jaarwisseling een landelijk vuurwerkverbod om de druk op de zorg beheersbaar te houden. Ondanks dit verbod werd in Utrecht op verschillende plekken vuurwerk afgestoken. Ook waren er volgens de gemeente ‘veel’ incidenten die gerelateerd zijn aan (zwaar) vuurwerk.

Tekst loopt door onder tweet

Geuzenwijk

Zo werden op verschillende momenten politieagenten bekogeld met (zwaar) vuurwerk. Ook ambulancepersoneel en jongerenwerkers kregen volgens de gemeente te maken met agressie. In de Geuzenwijk moest de Mobiele Eenheid worden ingezet om de rust te herstellen. Zwaar vuurwerk veroorzaakte daar vermoedelijk eerder schade aan een woning.

“Het aantal incidenten in de stad lager ligt lager dan eerdere jaren”, zegt burgemeester Dijksma. “Tegelijkertijd vind ik het niet normaal dat er (auto)branden worden gesticht en er sprake is van agressie en geweld in de richting van hulpverleners. Dit is 365 dagen per jaar onacceptabel, dus ook tijdens de jaarwisseling.”

Brandweer

Er werden daarnaast 14 autobranden geregistreerd. Vorige jaarwisseling waren dat er 17. In Overvecht ging de meidenhuiskamer van Jongerenwerk Utrecht, een samenwerking met jongerencultuurhuis BOKS, in vlammen op. In totaal moest de brandweer 52 keer uitrukken. Vorig jaar was dat 77 keer en het jaar daarvoor, toen er nog geen coronamaatregelen golden, 122.

Er werden deze jaarwisseling in Utrecht 12 mensen gearresteerd. Waarom deze mensen zijn aangehouden is niet bekend. Vorige jaarwisseling werden 11 mensen aangehouden en in 2019-2020 waren dat er 38.

Dankbaar

Er waren afgelopen nacht veel agenten, boa’s, brandweerlieden en andere nood- en hulpdiensten actief in de stad. Burgemeester Dijksma: “Ik ben alle mensen die afgelopen nacht in touw waren, beroepsmatig of vrijwillig, ongelofelijk dankbaar. Samen houden we de stad heel. Ik ben ervan overtuigd dat het dankzij het harde werk van al deze mensen is dat de jaarwisseling met minder incidenten is verlopen dan eerdere jaren.”

37 Reacties

Reageren
 1. Peet

  Je zal maar je wa auto uitgebrand aantreffen

 2. Katja

  Vuurwerkverbod ? Niks van gemerkt, ook de afgelopen dagen al niet. Pakkans is bijna nihil.
  En op de ASW een straatfeest met dj (!), hoe kan dat minstens een uur doorgaan ?

 3. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Ik wens alle reaguurders,links,rechts of midden,een gelukkig maar vooral gezond 2022.
  En hoewel we het niet altijd eens zijn,blijf met elkaar in discussie op deze site.
  Het blijft natuurlijk schandalig wat hier gebeurt,je blijft echt met je poten van hulpverleners af,en je steekt zeker geen spullen in brand.
  Hier wordt je echt verdrietig van om dit te lezen.

 4. Scherpschutter

  Een gezellig en relatief rustig nachtje dus. Mooi!

  En inzake de ‘veel’ incidenten met zwaar vuurwerk; ja, dat dat zou gebeuren kon een kind van 5 nog wel bedenken natuurlijk als je absurd en nutteloos algemeen vuurwerkverbod uitvaardigt…

  Weg met dat zotte verbod. Iedereen heeft er totale maling aan en het enige dat je ermee bereikt is dat 16-jarigen nu met vuurwerk rondlopen dat als granaat kan kwalificeren.

 5. RABE

  Ik hoop dat er nu eens zwaar gestraft wordt.

 6. Vlinder

  Het was opvallend stil wat betreft sirenes in Utrecht, heb er de hele 31 december echt geen enkele gehoord in mijn woongebied, terwijl er overduidelijk genoeg aanleiding voor was, zeker met het geldende vuurwerkverbod. Frappant wel, als je dit afzet tegen een “normale” dag. Was er soms besloten geen sirenes te voeren? Of uberhaupt niet uit te rukken? Angst voor escalatie wellicht? Leve het neoliberale beleid van de afgelopen 30 jaren zullen we maar zeggen……..

 7. wollie

  vuurwerk in de openbare ruimte moet je aan professionals overlaten. de meerderheid in NL denkt er zo over. wie toch zelf wil knallen doet dat maar in de achterhoek of zo.

 8. Pol

  Vuurwerkverbod levert een mooi resultaat voor stad en brandweer op: van 122 naar 77 en nu 52
  Volgend jaar zo rond de 25?

 9. Pee

  Dit is 365 dagen per jaar onacceptabel, dus ook tijdens de jaarwisseling.”
  Alleen er gebeurt weinig tegen , zo ook met de jaarwisseling.

 10. Binnenstadbewoner

  @ DUIC trol: dankzij vuurwerkverbod is er nu een giga afname van letsel. Als zowat een hele straat vuurwerk afsteekt is er meer risico op letsel door rondvliegend vuurwerk dan wanneer een aantal individuen dat doen. Meerdere inwoners zijn dankzij dit verbod zonder letsel wakker geworden. Dat kan een kind van 5 bedenken.

  De ‘liefhebbers’ die illegaal vuurwerk kopen dat sowieso wel. Ongeacht of er nu wel of geen vuurwerkverbod is. Dit staat daar los van. Vergelijk een legale vuurpijl waar bijna niks uitkomt maar eens met een illegale vuurpijl die zo onderdeel van een professionele vuurwerkshow kan zijn.

 11. Gelukkig Nieuwjaar in positiviteit

  Enorm veel vuurwerk en feestjes….lijkt bijna als vanouds in Utrecht.

 12. BdV

  Ja, heel vreemd dat sommige mensen door middel van het gooien van vuurwerk blijkbaar proberen te verhinderen dat mensen hulp komen verlenen, alsof dat ongewenst zou zijn. Dat zegt nogal veel over de gooiers, onder andere dat het waarschijnlijk weinig zin heeft om te wachten tot ze zelf hier eens over na gaan denken.

 13. Thomas

  @Binnenstadbewoner

  Vuurpijlen zijn/waren al verboden, en vuurpijlen worden niet in vuurwerkshows gebruikt.
  Voor de rest een prima jaarwisseling gehad met vuurwerk.

 14. Esrin W.

  Dit wilde ik dus ook zíen en de verwachtingen zijn meer dan uitgekomen. Volgend jaar laten we die managementtypes die dit soort onhaalbare en niet handhaafbare verboden bedenken zélf deze nachtdienst draaien.

 15. Koel Hoofd

  Ik wens alle reaguurders een gezond en gelukkig 2022

  on topic
  @ zuurpruimen, zie dingen eens positief, het is net 2022 we moeten nog 364.4 dagen!
  Bij deze een voorzetje:
  Er zit wel verbetering in het gedrag van de Utrechse mens gezien de 3e wereldoorlog welke normaal werd uitgevochten met oud&nieuw.

 16. JdV

  Iedereen de beste wensen voor 2022, dat het maar een mooi DUIC jaar mag worden. Verkiezingen in maart, covid, sportevenementen. Er zal genoeg gebeuren dit jaar om de pagina’s hier weer te vullen.

 17. Nina

  Voor iedereen een gelukkig en gezond 2022!

  Zeer spijtig dat het nieuwe jaar voor sommige hulpverleners en autobezitters niet goed is begonnen. Sterkte voor hen.

 18. Ben

  Hoewel ik zelf geen vuurwerk koop , kan ik me de lol van vuurwerk goed voorstellen. Het verbod zou op mij averechts werken, ik zou het juist nu willen hebben. Gewoon om de zuurpruimen die van alles willen verbieden te pesten. Er is een klein groepje die zich misdraagt met oudejaarsavond. En er is een klein groepje drammers die steeds meer dingen willen verbieden. Terwijl er grote groepen plezier aan beleven.

 19. Hans

  “ Oud en Nieuw in Utrecht: politie bekogeld met vuurwerk, 12 arrestaties en 14 autobranden”, luidt de kop boven dit artikel.
  Dat sommige scribenten desondanks durven te beweren dat het ‘een gezellig en relatief rustig nachtje’ was en ‘mooi!’ daaraan toevoegen zegt alles over hun mentaliteit.
  Elke politieman of vrouw die bekogeld wordt met vuurwerk is er één teveel. Elke auto die jij in brand steekt en die niet van jou is is er één teveel, iedereen die gearresteerd moet worden en dus de politie handenvol extra werk bezorgt is één onverlaat teveel.
  Wie durft er dan te spreken ‘mooi’ en ‘gezellig’? En kom me niet aan met de tegenwerping dat er immers het woordje ‘relatief’ bijstond. Kwaadaardigheid is nooit relatief. Schaam u.

 20. Bernhard

  Onder de streep heeft het vuurwerkverbod er vooral voor gezorgd dat de zwarte markt floreerde en er meer professioneel spul te zien was dan ooit tevoren. Toch fraaier dan een paar grondbloemen en een Romeinse kaars. Top dus.

 21. Bernhard

  Meer stageplekken en buurthuizen in Overvecht en Zuilen. Dan is het snel gedaan met dit soort uitwassen.

 22. Speak Up

  De trend om steeds zwaarder en illegaler vuurwerk te gebruiken door sommigen is al minstens 35-30 jaar gaande.

  Net als de trend (en traditie) dat allochtone EN autochtone jongeren in bepaalde buurten schijt aan hun medemens en het gezag hebben.

  Dat heeft niets met het vuurwerkverbod te maken, maar kent andere oorzaken.

  So far de reaguurders.

  De beste wensen aan iedereen!

 23. Lachgas

  Aantal vuurwerkslachtoffers minimaal. Aantal slachtoffers schaatsen vorig jaar om en nabij 40000!
  Wordt schaatsen verboden om ziekenhuizen te ontlasten, nee. Hoe krom.

 24. Erwin

  @ben: het verbod op 100 km/h op de snelweg werkt op mij ook averechts, daarom blijf ik gewoon 150 rijden, bumperkleven en rechts inhalen.
  Mijn vuilnis flikker ik overigens ook gewoon van 3-hoog naar beneden.

 25. Probleem

  Ik en mijn vrienden hebben voor zo’n 1000 euro aan vuurwerk er doorheen gejaagd. Daarna nog even gebabbeld met de buren en samen naar het vuurwerk gekeken. Erna genoten van ons feestje met een man of 40. Ik ben blij met het vuurwerk verbod. Het Nederlandse vuurwerk was 3x niks en extreem duur. Ik hoop dat het volgend jaar weer verboden wordt. Iedereen heeft nu top vuurwerk!

 26. Speak Up

  het normverval treffend beschreven in de reactievelden van DUIC. Het ikke-ikke tijdperk.

  “Ik wil mijn pleziertje, de rest kan stikken”.

 27. Aa

  @Speak Up: niet vreemd in een overbevolkt land als Nederland. Als we met alles en iedereen rekening gaan houden kan er letterlijk niets meer in Nederland. Ik denk dat het afsteken van vuurwerk zeer ver af staat van ‘normverval’ en een egoistische mentaliteit, iedereen kan immers genieten van het vuurwerk wat een ander koopt!

 28. LvH

  @ Lachgas, Jouw vergelijking gaat krom op het punt dat alle vuurwerkslachtoffers samen met veel alcoholslachtoffers op een avond vallen en dus een piekbelasting geven. Tijdens Oud en nieuw is er meer hulpverlenend personeel nodig dan dat er eigenlijk is. Schaats en fiets ongelukkigen gebeuren geleidelijker en botbreuken kosten geen ziekenhuisbedden.

  ( Ik kijk en koop ook graag vuurwerk )

  “Een gezellig en relatief rustig nachtje dus. Mooi!” Ik weet niet in welke wijk u woont maar dit zien mensen anders wanneer er auto’s in hun wijk wegfikken. Pas als dat ophoud geef ik u gelijk.

 29. Cas

  Tsja speak up, zo werkt het nu eenmaal, het is niet jouw land dus we doen voor iedereen dingen. Als je het niet leuk vindt doe je gewoon je gordijnen dicht en blijft je lekker binnen.

 30. Anlies

  Met deze houding komen we er met z’n allen wel hoor jongen!!
  Beetje puberaal nietwaar..?

 31. Sjaak

  Wat een vreemde opvattingen over vrijheid en lekker doen waar je zelf zin in hebt. Mensen die het daar niet mee eens zijn moeten maar de gordijnen dicht doen.
  Heel bijzonder.
  Het is exact deze houding (dikke vinger aan iedereen) die er voor gezorgd heeft dat we nu als enig Europees land weer in een lock down zitten.

 32. Speak Up

  @ AA

  Overlast veroorzaken, bewust, is alleen nogal opdringerig.

 33. Speak Up

  @ Cas

  Wat geeft jou het recht om mijn vrijheid te beperken (dus ik moet binnen gaan blijven terwijl jij iets doet wat en verboden is en waar steeds minder draagvlak voor is en waar 25% van de mensen ernstig misbruik van maakt door anderen onevenredig veel overlast te berokkenen, tot aan lichamelijk letsel, dood tot gevolg, dode en gestresste huisdieren aan toe, in brand gestoken auto’s en woningen, etc..).

  Beetje omgekeerde wereld.

  Wat geeft jou het recht?

 34. AA

  @speak up: overlast of last? U doet alsof iedereen last heeft van vuurwerk. Na een half uurtje was het vuurwerk bij ons op. Wij staken niet af voor oud en nieuw. En mocht u denken dat ik met niemand rekening hou dan heeft u dat verkeerd. Het gaat om tolerantie en mensen iets gunnen. Tuurlijk zitten daar grenzen aan maar een uurtje vuurwerk afsteken na de jaarwisseling? Als je dat niet kan hebben wordt het moeilijk leven voor je!

 35. Speak Up

  @AA

  De opmerkingen gaan niet over de mensen die sierwerk en kindervuurwerk afstaken, maar ergens anders over. Al is het ergens natuurlijk wel al het vuurwerk dat desastreus is voor dieren en bijvoorbeeld vogels (die vol in paniek zijn), maar daar kunt u eens rustig zelf over nadenken.

  Waarom betrekt u opmerkingen die overduidelijk niet op uzelf van toepassing zijn op u zelf? Dat is toch best een interessante vraag (en een groot probleem in onze samenleving momenteel). Voel je niet zo snel aangesproken en aangevallen. Ook al zou een opmerking WEL op jou of je gedrag van toepassing kunnen zijn. In dit geval zou je ook wijselijk je mond kunnen houden, even rustig kunnen nadenken en reflecteren en misschien inzien dat de ander ergens een puntje had.

 36. Willem

  Grappig dat reaguurders hier altijd om het hardst roepen om handhaving van regels (als het anderen betreft uiteraard), maar het zelf hebben over vrijheid (ook als die ten koste gaat van vrijheid van een ander..), tolerantie en iemand een pleziertje gunnen als het hen zelf betreft.

 37. AA

  @speak-up: nou u bent volgend jaar gewoon welkom bij ons hoor om samen vuurwerk te kijken of voor wat champagne.

  @willem: hypocrisie is niemand vreemd!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).