Oud-hoogleraar Universiteit Utrecht krijgt taakstraf voor plegen valsheid in geschrift Oud-hoogleraar Universiteit Utrecht krijgt taakstraf voor plegen valsheid in geschrift

Oud-hoogleraar Universiteit Utrecht krijgt taakstraf voor plegen valsheid in geschrift

Oud-hoogleraar Universiteit Utrecht krijgt taakstraf voor plegen valsheid in geschrift
Een voormalig hoofddocent van de Universiteit Utrecht (UU), Arie de Ruijter, is veroordeeld voor het plegen van valsheid in geschrift bij Tilburg University. Ook zijn neef, nicht en de echtgenoot van de nicht zijn hiervoor veroordeeld. De vier worden vrijgesproken van oplichting van de universiteiten.

Een voormalig hoofddocent van de Universiteit Utrecht (UU), Arie de Ruijter, is veroordeeld voor het plegen van valsheid in geschrift bij Tilburg University. Ook zijn neef, nicht en de echtgenoot van de nicht zijn hiervoor veroordeeld. De vier worden vrijgesproken van oplichting van de universiteiten.

De hoogleraar werkte sinds 2000 aan Tilburg University. Hij begeleidde onder meer veel promovendi en huurde daarvoor de hulp van zijn neef en nicht in. Toen De Ruijter jaren later bij Tilburg University vertrok, rezen er vragen over die inhuur en het geld dat daarmee gemoeid was.

Zo zouden er werkzaamheden in rekening zijn gebracht die niet werden uitgevoerd. Ook werd op facturen een onjuiste naam vermeld en stond op een van de facturen dat de nicht van De Ruijter een mastertitel had die ze nooit heeft behaald. Ze zouden daarmee de universiteit hebben opgelicht. Ook zou er geld zijn doorgesluisd naar de bedrijfjes van de familieleden.

Universiteit Utrecht

Aan de Universiteit Utrecht, waar De Ruijter ook werkte als hoogleraar, zou hij in 2006 en 2007 soortgelijke strafbare feiten hebben gepleegd. Het viertal maakte zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig aan valsheid in geschrift en oplichting van zowel Tilburg University als de Universiteit Utrecht.

De rechter gaat daar niet helemaal in mee en oordeelt dat voor oplichting onvoldoende bewijs is. De rechtbank veroordeelt de vier wel voor het plegen van valsheid in geschrift. Volgens de rechtbank zijn de beschuldigingen die betrekking hebben op de UU verjaard, waardoor de verdachten er niet meer voor vervolgd kunnen worden.

Taakstraffen

De Ruijter krijgt een taakstraf van 180 uur en de nicht en neef krijgen taakstraffen van respectievelijk 72 en 54 uur. De echtgenoot van de nicht krijgt geen straf omdat zijn rol volgens de rechtbank beperkt was en het lang duurde voordat de zaak behandeld werd.

De straffen vallen veel lager uit dan de eis van de officier van justitie. Volgens de rechtbank komt dat doordat de oplichting deels verjaard en deels niet bewezen is. Ook de eis van de universiteiten om een schadevergoeding van ruim 1,5 miljoen euro op te leggen, is afgewezen. In de strafmaat speelt ook mee dat de behandeling van de zaak lang op zich heeft laten wachten.

10 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Klasse Justitie

  2. Rob

    Wat een coulance heeft de rechter weer eens richting de daders. Duidelijk dat het zwaartepunt van de rechtbank niet ligt bij het straffen maar voornamelijk bij het verzachten van de omstandigheden voor die arme Arie en zijn kornuiten.

  3. Pee

    Is die rechter soms ook een neef ?

  4. Rechtse Harry

    Vier en een half week schoffelen zodat Arie nog steeds een VOG kan krijgen om in het onderwijs te kunnen blijven werken.

  5. Scherpschutter

    De verjaringstermijn voor een delict als dit is 12 jaar. In die zin heeft de rechter dus geen andere keuze…Heel vreemd is wel waarom zo lang gewacht is met de man voor het gerecht te brengen, want veel van de malversaties waren al geconstateerd tussen 2015-2017, toen de delicten nog niet verjaard waren. Heel opmerkelijk.

    Verder moet die verjaringstermijn natuurlijk zo snel mogelijk worden afgeschaft. Een misdrijf is gepleegd en daarvoor dienen slachtoffers gecompenseerd te worden en daders te worden bestraft. Waarom de factor tijd hierin een rol zou moeten spelen (laat staan een gunstige rol voor daders) is me werkelijk een raadsel. Verjaring hoort niet thuis in een morele rechtsorde (niet te verwarren met een rechtsstaat). Verjaring als zodanig is ronduit bespottelijk.

  6. Koel Hoofd

    Kortom, UU heeft gewoon zitten slapen.
    En dat promoot zich dan als een toonaangevende universiteit die de wereld wil verbeteren.
    Ik zou zeggen, begin eerst even binnen de eigen gelederen, lijkt me wel handig als bekostigde (betaald door de belastingbetaler) instelling met een megalomaan grote muil.

  7. Belastinggeld

    De rechtbank haalde weer eens alles uit de kas om deze oplichters te pamperen
    Reken maar dat deze dieven schaterlachend de rechtbank zijn uitgelopen

  8. hans

    Om de zaak in perspectief te zetten, Warhoofd, dR was hoogleraar in Utrecht tot ongeveer 2003, daarna hoogleraar en decaan in Tilburg tot 2017!

  9. kim

    @hans; na 2003 was dR nog wel deels verbonden aan de UU. Met name om nieuwe opleidingen daar een gezicht te geven.
    @Koel hoofd; natuurlijk kun je dat achteraf wel constateren. Tegelijkertijd ging het bij de UU om een relatief laag bedrag. Bij de UU werken 7000 mensen en er vloeien jaarlijks honderden miljoenen doorheen. Als je zo’n situatie 100% zou willen voorkomen moet je een veelvoud aan euro’s gaan uitgeven aan aanvullende beheersmaatregelen. Ook speelde dit zich af in een situatie waarin de UU nieuwe opleidingen in de markt aan het zetten was. Bij het opzetten van iets nieuws begin je meestal niet met het dicht timmeren van de bewegingsruimte van vooraanstaande medewerkers. Natuurlijk had er beter opgelet moeten worden, maar feit blijft dat dR simpelweg misbruik heeft gemaakt van de ruimte en het vertrouwen die hem was gegeven om zaken (mede) op poten te zetten. Maar dan die straf… ongelofelijk! Dit lijkt me een behoorlijke aanmoediging voor (potentiële ) fraudeurs. In Tilburg is dR natuurlijk zo dom (of arrogant) geweest om facturen vanuit een schoonheidssalon te sturen. Dat viel op een gegeven moment natuurlijk wel op. Iedere fraudeur weet nu dat als ze nog net iets geraffineerder te werk gaan, dat dan de pakkans nog lager is. En als je gepakt wordt dan ben je met een paar uur schoffelen klaar. Deze vorm van klassenjustitie doet me denken aan hoe de katholieke kerk vroeger met kindermisbruikende pastoors omging ; als ze betrapt werden dan werden ze vervolgens naar de andere kant van de wereld gestuurd (waar ze gewoon konden doorgaan met wat ze deden). Dan was dan (zogenaamd) wel genoeg straf en gezichtsverlies (aldus kerk). Een welverdiende gevangenis straf blijft veel lieden helaas bespaard.

  10. MensErgertZich

    Steel miljoenen en je loopt een klein risico dat je wat moet schofffelen. Wat voor signaal is dat? En blijkbaar zijn de daders zielig omdat de zaak lang geduurd heeft.. In een ander artikel werd ook nog gemeld dat de rechtbank rekening hield met “de financiële gevolgen” voor meneer de Ruijter. Slappe hap, het OM moet in hoger beroep.
    Verder is dit het zoveelste geval van fraude in het hoger onderwijs.. Dirk Smeesters, Don Poldermans, Diederik Stapel, Mart Bax, het InHolland schandaal, en verder nog wat klein grut, het houdt maar niet op.
    Ik weet uit eigen ervaring dat dit het topje van de ijsberg is. De unis zouden eens goed doorgelicht moeten worden, vooral Tilburg. Daar is recent iemand hoofd van een vakgroep geworden terwijl er een integriteitsonderzoek tegen haar liep. Aan de UU gebeuren ook bizarre dingen. En de helft van de UDs en profs aan de UvA zouden zo ontslagen kunnen worden, als er maar dossiers waren bijgehouden. Bij wangedrag moet iemand er gewoon uitvliegen, punt.
    Alle grote bedragen zouden door accountants moeten worden goedgekeurd, en in geval van fraude moeten die ook voor het hekje komen.
    Er zouden klokkeluidersregelingen moeten komen, zodat onderzoekers met tijdelijk contract (bijna iedereen) vrijuit kunnen spreken. Niet alleen over UDs en profs, maar ook over bv NWO, wat allerlei oplichters op een voetstuk heeft geplaatst en zich niet aan de eigen regels houdt. Verder OC&W natuurlijk, daar wordt het beleid gemaakt dat tot al deze problemen leidt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).