Oud-stadsarcheoloog Tarq Hoekstra op 81-jarige leeftijd overleden | De Utrechtse Internet Courant Oud-stadsarcheoloog Tarq Hoekstra op 81-jarige leeftijd overleden | De Utrechtse Internet Courant

Oud-stadsarcheoloog Tarq Hoekstra op 81-jarige leeftijd overleden

Oud-stadsarcheoloog Tarq Hoekstra op 81-jarige leeftijd overleden
Tarq Hoekstra. Foto's: Het Utrechts Archief
Tarq Hoekstra, oud-stadsarcheoloog van Utrecht, is op 2 juni overleden. De historicus heeft in het verleden een Stedelijke Onderscheiding gekregen voor zijn verdiensten voor de stad.

Tarq Hoekstra, oud-stadsarcheoloog van Utrecht, is op 2 juni overleden. De historicus heeft in het verleden een Stedelijke Onderscheiding gekregen voor zijn verdiensten voor de stad.

Hoekstra werd in 1972 aangesteld als eerste gemeentelijke archeoloog van Utrecht. René de Kam, conservator van het Centraal Museum, noemt het op Instagram een bijzonder mens met veel kennis over de geschiedenis van de stad.

“Voor de tentoonstelling en het boek over De ommuurde stad heeft hij mij nog al zijn onderzoekgegevens gegeven die hij in de afgelopen decennia had verzameld over Vredenburg en 16de-eeuws Utrecht. Daar heb ik zoveel aan gehad”, aldus De Kam.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Volgens Het Utrechts Archief was een tekening van het beleg van kasteel Vredenburg zijn favoriete archiefstuk. In 2008 is Hoekstra gefotografeerd met het stuk.

In 2018 was de oud-stadsarcheoloog, samen met allerlei andere dragers van de Stedelijke Onderscheiding, aanwezig bij de 896e verjaardag van Utrecht in Museum Speelklok.

Hoekstra is 81 jaar geworden. Maandag wordt hij van het Bartholomeus Gasthuis naar de Pieterskerk gebracht voor een besloten afscheidsbijeenkomst.

4 Reacties

Reageren
 1. Lex Krosse

  Ik heb Tarq leren kennen bij de fitness van de Hoogstraat, Tarq had ondertussen zo zijn beperkingen. Ondanks dat een vrolijk mens opgeruimd en vol aandacht voor de mensen om zich heen, een fijn mens dus. Omdat Tarq bij de fitness vooral fietste had ik afgesproken dat ik met Tarq naar de Vuelta zou gaan. De Vuelta ging niet door en Tarq is niet meer. Hij laat een zus na die hem vaak haalde en bracht, zij zal hem missen

 2. W

  Bijzonder aardige man met veel historische kennis van Utrecht. Altijd zeer genoten van zijn verhalen over mijn oude Utrecht.
  En wel heel speciaal dat hij op 2 juni 2020, de 898ste verjaardag van Utrecht, is gestorven,

 3. GeenStijl@Utrecht😉

  Een bijzondere man als ik de reacties mag geloven,met een enorme bijdrage voor nieuwe generaties Utrechters.
  Mijn diepe respect, en mijn condoleances voor de nabestaanden.

 4. Katja

  Begin jaren 70 stond ik langs het hek bij het Vredenburg de opgravingen te bekijken. Hij zag dat ik het interessant vond en vroeg “wil je eens hier komen kijken ? Kom dan morgen even langs”. Volgende dag kreeg ik een privé rondleiding bij de opgravingen. Onvergetelijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).