Oude Utrechtse muurreclames komen tevoorschijn na jaren achter pleisterlaag Oude Utrechtse muurreclames komen tevoorschijn na jaren achter pleisterlaag

Oude Utrechtse muurreclames komen tevoorschijn na jaren achter pleisterlaag

Oude Utrechtse muurreclames komen tevoorschijn na jaren achter pleisterlaag
Foto: Jim Terlingen
Er zijn oude muurreclames teruggevonden bij het verwijderen van een witgepleisterd deel van een woning in Utrecht. De reclames waren hoogstwaarschijnlijk van één van de drogisten, die vroeger in het pand op de hoek van de Minstraat en de Abstederdijk zaten.

Er zijn oude muurreclames teruggevonden bij het verwijderen van een witgepleisterd deel van een woning in Utrecht. De reclames waren hoogstwaarschijnlijk van één van de drogisten, die vroeger in het pand op de hoek van de Minstraat en de Abstederdijk zaten.

Jim Terlingen is journalist en beheerder van de Facebookgroep ‘Abstederdijk e.o.’, waar hij de foto’s op zondagmiddag op zet nadat een buurvrouw hem tipt. Hoewel hij al eens eerder schreef over weggepleisterde muurreclames, noemt hij het ‘vrij bijzonder’ dat deze teksten zijn teruggevonden. “Er zit een nieuwe eigenaar in het pand en die knapt het op. Achter een witgepleisterd stuk van de muur kwamen deze muurreclames tevoorschijn.”

“Ze zitten over elkaar heen, maar als je goed kijkt, zie je woorden als ‘Eau de cologne’, ‘Stoffers’, ‘Wijnen’, ‘Tandpoeders’ en ‘Puddingpoeder’”, schrijft Terlingen bij de foto’s. Het is aannemelijk dat de muurreclames van een drogist waren, die hier ooit zat gevestigd. En dat klopt, bevestigen leden van Utrecht-gerelateerde Facebookgroepen: dat moeten Van Hassel en later Van Veen zijn geweest, die zaten daar aan het begin van de vorige eeuw.

Tekst gaat door onder afbeelding

Foto: Jim Terlingen

Wat er met de muurreclames gaat gebeuren, is nog niet duidelijk, vertelt Fred Nuwenhuis van de Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht. “Het lijkt erop dat het om oudere reclames gaat. We doen daar nu wat onderzoeken naar en we zijn in overleg met de eigenaar van het pand.” Omdat de woning geen status van monument heeft, is het uiteindelijk aan de eigenaar of de reclames mogen blijven of dat ze opnieuw worden witgepleisterd.

Terlingen zou het liefst zo veel mogelijk willen bewaren van de Utrechtse historie, maar hij erkent dat het niet altijd mogelijk is. “Dat is hoe het gaat in het leven. De eigenaar van het pand neemt de beslissingen bij het te verbouwen. Je kan nou eenmaal niet alles bewaren van vroeger.”

9 Reacties

Reageren
 1. Piet

  Leuk om te vinden, maar echt fraai is het helaas niet (meer). Het lijkt erop alsof eronder weer bakstenen zouden kunnen zitten. In dat geval zou ik het, als ik de eigenaar was, het er lekker vanaf halen. Kun je het altijd nog verkopen aan de hoogste bieder (Utrechts archief?)

 2. Kadoendra

  Het belichaamd ook een stap in de historie van het maken van reclame, terwijl je heden ten dage licht-, tv-, radioreclames, etc hebt.

  P.s hierbij een link over een oud uithangbord, wat overigens ook een oude vorm van reclame is.

  http://www.verhalenbank.nl/items/show/13359

 3. wollie

  tandpoeders? wie weet meer?

 4. Kadoendra

  @wollie

  Het gaat over de tijd dat de tandpasta nog niet uitgevonden was.

 5. WvR

  @wollie: ik schat bakpoeder, soda bicarbona bevattende poeder. Overal verkrijgbaar (Arm & Hammer is de klassieker). Goed voor zo’n beetje alles. Schuurmiddel voor reinigen (beetje azijn erbij voor wondermiddel), goedkoopste en best werkende anti-transparant, deegwaren, en onder andere ook: tanden poetsen. Zou me niks verbazen als de halve space shuttle er mee gemaakt was 😉

 6. Saar

  Gaaf puzzelwerk! Tip aan eigenaar: epoxy-hars 🙂

 7. Ton

  Leuk zo´n puzzel in je straat.
  Na honderden keren passeren ontcijfer je plotseling weer een woord dat je eerder niet gezien had.

 8. William Poutsma

  Kan het zijn dat in het witte vlak erboven (1e etage) ook iets erachter verstopt zit? Zie ik op Streetview.

 9. Ton

  @ William,
  Waarschijnlijk wel. En ook nog twee grotere vlakken om de hoek, op de Abstederdijk.
  De eigenaar kan nog even vooruit!
  Ooit moeten tientallen schilders hier hun brood mee hebben kunnen verdienen. Niet alleen op tal van blinde gevels maar ook nog op etalageruiten, handkarren, bestelauto’s, uithangborden, enz.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).