Eén van de sneltrams die tussen Utrecht en Nieuwegein reed is binnenkort te bezichtigen in het museum. Na 37 jaar worden de voertuigen uit de roulatie gehaald.
Op 29 mei reed de oude sneltram de laatste ritten tussen Utrecht en Nieuwegein en IJsselstein. In Utrecht rijdt het voertuig nog tot vrijdag 3 juli. De provincie wil één tram redden van de sloop en schenken aan het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep.
De afdelingen van de SP, GroenLinks en VVD van de provincie Utrecht hebben daarom een motie ingediend waarin werd gevraagd om één tram te schenken aan het museum. In die motie stond onder andere dat het vervoersmiddel voor vele generaties een tastbare herinnering kan zijn.
“Van de tijd dat zij naar school of werk reisden met de tram. […] We zijn collectief verantwoordelijk zaken van historische waarde te behouden voor toekomstige generaties.”
Bovendien zou het Nederlands Transport Museum graag een tramstel over willen nemen. Ook is schenken aan het museum duurzamer en goedkoper dan slopen. “Last but not least; het publiek zal ons dankbaar zijn”, is te lezen in de motie die unaniem is aangenomen.
13 Reacties
ReagerenNou als schenken goedkoper is dan slopen dan wil ik er ook één. Geef nu!
Ook een exemplaar naar het Utrechtse Spoorwegmuseum?
Hoezo slopen?
De trams zin 10 jaar geleden compleet gereviseerd (waarschijnlijk voor een deel met belastinggeld).
Die kunnen toch gewoon verkocht worden, zoals wel vaker gebeurd met ‘rolling stock’. De uiteindelijke levenstermijn is nog lang niet bereikt. Ze rijden nog immers en worden ook nog dagelijks onderhouden. Kan zo verkocht worden.
Voor een tramstel is het kennelijk niet zo moeilijk om museabel te worden.
@ John
Het spoorwegmuseum gaat over, tada: treinen; en is in de eerste plaats een NS-museum.
Lelijk ding waar bijna niemand op zit te wachten.
Een of ander vaag museum wil er een, prima toch, kom maar halen. Misschien zijn we ze over 25 jaar wel heel dankbaar dat ze dat gedaan hebben.
@Joas, deze trams rijden als sinds 1983, oftewel 37 jaar oud. Zo’n tram wordt gebouwd voor een verwachte levensduur van 30 jaar, in die periode worden aantal grote revisies uitgevoerd, waaronder die van 10 jaar geleden. Zo’n ding kan geen 40 jaar zonder groot onderhoud/revisie rondrijden.
Fantastisch idee! Gefeliciteerd! Hoop dat het doorgaat.
Stomme verbazing: NIET ook één naar ‘t Spoorwegmuseum??? ‘t Bijzondere van deze tram is immers, dat de opzet van alle systemen, incl. de spoorbreedte als ik mij niet vergis, identiek is aan die van NS. Of Prorail, whatever.
Compliment aan Peermans: briljante humor!
Opnieuw een mooi voorbeeld dat ALLES dat van subsidie betaald wordt (zoals dit museum) per definitie een SLECHT idee is. Was het een goed idee dan is er immers geen subsidie nodig…
Onze Gemeente en dit gesubsidieerde museum denken dus werkelijk (probeer het je in te beelden) dat mensen graag vrijwillig geld willen betalen om een tram te zien waar ze net decennia in gezeten hebben…
Dit materieel was destijds toonaangevend en de opmaat voor latere light railverbindingen in de Randstad. Was ooit in opdracht van NS degelijk ontworpen en zo goed gebouwd, dat dit nog decennia elders mee had gekund. Er was eerder het plan een tramstel ‘rijdend’ te bewaren, net als elders in Europa. Met de opbrengst van besloten-vervoer ritten zou de tram in haar eigen onderhoudskosten hebben kunnen voorzien. Het mocht niet zo zijn. Gelukkig blijft er op initiatief van externen een tramstel behouden en het siert GS de mening te delen, dat een tramstel na 37 jaar exploitatie als cultureel erfgoed gezien mag worden. Dat Nieuw Vennep een opvang biedt is mooi. Dat past in het beeld, dat er binnen de Utrechtse regio blijkbaar geen draagvlak te creëren was en is om de rijke OV/geschiedenis van de provincie te tonen. De trams die over zijn gebleven van eerdere regionale Utrechtse trambedrijven rijden ´noodgedwongen´in Amsterdam
Hoe is het toch mogelijk dat Scherpschutter zelfs hier negatief over kan doen.
Dit museum wordt gerund door gepassioneerde vrijwilligers en ontvangt geen subsidie, wat je ook kan vinden als je even googelt. Men wil zo’n tram graag hebben, ze worden toch gesloopt en het kost de gemeente zelfs minder om er een te schenken dan hem te slopen. Een besparing van belastinggeld dus!
Alleen maar positieve dingen dus, iedereen wordt hier beter van, maar sommige mensen willen blijkbaar per se overal hun gal overheen spuwen. Bah.
@Tom
Gefeliciteerd Tom. U is de eerste op DUIC die me ooit op een inhoudelijke onjuistheid heeft weten te betrappen! Nou ja, semi-inhoudelijke onjuistheid, want het museum heeft in het verleden uiteraard wel regelmatig projectmatige subsidie ontvangen.
Maar…vooruit. Mea culpa maxima culpa! Ik heb dit museum ten onrechte indirect voor subsidieslurper versleten en dat is uiteraard onterecht en niet netjes van me. Onacceptabel.
Ik baal hier van. Mijn standaarden liggen hoger dan dit.
O ja, en we hebben ook nog het Openlucht Mueum in Arnhem waar al een Rotterdamse tram rondrijdt… Past ie daar op de rails?