Oudenoord krijgt volgende week een Albert Heijn in historisch pakhuis | De Utrechtse Internet Courant Oudenoord krijgt volgende week een Albert Heijn in historisch pakhuis | De Utrechtse Internet Courant

Oudenoord krijgt volgende week een Albert Heijn in historisch pakhuis

Oudenoord krijgt volgende week een Albert Heijn in historisch pakhuis

De Oudenoord wordt verrijkt met een Albert Heijn. In het pakhuis waar voorheen de Kwik-Fit was gevestigd komt een nieuwe vestiging van de supermarktketen. 

Een woordvoerder van Albert Heijn laat aan DUIC weten dat de winkel aanstaande dinsdag, 26 augustus, om 16:00 uur opengaat. Het wordt wat ze bij Ahold een ‘stadswinkel’ noemen, een voor Albert Heijn-begrippen kleinere winkel.

Historie

In oktober 2011 is er door de vereniging Oud-Utrecht (.pdf) onderzoek gedaan naar de historie van dit pand. Hierin komt onder meer naar voren dat er oorspronkelijk gedeeltelijk een paardenstal zat op de begane grond.

“In 1895 wordt het graanpakhuis Westerdijk 1 (nu Oudenoord 1) gebouwd in opdracht van de Firma Wed. P.E. Pompe. Op de benedenverdieping van Oudenoord 1 is oorspronkelijk links van de hoofdingang een paardenstal. In die tijd hebben diverse graanhandelaren zich in deze omgeving gevestigd, wegens de verplaatsing in 1894 van de Korenbeurs van Neude naar Vredenburg, de goede bereikbaarheid over water en de nabijheid van malerijen en bakkerijen zoals De Korenschoof. Architect van het gebouw is J.A. van Straaten jr. (1862-1920), een Utrechter die onder andere bekend is van het ontwerp van de Bijenkorf in Amsterdam.

Rond 1930 is het pand in gebruik genomen door De Wild (NV Hollandsch IJzermagazijn voorheen M.
de Wild). Dit is een winkel met een hoofdvestiging in Alkmaar en een filiaal dat tot 1930 gehuisvest is op Oudegracht 144-146 in Utrecht. Op foto’s van eind jaren 30 is op de zijmuur een reclameschildering aangebracht waaruit blijkt wat de zaak verkoopt: ijzerwaren, gereedschappen, hang- en sluitwerk, huishoudelijke artikelen, sanitair. Deze zaak heeft hier tot begin jaren 70 gezeten.

In 1972 is in opdracht van De Wild Houthandel CV op de binnenplaats een forse uitbouw op de
begane grond gemaakt. Waarschijnlijk is toen ook de top van het middenrisaliet van de voorgevel
verdwenen en is het pand samen met nummer 3 en 5 geheel wit geverfd. Tussen in ieder geval 1975
en 1985 zat in het pand een Hubo bouwmarkt. Na 1984 is de liftschacht verwijderd. Rond 1990 zat er
Carex Uitlaatcenter. De laatste jaren zat er de Kwik-Fit. In 2008 is het dak vernieuwd. Sinds 2010
staat het gebouw leeg.”

18 Reacties

Reageren
 1. Ottotto

  En wéér een AH!
  Bah!

 2. Jacob S .

  Fijn de Appie op die plek, chapeau !

 3. Utrechter

  Wat een onzin, de AH begint zich te gedragen als de belwinkels en kebab zaken op de ASW. Ook teveel van het zelfde. Er zit verdorie op nog geen paar minuten fietsen een vestiging.

 4. Stephan

  Inderdaad, Hoeveel appie’s heeft deze stad nodig?

 5. Vincent

  Zal wel fijn parkeren worden met die enorme hoeveelheid aan parkeerplekken. En ja tuurlijk kan je met de fiets maar er zullen altijd mensen met de auto gaan. Als we maar geen praktijken a la Amsterdamsestraatweg gaan krijgen hier.

 6. Huib

  Dat er opnieuw een AH gaat openen, vind ik ondergeschikt aan het vreugdevolle feit dat het pand nieuw leven ingeblazen wordt.

  Steeds wanneer ik er langs kwam, op de fiets of met de bus, dacht ik “wat oneindig zonde om zo’n mooi pand te laten verpauperen”

  Ben trouwens benieuwd welke functie de 3 verdiepingen boven de nieuwe Appie krijgen.

 7. Savrion

  Ik zie het nut er niet van in, maor het is natuurlijk wel lekker als je bij de sluisjes zit dat je niet zo ver hoeft te lopen om een biertje te halen, voor de rest konden ze er beter een uitgaanscentrum in vestigen en dan NIET voor studenten

 8. Steven

  Ook ik verbaasde mij (als architect) over het feit dat zo’n mooi pand zo lang leeg on staan. Met een aannemer heb ik gekeken of we wellicht het pand nieuw leven in konden blazen. Helaas is contact met de eigenaar nooit gelukt. Toen er gebouwd werd heb ik contact opgenomen met de bouwer en vroeg ik wat de functies van de bovengelegen verdiepingen waren. Op de eerste verdieping komt personeelsruimte. Daarboven wist hij niet, want hun opdracht is alleen de onderste twee bouwlagen. Ik vroeg wel of er parkeerplaatsen meegenomen waren. Dit was niet het geval. Wellicht trek ik overhaaste conclusies, maar volgens mij zullen er dan ook geen woningen gemaakt worden op die bovenste twee lagen. Als er namelijk woningen toegevoegd worden bij een ontwikkeling dan moet er naar mijn weten ook parkeren worden opgenomen in het plan. Ik denk dus dat de bovenste twee verdiepingen dus gewoon leeg blijven staan. Tsja die Albert Heijn zal wel genoeg betalen. Maar dan nog vind ik dat als dit waar is gemeente Utrecht wel wat verder had kunnen kunnen kijken naar de verdere ontwikkeling van het pand…

 9. Hegoser

  Yeahhhh eindelijk weer en winkel er bij
  Blij fat het een appie is zeg ik als buurtbewoner
  Ik hoop dat ze mer een stadswinkel ook bedoelen
  Dat dit een ah wordt
  Die. 24 uur per dag open is
  De eerste 24/7 appie in Utrecht
  Dat zou tijd worden in deze wereld stad

 10. romaisa

  hoe kan je daar solliciteren

 11. Ernst

  @Romaisa: https://werk.ah.nl

 12. Romaisa

  Dankjewel maar hy staat er niet by?

 13. Ernst

  Misschien zijn ze al voorzien. En je kan ze natuurlijk ook een mail sturen, of bellen. Veel succes!

 14. P-tronella

  @vincent Het is een mandjeswinkel. Voor mensen te voet of mensen op de fiets. En voor de rest is er zoals je al aangeeft geen ruimte.

 15. Truus

  De Gamma even verderop is weg, en we krijgen er een AH voor terug. Geen eerlijke ruil!

 16. Jon

  Vreugdevolle feit?
  Je maakt zeker een grap Huib! NEE?
  Een winkel zonder gezicht, als je een klacht in wilt dienen, waar moet je naartoe?
  Gek is, andere bedrijven reageren op de klachten, opgegeven online, AH niet, negeert totaal wat mensen zeggen, terwijl andere bedrijven reageren en proberen uit te komen, wat wel een bepaalde respect voor de klant laat zien.
  Wat is zo goed aan AH? Niets geloof ik.
  Ben je eenmaal aan een product gewend, blijkt een van de managers (managers worden de hele tijd vervangen ) het eruit gegooid te hebben.
  In plaats van je gewoon je bonnetje mee te geven zoals het hoort, vragen zij: Wil je de bon?

  Natuurlijk wil ik het want als iets niet klopt of ik iets verkeerd gekocht heb, of als ik thuis kom en zie dat een product een verlopen datum heeft, heb ik dat bon nodig en daarom is het je recht zo’n bon te krijgen en het is een slechte praktijk de klant dat te vragen, gewoon geven en dan als de klant het niet wilt kan hij /zij het achterlaten.

  Zondag in de AH (HC) werd ik gevraagd, wil je de bon, ik zei ja graag maar zij was al de volgende klant aan het helpen, aannemend dat ik het niet wilde, en dus haar hoofd was al zo ingeprogrammeerd dat zij niet eens luisterde naar mijn antwoord, alleen omdat ik daar bleef staan, zei zij, oh, “ja graag, sorry”, moment, en dan ging zij wat intypen zodat zij mij mijn bon kon geven.

  Wat als je iets vergeet, moet je dan de winkel weer in met volle tas, zonder bon, dan zou je aangehouden kunnen worden voor diefstal, en zouden zij de hele systeem door moeten zoeken voordat zij kunnen zien dat je had al betaald.

  Bij andere winkels geven zij je de bon gewoon, nu wanneer zij vragen of ik de bon wil en ik zeg ja, voel ik mij schuldig, het is net alsof ik de onderbetaalde jongeren niet vertrouw.

  En wat voor een weerspiegeling van de maatschappij is het als er alleen jongeren (moeders melk nog nat op gezicht) daar werken, is dat omdat jongeren zo leuk zijn, nee, het is omdat AH hen een hele lage loon kan betalen.

  Drie en twintig jaar jong? Het spijt ons, je bent te oud.

  Nee AH, je bent toch op weg uit want je producten zijn te duur, zijn niet heel goed van kwaliteit, er is geen keus in producten ook, bijvoorbeeld, er zijn wel verschillende tomaten, maar allemaal in Nederland gekweekt onder kunstmatige omstandigheden, dus niet in de grond maar binnen in de kas op steenwol, met druppelvoeding, geen wonder dat groentes van ALDI heel anders smaken, veel lekkerder, want in andere landen kweken zij nog wat in de grond, zoals het hoort.

  Als al je voeding kunstmatig gekweekt wordt, is het dan een wonder dat er zo veel kanker is?

 17. Fleur

  @Romaisa

  Ik hoop dat je in je sollicitatie wat beter spelt… Alsjeblieft zeg… Hy?!…

 18. Fleur

  Bon wordt bij mij óók bij Lidl, Plus e.d. gevraagd. Goed, want als er zoals eerst automatisch bonnetjes zouden worden geprint zou dit nogal papierverspilling zijn he… Er zijn namelijk ook genoeg mensen die wat komen halen en niet per se een bon er bij hoeven. Een goede maatregel met deels het oog op minder verspilling als je het mij vraagt. @Jon

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).