‘Overal tuintjes’: gemeente Utrecht start proef met straatbegroeiing ‘Overal tuintjes’: gemeente Utrecht start proef met straatbegroeiing

‘Overal tuintjes’: gemeente Utrecht start proef met straatbegroeiing

‘Overal tuintjes’: gemeente Utrecht start proef met straatbegroeiing
Het zal misschien een raar gezicht zijn voor Utrechters uit een van de wijken waar de gemeente sinds kort de natuur haar gang laat gaan. Wie niet bekend is met de proef van de gemeente om wilde planten en bloemen tegen gevels te laten groeien, zal misschien denken dat de plantsoendienst zijn taak heeft verzaakt en ‘onkruid’ heeft laten staan.

Het zal misschien een raar gezicht zijn voor Utrechters uit een van de wijken waar de gemeente sinds kort de natuur haar gang laat gaan. Wie niet bekend is met de proef van de gemeente om wilde planten en bloemen tegen gevels te laten groeien, zal misschien denken dat de plantsoendienst zijn taak heeft verzaakt en ‘onkruid’ heeft laten staan.

Niets is echter minder waar, wordt ons op het hart gedrukt voorafgaand aan een ‘buurtsafari’ met stadsecoloog Floris Brekelmans en wethouder Kees Diepeveen langs de nieuwe stadsnatuur. De gemeente geeft sinds maart dit jaar in vijf verschillende buurten bewust de ruimte aan wilde bloemen en planten die langs gevels groeien. Hiermee moet de biodiversiteit in de stad verbeterd worden. Bovendien heeft de straatbegroeiing positieve effecten op het milieu.

Spontaan opgekomen planten

We staan op het pleintje bij Café Marktzicht aan de Breedstraat. Hier gaat de buurtsafari van start. Stadsecoloog Brekelmans geeft een rondleiding langs het nieuwe aanbod aan wilde planten en bloemen dat de proef van de gemeente in deze buurt heeft opgebracht. De Breedstraatbuurt is een van de vijf buurten waar de proef wordt uitgevoerd. Ook in delen van Lombok, Oudwijk, Parkwijk en Pijlsweerd-Zuid laat de gemeente de komende twee jaar het onkruid zijn gang gaan. Tot 30 centimeter van de gevels mogen de planten en bloemen daar vrijuit groeien. Deze grens is bepaald om de doorgang en veiligheid op de stoep te garanderen.

‘Wilde bloemen en planten’, ‘spontaan opgekomen planten’: verschillende alternatieve benamingen voor wat in de volksmond doorgaat als ‘onkruid’ komen langs, als wethouder Diepeveen ons vertelt over de proef van de gemeente. Bewust, zo blijkt: “We proberen op een andere manier te kijken naar onkruid”, legt hij uit. Planten en bloemen tussen de straatstenen zouden namelijk een hoop voordelen met zich meebrengen: “Insecten profiteren bijvoorbeeld van een groene stad.” De straatbegroeiing zou volgens de wethouder bovendien CO2 opnemen en ervoor zorgen dat de temperatuur in de stad wat gedempt wordt op hete dagen.

Tekst loopt door onder de foto

Stadsecoloog Floris Brekelmans vertelt over wilde planten en bloemen in de stad

Opgeruimd staat netjes

Als we wandelen langs het Predikherenkerkhof vertelt Brekelmans dat er lange tijd een negatief beeld heeft geheerst over onkruid in de stad. “Daarom werd het altijd weggehaald: opgeruimd staat netjes, vond men. Terwijl Utrecht het thuis is van maar liefst 1.300 verschillende soorten wilde planten en bloemen.” Naast een positief effect op het milieu hebben veel van deze planten volgens Brekelmans een belangrijke functie binnen de stadsnatuur. “De aanwezigheid van veel bijensoorten hangt bijvoorbeeld samen met de vegetatie in de stad”, zegt Brekelmans.

Zo lopen we al snel langs een Klokjesbloem, de bloem waar de Klokjesbij zijn naam aan te danken heeft. Niet voor niks: de Klokjesbij is voor zijn stuifmeel grotendeels afhankelijk van de bloem. Als we even later de pittoreske 2e Achterstraat inslaan zien we een Muurleeuwenbek. Dit is niet alleen een plant met erg mooie bloemen, kikkers en padden profiteren hier volgens Brekelmans ook van het vocht dat de planten afgeven. Het wordt langzaam duidelijk dat de stad een rijk ecosysteem kent, waarin plant en dier elkaar helpen.

Tekst loopt door onder de foto

Wethouder Kees Diepeveen bij een Muurleeuwenbek in de 2e Achterstraat

Invasieve exoten

Niet alle planten zijn echter even welkom in de stad. Invasieve exoten, planten die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen en andere planten overheersen, is de gemeente liever kwijt dan rijk. Deze worden dus wel verwijderd. Ook planten die door kunnen groeien tot een boom worden weggehaald, om te voorkomen dat de wortels het straatwerk of de gevels beschadigen.

Bewoners die minder blij zijn met de proef zijn overigens vrij om zelf de onkruidborstel op te pakken en het straatwerk te lijf te gaan. De gemeente is zich ervan bewust dat sommige mensen de wilde planten en bloemen nog steeds als onkruid zullen beschouwen. De reacties van bewoners op de proef zijn volgens wethouder Diepeveen vooralsnog echter rustig.

Enthousiast

De proef van de gemeente met wilde bloemen en planten duurt twee jaar. Tijdens die periode wil de gemeente kijken hoe de begroeiing zich in de verschillende wijken ontwikkelt en hoe deze ontvangen wordt door de bewoners. Uiteindelijk hoopt de gemeente met de proef bewoners enthousiast te maken over groen in de straat en moedigt hen dan ook aan zelf een stukje groen voor hun gevel te onderhouden.

Brekelmans is al zeer tevreden met het resultaat dat de proef tot nu toe heeft opgebracht. “Eigenlijk zie je overal tuintjes ontstaan, elke straat is groen.” Komende maand nemen hij en de andere stadsecologen tijdens een aantal buurtsafari’s geïnteresseerde bewoners mee om te laten zien wat er zoal groeit en bloeit in hun buurt.

29 Reacties

Reageren
  1. echte Utrechter

    Meneer Brekelemans zou zijn oor wat beter te luisteren moeten leggen. Over dit onkruid blijft een negatief beeld hangen en dat zal ook niet snel veranderen. Ondanks de fraai uitgezochte plaatjes bij dit artikel. Het geeft de stad een lelijke en armoedig uiterlijk en ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat de gemeente heel andere overwegingen heeft en die “natuur” om die reden vrij baan geeft. Dat zal vooral met die vooral met $$$ te maken hebben. Dat druipt ook wel van dit artikel af.
    Gelukkig zie ik om mij heen initiatieven van mede buurtbewoners om deze rommel zelf dan maar te verwijderen en desnoods ook bij buren die het wel best vinden. Een argument om te laten staan omdat het zo mooi/goed is voor natuur en beestjes heb ik nog nergens gehoord. De wethouder krijgt hierdoor zijn bezuiniging toch voor elkaar helaas!

  2. Justin

    Heel goed, hoogste tijd dat dat obsessieve maaien en verwijderen van onkruid ophoudt.

  3. Len

    Nederland is zó aangeharkt dat we bij wijze van experiment wat onkruid moeten laten groeien en daar een heel ding van maken. Ondanks dat ik voorstander ben, is het natuurlijk wel erg treurig.

  4. Pee

    @echte Utrechter
    Compleet mee eens.

  5. wollie

    @echte utrechter
    u betaalt uw gemeentebelasting in dollars??

  6. Bas

    Nou gemeente dan mag onze mooie bloeiende border inclusief “maai me niet bordjes” ook wel eens een keer met rust worden gelaten! Bizar hoe vaak onze bloemen zijn weggemaaid!

  7. Utrechtvoorutrecht

    Zou zweren dat ik gisteren iemand van de plantsoenendienst met kokend water planten langs de gevels heb zien besproeien 200m verderop aan de Plomtetorengracht.

  8. John

    Goed initiatief. Past ook helemaal bij de hedendaagse en door velen gevoelde waardering en respect voor alles wat groeit en bloeit.

    @echte Utrechter; u heeft de gedateerde opvattingen van een wat oudere generatie. Mensen die ook hun tuin keurig aanharken, met tussen de plantjes keurige strookjes kaal zand en dat mooi vinden. Smaken verschillen. Maar dat u nog nooit heeft gehoord van de voordelen van dit soort ontwikkelingen voor de ‘natuur en beestjes’ toont dat u de actualiteit op dit gebeid in ieder geval niet erg volgt.

  9. Wim

    Onkruid blijft onkruid. Een stad die niet onderhouden wordt verloedert en maakt een armoedige indruk. Nadat er recent maar liefst 40.000 bezuinigd is op graffiti verwijdering is dit de nieuwste bezuinigingsvondst van onze bestuurders.

  10. Hans

    ☘️🐝❤️🙏🌻🐝🐝

  11. Nina

    Het is lachwekkend hoe men in de stad Utrecht ieder groen blaadje op de stoep wil redden en vervolgens door projectontwikkelaars ieder significant stuk groen in de stad vol laat bouwen met een woontoren.

    Zo te lezen aan de reacties trappen veel mensen erin.

  12. Realist

    Overal onkruid zou de titel van dit artikel moeten zijn. Typische actie bedacht door stedelingen. In het kader van ‘elk plantje telt’ helpt de stedeling door het laten woekeren van onkruid de flora en fauna om zeep. Totaal geen benul van groen die zogenaamde groene stedelingen.

  13. Azon

    Onkruid bestaat eigenlijk niet. Wat wij onkruid noemen, vinden we vaak niet mooi en komt overal waar wij iets anders bedacht hebben om te groeien. Dit groengoed is supersterk, kan zich zelf heel goed uitzaaien, heeft geen zorg nodig en groeit bijna in elke omstandigheid en omgeving. Een beetje respect lijkt me verdiend.

    Tip: wip een tegel of straatsteen en plant of zaai wat u zelf mooi vindt, tussen dit ‘onkruid’. Het resultaat zal u wellicht aangenaam verrassen (geef het een jaartje).

  14. Geenstijl@Utrecht

    Tja inderdaad, wat is onkruid,eigenlijk is ieder plantje mooi,misschien de natuur iets meer de ruimte geven.

  15. Ineke

    Ik hou van groen en natuur! Maar als je in Utrecht overal de stoepen smaller maakt door tegels weg te halen hebben mensen die er met de rolstoel, rollator, kinderwagen langs moeten steeds vaker het probleem dat we het fietspad of de straat moeten nemen en dat lijkt mij ook niet de bedoeling.

  16. Koel Hoofd

    Groengewassen ordinaire slinkse bezuinigingen welke overlast geven.

  17. Utje

    Hoe groener, hoe beter!

  18. Binnenstadbewoner

    De gemeente verwijdert al jarenlang nauwelijks of helemaal geen onkruid tegen de gevels en tussen de bestratingen. Hele straten hebben al jarenlang geen onkruidbestrijder meer gezien. In de praktijk maakt dit vrijwel niks uit.

  19. Leon

    Erg leuk natuurlijk.

  20. Inez

    Onkruid is prachtig. Hoe meer hoe beter.

  21. Tom

    Verloedering van de stad.

  22. Herman

    Mooi straks worden de straten Wietplantages, mooie lange lanen vol wiet waar je heerlijk kan wandelen

  23. Oetski

    Wat fijn, dit mag overal in de stad beleid worden. Inclusief niet meer maaien in mei.

    @john: Ho even, dit zijn de opvattingen van @echte Utrechter. Niet van een hele wat oudere generatie. Er zijn genoeg ‘oudere’ Utrechters die blij zijn met dit nieuwe beleid. En er zijn ‘jongere’ Utrechters die de boel nog steeds met gif te lijf gaan.

  24. GBrie

    Gif strooien en onkruid koken (wat is dat?) is zonde van mijn belastinggeld. De gevels worden mooier en door gras veel minder te maaien krijgen we weer overal vlinders en bijen die we broodnodig hebben. Dus prima. Ik heb hier al jaren een lans voor gebroken en o ja ik ben 70-plusser maar heb wel mooi begroeid balkon met veel kleurrijke planten en dus vlinders en bijen.

  25. Dorine

    Ja leuk, maar wat echt helpt voor de verkoeling zijn GROTE BOMEN. Dus herplant de bomen die zijn omgezaagd op Neude en Vredenburg en zet daar GROTE BOMEN neer.
    Die onkruidjes zijn leuk voor het groen en de bijtjes wellicht maar voor verkoeling heb je GROTE BOMEN nodig en daar houdt Utrecht en vooral de horeca niet van. Kijk maar eens bij Lefebre op de Neude en voor de friettent op het Vredenburg. De stompen worden daar gebruikt als tafeltje. Daar gaan we het klimaat niet mee redden, mensuh!

  26. Pee

    Het zijn trouwens geen tuintjes maar achterstallig onderhoud , schuilplaatsen voor ongedierte en schimmels.

  27. Anne Marie ten Berge

    Quote: ‘Niet alle planten zijn echter even welkom in de stad. Invasieve exoten, planten die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen en andere planten overheersen, is de gemeente liever kwijt dan rijk.’
    Ja dat zal wel, maar de Gemeente Utrecht helpt de eigenaar van het huis op de heuvel van Lepelenburg 2 niet om de Berenklauw te rooien, uit te roeien. Loop maar in de Bruntenhof en kijk omhoog. Daar groeit in de achtertuin van die woning, ieder jaar een Berenklauw woud.

  28. Wim

    @ Dorine
    De stad vol met stronken van gekapte bomen.
    Doe ook maar eens een rondje singels en/of grachten.
    Met de herplantplicht wordt niets gedaan.

  29. Ben van Diest

    @ Nina, helemaal mee eens. GroenLinks beloofde 75mw groen per huishouden in 2030. 100.000 inwoners erbij maar geen 2e ‘Griftpark’. Het Noorderpark komt ook al meer en meer in handen van projectontwikkelaars en horecaondernemers. De gemeente Utrecht vindt het wel best. Het levert geld op.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).