Overlast en drukte in parken houden aan; gemeente Utrecht gaat extra handhaven Overlast en drukte in parken houden aan; gemeente Utrecht gaat extra handhaven

Overlast en drukte in parken houden aan; gemeente Utrecht gaat extra handhaven

Overlast en drukte in parken houden aan; gemeente Utrecht gaat extra handhaven
Archieffoto Park Lepelenburg
De drukte in parken en de daarmee gepaarde overlast blijven aanhouden waardoor de gemeente Utrecht zich genoodzaakt voelt om extra te gaan handhaven. Ook afgelopen nacht zijn er weer meerdere boetes uitgedeeld.

De drukte in parken en de daarmee gepaarde overlast blijven aanhouden waardoor de gemeente Utrecht zich genoodzaakt voelt om extra te gaan handhaven. Ook afgelopen nacht zijn er weer meerdere boetes uitgedeeld.

Veel late bezoekers van voornamelijk Park Lepelenburg en het Wilhelminapark nuttigen veel alcohol, houden zich niet aan de coronaregels, laten afval achter en zorgen voor geluidsoverlast.

De gemeente gaat extra handhavers inzetten om bezoekers aan te spreken op hun gedrag. Ook is er een bericht uitgegaan naar de voorzitters van studentenverenigingen met het verzoek de overlast in de parken ‘indringend’ bij hun leden onder de aandacht te brengen.  Ook worden de teksten op tekstkarren in het park ‘steviger’, zoals ‘bij overtreding van de regels riskeert u een boete’.

‘Niet verslappen’

Burgemeester Dijksma: “Hoewel de coronamaatregelen gelukkig de laatste tijd zijn versoepeld, moeten we niet verslappen. Situaties zoals afgelopen nachten in de Utrechtse parken tolereren we niet. Daarom nemen we een aantal extra maatregelen.”

De gemeente denkt dat een van de oorzaken van de drukte in de late avond en nacht is dat de horeca om 22.00 uur moet sluiten. Zoals het openingsplan van het kabinet er nu uitziet, verdwijnen met de verdere versoepelingen van 30 juni ook de eindtijden van de horeca.

Gekoppelde berichten

28 Reacties

Reageren
 1. Joris

  Schandalig dat hier niet strenger op gehandhaafd wordt. Die jongeren zijn onverantwoord bezig.

  Het is om 23 uur nog een kabaal van jewelste. Je zal er maar in de buurt wonen… (en begin nou niet over dat slappe NIMBY gewauwel, alsof ‘everything goes’ als je binnen de singel bent)

 2. Baliekluiver

  Gesprekken met voorzitters van studentenverenigingen hebben nog nooit zin gehad, ze denken daar namelijk echt dat ze boven de wet staan. De gemeente moet niet ‘extra’ handhaven, ze moet gewoon ‘altijd’ handhaven, dat is toch waar ze voor aangesteld zijn? Die halfslachtige laat-meestal-maar-waaien houding geeft een compleet verkeerd signaal af waar we nu de resultaten van meemaken!

 3. Subsidie

  Als de huidige drukte in parken al als een probleem wordt ervaren waarom heeft Utrecht dan de ambitie om met 100 000 inwoners te groeien? Overigens moet je mensen niet aanspreken op hun gedrag maar direct beboeten, geen discussie. Slappe hap.

 4. 19Bentje48

  Er wordt te lang gepraat en te laat gehandeld.

 5. Moniek

  Ik stel voor het afgebeelde grasveld om te spitten.

 6. Katja

  “U riskeert een boete”. Inderdaad, het risico is minimaal. EN NEEM JE TROEP MEE NAAR HUIS !!!

 7. Theo

  Ik kan goed begrijpen dat mensen zich eens willen uitleven.
  Opgehokt zitten met dit mooie weer, Het café uitgezet omdat het 10 uur is, en dat terwijl corona al lang op zijn retour is.
  Mensen hebben behoefte aan buitenlucht, aan ruimte, aan contacten.
  Geen pleidooi voor rommel achterlaten of geluidsoverlast, overigens.

 8. Esrin W.

  Afsluiten maar weer. Wie niet horen wil…

 9. Ton

  En als die mensen dan vanavond weer naar het park gaan ligt alles er weer fris en schoon bij; klaar voor hun volgende feestje.

 10. isabelle

  Als straks de horeca weer tot diep in de nacht open is, is de gewoonte al gevormd om dan daarna nog lekker in het park door te drinken.

  Snel beginnen met meteen beboeten. Met een flinke ‘pakkans’.

 11. Massegast

  @Subsidie — Het groeiende inwonertal speelt hier natuurlijk ook een rol. Velen, vooral jongeren, wonen klein. Toenemende verkamering etc. En meer parken komen er niet bij. Ja, in de periferie. Al die extra woningen van de de komende jaren gaan het gebruik van binnenstad en parken dan sterk intensiveren. Ach, dat was het College nou straal vergeten. ‘We zijn ook maar mensen hoor’.

 12. Wim Vreeswijk

  [email protected] Helemaal mee eens. Het steeds verder volproppen van onze, ooit zo mooie stad, is een misdaad tegen de menselijkheid op die 96,2 km2. Zelfs onze historische binnenstad, waar ooit in Europa de Vrede van Utrecht gesloten werd wil men nu omsingelen met 4 betonnen stadscentra in het noorden, oosten, zuiden en westen van Utrecht. Zijn ze helemaal gek geworden ?

 13. Wim

  Wat een gezeur , maar daarom moeten de studenten niet in de stad wonen maar buiten de stad waar dan genoeg weilanden zijn bij de koeien

 14. RABE

  De vervuiler betaald. Zo is het toch. Aanpakken die gasten. De kosten van een BOA kunnen zo snel verdient worden. Tempo graag!!

 15. Jeroen

  ja, ik snap het ook niet helemaal: wel veel moeite doen om al die verpakkingen mee te nemen naar het park, maar daarna geen moeite meer doen het mee te nemen naar huis/vuilnisbak/etc.

  Misschien moeten we even stoppen met drie keer per dag hun rotzooi op te ruimen en de troep lekker laten liggen. Dan zien de daders ook het probleem dat ze veroorzaken.

 16. Kaat

  Onze nieuwe generatie toekomstige leiders en managers, nou dat belooft wat.

 17. Pee

  Laat dat vuil maar eens een week liggen dan ervaren ze zelf wat het is om tussen de troep te gaan zitten.
  Misschien zijn er een paar bij die het dan zelf op gaan ruimen want ze zitten liever niet in de troep.

 18. Koel Hoofd

  Die onopgevoede luie studenten in containerwoningen op de uithof parkeren met een gebiedsverbod voor Utrecht stad. En dan keihard daarop handhaven.
  Moet je eens kijken hoe snel ze dan ineens wel binnen de gestelde tijd kunnen afstuderen.
  Wat zal de stad dan ook weer leefbaar worden…

 19. Julia

  @Wim Vreeswijk: Utrecht rond de jaren 80 was een vreselijke bende vol junkies, smerige stegen, vervallen kraakpanden, fietsendieven, hondenstront, vervuiling. Kijk es om je heen hoeveel de gemeente hieraan heeft verbeterd, en kijk vooral naar uzelf in hoeverre u hieraan persoonlijk heeft bijgedragen. Ouwe lullengepraat. Pak een zak als u zich ergert.

 20. de katholieker

  @wim vreeswijk: het is inderdaad schandelijk wat ze met onze stad gedaan hebben!
  Al die schandelijke katholieken en protestanten die maar doorfokten en ons nu opzadelen met hun GL en d66 kinderen..daar zou paal en perk aan gesteld moeten worden!!!!

 21. Anne Marie ten Berge

  Wat is het probleem? Als midden in de nacht de politie het groene Lepelenburg plein, met ladderzatte studenten schoon moet vegen, vechten de dak-en thuislozen om de lege flesjes, voor het statiegeld. Zo kan het gebeuren dat ik maandagnacht om 01:10 uur wakker schrok van glasgerinkel. Een zwaar, met leeg glaswerk beladen fietser was onderuit gegaan. Ik zag de man opkrabbelen en onder het licht van de lantaarn alles wat kennelijk nog heel was, weer oplaadde. Ik hoefde geen 112 te bellen. Onder dankzegging van ouders en kinderen, op de fiets naar school, ben ik op maandagmorgen op het Servaasbolwerk een uur bezig geweest het glas op te vegen. Iets klopt er dus niet aan het verhaal van burgemeester Sharon Dijksma (PvdA) en haar corona- en handhavingsbeleid. De sluitingstijd van openbare recreatie ruimtes, dus ook die van Lepelenburg is gesteld op 22:00 uur. Daarna moet het stil zijn. Wie een ander stoort in zijn nachtrust krijgt een boete. Dit soort handhaving krijgt de gemeente niet voor elkaar. Er is zijn te weinig wijkagenten.

 22. Toine Goossens

  Nooit meer op GroenLinks of D66 stemmen. Hun wethouders willen in RSU 2040 vastleggen dat er 60.000 woningen binnenstedelijk bijkomen. Het wordt nog veel erger.
  Alle lege plekken worden volgebouwd. Ook de plekjes groen. Probleem opgelost.

 23. Barend

  Erbij een hele simpele oplossing voor dit probleem: alcoholverbod in de openbare ruimte.

 24. JdV

  @Baren: Ja, want het is altijd een goed idee als de goeden onder de kwaden moeten lijden. Ik heb nog een paar suggesties voor u: Fietsverbod omdat er door een aantal mensen zich niet aan de verkeersregels wordt gehouden. Autoverbod: idem. Een verbod op het zich überhaupt ophouden in de openbare ruimte omdat er altijd mensen zijn die daar overtredingen begaan.
  En dan natuurlijk hordes aan handhavers die gaan handhaven op de volledig symbolische oplossingen van Barend.

 25. Wim

  @ JdV
  Een park is geen horecapaviljoen, maar openbare ruimte. Zuipen doe je maar in de kroeg of thuis.

 26. Ton

  Dat alcoholverbod in de openbare ruimte geldt al jaren voor de binnenstad.

 27. Barend

  @ Ton
  Dat klopt. Maar er geldt een gedoogbeleid voor Park Lepelenburg. Om onverklaarbare redenen wordt dit in stand gehouden. Stop met gedogen en het is voorbij met de overlast.

 28. Uuutje

  @ Er is gewoon een alcoholverbod in de openbare ruimte in Utrecht. Het wordt slechts gedoogd in de Utrechtse parken als een tweetal of een groepje gezellig aan het picknicken is met wijn en bier. Dat is natuurlijk ook geen probleem. Echter zien we dit soort mensen nauwelijks meer, maar worden er feestjes gebrouwen in de parken of hebben we we met alcoholisten te maken. Deze laatste twee groepen jagen zelfs de eerste genoemden weg. Dat was nu net de groep die de parken gezellig maakten. Een probleem dus.

  Er is ook al jaren een officiële sluitingstijd van de parken (staat op de bordjes), echter staan er geen hekken om heen die op slot kunnen, tja……..

  Er is ook al eeuwen een wetgeving die overlast en geluidsoverlast regelt op bepaalde tijdstippen.

  Je hoeft er alleen maar iets aan te doen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).