Overlast in Breedstraatbuurt lijkt af te nemen maar nog steeds onveiligheidsgevoelens | De Utrechtse Internet Courant Overlast in Breedstraatbuurt lijkt af te nemen maar nog steeds onveiligheidsgevoelens | De Utrechtse Internet Courant

Overlast in Breedstraatbuurt lijkt af te nemen maar nog steeds onveiligheidsgevoelens

Overlast in Breedstraatbuurt lijkt af te nemen maar nog steeds onveiligheidsgevoelens
De overlast en problemen in de Breedstraatbuurt in het centrum van Utrecht lijken af te nemen. Enkele jaren geleden kwam de wijk in het nieuws vanwege coffeeshops, geluidsoverlast, criminaliteit en overlast van de prostitutiezone. De gemeente laat nu weten dat het beter gaat met de buurt, maar er zijn altijd nog overlastproblemen.

De overlast en problemen in de Breedstraatbuurt in het centrum van Utrecht lijken af te nemen. Enkele jaren geleden kwam de wijk in het nieuws vanwege coffeeshops, geluidsoverlast, criminaliteit en overlast van de prostitutiezone. De gemeente laat nu weten dat het beter gaat met de buurt, maar er zijn altijd nog overlastproblemen.

De Breedstraatbuurt is een gebied waar veel verschillende voorzieningen en activiteiten in een klein gebied samenkomen. De buurt wordt over het algemeen als prettig ervaren door bewoners, ondernemers en bezoekers. Desondanks zijn er al enkele jaren overlastproblemen. In 2008 is de gemeente Utrecht daarom gestart met een buurtaanpak om de overlast op termijn terug te dringen. De meest recente cijfers laten zien dat de aanpak zijn vruchten afwerpt, maar de gemeente benadrukt dat de intensieve inzet gecontinueerd moet worden.

Het is de vierde keer dat de gemeente een meting laat uitvoeren over de overlast in de buurt. Sinds de eerste overlastmeting in 2009 is er een aanmerkelijke daling van diverse vormen van overlast in de buurt. Dat geldt vooral voor jongeren op straat, prostitutie en overlast van drugsgebruik. Overlast veroorzaakt door dak- en thuislozen is de laatste twee jaar toegenomen. De afname van de overlast door prostitutie hangt vanzelfsprekend samen met de sluiting van de ramen in de Hardebollenstraat in de zomer van 2013. Vrijwel alle bewoners, 97 procent, geven aan dat ze prettig wonen in de buurt. Maar uit de cijfers blijkt ook dat 41 procent van de bewoners zich wel eens onveilig voelt.

De gemeente probeert via een scala aan maatregelen de overlast nog verder terug te dringen. Zo worden er samen met bewoners en ondernemers veiligheidsschouwen gehouden in de buurt om te kijken naar verbeterpunten, is er intensiever toezicht door politie en boa’s, worden er vaker overleggen gehouden met alle partijen, worden dealers ‘stevig aangepakt’ en is er een winkelstraatmanager aangesteld.

Schermafbeelding 2015-03-04 om 09.42.53

18 Reacties

Reageren
 1. HJ

  Als je daar woont, mag je jezelf in je handen knijpen en je mond houden..

 2. Thijs

  Als je daar woont wordt je elke zaterdag gewekt door de lapjesmarkt, die vervolgens jouw voor de deur staande fiets als schroot behandelen. Als je daar woont heb je continu last van de Albert Heijn en elke nacht van scooters en auto’s met bijzonder luide muziek. En als je echt geluk heb zit er in je vensterbank zo nu en dan iemand blikken bier te drinken of staan er jongeren rode wodka uit colaflessen te drinken.

  Dus als je daar woont mag je wel degelijk iets zeggen en niet zoals jij zegt je mond houden

 3. JvA

  Wat een vreemde reactie van HJ…als iedereen overal zijn mond zou houden zou het leven toch wel erg saai worden.

 4. JvA

  Goed samengevat Thijs!

 5. onkl

  Thijs en HJ hebben volgens mij allebei wel een punt, al vat HJ het wel *ahum* erg kernachtig samen. 🙂
  Je woont er prachtig, midden in het centrum, maar dan moet je ook de nadelen accepteren. Wanneer je wilt dat er nooit iets gebeurt kan je beter naar Leidse Rijn verhuizen.
  Aan de andere kant: Sommige overlast hoef je ook in het centrum niet te accepteren. In het voorbeeld van Thijs:
  Dat het druk en chaotisch is door winkelend publiek: Tja, dan had je daar misschien niet moeten gaan wonen.
  Dat je ‘s nachts wordt wakker getoetert: Dat is ook in het centrum irritant gedrag, dus terecht dat je je daar aan ergert.

  En dat is alleen mijn persoonlijke mening (Zonder dat ik de situatie precies ken). Kan me niet voorstellen dat iedereen die deelt. Het lijkt me dus erg moeilijk voor de gemeente en bewoners om de overlast te verminderen, zonder door te schieten in vertrutting van de buurt, zoals in Amsterdam Centrum soms gebeurt. Mijn complimenten dus dat het, ondanks die moeilijke balans, wel lijkt te lukken.

 6. Athe

  Wat zou er waar zijn van het gerucht dat de gemeente het beleid heeft om de ene kant van de Voorstraat te laten verpauperen/daar geen geld in te steken, ten gunste van de overkant?

 7. TP

  De drugsoverlast is inmiddels verplaatst naar Lombok-Oost. Typisch waterbed effect. En ja mensen in de Breedstraatbuurt mogen dus in hun handen knijpen.

 8. dame82

  Wie kan er last hebben van de Albert Heijn? Wil je dan heel snel verhuizen naar een dorp waar geen overlast is? O ja dan gaat Thijs vast klagen over de kraaiende hanen en kippen!

  wanneer je niet tegen geluid kan ga dan NOOIT IN CENTRUM VAN STAD WONEN!

 9. tjatja

  En we hebben weer een “ga in een dorp woon” dame te pakken.

  Ook in de stad is aso-gedrag nog steeds aso-gedrag. Ook mensen in de stad willen slapen. Misschien een betere suggestie dame82; u wilt graag lawaai om u heen> er is nog genoeg plek aan de snelweg of onder de landingsbaan van Schiphol, ga liever daarheen dan ons vervelen met het eeuwige dogma dat mensen die overlast aankaarten in een stad maar in een dorp moeten gaan wonen

  Overigens over dat “dorp”-gezeur, in Parijs sluiten om 13 uur ‘s middags op zaterdag veel/ het merendeel van de winkels, net als in veel andere steden en sluit een groot deel van de kroegen om 2 uur ‘s nachts

 10. Frank

  @dame82: Laatst liep ik door de Loeff Berghmakerstraat en daar had iemand een mini-tuintje tegen zijn gevel gemaakt. Goh, leuk, dacht ik toen ik dat zag. Dat geeft zo’n binnenstads-straat iets vriendelijks. Toen ik er dichterbij kwam, zag ik dat -kennelijk de afgelopen nacht, wat niet eens een zaterdagnacht was- iemand op een geweldige manier de gehele inhoud van zijn maag over dat tuintje, tegen de gevel en tegen de voordeur had geleegd.
  Ik begrijp dat dat de soort zaken is waar je dankbaar voor moet zijn als je in de binnenstad woont?

 11. cornelis

  3 coffeeshops, 1 smartshop, 1 Snurkhuis, 1 besloten bordeel + fraaie lapjesmarkt, ontwikkeling Universiteitskwartier en een opkomende Voorstraat……. de Breedstraatbuurt gaat langzaam de goeie kant op. volhouden!
  nu nog studentenkamers in de Hardebollenstraat in plaats van de dreigende terugkeer van de rode ramen

  bewoner Cornelis

 12. dame82

  Er zijn genoeg plekken in utrecht die rustig zijn. En er zijn genoeg mensen die dronken mensen niet als overlast ervaren. Laat deze mensen dan in deze buurt wonen. Sprak laatst bewoners van de Hardebollenstraat en die missen de dames van plezier daar. Weg sfeer. Laat de binnenstad leven in plaats van een in slaap gevallen utrecht

 13. dame82

  @Tjatja ik woon langs de a10 en op vliegroute van schiphol. Ik weet waar ik over praat. En ik woon heerlijk. Liefst zal ik in de amsterdamse kalverstraat wonen. Heeeeerlijk leven om me heen.

  Ben geboren utrechter maar nu ik in Amsterdam woon met leven om me heen zou ik voor geen goud teruggaan naar Utrecht waar we zeuren over de lapjesmarkt en de Albert Heijn

 14. Luuk Upuuk

  @dame 82; waarom leest u deze internetnieuwspagina dan nog?? Hebben ze in 020 niet zoiets??

 15. Frank

  @dame82: Je bent weg. En kennelijk ben je daar godsblij om.
  Blijf dan ook weg. Vort! En blijf niet met één emotioneel been hier hangen. Ga lekker rollebollen tussen de laveloze Amsterdammers.

 16. @dame82

  Dames van plezier of dames van uitbuiting?

  Coke snuiven of een keihard crimineel milieu dat er achter zit?

  Lekker drinken of dronken huiselijk geweld plegen zoals een gemiddelde alcoholist doet?

  Het is maar net hoe je het bekijkt…..

  Rekening met elkaar houden kan ook in een stad.

  Misschien straft god dan toch nog, veel plezier daar aan de snelweg en succes met het inademen van de lucht daar.

 17. dame82

  Misstanden waren er niet op de Hardebollenstraat. Hardebollenstraat sloot enkel omdat wegra exploitant was.
  verzin er toch niet van alles bij. Cokesnuiven, huiselijk geweld wat heeft dat met prostitutie te maken?

 18. Mark Jobbe

  OPEN weer met die Hardebollenstraat, dan is alles opgelost!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).