Overlast van drugsgebruikers afgenomen in Utrecht, maar blijft dat zo nu het zomer is? Overlast van drugsgebruikers afgenomen in Utrecht, maar blijft dat zo nu het zomer is?

Overlast van drugsgebruikers afgenomen in Utrecht, maar blijft dat zo nu het zomer is?

Overlast van drugsgebruikers afgenomen in Utrecht, maar blijft dat zo nu het zomer is?
Onder meer het harddrugsverbod, de gebiedsverboden en andere maatregelen hebben ervoor gezorgd dat er minder overlast is van verslaafden in Utrecht. Zo is bijvoorbeeld de groep die rondhangt in de omgeving van het Lucasbolwerk kleiner geworden. Omwonenden en ondernemers zouden hebben aangegeven blij te zijn met de maatregelen, maar tegelijkertijd nog steeds overlast te ervaren, zeker nu het zomer is geworden en het aantal meldingen over intimidatie en vervuiling weer toeneemt.

Onder meer het harddrugsverbod, de gebiedsverboden en andere maatregelen hebben ervoor gezorgd dat er minder overlast is van verslaafden in Utrecht. Zo is bijvoorbeeld de groep die rondhangt in de omgeving van het Lucasbolwerk kleiner geworden. Omwonenden en ondernemers zouden hebben aangegeven blij te zijn met de maatregelen, maar tegelijkertijd nog steeds overlast te ervaren, zeker nu het zomer is geworden en het aantal meldingen over intimidatie en vervuiling weer toeneemt.

Utrecht kampt al langere tijd met een groep overlastgevende verslaafden, die met name rondhangen in het gebied rondom het Lucasbolwerk. Zo werden bewoners en ondernemers geïntimideerd, uitgescholden, beroofd en mishandeld en ook gingen de overlastgevers met elkaar op de vuist. Toen de situatie vorig jaar verslechterde, besloot de gemeente maatregelen te nemen.

Zo konden er op het Lucasbolwerk en in het Hieronymusplantsoen gebiedsverboden worden opgelegd, en ook kwam er een harddrugsverbod in Utrecht. “Sinds het instellen van het verblijfsontzeggingsgebied zijn er 257 ontzeggingen opgelegd door politie”, schrijft het college van B&W in een brief aan de raad. “De verblijfsontzeggingen hebben ervoor gezorgd dat de overlastgevende groep in omvang aanzienlijk is afgenomen en naar een beheersbaar aantal is gegaan.” De gemeente schrijft daarnaast dat er nagenoeg geen gebruikers en dealers van buiten Utrecht meer worden gezien.

Zomer

De mensen die terugkeren na een tijdelijke verblijfsontzegging, zouden bovendien minder overlast veroorzaken omdat zij bij een tweede ontzegging veel langer niet meer in het gebied mogen komen. “Het Eropaf-team gebruikt het moment van terugkeer van deze personen om met hen het gesprek aan te gaan en desgewenst door te leiden richting de juiste zorgpartij.”

Daarnaast schrijft het college dat ondernemers en omwonenden blij zijn met de gevolgen van de maatregelen, maar dat zij het nog niet als genoeg ervaren. Er is namelijk een zogenoemde kerngroep gebruikers overgebleven en nu de zomer is aangebroken vertonen zij weer meer overlast. “Bij mooi weer groeit de groep weer gestaag en op die momenten neemt het aantal meldingen van omwonenden en ondernemers over intimidatie, gevoel van veiligheid, onderlinge ruzies, vervuiling en het gebruik en de handel in drugs ook weer toe.”

Stek

Om ook dit de kop in te drukken is het verblijfsontzegginsgebied verlengd en uitgebreid naar Park Lepelenburg, waar veel van de verslaafden een nieuwe hangplek hadden gevonden. Tijdens gesprekken hebben de leden van de groep aangegeven graag met elkaar te gebruiken, zonder daarbij in een hulpverleningstraject te komen. “Ze vinden mogelijkheden voor gezamenlijk gebruik in sociaal verband al gauw in de openbare ruimte en minder in de aangewezen gebruikersruimtes.”

Om op deze behoefte van de mensen in te spelen wordt de tuin van gebruikersruimte de Stek opgeknapt en groter gemaakt. De hoop is dat de verslaafden deze plek gaan gebruiken in plaats van de parken. De gemeente schrijft tot slot dat zorg en repressie hand in hand gaan bij het aanpakken van de problemen. “We verwachten dat met deze initiatieven de overlast elders gaat afnemen.”

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Kar van Cevitam

  Pamperen en wegkijken. Utrecht maakt abnormaal, onaangepast junkengedrag de norm en de bewoner die ermee moet dealen past zich maar aan. Zeedijk jaren 80 allover again!

 2. WJM

  Klopt dit artikel echt wel?
  Lees vanmorgen in het AD artikel over de overlast drugsgebruikers in park Lepelenburg!!!
  Je kan als bezoeker géén fatsoenlijk gebruik maken van de openbare toiletten, want binnen in de toiletten wordt heerlijk geblowd! Je wordt door die groep gebruikers weggestuurd, begrijp ik!
  Daar sta je dan als je kind hoognodig moet!!!

 3. Len

  Heb je gezien wat voor weer het is?

 4. BdV

  Het viel me op dat er in de Van Sijpesteijntunnel de laatste tijd regelmatig een aantal personen aanwezig is, waarbij ik het vermoeden heb dat dit gerelateerd zou kunnen zijn aan de gebiedsverboden.

 5. Robert

  kom dagelijks meerdere keren langs Lepelenburg met de hond. De overlast neemt nog steeds toe. Vorige week was er een razzia van politie en andere handhavers. Een uur later was alles weer zoals voorheen. Inclusief de vervuiling en de verzameling gestolen fietsen achter het toiletgebouw. Dealen en gebruiken doen de verslaafden nu tussen de auto’s op het parkeerterrein achter het toiletgebouw. Buiten het zicht van de camera’s. Het artikel begint met: minder overlast van verslaafden. Waarop is deze uitspraak gebaseerd? Kom even een half uurtje langs bij Lepelenburg en schrijf dan op wat u gezien en ervaren hebt.

 6. Massegast

  Ik ben blij dat de omwonenden van het Lepelenburg e.o. van de overlast verlost worden. Maar de bewoners van De Syp en Steyn aan de Sijpesteijnkade, alsmede de gasten van de omliggende hotels, zullen er minder vrolijk van worden. Die krijgen rondom De Stek een ‘gezellig’ 24/7 ‘tuinfeest’ geoffreerd. @Kar van Cevitam — Inderdaad, de Zeedijk van de jaren 80 komt terug, maar in Utrecht herinneren we ons beter de Tunnel onder Hoog Catharijne van de jaren 90. Ik verwacht dat de Sijpesteijntunnel die rol nu krijgt toebedeeld. Toch al een luguber ding, die tunnel. Met slechte verlichting, die nooit goed is aangepakt. Besturen is een vak, mensen. Maar gelukkig zitten die bestuurders een deur verder. In het Stadskantoor.

 7. de Roeptoeter

  Lepelenburg wordt gewoon openbaar gedeald en gebruikt hoor, loop er meerdere keren per week, zijn meestal ongeveer dezelfde groep mensen. Situatie rondom de toiletten is niet ok. Ze vallen mij niet lastig, maar voor vrouwen is dit wel echt een ander verhaal. Je ziet mensen (zelfs overdag) omlopen en het park is ‘s avonds veel rustiger met locals tov paar jaar geleden. Locals mijden het park.
  Enige dat zal werken is samenscholingsverboden voor deze specifieke groep. Hou de ingang vrij van deze groep. Minder intimiderend, beter beheersbaar voor handhaving.

 8. Cor van der Laak

  Zachte heelmeesters hebben stinkende wonden laten ontstaan. Ik heb niet de indruk dat de gemeente een structurele oplossing in werking durft te stellen. Deze mensen hebben geen enkele ambitie om nog iets van hun leven te maken, Ik heb bedelaars nooit geld gegeven, maar ze de weg gewezen om uit hun situatie te komen, als ze dat willen. Ik zie die bedelaars nog steeds, ze vinden het blijkbaar wel best zo. Met overlastgevende verslaafden is het al net zo.
  Plan B: Pampus zou kunnen worden omgebouwd om de structurele overlastgevenden een plek te bieden waar ze niemand tot last zijn. Een ongebruikt booreiland op de Noordzee lijkt me ook wel geschikt voor dit soort lieden.

 9. Koel Hoofd

  Het is weer net zoals vroeger.

 10. Spuit 11

  “We vinden het gezelliger om drugs te gebruiken in de openbare ruimte”.

  Ja, ik vind het ook leuker om in een 5 sterrensuite te logeren dan in mijn eigen eenkamerappartement. Mag ik nu verhuizen naar Karel V, gemeente?

  Wat is dit voor waanzin? Drugs gebruiken doe je maar in je eigen huis of een andere plek waar je er niemand mee lastig valt. Of in De Stek dus. Niet “hopen dat men de Stek leuker vindt”, nee “drugs gebruiken doe je in de Stek en niet in de openbare ruimte”.
  Slapjanussen!

 11. Yoshua

  Ook ik loop dagelijks twee maal een rondje met de hondjes langs singel en Lepelenburg.
  Er zijn nu meer junks rond het Lepelenburg dan een jaar geleden, toen zaten ze namelijk met zeer grote aantallen op en rond het Dudokbankje bij het Lucasbolwerk.
  Overlast is zeker minder geworden, vergeleken met de vele junks die er rondhingen, er zijn minder junks aanwezig.
  Ze zitten daar een beetje opgefokt tegen elkaar te doen, of het nu 6 uur is of 23.30, gezellig zijn ze niet met elkaar.
  Ze vallen voorbijgangers niet lastig met hun sores.
  Buurtkinderen weten niet beter dan dat er mensen van diverse pluimages in het park rondhangen en spelen daar niet minder om, ze weten niet anders.

  De kans dat agressie in het weekend tegen je wordt gebuikt op de gracht of Nobelstraat, door dronken personen is aanzienlijk groter, dan bij het passeren van een stelletje junks.

  Overheid moet met spoed miljarden investeren in GGZ en hulpverlening.
  De bezuiniging in de GGZ, kost meer, dan het oplevert.
  Terug naar begin deze eeuw, is het beste, hostels en begeleiding naar een betere kwaliteit van leven.
  Niemand is voor zijn plezier junk en dakloos.
  Mensen helpen en een menswaardig bestaan geven.

 12. Yoshua

  @WJM,
  Daar sta je dan als je kind hoognodig moet!!!
  Dit zegt meer over jou dan over junks in het algemeen.
  Waarom denk je dat een junk een kind de toegang zal willen ontzeggen tot de wc wanneer die hoge nood heeft?
  Junks hebben vaak ook kinderen, groot aantal zijn aan lagerwal geraakt door relatie problemen.
  Ze hebben soms broertjes, zusjes, vaak neefjes en nichtjes.
  Dit zijn ernstig zieke mensen, die gaan echt geen kindjes weigeren voor toilet bezoek.
  De vraag is of ze überhaupt mensen weigeren met zeer hoge nood.
  Bij opkomende nood, zoek je vanzelfsprekend een rustiger toilet op, in de omgeving.
  Dat mensen liever niet naar het toilet gaan of zelfs durven, ligt niet aan de junks, maar aan ingebeelde angst in het hoofd van deze mensen.

 13. Finbar

  Ik kom bijna dagelijks langs Lepelenburg en vind het één grote bende. Gister stonden ze nog met z’n drieën in het toilet en wanneer het redelijk weer is zit er vanaf Lepelenburg tot aan Lucasbolwerk een stroom wazig ogende mensen, de hele dag door. Ik kan beamen dat het probleem zich wat uit het zicht van de camera’s naar de parkeerplaats heeft verplaatst. De ingang van Lepelenburg en het begin van de singel bij Lucasbolwerk staat af en toe aan beide kanten bezaaid met ongure types, waarbij ik mij afvraag hoe de joggers en ouders met kinderwagens er niet voor kiezen om te lopen. Niet bepaald een uitnodigende sfeer.

  Overigens lijken de rest van de bankjes langs de gehele singel voornamelijk in gebruik door mensen die vroeg op de dag toe zijn aan een halve liter en wordt de poort bij het Hartloopercomplex gebruikt als toilet/slaapplek. Het Bollendak is ook enorm gezellig. Toen ik enige tijd bij het Stadskantoor moest zijn, werd ik met regelmaat bedreigd en uitgescholden wanneer ik geen sigaretten weggaf. Letterlijk bij de gemeente voor de deur.

  Het is een breder probleem en heeft ongetwijfeld te maken met de GGZ bezuinigingen/problematiek. Hartstikke mooi dat @Yoshua de junks een warm hart toedraagt, maar als je ervanuit gaat dat de junks geen belemmering zijn voor het gebruik van het toilet, heb je een erg lage standaard. Naast de akelige sfeer zou je vanuit hygiënisch oogpunt geen gebruik van het toilet willen maken. Het idee dat een junk kinderen heeft en dan maar zorgt dat een voorbijganger met diens kind ongestoord gebruik kan maken van het toilet, lijkt mij nogal ver gezocht.

  Tot slot ben ik erg nieuwsgierig in hoeverre een junk onder de indruk is van een gebiedsverbod. Het voorkomen van problemen door fatsoenlijke zorg lijkt mij een stuk zinvoller.

 14. Dave

  @Yoshua, prima betoog!!

 15. Driewieler

  Bijzondere redenering: “Buurtkinderen weten niet beter dan dat er mensen van diverse pluimages in het park rondhangen en spelen daar niet minder om, ze weten niet anders.” Ja, kinderen mogen ook graag de leuke zilverpapiertjes verzamelen die tussen de auto’s blijven liggen, of op hun driewielertje midden tussen onenigheid over de prijs van koopwaar rollen.

  Het is aan de ouders om ze aan hun kraagje met een wijde boog om dit stuk van het park heen te trekken — en aan iedereen in de buurt om het verantwoordelijke te doen, namelijk voor deze onberekenbare mensen een ander heenkomen te zoeken. Divers pluimage is leuk, maar toch liever geen messentrekkers (wat de afgelopen jaren meerdere keren gebeurd is).

 16. Wim

  @ yoshua

  Fiets er eens heen en neem de proef op de som man, in plaats van achter je bureau onzin op je scherm te toveren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).