Overvecht is veruit de ziekste wijk van Nederland: nergens zoveel zorgkosten - De Utrechtse Internet Courant Overvecht is veruit de ziekste wijk van Nederland: nergens zoveel zorgkosten - De Utrechtse Internet Courant

Overvecht is veruit de ziekste wijk van Nederland: nergens zoveel zorgkosten

Overvecht is veruit de ziekste wijk van Nederland: nergens zoveel zorgkosten
Inwoners van Overvecht maken de hoogste zorgkosten van Nederland: 2571 euro per persoon per jaar. Dat is 25 procent meer dan mensen van dezelfde leeftijd in de rest van Nederland. 

Inwoners van Overvecht maken de hoogste zorgkosten van Nederland: 2571 euro per persoon per jaar. Dat is 25 procent meer dan mensen van dezelfde leeftijd in de rest van Nederland. 

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar cijfers van de zorgverzekeraars over zorg uit het basispakket in 2011, 2012 en 2013.

De kosten in Overvecht (alle postcodes die met ‘356’ beginnen) zijn aan het stijgen. Niet alleen gemeten over alle drie de jaren, maar ook in 2013 is Overvecht het gebied met relatief de hoogste zorgkosten. Mensen hebben er relatief vaak last van chronische ziektes, zoals diabetes en COPD, en psychische aandoeningen.

Raadslid Bouchra Dibi is al tien jaar lang welzijnswerker. Armoede en sociale problemen zijn belangrijke oorzaken van de slechte gezondheid van de inwoners van Overvecht. Die leiden ertoe dat mensen er een ongezonde levensstijl op na houden.

“Mensen zijn vooral bezig met overleven”, zegt Dibi. “Hoe los ik mijn schulden op? Hoe zorg ik dat mijn verslaafde zoon hulp krijgt, of hulp bij depressie? De gezondheid komt dan onderaan,” zegt ze tegen RTL.

Stap vooruit, stap terug

Victor Everhardt, de Utrechtse wethouder van gezondheid, wijst erop dat in eerdere jaren de zorgkosten in Overvecht juist terugliepen. De gemeente Utrecht probeert de inwoners van de wijk al jaren gezonder te maken. “Kennelijk lukt dat dus toch niet”, zegt hij.

Volgens Everhardt is het een weerbarstig probleem. “Je ziet dat we stappen vooruit zetten, maar de crisis heeft extra hard toegeslagen in een wijk waar meer dan 70 procent sociale huurwoningen staan. Dan zet je ook weer een stap terug.”

RTL Nieuws bekeek de gecorrigeerde databestanden van Vetkis, een samenwerkingsverband tussen de zorgverzekeraars, over de gemaakte zorgkosten per wijk. Het gaat om alle kosten die door zorgverzekeraars worden vergoed in het basispakket. Daarbij is ook zorg meegerekend die mensen vanwege het eigen risico zelf moesten betalen, maar wel hebben doorgegeven aan hun zorgverzekeraar.

De wijken zijn ingedeeld naar de eerste drie cijfers van de postcode. Deze kosten per wijk, per leeftijd- en geslachtscategorie zijn vervolgens vergeleken met de landelijke gemiddelden. Hierdoor kun je zien of de kosten in een wijk relatief hoog of juist laag zijn.

(bron: rtl nieuws)

16 Reacties

Reageren
 1. Frank

  OK, de notoire Geert-pijpers kunnen na zo’n bereicht dus zoals gebruikelijk weer flink los. Kom d’r maar in heren….

 2. Marko

  Volgens de site hebben de gemeentes Heerlen, Vaals en Pekela de hoogste zorgkosten. Wat deze drie gemeen hebben zijn torenhoge werkloosheid en slechte socioeconomische omstandigheden. Laten dat nu ook toevallig de kenmerken zijn van Overvecht. Overvecht is een homogeen slechte/matige wijk en heeft geen gedeelten die beter zijn en de gemiddelde kosten wat kunnen drukken. Zodra mensen een mooie baan en/of toekomstperspectief hebben vertrekken ze zo snel mogelijk naar een fijnere buurt in Utrecht.

 3. reaguurder

  Het is juist verschrikkelijk dat dit juist met name de allochtonen treft, ik denk dat er veel meer gedaan moet worden aan begeleiding van deze kwetsbare groepen, dus ook moet er meer geld naartoe om deze problemen op te lossen.
  Ik heb ondertussen begrepen dat Frank als knuffel vrijwilliger de mensen gaat ondersteunen om vooral Wilders een hak te zetten, goed zo Frank, deze ondersteuning zal zowel anaal als digitaal zijn.

 4. Jiri

  In Overvecht moet dus meer thee worden gedronken en voldoende worden geknuffeld. Iedereen krijgt een scooter en een bontkraagje, zodat deze Prachtwijk er vast weer bovenop komt. Niks aan de hand mensen, rustig doorlopen.

 5. Frank

  Wat de hersenloze Wilderianen natuurlijk niet begrijpen is dat er ALTIJD een groep is aan te wijzen die de hoogste zorgkosten heeft. Dus als het Overvecht niet is, dan is het wel een andere wijk, wellicht in een andere stad. En dan kan die weer aan de paal genageld worden. Want natuurlijk gaat het niet om het oplossen van gesignaleerde problemen, maar om het vertrappen van een groep aan wie je leķker de oorzaak van maatschappelijke problemen toe kunt schrijven. Waar doet me dat toch aan denken?

 6. Ronald

  Rene, zou je even contact willen opnemen met de redactie voor het plaatsen van een advertorial?
  Jammer dat er nog niet echt nagedacht lijkt te worden wordt over de oorzaak van dit verschil, sure “sociale problemen” en “ongezonden leefstijl”. Maar waarom zouden Overvechters daar meer mee te maken krijgen dan Hoogravenaars?
  Zijn mensen wel echt zieker, of maakt men alleen meer kosten?
  Zaken die snel ondergesneeuwd lijken te worden door geknuffel op links en geruzie op rechts.

 7. Marko

  Verstandige reactie Ronald. We kunnen er wel een allochtonendiscussie van maken, maar dat lijkt mij niet zo interessant. Veel interessanter is proberen te verklaren waarom men in Overvecht blijkbaar zieker is dan in bijvoorbeeld Kanaleneiland of Hoograven. Daar wonen tenslotte ook allochtonen.

 8. Wim Vreeswijk

  Het is overigens niet alleen in Overvecht een groot probleem, maar in alle gemeenten met hoge aantallen allochtonen. Een en ander is het gevolg van de vele neef-nichthuwelijken waardoor je dus genetisch veel meer last van erfelijke gezondheidsklachten krijgt.

 9. gerda.

  Wel eens bedacht dat er meerdere grote verzorgings/verpleeghuizen staan in Overvecht? de bovenmatige kosten hiervan worden ook meegeteld in dit soort “statistieken” dus logisch dat de zorgkosten hoog zijn in dit stadsdeel. Het heeft niet met allochtoon/autochtoon te maken, maar meer met leeftijd en dit soort factoren. Het is appels met peren vergelijken als je deze zaken niet uit de statistieken sloopt. Het zou beter zijn om per leeftijdscategorie te vergelijken maar ook dan spelen de verpleeghuizen nog een rol. kortom, weer een onderzoek van niets.

 10. ACTK

  Bizar en slecht onderzoek dat tot rare conclusies aanzet. Uit dit onderzoek blijkt vooral dat Overvecht een optimale omgeving is voor mensen met hogere zorgkosten. Ze trekken er naar toe (vanwege lager inkomen en lagere huizenprijzen) of ze gaan er uit weg (vanwege een toegenomen inkomen op zoek naar plekken die daarbij beter aansluiten).
  Verder is Overvecht (postc 356) zo groot als de stad Vianen (postc 413), maar is Overvecht een wijk met een zeker karakter, waar Vianen een stad is met een diversiteit aan wijken en dus karakters.
  Hier worden appels met peren vergeleken. Vergelijkingen op eerste drie cijfers van postcode zijn vrolijke onzin.

 11. Hans Versnel

  Dit toont overduidelijk aan hoe de ongelijkheid in Utrecht is toegenomen. Dit ondanks decennia lang beleid dat politieke partijen in de gemeenteraad bepleitten om de stad van iedereen te laten zijn. Een steeds scherpere scheiding is het directe gevolg daarvan en zal zeker tot spanningen leidden omdat het onaanvaardbaar gaat worden. Wanneer komt Utrecht in opstand daartegen?

 12. Jiri

  @Hans
  Ik denk het niet. Het moet van beide kanten komen.

 13. Nick

  Hans heeft gelijk. De kloof wordt groter. Tussen rijk en arm. Tussen hoog en minder opgeleid. Tussen gezond en minder gezond.
  Dat is zorgelijk. Oók in Utrecht.
  Wat daar maken we het samen. Dus zijn we ook samen verantwoordelijk voor elke wijk.

 14. Michiel

  Overvecht op dik 31000 inwoners:

  Aantal huishoudens: 15605
  Eenpersoonshuishoudens: 50%
  Huishoudens zonder kinderen: 21%
  Huishoudens met kinderen: 29%
  Gemiddelde huishoudgrootte: 2,0

  Lijkt erop dat er veel gescheiden mensen wonen die er alleen voor staan. Verklaart wellicht de gezondheidsproblemen, en de inmiddels gangbare problemen op straat.

  Bron:http://drimble.nl/wijken/34403/wijk-03-overvecht.html

 15. Hans Oudwijk

  @Frank 09 SEPTEMBER 2015 OM 23:42 & 10 SEPTEMBER 2015 OM 08:51

  Als de eenzaamheid je te zwaar wordt dan kan je jezelf beter met je arts in verbinding stellen dan op een margeforum om reacties bedelen.

  Overigens denk ik dat ik dat Kanaleneiland en Hoograven -net als andere achterstandswijken in andere steden – ook meer dan gemiddelde ziektekosten kennen. De reden lijkt mij evident. Als je van je wieg tot je graf gevangene bent van een fascistische geloofsdoctrine en daar volgens diezelfde geloofsdoctrine niet levend aan kan of mag ontsnappen, dan gaan de zenuwen op een gegeven moment je algehele welzijn en gezondheid onherroepelijk naar de ratsmodee helpen.

 16. Frank

  @Michiel: Er is in Overvecht inderdaad een groot bejaardenprobleem op straat.
  Verder vraag ik me toch af wat
  Huishoudens zonder kinderen: 21%
  Huishoudens met kinderen: 29%
  betekent voor de resterende 50%

  @Hans: Ik begrijp dat wat je voor anderen geldig acht, uiteraard niet op jouzelf van toepassing is, maar je wordt zelf niet geestelijk gezonder door een ander ziek te verklaren, zo min als je groter wordt door op een krant te gaan staan.

  Verder moet je natuurlijk een beetje poep in je hersenpan hebben zitten om een significante invloed tussen geloofsdoctrine en gezondheid te leggen terwijl die in andere wijken met een groter percentage personen met eenzelfde dominante levensovertuiging kennelijk niet zo sterk gelegd kan worden. Ik had alle andere Geert-pijpers al welkom geheten, maar ik noem jou nog maar even apart.

  Ik hou het in ieder geval op het al eerder genoemde hoge aantal vrij grote verzorgingstehuizen in Overvecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).